Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprawidłowy montaż kotła C.O. Pilnie proszę o pomoc !!!

tenia2875

Recommended Posts

Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc szczególnie serwisantów. Kupiłam kocioł Saunier Duval Semia F21 z zamkniętą komorą spalania. Ekipa montażowa zamontowała kocioł wraz z wkładem kominowym o długości 13m (mieszkam w bloku). Zaznaczam że w zaleceniach Sauniera Duvala jest napisane że długość komina ma wynosić max 10m minus ewentualne kolanka (ja mam 2 kolanka 90°) na co zwracałam ekipie montażowej uwagę.

Obecnie jestem przed uruchomieniem kotła przez serwisanta jednak mam ogromne wątpliwości bo na styku komina z piecem tak rura wewnętrzna jak i zewnętrzna komina są nieszczelne (gołym okiem widoczna szczelina) przez co według mnie piec chodzi jako piec z otwartą komorą spalania bo ma dostęp do powietrza z pomieszczenia TU PROSZĘ MNIE POPRAWIĆ JEŻELI SIĘ MYLĘ.

Kolejna sprawa czy długość komina (zalecane 10m a ja mam 13) ma wpływ na pracę kotła i czy mogę mieć przez to problemy z uruchomieniem oraz gwarancją na kocioł?

Czy tak zamontowany kocioł nie zagraża zdrowiu i życiu mieszkańców?

Bardzo proszę o odpowiedź bo w poniedziałek rano muszę się rozmówić z ekipą montażową poza tym mam już umówionego serwisanta a i zima atakuje coraz bardziej. Z góry dziękuję.

Teresa

ekipa dobrała piec ja tylko zaznaczyłam że ma być z zamkniętą komorą spalania (dla mojego bezpieczeństwa) bo w mieszkaniu jest bardzo słaba wentylacja grawitacyjna. Teraz gdy połączenie pieca z kominem jest nieszczelne boję się że kocioł będzie zasysał powietrze z pomieszczeń mieszkalnych a spaliny będą trafiały do mieszkania. Niestety komin jest za długi według instrukcji powinien mieć 8m (10m-2kolanka po 1metrze) a ma 13m. Edytowane przez tenia2875