tenia2875 27.11.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc szczególnie serwisantów. Kupiłam kocioł Saunier Duval Semia F21 z zamkniętą komorą spalania. Ekipa montażowa zamontowała kocioł wraz z wkładem kominowym o długości 13m (mieszkam w bloku). Zaznaczam że w zaleceniach Sauniera Duvala jest napisane że długość komina ma wynosić max 10m minus ewentualne kolanka (ja mam 2 kolanka 90°) na co zwracałam ekipie montażowej uwagę. Obecnie jestem przed uruchomieniem kotła przez serwisanta jednak mam ogromne wątpliwości bo na styku komina z piecem tak rura wewnętrzna jak i zewnętrzna komina są nieszczelne (gołym okiem widoczna szczelina) przez co według mnie piec chodzi jako piec z otwartą komorą spalania bo ma dostęp do powietrza z pomieszczenia TU PROSZĘ MNIE POPRAWIĆ JEŻELI SIĘ MYLĘ.Kolejna sprawa czy długość komina (zalecane 10m a ja mam 13) ma wpływ na pracę kotła i czy mogę mieć przez to problemy z uruchomieniem oraz gwarancją na kocioł?Czy tak zamontowany kocioł nie zagraża zdrowiu i życiu mieszkańców? Bardzo proszę o odpowiedź bo w poniedziałek rano muszę się rozmówić z ekipą montażową poza tym mam już umówionego serwisanta a i zima atakuje coraz bardziej. Z góry dziękuję.Teresa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.11.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 kto zdecydował o doborze pieca?parametry komina są mocno przekroczone, kto jako fachowiec podpisuje Ci gwarancję?nie znam tego modelu ale większość nowoczesnych picy ma czujniki które nie pozwolą mu się uruchomić lub go szybko wyłączą jeśli będzie zagrażał mieszkańcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenia2875 28.11.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) ekipa dobrała piec ja tylko zaznaczyłam że ma być z zamkniętą komorą spalania (dla mojego bezpieczeństwa) bo w mieszkaniu jest bardzo słaba wentylacja grawitacyjna. Teraz gdy połączenie pieca z kominem jest nieszczelne boję się że kocioł będzie zasysał powietrze z pomieszczeń mieszkalnych a spaliny będą trafiały do mieszkania. Niestety komin jest za długi według instrukcji powinien mieć 8m (10m-2kolanka po 1metrze) a ma 13m. Edytowane 28 Listopada 2010 przez tenia2875 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.11.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Przewody spalinowe muszą być szczelne. Za długi komin. Wszystko już sama wiesz pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.11.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 jeżeli spartolili dobór pieca to podejrzewał bym ich o wszystkie grzechy i zarządzał testu na szczelność komina zwłaszcza tego wewnętrznego od spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts