Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry

Ten kominek wykonała firma, która szczyci wysoką fachowością. Co sądzicie o tym wykończeniu kamienia. Dla mnie to pierwszy kominek i spore rozczarowanie jakością. Proszę o komentarze. Proszę o zdjęcia waszych prac, ewentualnie kominków. Mam na pieńku z wykonawcą i nie wiem co dalej? Dziękuję za pomoc.

Monika

Image00001.jpg

Image00002.jpg

Image00003.jpg

Image00004.jpg

https://forum.murator.pl/topic/150738-wyko%C5%84czenie-obudowy-z-kamienia-co-o-tym-s%C4%85dzicie/

Daj zdjęcia całego kominka. Domyślam się że kamień układali kominkarze, a nie ludzie z zakładu kamieniarskiego.

Z czego wykonana jest obudowa? Bo podejrzewam, że jak znana firma kominkowa to napewno nie z płyt GK.

Edytowane przez bohusz

Oto zdjęcie całego kominka. Prezentowany fragment jest najbardziej wyekspnowaną częścią. Zaznaczyłem na czerwono.

Obudowa nie jest z płyt kartonowo gipsowych.

Image00003.jpg

Nie sądzę aby robiła to jakaś renomowana i znana firma kominkowa. Chyba, że korzystają z usług marnego kamieniarza albo przydarzył im się jakiś "wypadek przy pracy"

Ubity narożnik to jedno, sposób łączenia płyt marmurowych to drugie. My takie elementy łączymy na kąt 45 st. i nie na zwykłej żywicy do marmuru. Staramy się tak kleić kamień aby trudno było rozpoznać, że elementy wykonane są z płyt gr. 3 lub 2 cm.

bohusz napisał: Co w związku z zgłoszonymi uwagami planuje zrobić wykonawca.

Bo podejrzewam, że w związku z niedoróbkami za usługę nie zapłaciłeś.

Może 10% z wartości kominka nie została uregulowana. To zbyt mało, żeby zrobić te kamienie od nowa. Za to wykonawca jest obrażony. Stwierdził, że nie mam na dokończenie budowy i teraz sobie na nim biednym używam. Kamienie są według niego zrobione na najwyższym poziomie a poprawianie tego wiąże się ze zniszczeniem tego kamienia, który już jest - nie pali się do tej roboty. Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że ten człowiek ma dokończyć jeszcze rekuperację, którą zaczął. No i mamy pat.

Proszę o jakieś zdjęcia. Jestem ciekawa, jak może wyglądać dobra praca?

Edytowane przez moniaq11

Tutaj jest pareset zdjęć proponowanych kominków z kamienia.

Te elementy kamienne nie są robione z płyt kamiennych, tylko z całych brył. Zakład ma własną kopalnie kamienia, więc kamienie (marmury) może przykładowo nazywać nazwami dowolnymi (od swojego nazwiska przykładowo). Składaliśmy kilka kominków zamówionych u nich, bardzo wysoka precyzja obróbki kamienia. Jednak ceny dla odbiorców detalicznych są dość wysokie.

http://www.kominki-budmar.pl/galeria.html

Proszę o odpowiedz czy ten link okazał się pomocny

Edytowane przez bohusz

Link http://www.kominki-budmar.pl/galeria.html to bardzo bgate źródło zdjęć kamienia i kominków. Jeśli ktoś nie ma jescze wybranej obudowy to bardzo pomocna strona.

Ja już mam kamień przyklejony. Teraz mam dylemat. Zrywć i kleić od nowa, czy zostawić tak jak jest? Cierpliwie czekam na zdjęcie - jak może wyglądać precyzyjnie połączony kamień na narożniku? Diękuję. Monika

Link http://www.kominki-budmar.pl/galeria.html to bardzo bgate źródło zdjęć kamienia i kominków. Jeśli ktoś nie ma jescze wybranej obudowy to bardzo pomocna strona.

Ja już mam kamień przyklejony. Teraz mam dylemat. Zrywć i kleić od nowa, czy zostawić tak jak jest? Cierpliwie czekam na zdjęcie - jak może wyglądać precyzyjnie połączony kamień na narożniku? Diękuję. Monika

Myślałem, że na tej stronie zauważysz detale połączeń, jak mają być wykonane.

W temacie "kominki nasze" jest również sporo zdjęć.

Jak łączymy kamienie...

Są praktycznie dwa sposoby. Mówie o łączeniu kamieni na wymiar.

Z reguły są te miejsca bez fazy i łączy się je na styk. Spotkałem się również, że są zakłady kamieniarskie preferujace łączenie z delikatną fazą, jest to łatwiejsze bo uniemożliwia ewentualne wykryszenia (wyszczerbki) w momencie dobijania (dopasowania).

Chcąc zobaczyć jak powinny być dopasowane kamienie, jak łączone na skosach i kątach prostych wystarczy zwrócić na to uwagę na nagrobki na cmentarzu.

Tam montaż kamieni (nagrobków) wykonują zakłady kamieniarskie. Montują elementy które sami docinali, według wzoru klienta lub projektanta.

Witam.

Moniaq11 - zażycz sobie "normalnie" zrobionej półki kamiennej, bo to co pokazane jest na zdjęciach nie mieści się w żadnym standardzie "kominkowej roboty". Jest to zwykłe partactwo.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=2823996&viewfull=1#post2823996

Zobacz na trawertynową ławę - półka przechodzi w obydwie powierzchnie pionowe z zachowaniem rysunku kamienia, widać tylko kreseczkę grubości milimetra, wypełnioną klejem dobranym tak, by był łudząco podobny do kolorystyki kamienia. Połączenia elementów pod kątem 45-ciu stopni, polerowane jeszcze po sklejeniu poszczególnych części.

Tak wygląda kamieniarski standard pracy. Obojętne czy są to elementy kominka czy cokolwiek innego.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=2823996&viewfull=1#post2823996

Zobacz na trawertynową ławę - półka przechodzi w obydwie powierzchnie pionowe z zachowaniem rysunku kamienia, widać tylko kreseczkę grubości milimetra, wypełnioną klejem dobranym tak, by był łudząco podobny do kolorystyki kamienia. Połączenia elementów pod kątem 45-ciu stopni, polerowane jeszcze po sklejeniu poszczególnych części.

Pozdrawiam.

Dziękuję za ten link. Chodziło mi właśnie o to by zobaczyć przykład "dobrej roboty".

pozdrawiam.