moniaq11 27.11.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Dzień dobry Ten kominek wykonała firma, która szczyci wysoką fachowością. Co sądzicie o tym wykończeniu kamienia. Dla mnie to pierwszy kominek i spore rozczarowanie jakością. Proszę o komentarze. Proszę o zdjęcia waszych prac, ewentualnie kominków. Mam na pieńku z wykonawcą i nie wiem co dalej? Dziękuję za pomoc. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.11.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 (edytowane) Daj zdjęcia całego kominka. Domyślam się że kamień układali kominkarze, a nie ludzie z zakładu kamieniarskiego. Z czego wykonana jest obudowa? Bo podejrzewam, że jak znana firma kominkowa to napewno nie z płyt GK. Edytowane 27 Listopada 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaq11 27.11.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Oto zdjęcie całego kominka. Prezentowany fragment jest najbardziej wyekspnowaną częścią. Zaznaczyłem na czerwono. Obudowa nie jest z płyt kartonowo gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.11.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Co w związku z zgłoszonymi uwagami planuje zrobić wykonawca.Bo podejrzewam, że w związku z niedoróbkami za usługę nie zapłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 27.11.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Nie sądzę aby robiła to jakaś renomowana i znana firma kominkowa. Chyba, że korzystają z usług marnego kamieniarza albo przydarzył im się jakiś "wypadek przy pracy"Ubity narożnik to jedno, sposób łączenia płyt marmurowych to drugie. My takie elementy łączymy na kąt 45 st. i nie na zwykłej żywicy do marmuru. Staramy się tak kleić kamień aby trudno było rozpoznać, że elementy wykonane są z płyt gr. 3 lub 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaq11 27.11.2010 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 (edytowane) bohusz napisał: Co w związku z zgłoszonymi uwagami planuje zrobić wykonawca. Bo podejrzewam, że w związku z niedoróbkami za usługę nie zapłaciłeś. Może 10% z wartości kominka nie została uregulowana. To zbyt mało, żeby zrobić te kamienie od nowa. Za to wykonawca jest obrażony. Stwierdził, że nie mam na dokończenie budowy i teraz sobie na nim biednym używam. Kamienie są według niego zrobione na najwyższym poziomie a poprawianie tego wiąże się ze zniszczeniem tego kamienia, który już jest - nie pali się do tej roboty. Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że ten człowiek ma dokończyć jeszcze rekuperację, którą zaczął. No i mamy pat. Proszę o jakieś zdjęcia. Jestem ciekawa, jak może wyglądać dobra praca? Edytowane 27 Listopada 2010 przez moniaq11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.11.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) Tutaj jest pareset zdjęć proponowanych kominków z kamienia.Te elementy kamienne nie są robione z płyt kamiennych, tylko z całych brył. Zakład ma własną kopalnie kamienia, więc kamienie (marmury) może przykładowo nazywać nazwami dowolnymi (od swojego nazwiska przykładowo). Składaliśmy kilka kominków zamówionych u nich, bardzo wysoka precyzja obróbki kamienia. Jednak ceny dla odbiorców detalicznych są dość wysokie.http://www.kominki-budmar.pl/galeria.html Proszę o odpowiedz czy ten link okazał się pomocny Edytowane 28 Listopada 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaq11 28.11.2010 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Link http://www.kominki-budmar.pl/galeria.html to bardzo bgate źródło zdjęć kamienia i kominków. Jeśli ktoś nie ma jescze wybranej obudowy to bardzo pomocna strona. Ja już mam kamień przyklejony. Teraz mam dylemat. Zrywć i kleić od nowa, czy zostawić tak jak jest? Cierpliwie czekam na zdjęcie - jak może wyglądać precyzyjnie połączony kamień na narożniku? Diękuję. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 28.11.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Nie trzeba rozbierać kominka, wszystkie niedociągnięcia da się naprawić i doprowadzić do zadowalającego efektu wizualnego. Trzeba tylko trochę nad tym popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.11.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Link http://www.kominki-budmar.pl/galeria.html to bardzo bgate źródło zdjęć kamienia i kominków. Jeśli ktoś nie ma jescze wybranej obudowy to bardzo pomocna strona. Ja już mam kamień przyklejony. Teraz mam dylemat. Zrywć i kleić od nowa, czy zostawić tak jak jest? Cierpliwie czekam na zdjęcie - jak może wyglądać precyzyjnie połączony kamień na narożniku? Diękuję. Monika Myślałem, że na tej stronie zauważysz detale połączeń, jak mają być wykonane. W temacie "kominki nasze" jest również sporo zdjęć. Jak łączymy kamienie... Są praktycznie dwa sposoby. Mówie o łączeniu kamieni na wymiar. Z reguły są te miejsca bez fazy i łączy się je na styk. Spotkałem się również, że są zakłady kamieniarskie preferujace łączenie z delikatną fazą, jest to łatwiejsze bo uniemożliwia ewentualne wykryszenia (wyszczerbki) w momencie dobijania (dopasowania). Chcąc zobaczyć jak powinny być dopasowane kamienie, jak łączone na skosach i kątach prostych wystarczy zwrócić na to uwagę na nagrobki na cmentarzu. Tam montaż kamieni (nagrobków) wykonują zakłady kamieniarskie. Montują elementy które sami docinali, według wzoru klienta lub projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.11.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) Witam.Moniaq11 - zażycz sobie "normalnie" zrobionej półki kamiennej, bo to co pokazane jest na zdjęciach nie mieści się w żadnym standardzie "kominkowej roboty". Jest to zwykłe partactwo.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=2823996&viewfull=1#post2823996Zobacz na trawertynową ławę - półka przechodzi w obydwie powierzchnie pionowe z zachowaniem rysunku kamienia, widać tylko kreseczkę grubości milimetra, wypełnioną klejem dobranym tak, by był łudząco podobny do kolorystyki kamienia. Połączenia elementów pod kątem 45-ciu stopni, polerowane jeszcze po sklejeniu poszczególnych części.Tak wygląda kamieniarski standard pracy. Obojętne czy są to elementy kominka czy cokolwiek innego.Pozdrawiam. Edytowane 28 Listopada 2010 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaq11 28.11.2010 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=2823996&viewfull=1#post2823996 Zobacz na trawertynową ławę - półka przechodzi w obydwie powierzchnie pionowe z zachowaniem rysunku kamienia, widać tylko kreseczkę grubości milimetra, wypełnioną klejem dobranym tak, by był łudząco podobny do kolorystyki kamienia. Połączenia elementów pod kątem 45-ciu stopni, polerowane jeszcze po sklejeniu poszczególnych części. Pozdrawiam. Dziękuję za ten link. Chodziło mi właśnie o to by zobaczyć przykład "dobrej roboty". pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts