Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Perlit Miedzy legary

Shime

Recommended Posts

Panowie MAm dylemat a wiec remontuje juz 2 lata dom z lat 60 zalana jest plyta fundamentowa na to opuszczony dom poszadzke w przedpokoju kuchni i lazience styro 10 wylewka 8 cm w tym podlogowka i gres. za to w sypialni, salonie i jadalni chcemy deski podlogowe.

I teraz pytanko na plyte fundamentowa ktora nie jest odizolowana od gruntu ani ocieplona polozylem folie umocowalem legary wysokosc 14 cm i na to maja isc deski co dac na izolacje miedzy legarami myslalem o perlicie sypkim wysypac pod same deski i mysle ze bedzie ok ale byl jakis fachman i stwierdzil ze tu tylko wylewka a ten perlit kazal sobie wsypac w byty. Mowi ze lepiej welne dac.

Welna ok ale jak to zawilgotnieje to bedzie plesnialo i gnilo no i pewnie smrod bedzie czy wybor perlitu sypkiego ep-150?? Pomocy bo zima juz za pasem a deski leza do ulozenia i jak perlit musze pedzic na drugi koniec polski.

Pytanie nr 2 ulozylem legary mocowalem do tego blachy 90st. i dopiero blachy do podloza wypoziomowane podlozone kliny co 50 cm pod legary i zapiankowane reszte dziury miedzy legarem a podlozem. Czy nie trzeba wiercic jakis dziur do wentylacji miedzy legarami??? Podloga polaczona ze sciana sciana karton gips, luka miedzy karton gipsem a sciana ok 3 cm dookola, czy tak tylko wentylacja wystarczy??

Blagam podpowiedzcie cos , przeszykalem forum i google i nic nie moge na podobne problemy tematu znalezc.

Edytowane przez Shime

Masz rację wełna będzie gniła jak się dostanie woda. Sytuacja z perlitem jest troszkę inna. Jeżeli dojdzie do niego woda to nic się nie stanie. Nic się nie stanie to złe określenie. Jeżeli w jakikolwiek izolator (wełna, perlit) wejdzie nam woda to ten izolator nie będzie izolował. Przykład: biorąc gorący czajnik przez suchą szmatkę nie sparzymy się; przez mokrą szmatkę sparzymy się na pewno. Podaj skąd jesteś to dam Ci namiar gdzie możesz kupić perlit tak abyś nie pędził na drugi koniec Polski.

Panowei szczeze wylewka mi sie nie usmiecha a jestem z zamoscia wody tam nie bedzie niewiadomo ile znajac rzycie cos sie wyleje troszke skroplin. Ale nie bedzie tego az tak wiele. Szczerze wolalbym cos sypkiego stropian nie wchodzi w rachube bo gryzonie wejda wszedzie a perlitem zdaje mi sie ze nie beda sie zywic i w nim mieszkac.

Pochodze i mieszkam w zamosciu lubelskie. I zdaje mi sie ze najtaniej wyjdzie mi perlit.

Z tego co czytalem perlit jest lepszym izolatorem niz styropian i welna.

ponizej cytat z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?16862-Perlit

"zasypywanie sypkim perlitem, ponieważ po jakimś czasie pod wpływem drgań

zaczyna się on rozwarstwiać (cięższe kuleczki idą na dół) oraz zagęszcza się

on powodując osiadanie materiału. Takie zjawisko zachodzi także przy

ocieplaniu Ekofibrem czy też innymi sypkimi materiałami.

Dlatego też producent zaleca połączenie perlitu spoiwem tj. gipsem w

proporcjach 1 część gipsu na 15 części perlitu plus niewielka (bardzo mała!)

ilość wody. Mieszanka taka twardnieje po około godzinie. W ścianie....."

Ja u siebie mieszanką perlit - gips bedę robił wylewkę na piętrze (na to pójdzie tradycyjna wylewka z ogrzewaniem podłogowym). Perlit już mam - kupiłem w zebiec.com.pl

Zamierzam go mieszać w proporcjach objętościowych 3 cz. perlitu i 1 cz. gipsu - potem zroszę H20 - powinno być ok. (Pozatym żade myszy czy inne robactow w to nie wlezie tak łatwo). Teraz czekam na +5 na dworze... czyli na odwilż lub wiosnę (zobaczymy co szybciej).

PZDR

Qter

• 1 month później...