Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cichewicz futura s dual 26 - jakie macie ustawienia?

artecki

Recommended Posts

trochę to bez sensu - bo jak na zewnątrz będzie 0stC to będziecie się modlić o parę dniu przymrozków żeby dom zagrzać ;)

życzę powodzenia w walce z zaworami 3D, 4D a sam cieszę się że takowych nie posiadam (no nie licząc tego na podłogówkę - ale jest "manualny" - czyli łatwy do okiełznania)

dokładnie bez sensu....był ostatnio u nas nasz hydraulik i powiedział ,że on wcale nie jest za tymi zaworami...to po cholerę montował...przy wyższych temperaturach zmieniam tryb instalacji na 3 D.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dokładnie bez sensu....był ostatnio u nas nasz hydraulik i powiedział ,że on wcale nie jest za tymi zaworami...to po cholerę montował...przy wyższych temperaturach zmieniam tryb instalacji na 3 D.

Oj ... to ja bym na Waszym miejscu gonił tego hydraulika - ma zrobić tak by było dobrze !. Jak zabierał się za robotę to na wszystkim się znał ? ... a teraz wątpliwości po co zamontował. Moim zdaniem kotłownia to całkiem duży wydatek, i jak wywalasz jakieś 8 tyś. na sam piec to on musi dobrze chodzić. Rozumiem że początki są zawsze trudne w takich instalacjach i kotłach - ale docelowo to musi chodzić.

powodzenia życzę ! ! ! ... i gonić hydraulika do roboty ! ! !

A&M

raz jeszcze wrzucam schemat mojej kotłowni, tym razem z "domalowaną" podłogówką

http://wolnemiejsce.republika.pl/schemat.jpg

tak jak pisałem nie mam za piecem zaworu ani 3D ani 4D - jaka temperatura jest zadana na piecu taka woda idzie na grzejniki. Przed podłogówką mam zawór 3D ale ręczny - i sobie ręcznie ustawiam ile ciepełka ma iść. Za pompą podłogówki mam czujnik, celem ochrony przed przegrzaniem podłogi, gdyby woda zasilająca przekroczyła 50stC to wyłączy pompę. I tyle - a działa.

• 2 weeks później...

Zmiana ustawień pieca:

temp zadana 50st

czas podawania 5s

przerwa w podawaniu 50s

przerwa w nadzorze 30min

wentylator 35% (przy czym wyraźnie przypchały się kanały doprowadzające powietrze i dmucha słabiej niż za nowości)

wentylator przysłonięty na około 75-80%

rezultat: mniej spieków, mniej popiołu, na oko ale wyraźne mniejsze spalanie :) ewidentnie dom się nagrzał i potrzebuje mniej ciepła.

ps. deflektor nadal się trzyma!!!

Pozdrawiam

podliczyłem spalanie - 39,5 kg/dzień

całkiem przy okazji pan produkujący piece rzucił okiem na mój i stwierdził że jego zdaniem to deflektor wisi za nisko. zresztą nie mogę go ustawić centralnie nad paleniskiem, jest przesunięty w kierunku drzwiczek rewizyjnych i ogień "uderza" w wymiennik.

• 3 weeks później...
... i nie wytrzymałem :p deflektor przerobiony - odciąłem hak od deflektora i na sztywno przyspawałem go do uchwytu

Rezultat: jest wyżej i idealnie nad paleniskiem.

Minusy: jak na razie jeden, ciężko go włożyć/wyjąć przez otwór drzwiczek rewizji :p

Witam

Ciekawe czy faktycznie brak deflektora może spowodować uszkodzenie wymiennika. U mnie nie ma deflektora i ogień idzie prosto na dół wymiennika czyli na żeliwne ruszta wodne - trzeci sezon ale na razie nic się nie dzieje. Swoją drogą jak wpadnie mi w ręce jakiś deflektor to go wypróbuję. Wydaje mi się, że ten deflektor może też być pośrednią przyczyną stopienia się u Ciebie rączki bo płomień po odbiciu z deflektora idzie też bardziej na drzwiczki.

Witam

Ciekawe czy faktycznie brak deflektora może spowodować uszkodzenie wymiennika. U mnie nie ma deflektora i ogień idzie prosto na dół wymiennika czyli na żeliwne ruszta wodne - trzeci sezon ale na razie nic się nie dzieje.

ano właśnie mnie to zastanawiało - bo jak już ustaliliśmy, wygląda na to że odlewy żeliwne są takie same - chyba że o różnej grubości ścianek, stąd w cichewiczu deflektor. nie będę jednak eksperymentował i pozostanę przy deflektorze (choć wydaje mi się że przy 50st.C jakie mam na piecu nie powinno nic się stać)

Witam

Wydaje mi się, że ten deflektor może też być pośrednią przyczyną stopienia się u Ciebie rączki bo płomień po odbiciu z deflektora idzie też bardziej na drzwiczki.

bardzo trafna diagnoza - teraz jak deflektor jest wyżej płomień inaczej się układa i drzwiczki nie nagrzewają się na tyle żaby nagrzać rączkę - ostatnio (testując kolejny eko) rozbujałem piec do 85st.C i można było za nią chwycić.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich użytkowników Cichewicza Futura S Dual 26 kw.

Od wtorku od godziny 14 piec nieprzerwanie pracuje.

Głownie Fuzzy Logic, z którym nie mam większego problemu.

Może jest to związane z dość umiarkowaną temp na zewnątrz (srednio +3).

Kocioł pracuje z zasobnikiem 350l Viessmann, w którym zmostkowałem 2 wężownice, 2 pompy (jedna CO, druga CWU), zawór 4 drogowy manualny, ogrzewanie podłogowe 60 m. kw. z RTL na powrocie) i grzejniki w 3 pionach - łącznie 12szt.

3 kondygnacyjny budynek 200 m. kw. słabo docieplony tylko z jednej strony styropianem 5 cm.

Szukam rozwiązania, w którym mógłbym ograniczyć spalanie do minimum.

Wiem, że jest jeszcze na to za wcześnie - od wtorku nie spaliłem jeszcze 175 kg grochu który kupiłem na 1 test.

A propos spalania. Groch spala się świetnie, płomień w retorcie w kolorze jasnoczerwono żółtym.

Widoczny dość duży osad - nie czyściłem jeszcze komory spalania.

Na ustawienia ręczne przyjdzie pora, gdy będę mógł dłużej być na miejscu.

Z góry dziękuje na jakieś podpowiedzi i triki od bardziej doświadczonych użytkowników Futury.

P.S. Nie obyło się bez problemów przy uruchomieniu kotła. W module sterującym zamienione były wtyczki od sterownika, przez co po włączeniu do sieci Ecomax nie reagował. Pompy działały ale sterownik stał w miejscu. Dopiero przytomny umysł kazał zerknąć na schemat i przyjrzeć się, że nie tak powinno być to podłączone.

Po reklamacji deflektora, bo w zestawie był w starej wersji - otrzymałem od serwisu w przeciągu 3 dni.

Wkrótce zdjęcia z realizacji.

Pozdrawiam

21.03.2011

Przeliczyłem spalanie - 26 kg / dobę. przy zmiennych ustawnieniach

(fuzzy logic ze standardowymi naprzemian).

Poza tym znalazłem opinie o CHT na forum gdzie mozna wyrażać swoje opinie na temat pracodawcy. Nie jest to budująca lektura zwłaszcza, gdy głos zabiera sam pracodawca

i nie dementuje niczego a wręcz podsyca atmosferę.

http://www.gowork.pl/opinie_czytaj2,160605,0,0

Edytowane przez cybulson

cybulson

Mamy kotły o takich samych wymiennikach żeliwnych z tym, że ja mam najzwyklejszy sterownik bo St37 bez funkcji FL lub innej podobnej. Dodatkowo mam zamontowany regulator pokojowy i na nim ustawiam temperatury jakie chce mieć w domu, CWU grzeje w trybie priorytetu bojlera. Na razie te moje ustawienia sprawdzają się i w tym roku jestem już z kotła zadowolony. 26 kg na dobę to trochę sporo jak na aktualna pogodę, ale musisz wziąć pod uwagę fakt, że jak sam piszesz masz słabo ocieplony dom - no a to może być główny powód wyższego spalania.

No nie mam tak dobrego sterownika i u mnie chodzi wyłącznie na ustawieniach ręcznych - jak na regulatorze pokojowym temperatura osiągnie zadaną wartość to tryb grzania kotła się wyłącza i kocioł przechodzi w tryb nadzoru. Teraz przy wyższych temperaturach to jest w nadzorze nieraz po parę godzin no chyba, że akurat dogrzewa CWU.

Nie znam tego sterownika, ale temperaturę w domu możesz regulować albo głowicami termostatycznymi jeżeli je masz na grzejnikach ( niektórzy chwalą, że to najlepszy sposób), albo zaworem 3 lub 4 drogowym jeżeli masz taki zamontowany za kotłem na zasilaniu. Jak odbiór ciepła będzie mniejszy to i kocioł mniej spali.

Ja jednak pozostanę przy moim regulatorze pokojowym bo mi się sprawdza.

będę musiał zrobić podobnie.

teraz w okresie ciepłym zakręcić grzejniki na maxa i zawór 4 drogowy.

ustawić ręcznie tryb lato ale przy zmianie temeratur min i max dla tego trybu i zobaczymy.

Duze spalanie moge jeszcze wyjasniac (oprocz nieocieplonego budynku) nowymi tykami w domu, które jeszcze schną i zapewne schnąć będą jakiś czas.

Chciałbym sie jednak dowiedziec na jakiem minimum moge liczyc przy spalaniu dobrego kalorycznie grochu.

zwłaszca w okresie letnim, gdy bede uzywał tylko do CWU.

Edytowane przez cybulson

W okresie letnim u mnie ze spalaniem ekogroszku na grzanie CWU dla 4 osobowej rodziny - wychodzi kiepsko bo spalałem gdzieś w ub. roku około 220 kg eko na miesiąc. Teraz planuje jednak zmienić zasilanie bojlera CWU tak aby grzał się grawitacyjnie to powinno trochę obniżyć zużycie ekogroszku. Za ekogroszek płaciłem 673 zł z przywozem z kopalni to miesięcznie w lato wychodziło mi 148 zł no plus praca pompki CWU i kotła to gdzieś zamykałem się w 170 zł miesięcznie.

Z wiadomości innych użytkowników tego forum wynika, że w okresie letnim spalają ekogroszku lub miału za 75 zł a nawet 50 zł miesięcznie - no ale u mnie to jest znacznie więcej.

Potwierdzam - malowałem w teraz w zimie klatkę (barankiem) to z uwagi na zwiększona wilgoć zaraz wzrosło zużycie eko.

zastanawiam sie, jak to mozliwe by spalic 3 -4 worki grochu w miesiacu (przybliżony koszt 75 zł)

rozumiem ze piec sie wygasza i niepali się az do momentu potrzeby rozpalenia go na wode użytkową ???

czy pali się cały czas minimalnie, dawkując paliwo i minimalnie dmuchając ?

Edytowane przez cybulson

no i jest lepiej:

grzejniki skręcone na max bo w domu 25 stopni.

zawór 4D ustawiony na 2.

zawór RLT na podłogówce 2.

piec dochodzi do 73 - 74 potem nadzór do 60 (czas jakaś godzina).

dziwi brak konrtolnego nadmuchu w czasie nadzoru aby wydmuchać spaliny.

pompa CO cały czas w pracy. nawet po obiżeniu temp. zadanej na mieszaczu poniżej aktualnej.

dobra wracam do kotłowni :)