artecki 24.01.2012 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 ... Zacząłem stosować zaś inną metodę, oprócz pełnego zasobnika, zapełniam palenisko drewnem. ... ciekawe, ciekawe - ale ono pali się ogniem, czy tak bardziej żarzy - bo tak filozofując, to na górnym palenisku raczej jest mniejsza ilość tlenu, bo został "zużyty" w okolicach palnika No i zawsze można pójść dalej i załadować nie drewno a węgiel kamienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 29.01.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 średnie spalanie z ostatnich 3 tygodni = 29,2kg/doba, nieco wyższe ale to zapewne z okazji pojawienia się zimy w moim regionie Ustawienia pieca bez większych zmian, a mianowicie: temp zadana CO: 50st noc, 45st dzień; CWU 45st podawanie: 12s przestój: 45s przestój w nadzorze: 15min - ale raczej to się nie zdarza dmuchanko: 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mutlley 31.01.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Witam Wszystkich użytkowników Pieca Futura s dual tez posiadam taki piec. Ogrzewam nim 120m cale mieszkanie zrobione w podłogówce Mam Pytanie Apropo Ustawienia Pieca aby jak najmniej spalił jakie macie ustawienia ? obecnie pale eko-groszkiem z kopalni kazimierz juliusz. prosilbym aby ktos wstawil zdjecia jak wam sie wypala eko-groszek dla porownania Pozdrawiam Ps Eko-groszek zakupilem tutaj http://www.wegielkamienny-katowice.pl/cennik_wegla.php Jesli ktos zna ten sklad prosilbym o opinie bo wedlug mnie jesli chodzi o ilosc to sie zgadza ale jakosciowo wedlug mnie mieszaja opał z innymi :/ Edytowane 31 Stycznia 2012 przez mutlley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.01.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 U mnie ekogroszek bobrek z Bytomia wypala się tak http://czp.pl/kociol/nastawy/12.12.2011/index.html - też żeliwny wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 03.02.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 prosilbym aby ktos wstawil zdjecia jak wam sie wypala eko-groszek dla porownania o tak: spalanie http://wolnemiejsce.republika.pl/plomien1.jpg w nadzorze http://wolnemiejsce.republika.pl/plomien2.jpg produkt gotowy http://wolnemiejsce.republika.pl/popiol.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 11.02.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 mój piec ma wyraźnie lepszy apetyt gdy na dworze jest ok -28st. średnio wyszło 48,2kg/dobę dobrze że się ociepliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 29.02.2012 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 za oknem przez ostatnie dni w dzień około 7st.C, w nocy około 0. Średnie spalanie 13,8 kg/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 13,8 to już masz prawie jak w lato - malutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 29.02.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 sam jestem w szoku ale liczę i tak wychodzi - ale zmieniłem groszek, ewidentnie jest bardziej kaloryczny (z tym że robią się spieki), byle podmuch wentylatora i pięknie wchodzi na temperaturę i przegania nawet o 4 stopnie od zadanej, przez to dłużej stoi w nadzorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosha 24.03.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 u mnie działa pelet barlinkowy na kotle cichewiczowym (ultima) i nie mam żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 25.03.2012 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 deflektor się rozleciał :/ ten sezon zakończę bez deflektora bo już nie chce mi się go spawać a na przyszły sezon trzeba będzie zainwestować w nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaimarcin 26.03.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam - to podobnie jak i mój. Pękł w pół ;/ trzeba będzie coś pomyśleć bo piec chodzi cały rok. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 27.03.2012 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 właśnie piec skonsumował ostatni worek grochu. spaliłem od grudnia 3,5 tony, średnio 32kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaimarcin 28.03.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 właśnie piec skonsumował ostatni worek grochu. spaliłem od grudnia 3,5 tony, średnio 32kg/dobę. Witam ... kolego Artecki - pewnie będzie trudno uwierzyć ale do chwili obecnej od września spaliłem 2,5t. Chwałowic + ok 4 m drewna. Drewno udało się kupić za koleżeńską flaszkę. W okresie mocnych mrozów dość intensywnie paliłem kominkiem z PW który przejmował grzanie w całym domu *(niestety prócz grzania wody). Ten sezon myślę że będzie należał do mocno oszczędnych Tylko ten cholerny deflektor - uległ zniszczeniu ;/ pękł i wypala się intensywnie pozdrawiam ... Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 28.03.2012 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witam ... kolego Artecki - pewnie będzie trudno uwierzyć ale do chwili obecnej od września spaliłem 2,5t. Chwałowic + ok 4 m drewna. wierzę i ... wszyscy co czytali mój wpis niech o nim zapomną - dementuje te plotki tak się dzieje jak człowiek wykończony po pracy bierze się za liczenie. od września do grudnia spaliłem ok 6m drewna i około 100kg węgla kamiennego grochu spaliłem od grudnia do wczoraj 2,5t, co daje 23,15kg/dobę. teraz jadę na drewienku. nie używałem kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mutlley 31.05.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) witam chcialbym sie pochwalic usterkami jakie mnie spotkaly przy piecu cichewicza futura s dual z sterownikiem ecomax800 Deflektor spadał odeslalem na serwis i przyspawali mi stale uchwyty przykrecane do rusztu pieca po 1 sezonie padł transformator w module sterownika bylem pszez miesiac bez sterownika :/ i teraz na dniach odeslalem panel sterujacy na serwis bo przy kreceniu pokretlem zmiany w menu pozycje przeskakiwaly o pare pozycji w przod lub w stecz przy okazji wymienili mi soft w panelu przednim jak i w module sterownika ktory znajduje sie z tylu niewiem czemu ale wymienili mi tez podswietlenie co zauwazylem po zmianie softu to to ze opcja fuzzy logic jest niedostepna nie wiadomo dlaczego Pozdrawiam Czasem mi sie nie uruchamia wentylator tylko dziwnie buczy wtedy odlaczam sterownik z pradu na 1min i jest ok :/ Edytowane 31 Maja 2012 przez mutlley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 04.06.2012 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 oby Twój przypadek był wyjątkiem od reguły. A reguła brzmi - futura s dual to dobry piec i tego się trzymamy pozdrawiam i życzę mniej przygód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mutlley 05.06.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 No mam nadzieje ze z usterkami przygod juz miec nie bede ale czas pokaze wyslalem zapytanie dzis do pluma w sprawie funkcji fuzzy logic dlaczego jest nie dostepna zobaczymy co odpowiedza ale wydaje mi sie ze ta funkcja sie nie sprawdzila Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mutlley 22.06.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Odpowiedz Z Pluma : (Witam, aby uaktywnić funkcję FL, należy wejść w "ustawienia serwisowe", wpisać hasło 4096, z listy wybrać odpowiedni "palnik"- moc, rodzaj paliwa. Nacisnąć enkoder w celu zatwierdzenia zmian. W razie problemów proszę o kontakt telefoniczny w godzinach 7:15 - 14:30. Powodzenia.) Co Sie okazalo gosc podal mi zle haslo bo pod haslem serwisowym 4096 niema tam tego ustawienia lecz dzieki temu forum na poprzednich stronach ktos podal haslo 0078 i dopiero tam sie to ustawia ehhhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.06.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 hasła są różne w zależności dla którego producenta był dostosowywany sterownikw tych dla lazara hasło 4096 pilnuj właściwego nawęglania (kopca) palnika regulując opcją "korekta nadmuchu FL", bo niektórym zdarzało się upalić ślimak, lub zdeformować palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts