Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cichewicz futura s dual 26 - jakie macie ustawienia?

Recommended Posts

...

Zacząłem stosować zaś inną metodę, oprócz pełnego zasobnika, zapełniam palenisko drewnem.

...

ciekawe, ciekawe - ale ono pali się ogniem, czy tak bardziej żarzy - bo tak filozofując, to na górnym palenisku raczej jest mniejsza ilość tlenu, bo został "zużyty" w okolicach palnika ;)

No i zawsze można pójść dalej i załadować nie drewno a węgiel kamienny :p

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

średnie spalanie z ostatnich 3 tygodni = 29,2kg/doba, nieco wyższe ale to zapewne z okazji pojawienia się zimy w moim regionie :p

Ustawienia pieca bez większych zmian, a mianowicie:

temp zadana CO: 50st noc, 45st dzień; CWU 45st

podawanie: 12s

przestój: 45s

przestój w nadzorze: 15min - ale raczej to się nie zdarza ;)

dmuchanko: 40%

Witam Wszystkich użytkowników Pieca Futura s dual tez posiadam taki piec. Ogrzewam nim 120m cale mieszkanie zrobione w podłogówce :) Mam Pytanie Apropo Ustawienia Pieca aby jak najmniej spalił jakie macie ustawienia ? obecnie pale eko-groszkiem z kopalni kazimierz juliusz. prosilbym aby ktos wstawil zdjecia jak wam sie wypala eko-groszek dla porownania :) Pozdrawiam

Ps Eko-groszek zakupilem tutaj http://www.wegielkamienny-katowice.pl/cennik_wegla.php

Jesli ktos zna ten sklad prosilbym o opinie bo wedlug mnie jesli chodzi o ilosc to sie zgadza ale jakosciowo wedlug mnie mieszaja opał z innymi :/

Edytowane przez mutlley
prosilbym aby ktos wstawil zdjecia jak wam sie wypala eko-groszek dla porownania

o tak:

spalanie

http://wolnemiejsce.republika.pl/plomien1.jpg

w nadzorze

http://wolnemiejsce.republika.pl/plomien2.jpg

produkt gotowy ;)

http://wolnemiejsce.republika.pl/popiol.jpg

• 3 weeks później...
sam jestem w szoku ale liczę i tak wychodzi - ale zmieniłem groszek, ewidentnie jest bardziej kaloryczny (z tym że robią się spieki), byle podmuch wentylatora i pięknie wchodzi na temperaturę i przegania nawet o 4 stopnie od zadanej, przez to dłużej stoi w nadzorze.
  • 4 weeks później...
właśnie piec skonsumował ostatni worek grochu.

spaliłem od grudnia 3,5 tony, średnio 32kg/dobę.

Witam ... kolego Artecki - pewnie będzie trudno uwierzyć ale do chwili obecnej od września spaliłem 2,5t. Chwałowic + ok 4 m drewna. Drewno udało się kupić za koleżeńską flaszkę. W okresie mocnych mrozów dość intensywnie paliłem kominkiem z PW który przejmował grzanie w całym domu *(niestety prócz grzania wody). Ten sezon myślę że będzie należał do mocno oszczędnych ;)

Tylko ten cholerny deflektor - uległ zniszczeniu ;/ pękł i wypala się intensywnie

pozdrawiam ... Marcin

Witam ... kolego Artecki - pewnie będzie trudno uwierzyć ale do chwili obecnej od września spaliłem 2,5t. Chwałowic + ok 4 m drewna.

wierzę i ... wszyscy co czytali mój wpis niech o nim zapomną - dementuje te plotki ;) tak się dzieje jak człowiek wykończony po pracy bierze się za liczenie.

od września do grudnia spaliłem ok 6m drewna i około 100kg węgla kamiennego

grochu spaliłem od grudnia do wczoraj 2,5t, co daje 23,15kg/dobę.

teraz jadę na drewienku.

nie używałem kominka.

• 2 months później...

witam chcialbym sie pochwalic usterkami jakie mnie spotkaly przy piecu cichewicza futura s dual z sterownikiem ecomax800 :)

Deflektor spadał odeslalem na serwis i przyspawali mi stale uchwyty przykrecane do rusztu pieca

po 1 sezonie padł transformator w module sterownika bylem pszez miesiac bez sterownika :/

i teraz na dniach odeslalem panel sterujacy na serwis bo przy kreceniu pokretlem zmiany w menu pozycje przeskakiwaly o pare pozycji w przod lub w stecz przy okazji wymienili mi soft w panelu przednim jak i w module sterownika ktory znajduje sie z tylu niewiem czemu ale wymienili mi tez podswietlenie co zauwazylem po zmianie softu to to ze opcja fuzzy logic jest niedostepna nie wiadomo dlaczego Pozdrawiam :)

Czasem mi sie nie uruchamia wentylator tylko dziwnie buczy wtedy odlaczam sterownik z pradu na 1min i jest ok :/

Edytowane przez mutlley

No mam nadzieje ze z usterkami przygod juz miec nie bede ale czas pokaze :)

wyslalem zapytanie dzis do pluma w sprawie funkcji fuzzy logic dlaczego jest nie dostepna zobaczymy co odpowiedza ale wydaje mi sie ze ta funkcja sie nie sprawdzila Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Odpowiedz Z Pluma : (Witam, aby uaktywnić funkcję FL, należy wejść w "ustawienia serwisowe", wpisać hasło 4096, z listy wybrać odpowiedni "palnik"- moc, rodzaj paliwa. Nacisnąć enkoder w celu zatwierdzenia zmian. W razie problemów proszę o kontakt telefoniczny w godzinach 7:15 - 14:30. Powodzenia.)

Co Sie okazalo gosc podal mi zle haslo bo pod haslem serwisowym 4096 niema tam tego ustawienia lecz dzieki temu forum na poprzednich stronach ktos podal haslo 0078 i dopiero tam sie to ustawia :) ehhhhhh

hasła są różne w zależności dla którego producenta był dostosowywany sterownik

w tych dla lazara hasło 4096

pilnuj właściwego nawęglania (kopca) palnika regulując opcją "korekta nadmuchu FL", bo niektórym zdarzało się upalić ślimak, lub zdeformować palnik