artecki 21.03.2011 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 ale się panowie rozpisali Cybulson - wynik Twojego spalania jest całkiem dobry, mój piecyk pożerał mi średnio 39,5 kg/dobę - ale to spalanie ze stycznia i lutego na ustawieniach ręcznych. Ale gorszego (mniej kalorycznego i jakoś słabo palnego) potrafił mi spalić w mrozy nawet do 75kg!!! od listopada spaliłem 3,5 tony eko. Obecnie przepalam wieczorem drewnem. Jeśli chodzi o przedmuch w nadzorze - też zauważyłem że go nie zauważyłem generalnie, jak już gdzieś pisałem i co zresztą jest napisane w instrukcji, w trybie FL sterownik tak modeluje pracą wentylatora że stara się nie wejść w nadzór tylko utrzymywać temperaturę blisko zadanej. Co do kaloryczności eko - producent zaleca typ 31 o kaloryczności 27000 kJ/kg. Jak zastosowałem eko o niżej kaloryczności piec wyraźnie spalał go więcej (to ten co mi go 75 wciągał) i gorzej pracował na FL(a właściwie nie pracował bo podmuch gasił! eko). Reasumując - piec ten lubi kaloryczne eko i takie trzeba mu dać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybulson 22.03.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) wlasnie zmianilem ustawienia na letnie. ograniczając temperature na ster. pogodowym do 5 st. ale tylko w ciagu dnia.zastanawiałem się nad faktem pracującej pompy CO bez przerwy.nawet gdy obie temperatury (CO (miesz 1) i CWU) sa powyzej zadanej - pompa pracuje.wczoraj wylaczylem sterownik manualnie - na chwile. po włączeniu pompa juz nie pracowala.odnioslem wrazenie ze nic nie pracowalo bowiem po zmianie zadanej na wyzsza od aktualnej - kocioł milczał.wyłączenie też nic nie dało. dopiero powrót do ustawień fabrycznych.dziwne. ... czy sterownik działa Wam bez zarzutu ? czy jak prawie każdej elektronice zdaża sie zwiesic ? over P.S. udalo sie wejsc do ustawień serwisowych ? czy mozna hasła wydobyc od producenta ? Edytowane 22 Marca 2011 przez cybulson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaimarcin 22.03.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 wlasnie zmianilem ustawienia na letnie. ograniczając temperature na ster. pogodowym do 5 st. ale tylko w ciagu dnia. zastanawiałem się nad faktem pracującej pompy CO bez przerwy. Ja u siebie ustawiłem przerwę pracy pompy aż na 3 min. - w pomieszczeniach spadek temp. niezauważalny. Pompa włącza się na 30sek. co 3 min i wyłącza się. Testowałem z przerwami 1 , 2 i teraz 3. Jeżeli chcecie tak poustawiać przestoje to dla bezpieczeństwa należy zwrócić uwagę by kocioł nie przegrzewał się. U mnie na ustawieniach ręcznych śmiga pięknie. Spieki zdecydowanie zminimalizowały się do 0 !!!! .... czyszczenie szuflady z popiołem aż co 1.5 tyg. P.S. udalo sie wejsc do ustawień serwisowych ? czy mozna hasła wydobyc od producenta ? Ustawienie przerwy pracy pompy zmieniłem właśnie w ustawieniach serwisowych - hasło chyba standard 0910 pozdrawiam ... PS. Dostałem już 'nowy' reklamowany w serwisie deflektor. Co do jego jakości ... średniawka. Deflektor do podwieszenia na 2 szt. pręta gwintowanego fi 12 przyspawanego do deflektora. Dwa pręty które wychodzą ponad ruszt - od góry blokowane są przy pomocy dużej średnicy podkładki i nakrętek. W standardzie jest to wszystko za krótkie ! ... będzie zmiana na dłuższe *(jak się troszkę czasu wygospodaruje) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybulson 22.03.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 hasło wypróbuję po powrocie do kołowni: poprzednie 0078 działa tylko do wyboru rodzaju kotła. dzieki.kusi mnie by ograniczyć temperaturę kotła - nawet do 40 st. ale to tylko w przypadku uzytkowania dla CWU. na jakiej wysokosci powienien wisieć deflektor?ja równiez otrzymałem nową, zmodyfikowana wersję na 2 prętach fi 12 z podkładkami.jest lepiej wykonany od poprzedniego, ale wlaśnie nie wiem czy nie wisi zbyt wysoko.obecnie jakies 20 cm nad paleniskiem, wisi centralnie nad nim, ogień otula go z kazdej strony. P.S. badając przekrojowo CHT i jego wyroby polecam (czy też niepolecam) opinie o pracodawcy, (dla tych, którzy jeszcze nie czytali) w których również jakościowe wątpliwości się pojawiają:http://www.gowork.pl/opinie_czytaj2,160605,0,0,99999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaimarcin 22.03.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam ... "zastanawiałem się nad faktem pracującej pompy CO bez przerwy" Ja swego czasu przetestowałem właśnie przerwy w pracy pompy. Moje aktualne ustawienia to 3 min. Ustawienia tej przerwy mam przy nastawach ręcznych - bo przy FL chyba zbyt mocno mi się kocioł nagrzewał z powodu braku odbioru ciepła z kotła. Przy ustawieniach ręcznych nie mam już tego problemu, a do tego przy takich ustawieniach zauważyłem że groszek spala się o niebo lepiej w porównaniu do FL. W chwili obecnej nie mam żadnych spieków - popiół to prawie sam piaseczek . Myślę że przy coraz wyższej temp na zewnątrz to super sprawa z taką przerwą. Temp. w pomieszczeniach nie spadła ani o stopień. Zmiany ustawień oczywiście w ustawieniach serwisowych - hasło pewnie wszystkim znane 0910. W przypadku takich ustawień mogę chyba stwierdzić że spalanie groszku spadło, no ale może to z powodu już wyższych temp na zew. Jednak spieki w porównaniu FL niebo a ziemia !!! PS. Serwis odezwał się z reklamowanym delfektorem. Dostałem już nowy model. Do deflektora zostały dospawane 2 pręty gwintowane fi 12 które należy przełożyć przez ruszt od dołu i od góry po przez dużej średnicy podkładki zakontrowane nakrętkami *(chyba obrazowo napisałem ) Z pierwszych obserwacji można już powiedzieć : zdecydowanie za krótkie odcinki pręta - muszę je sobie przedłużyć i może coś będzie działać. pozdrawiam... Marcin *(i Anka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybulson 22.03.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 dzieki za odpowiedź.dziś zamieszczę dokumentacje fotograficzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 22.03.2011 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 . Przy ustawieniach ręcznych nie mam już tego problemu, a do tego przy takich ustawieniach zauważyłem że groszek spala się o niebo lepiej w porównaniu do FL. W chwili obecnej nie mam żadnych spieków - popiół to prawie sam piaseczek . od początku wiedziałem co robię jadąc na ręcznych ustawianiach jestem ciekawy ile ten "nowy" deflektor wytrzyma - piszcie proszę, bo jak szybko padnie to sprzedam CHT swój paten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 22.03.2011 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 właśnie znalazłem fotkę swojego deflektora, trudno, niech cichewicz ma tak jak pisałem kila postów wstecz, od deflektora odciąłem hak i dospawałem ten element będący wieszakiem. teraz deflektor siedzi bezpośrednio pod rusztem i ani drgnie http://www.wolnemiejsce.republika.pl/deflektor.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figaro77 31.03.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) hasło to 0910, chyba pojawiło się już w tym wątku...chciałem zapytać tych którzy mają zawór 4D - jaka grubość rurki do zaworu, jak wysoko zawór nad piecem...woda powinna krązyc w nim grawitacyjnie, zastanawiam się u siebie nad skróceniem obiegu - jakie to może przynieśc efekty?Jeszcze jedno - mój idiota hydraulik podłączył naczynie wzbiorcze do układu z bojlerami, za pompą CWU. CO radzicie - przerabiać? Edytowane 31 Marca 2011 przez figaro77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia7922 01.08.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 WITAM.6SIERPNIA MINIE 3 M-CE OD CHWILI REKLAMACJI DEFLEKTORA W Koszałce .Dzwonię pytam nikt nic nie wie ,serwis zapewnia Koszałkę ,że już wszystko jest załatwione ,a ci sobie odpuszczają.Ja dzwonie ponownie ,a Koszałka zdziwiona ,że sprawa jeszcze nie jest rozwiązana.Więc dzwonie do serwisu ,tam miłe panie ,pobierają moje dane kontaktowe i proponują kontakt za kilka chwil ...czekam nikt nie dzwoni .Dzwonie jeszcze raz pani zapewnia ,że część do końca tygodnia dojedzie kurierem.Czekam i nic nie ma części więc ponownie dzwonie ,pani gwarantuje ,że odezwie się ktoś z części zamiennych ...nie mam już sił ..co robić w takiej sytuacji ,gdzie pisać czy dzwonić ,cześć celowo reklamowałam ,po okresie grzewczym,a okaże się ,że przed zimą deflektora nie otrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybulson 01.08.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) WitajU mnie nie było problemów z reklamacją delflektora.Otrzymałem kurierem bardzo szybko.Kontaktowałem się z servisem Cichewicza - tylko z nim. tel. (+48 23) 662 14 81 wew. 25tel. (+48 23) 662 89 26 wew. 25 tel kom: +48 601 845 339 e-mail - zgłoszenia reklamacji: [email protected] e-mail - kierownik serwisu :[email protected] Nawet nie musiałem odsyłać starego deflektora, który teraz służy mi do nakrywania retorty gdy pale w drugim palenisku a nowego deflektora nie odkręcam nawet.Kocioł działa bardzo dobrze. Nie mam żadnych zastrzeżeń.Życzę rozwiązania problemów z deflektorem.PozdrawiamRafał.Oczywiście zapomniałem wstawić fotografii z instalacji w kotłowni. Mam nadzieję nadrobić te zaległości wkrótce. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez cybulson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 21.11.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 z okazji nowego sezonu trzeba odświeżyć wątek jak piece się sprawują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybulson 22.11.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Witam Od 3 tygodni piec chodzi 24 godziny na dobę.Generalnie na Fuzzy Logic przy minimalnej temperaturze kotła 45 stopni.Zawór 4 drogowu w okolicach pozycji 7.Spieki raz sa raz,raz nie ma to zależy od węgla, który się spala (jednen z Leroy drugi od lokalnego dostawcy z kop. Julian).póki co na Fuzzy około 40 kg na dobę. Ale dom niedogrzany po surowej zimie i nigdy piwnica nie była grzana, co po remoncie sie zmieniło. 180 m do ogrzania. w tym 40 m podłogówki.W niedzielę 1 raz zerwała się zawleczka - raczej śrubka - wiec po przekręceniu ślimaka załozyłem nową. Zawiesza mi się przycisk okrągły od sterownika - po wciśnięciu nie odskakuje. musze go pociągnąć. u kogo to reklamowac ? tam gdzie kupilem piec ? u cichewicza czy u pluma skąd sa sterowniki ? Pytanie: jak konserwujecie piec? chodzi mi o okresowe gruntowne czyszczenie - co się czyści i co ile ? czy wyciagać slimak ? PozdrawiamRafał Edytowane 22 Listopada 2011 przez cybulson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 22.11.2011 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam, ja jeszcze korzystam z górnego paleniska i palę drewnem (od godz.17.00 do 22.00) i w domu mam temperaturę ok 25stC. Z eko ruszam jak przyjdą mrozy Co do sterownika to u mnie nic się nie dzieje. Ja jestem taki grzebalec że zaraz sam bym majstrował przy tym pokrętle, bo normalnie bym nie usnął na początek dmuchnął bym sprężonym powietrzem, może pyłu nalazło i się blokuje. A jeśli chodzi o konserwację, to jest opisana w instrukcji obsługi takie gruntowne czyszczenie należy wykonać 1-2 w sezonie. Do takiego czyszczenia w zeszłym sezonie (rozbiórki retorty) zmusił mnie piec, gdyż kanaliki doprowadzające powietrze przypchały się i nie dmuchało. Natomiast nie czyściłem ślimaka i mam nadzieje że przechodzi ten sezon ale to dlatego że powstał błąd przy ustawianiu zasobnika wody i ogranicza mi dostęp do ślimaka (muszę odkręcać cały zasobnik żeby wyjąć ślimak). Po sezonie grzewczym będzie to przerobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyz 25.11.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 witam jestem posiadaczem kotla eco futura 25kw nowy dom 130m2 ocieplony.5 grzejnikow w tym 67m2 podlogowki zawor 4d piec chodzi w trybie fuzzy logic krzywa k-0.8 spalanie max 20kg na 24h temperatura w domu 20 stopni nigdy nie bylo problemu z deflektorem dlatego jestem troche zdziwiony waszymi doswiadczeniami.jeden problem to spieki i nie jest to wina groszku u sasiada w kotle defro 0 spiekow:( kombinowalem z korekta nadmuchu ale niewiele sie zmienia jesli ktos ma jakies sugestie bede wdzieczny nastepny problem ktory byl to niedogrzana podlogowka ale ustawilem silownik na max przymkniecie 30% i problem sie rozwiazal:)co do pogodowki to mam wrazenie ze czujnik na zewnatrz zawiesza sie lub dlugo mysli jak sa skoki temperatur, po za tym wszystko ok pozdrawiam wszystkich forumowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.11.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Witam. Jak sąsiad ma ten sam ekogroszek i nie ma problemów ze spiekami to ustaw takie same ustawienia sterownika (trybu pracy) jak on ma i nie powinno być problemów. Trochę na spiekający się eko pomaga obniżenie czasu podawania i do tego parametru dopasowanie pozostałych (i w miarę niski nadmuch) ja mam czas podawania 5s a czas przerwy 40s na ekogroszku bobrek i jest ok - no jakieś tam małe kruche żużelki się pokazują ale to bez znaczenia. Wydaje mi się, że masz przewymiarowany kocioł - do tej powierzchni przy ocieplonym budynku wystarczające będzie 12 kw. - no ale ja tez kupiłem i to znacznie przewymiarowany kocioł i na razie wymieniłem mu palnik na mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.11.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 No tak zapomniałem dodać, że ja mam sterownik bruli i w nim mogę poustawiać ręcznie wszystkie parametry pracy a nie wiem jak tam jest w Twoim sterowniku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyz 25.11.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 wszystko fajnie tylko ze w fuzzy logic to za bardzo nie moge pokombinowac z czasami podawania itp i tu jest problem na sterowaniu recznym jeszcze nie kombinowalem:( co do kotla to rzeczywiscie jest za duzy narazie ale jeszcze mam poddasze niewykonczone 60m2 takze za rok jak dolozy sie grzejniki powinno byc w sam raz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.11.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 W trybie ręcznym bardziej doprecyzujesz proces spalania ale musisz najpierw nabrać doświadczenia aby tam się pobawić --- tak, że fuzzy logic z zasady jest trybem pracy wygodniejszym i prostszym ( włączasz i nie musisz się tym martwić) no o ile ekogroszek jest w normie a nie jakieś badziewie. Ja ogrzewa 240 m2 po podłogach i zobaczę jak na tym 25 kw będzie przy dużych mrozach ale coś mi się wydaje, że i 25 kw ma za dużo mocy palnika w stosunku do zapotrzebowania na ciepło na mojej powierzchni ( w domu trzymam 22,5 do 23,1 st C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 12.12.2011 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Z powodu topniejących zapasów drewna, zacząłem palić eko. Wypalam to co się ostało z zeszłego roku - czyli coś niewiadomego pochodzenia pakowacza z mojej może nie najbliższej, ale jednak okolicy szkoda że w tym roku nie mieli tego na składzie, bo eko rewelacyjne - zero spieków (wentylator 35%, osłona odsłonięta na maksa, dla porównania przy takich ustawieniach jak miałem podobno pieklorza to kalafior na palniku robił się w ciągu 4 godzin), mało miału, suchutkie (ale to już moja zasługa ), wygląda na dość kaloryczne, popiołu powiedzmy średnio. Zużycie (po 2 dobach, przy rozpędzaniu podłogówki) około 40kg/dobę - aura za oknem taka jesienna, temperatura w dzień na małym plusie, w nocy na małym minusie . Jak podłogówka się rozbujała to doznałem szoku po powrocie z pracy - w domu (na parterze) 28stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts