artecki 10.12.2012 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 w sobotę odpaliłem piec na groch. do tej pory paliłem drewnem - strasznie mi się oblepił od sosny ale już widzę że się wypala. no i mam oczywiście nowy deflektor, z tym że nie od cichewicza a kupiony na allegro (z uchwytem w kształcie U, od góry pręty gwintowane i nakrętki z podkładkami coby rusztu się trzymał) - zobaczymy ile wytrzyma, zwłaszcza obawiam się o te podkładki, bo takie mizerne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolemi 11.12.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. We wrzesniu tego roku stalem sie posiadaczem pieca Buderus dual 26Kw ze sterownikiem EKOMAX 800 Obecnie walcze z nastawami, średnia spalania to ok 30kg/dobę temp w domu 20'C sciany ytong 24 na cienkiej spoinie i styropian 15cm. Poddasze ocieplone 18cm wełny. powierzchnia domu to 160m2 parter i 120m2 poddasze przy grzejnikach zkręconych na 1 ( ok17'C) Pracuje w exelu nad statystyką spalania tego cuda, dodam ze testuje paliwo od różnych dostawców : jaret ekoret ekoret jaret+ w testach czasz podawania Praca 9s 7s 10 9 5 Przerwa podawania praca 70s 85s 85 85 40 Przerwa podawania nadzor 23min 30min 30min 30min 30min wydajność na zasyp 120kg 7dni 5dni 4dni 4dni śred. Temp. 5 0 -3 -5 -5/-3 Deflektor odpadl od uchwytu podczas czyszczenia pieca po 3minesiącach użytkowania, czekam na nowy - reklamacja Niedoświadczyłem żadnego nagrzewania rączki drzwiczek, a dymilo raz z zasobnika prze niedomknięty zaczep klapy. System chodzi na temp. zad 55'C w obiegu i 40 na CWU podłogówka regulowana przez czyjnik zewnęczny przy -5 okolo 28'C Krzywa grzewcza 0.3 Przy okazji przeglądania innych wątków znalazłem ciekawą tabelke od innego producenta (niepamiętam nazwy) : Edytowane 11 Grudnia 2012 przez bartolemi nieczytelny załącznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 16.12.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 czasz podawania Praca 9s 7s 10 9 5 Przerwa podawania praca 70s 85s 85 85 40 w moim piecu ładnie się pali jak stosunek podawania do przestoju ma się około 1 : 4 ustawienia w chwili obecnej temp. zadana 50st cwu 45st czas podawania 12s przerwa 40s przerwa w nadzorze 15min wentylator 38% (i przymknięty do połowy) w domu mam 25st na parterze (część dzienna) i łazienkach, 23st na piętrze w sypialaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaimarcin 15.02.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 w moim piecu ładnie się pali jak stosunek podawania do przestoju ma się około 1 : 4 ustawienia w chwili obecnej temp. zadana 50st cwu 45st czas podawania 12s przerwa 40s przerwa w nadzorze 15min wentylator 38% (i przymknięty do połowy) w domu mam 25st na parterze (część dzienna) i łazienkach, 23st na piętrze w sypialaniach Witam .... Czy w naszym typie kotła istnieje możliwość spalania np. peletu ? Temat zmiany paliwa może nie na teraz ale latem można by pewnie poeksperymentować. Jeżeli byłaby taka możliwość to super - chodzi głównie o sprzątanie kotłowni po spalaniu groszku ;/ pozdrawiam ... M.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 16.02.2013 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Witam .... Czy w naszym typie kotła istnieje możliwość spalania np. peletu ? wg instrukcji to nie istnieje, co prawda w instrukcji jest również napisane że jest zabronione palenie węglem brunatnym a takim właśnie teraz palę i nie widzę żeby coś się działo (że niby zasyfia się i zapycha wymiennik). piece na pellet mają inną budowę ślimaka a obecne wyposażone są w system gaszący, w razie jak by żar się cofnął. natomiast takie uniwersalne piece, na miał, eko, pellet, zrębki to mają podajniki tłokowe. no i te tłokowe są całkiem fajne, zastanawiam się czy jak coś nawali w moim podajniku (w sensie silnik), to czy nie dałoby się zastosować tłoka do tego pieca... ale to temat (mam nadzieje) za parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 14.12.2013 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 odgrzewam temat. obecne nastawy pieca: temp. zadana 50stcwu 45stczas podawania 5sprzerwa 45shisteryza 1stCprzerwa w nadzorze 20minwentylator 35% (i przymknięty na 2/3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norethel 01.02.2022 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Ja również odgrzewam temat. Wprowadziłem się do domu o następujących parametrach:Powierzchnia ogrzewana ~170m2Ściany "trójwarstwówka": porotherm - 10cm styro - porotherm (ściana gruba na ~40-50cm)Dach nieocieplonyStropy Kleina ze stalowymi belkami nośnymiKiosk i strop na poddaszu docieplone wełną Knauf Ecoroll 5cmdach dwóch pokoi jest tarasem piętra. Taras jest raczej kiepsko ocieplony.Okna na parterze 2-szybowe plastikowe.Okna na piętrze 3-szybowe plastikowe o współczynniku przenikalności cieplnej jakoś 0.9 (nie pamiętam, a dokumenty gdzieś mam zakopane). Piec oczywiście Futura S Dual ze sterem Ecomax 800rEkogroszek Popularny 24-26MJ temperatury na dworze ~4st w dzień, ~0-2st w nocy Obecne nastawy:praca 8sprzerwa 68smoc nadmuchu 32%nadzór 20mintemperatura zadana 55sttemperatura CWU 45stobniżenia nocne21:00-23:00 -> -1st od zadanej23:00-04:00 -> -2st od zadanej Dzisiejszy pomiar:czas spędzony w trybie praca: 15:36czas spędzony w trybie nadzór: 10:10 Przybliżone zużycie węgla na dobę wychodzi około 32kg Ogólnie, jakkolwiek bym nie kombinował z tym piecem, jakiego węgla bym nie używał (przerabiałem też już te bardziej kaloryczne: 27-29MJ), nie mogę zejść ze spalaniem poniżej 30kg. Ba! Samo zejście poniżej 35kg już jest niezłym wyczynem. Pytanie: Czy jest szansa wyżyłować ten piec jeszcze tak, żeby obniżyć spalanie poniżej 30kg, czy to już max możliwości i muszę iść w docieplanie budynku i wymianę pieca na jakiś mniejszy i bardziej odpowiedni na zapotrzebowanie energetyczne mojego budynku? Edytowane 1 Lutego 2022 przez norethel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts