Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Eurocolor zamiast Jezierskiego?Czy ktos cos wie na temat tych pierwszych???

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jak w temacie. Bylismy zdecydowani na Jezieskiego, ale sam przedstawiciel skutecznie nas zniecheca podajac niekonczace sie terminy i pogorszenie sie ich jakosci. W zamian oferuje okna Eurocolor, o ktorych informacji nie znalazlam nigdzie-nawet na FM. Mamy w domu duze przeszklenia i boimy sie zaufac firmie, o ktorej nic nie wiemy. Napiszcie, prosze, czy ktos ma i jak sie sprawdzaja.

Dziekuje Wam za podpowiedzi.Nie jest to chyba bardzo znana firma:-(

Agagrusz, czy moge zapytac, na jakie okna sie zdecydowaliscie?Jesli chodzi o mojego pana przedstawiciela-twierdzi, ze okna Eurocolor maja te same "bajery", co Jezierski (m.in profile )a cena wyjdzie duzo korzystniejsza, no i terminy sa szybkie.

Kurcze, co robic?:bash:

WItam,

zdecydowaliśmy się na Jezierskiego.

Robiliśmy 3 wyceny:

1. Eurocolor - profil dwuszybowy Econo 70, szyba P2, okucia WK2, kolor obustronny mahoń - 15.900zł

2. Oknoplast - profil trzyszybowy Platinium Evolution, szyba P2, okucia WK2, kolor obustronny mahoń - 15.280 zł

3. Jezierski - profil trzyszybowy Premium Ultra, szyba P2, okucia WK1, kolor obustronny mahoń - 15.600 zł

Ceny brutto, po rabatach, z montażem.

Jak widać u nas Eurokolor odpada calkowicie, Oknoplast trochę tańszy, ale nie podobał mi się ten profil - to wgłębienie w skrzydle widoczne na zewnątrz, a premium ultra jezierskiego jest wlasnie takie proste, klasyczne i o to mi chodziło. Jeśli chodzi o okucia to u jezierskiego w standardzie jest tyle grzybków antywłamaniowych, co w Eurokolorze w WK2. Nie bralibyśmy tego WK1 gdyby nie to, że chcieliśmy klamki z kluczykiem i bardziej opłacało się dopłacić do WK1 niż do samych klamek.

A terminy nas nie przerażają, bo i tak chcemy wstawiać okna dopiero na wiosnę - mam nadzieję, że do tego czasu nam te okna zrobią :)

Pozdrawiam

Witam, bardzo się dziwę że EUROCOLOR wychodzi drożej od OKNOPLAST czy JEZIERSKI, proszę nie wprowadzać w bład użytkowników forum, z tego co wiem to EUROCOLOR średnio na domku w tym samym profilu co JEZIERSKI wychodzi taniej o 1000-2000. A może kazali tak napisać i się pisze głupoty, a może trzeba sprawdzić u innych przedstawicieli EUROCOLOR.

ps.

Jezierski - extra klasa, nr1 jakość - okna dla wymagających, ale terminy porażka no i cena troszkę mniejsza powinna być

Oknoplast - masówka dla ludu - bardzo dobra reklama i robi wodę z mózgu, przeciętne okna, proszę balkon 2-skrzydłowy poruszć do przodu i tył - galaretowat.

Erocolor - konkurencja dla Jez...... ten sam profil, bardzo biały i statyka Nr1, do tego terminy i jakość Nr1.

Nie chcę chalić Eurocolor ale fakty mówią za siebie na dzień dzisiejszy, sami sprawdzie.

Do rayon30

Ja nikogo nie zamierzam wprowadzać w błąd - napisałam jakie dostaliśmy wyceny - a dostaliśmy takie, że za profil dwuszybowy w Eurocolor mieliśmy zapłacić 300 zl więcej niż za trzyszybowy w Jezierskim. Poza tym - chyba każdy sam dla swoich okien robi wycenę, porównuje okucia, kolory, klamki, U okna i inne bajery, które go interesują tak?

Masz tysiąc czy dwa taniej w Eurocolor? To nad czym się zastanawiasz? Nic tylko brać.

Ps. A Tobie przez przypadek nie KAZALI tak napisać?

• 11 months później...

Były najdroższe - widocznie tyle byłeś w stanie za nie zapłacić.

Dotarły z opóźnieniem - zdarza się najlepszym, w zderzeniu z porównywaną firmą - z terminami nie jest źle :)

Montaż poprawiano - przez firmę Eurocolor, czy ich klienta ?

Regulację robiono - nie widzę w tym nic strasznego

Cenna ostateczna zawsze może się róznić tym ile sprzedawca sobie policzy!Jeden da profile bazowe pod tarasy drugi ich nie policzy i takie małe detale mogą zrobić przy końcowej cennie różnice 1000zł.

Tak samo jak masz okna z roletami tam już jest wieksze pole do popisu szukania "tańszej" wyceny:)

Erocolor - konkurencja dla Jez...... ten sam profil, bardzo biały i statyka Nr1, do tego terminy i jakość Nr1.

Nie chcę chalić Eurocolor ale fakty mówią za siebie na dzień dzisiejszy, sami sprawdzie.

Wybacz, ale widziałem w salonie okna Eurocoloru i powiem szczerze, że mnie nie powaliły na kolana. Nie mają wyglądu i wyposażeniem też nie grzeszą a termin , gdy pytałem o okna łukowe to 6-7 tygodni. Więc żadna rewelacja. Dobra rada zanim zaczniesz pisać takie...najpierw się zastanów. Ceną dorównują najdroższym nad resztą muszą dużo popracować.

Nie mają wyglądu ? możesz jaśniej :) ? wyposażeniem nie grzeszą ? Roto NT, ciepła ramka ( polimerowa, dzięki czemu przy pakietach 3szybowych masz 10 lat gwarancji na takie zespolenie ) w standardzie którą zacznie niebawem stosować jeden z tzw "gigantów".

6-7 tygodni na łuki ? Niektórzy w tym terminie przywożą typowe konstrukcje.

Ceny dorównują najdroższym ? Ciekawe, w wielu przypadkach słyszałem, że sprzedawcy Eurocoloru mają tańsze wyroby od samych.....producentów - dlaczego? ;) zapewne padnie stwierdzenie, że to kosztem materiału bla bla bla....Nic z tych rzeczy :) Nowoczesne parki maszynowe + dobrze zorganizowana logistyka + dobre ceny na materiały - to dlatego "garażowym" producentom gul rośnie ;)

W ofercie mam okna firmy Eurocolor od 4 miesięcy, odnośnie wyposażenia w standardzie:

- pełne okucie ROTO NT - mikrowentylacja, blokada błędnego położenia klamki, podnośnik skrzydła, zaczep antyprzeciągowy, dwa zaczepy antywyważeniowe, plus można dołożyć trzeci po stronie zawiasowej;

- przy skrzydłach rozwiernych, wewnętrzne niewidoczne dociski z tworzywa, też dwa zaczepy antywyważeniowe;

- szyby z ciepłą ramką super spacer;

- klamki Hoppe Secustic;

- listwa podparapetowa z taśmą rozprężną illbruck

- gwarancja 10 lat na okna białe, 7 lat na okna w okleinie

- profile Rehau i Schuco

- uszczelki EPDM

Był również argument, że jakieś stare okna lepiej działają od nowych. Często jest to prawda, również spotykam się z takimi opiniami. Zazwyczaj wynika to z budowy okuć, zawsze okucie "odchudzone" rozwierne bez zastosowania narożnika górnego i dolnego będzie działało o wiele lżej od okuć RU, gdzie jest 4 razy dłuższa taśma do przesunięcia z trzema narożnikami i trzy razy większą ilością zaczepów.

uaktywnili się sprzedawcy Eurocoloru.

Fakt jest taki, że okna były drogie, są źle wykonane (np. krzywe skrzydła, źle skręcone okucia, braki w wyposażeniu) a serwis Eurocoloru ma 21 dni na ustalenie ostatecznego, nieprzesuwalnego terminu wizyty po której reklamację oddala.

Nikt w mojej okolicy okien Eurocoloru nie kupi.

Stare okna przy domykaniu nie wydają metalicznych dźwięków a klamka po zamknięciu zostaje w pozycji pionowej. Okna Eurocoloru tak nie działają.

• 5 weeks później...
Kolega co ma ponoć koślawe okna z EUROC..... nie wie co to znaczy bubel w oknach. Nie neguj wykonania okien bo jest to jeden z najporządniejszych producentów w POLSCE - co oczywiście nie oznacza, że przytrafi się babol produkcyjny. O działaniu okna głównie decyduje jego zamontowanie bo nawet najlepszy produkt źle zamontowany nie będzie działał prawidłowo. Serwis w EC działa wzorowo - oczywiście jak czytelnie i z głową opisana jest usterka. Dużo wad powstałych ze złego zamontowania biorą na siebie a nie muszą. Terminy - bywają różne i czasami odległe co może drażnić ale jest to producent, który wykonuje okna w ogromnej ilości konfiguracji i sporo użytych materiałów nie ma na stanach nawet u systemodawców dlatego terminy są czasami odległe. Jak producent klepie z jednego lub dwóch rodzajów to problemów terminowych nie powinien mieć. Łuki nie są gięte w EC więc terminy odległe bo zanim sprowadzą odpowiedni materiał to po tym czasie muszą go wysłać do gięcia itd. - dlatego terminy mało atrakcyjne na łuki. Zamontowałem setki okien z EC i tysiące innych dlatego porównanie mam.