Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki za wanną - dostawiane do wanny, czy wanna do płytek.

SCREAM

Recommended Posts

jak widac na focie , od gory na obrzeżach wanny są kafelki, ktos mi podpowie jak to zrobic ? bo chyba nie dam na gore wanny zaprawy klejowej i bezposrednio kafelekk, może dać kłytę gipsową ktora będzie w obudowie wanny a na nią kafelki na zaprawe klejową i boczki czyms uszczelnić? klej silikonowy? tyllo czy tym nei będzie badziewnie? moze jakis inny pomysl?

http://img6.imageshack.us/img6/311/31128848.jpg

niech zgadnę "idealny projekt "

Więc warianty są dwa:

- do tego typu rozwiązania musi byc specjalna wanna bo z płytami to raczej nie czarowac bo i tak wykończenie nie wyjdzie tak jak trzeba

- jeżeli wanna już jest to proponuje oprzec ją standatowo i tak będzie lepszy efekt niz kombinowany z płytą

Witam! Moim zdaniem te kafelki na zdjęciu są całe i do wanny są tylko uczelnione sylikonem a nie oddzielnie przylepione kawałeczki. Do klejenia ceramiki do podłoży metalowych służy klej poliuretanowy klasy R1 (na bazie żywic reaktywnych)

• 8 months później...

Witam

Mam do Was pytanie jak rozwiązaliście u siebie w łazienkach sprawę połączenie wanna - płytki.

Chodzi mi o płytki na ścianie i ich ułożenie względem wannyL

1. Płytki zostały położone na ścianie, następnie dosunięta wanna i sylikonem uszczelnione połączenie

2. Wanna dostawiona do ściany, następnie płytki ułożone tak, że opierają się o rant wanny i wtedy sylikonem uszczelnione połączenie.

Sprawa dotyczy łazienki u mojej siostry w domu, właśnie trwają tam prace wykończeniowe i płytkarz powiedział jej, że będzie lepiej jak zrobią wersję 2, dlatego że wanny akrylowe nie są równe.

Proszę o informacje jak zostało to u Was zrobione, wersja 1 czy 2, a może jeszcze jakoś inaczej.

Pozdrawiam

1

moi fachowcy podkreślają gdy płytki układa się najpierw, a następnie dostawia wanne, można ja lepiej uszczelnic. w opcji 2 fuga wychodzi na łączeniu a to się zawsze wyplukuje (nawet zabezpieczona silokonen). panowie powiedzieli ze absolutnie nie zgodzą się na opcję 2 jako niezgodny ze sztuką i nie dadzą mi gwarancji na taki układ

Edytowane przez duś

Witam

1. Płytki zostały położone na ścianie, następnie dosunięta wanna i sylikonem uszczelnione połączenie

2. Wanna dostawiona do ściany, następnie płytki ułożone tak, że opierają się o rant wanny i wtedy sylikonem uszczelnione połączenie.

miałam kiedyś rozwiązanie 1 - wanna narożna, (kiedyś tylko tak się robiło)

wada: jak się naleje wannę wody, to wanna się obniża, i powstaje bardzo nieładna szczelina pomiędzy silikonowym wypełnieniem (do zauważenia po pewnym czasie)

no i to połączenie bardziej się chyba brudzi

teraz zrobili mi "fachofcy" jak opisano w punkcie 2 (o ile dobrze to rozumiem...)

płytki "opierają" się na brzegu wanny, a tym samym szczelina do wypełnienie jest minimalna i nie ma tego efektu co wyżej - jak na razie żadnych szczelin nie zauważyłam

jestem za 2 :)))

miałam kiedyś rozwiązanie 1 - wanna narożna, (kiedyś tylko tak się robiło)

wada: jak się naleje wannę wody, to wanna się obniża, i powstaje bardzo nieładna szczelina pomiędzy silikonowym wypełnieniem (do zauważenia po pewnym czasie)

no i to połączenie bardziej się chyba brudzi

teraz zrobili mi "fachofcy" jak opisano w punkcie 2 (o ile dobrze to rozumiem...)

płytki "opierają" się na brzegu wanny, a tym samym szczelina do wypełnienie jest minimalna i nie ma tego efektu co wyżej - jak na razie żadnych szczelin nie zauważyłam

jestem za 2 :)))

Bo robiąc wersję nr 1 (tę właściwą) Twoi fachowcy nie wiedzieli, że przed położeniem sylikonu trzeba wannę maksymalnie obciążyć, wlewając do niej wodę, a dopiero potem położyć sylikon (przy pełnej wannie). Zawsze się tak robi i sylikon nie odstaje i nie powstaje szpara. Mój płytkarz zrobił w ten sposob i zarówno wanna jak i sylikon są na swoim miejscu.

• 1 year później...

witam,

zrobiłem u siebie taką małą półeczkę za wanną - taki schodek można powiedzieć 10x10 cm i zastanawiam się teraz jak będzie lepiej czy jak płytki oprą się na wannie (oczywiście fuga sylikonowa) czy lepiej schować kawałek płytki za wannę ?

Które rozwiązanie lepsze pod względem szczelności - dodam ze będzie jeszcze z boku deszczownica wiec wody będzie sie dużo pewnie lało...

z góry dziękuje i pozdrawiam