Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy brak przejścia bezpośrednio z garażu do wnętrza domu to problem ????

Recommended Posts

Czy brak przejścia bezpośrednio z garażu do wnętrza domu to problem? Mam na oku projekt Goździk:

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2787

Zastanawiam się , czy takie przejście jest potrzebne? Czy do kotłowni (ogrzewanie gazowe często się zagląda)?

Pralnie i suszarnię zamierzam urządzić na poddaszu.

Proszę o rady.

Ja sobie nie wyobrażam mieć garażu połączonego z domem bez przejścia do niego i do kotłowni. Skoro garaż jest w bryle budynku, powinno być do niego dojście, to samo do kotłowni. W kotłowni przeważnie robi się rozdzielnie elektryczną i inne tego typu rzeczy. Trzeba tam co jakiś czas zaglądać, jak Ci korki wywali to będzie trzeba wyjść z budynku i przejść do garażu żeby korki włączyć. No chyba że rozdzielnie zrobisz w domu. Moim zdaniem wejście być powinno.

Ja też stoję na stanowisku, że garaż powinien być połączony przejściem z domem. W przypadku projektu, ktory sobie upatrzyłeś: takie przejście można zrobić w obecnej łazience, uprzednio przesuwając jej ścianę w stronę pokoju (tego o pow. 16 m) i dobudowując w łazience drugą ścianę, tak aby powstał wąski korytarz wiodaćy z przedpokoju do garażu. Czyli: wanna i prysznic przesuwają się "wyżej" (patrząc na projekt), ściana między łazienką a "dolnym" pokojem przesuwa się w dół i do tego jest dodatkowa nowa ściana przechodząca przez miejsce, gdzie teraz stoi wanna i prysznic. Ale z racji tego, że dom od garażu oddziela ściana nośna, taką zmianę musiałby projektant wprowadzić do adaptacji projektu.