Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawietrznik - czy warto i gdzie?

krisfour

Recommended Posts

Witam,

Mam wymienione okna na plastikowe i w kuchni przez wentylacje zamiast wyciągać to mi wieje do środka i to w dodatku śmierdzi dymem z komina.

Jak rozszczelnie okna to niewiele sie zmienia. Jak uchylę okno to jest ok bo wentylacja działa prawidłowo.

Muszę chyba założyć nawietrznik oknowy tylko nie wiem czy to rozwiąrze mój problem. Jak tak to jaki i gdzie go zamontować? W kuchni czy w którymś z pokoji? Boję się że jak w którymś z pokoji to efekt może być taki jak przy rozszczelnieniu. Jak w kuchni to to tak trochę nie zgodnie z zasadami.

Jaest jeszcze opcja przycinania uszczelek ale czy to w moim przypadku pomoże?

Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Spróbuj jeszcze rozszczelnić okna w pokojach. Odczekaj ze 15-30 min aż powietrze zacznie krążyć i sprawdź czy jest ciąg przy kratce w kuchni.

Pewnie juz trafiłeś na stronę: http://www.nawiewnik.pl/

CO prawda pod ta witryną kryje się jeden dostawca nawiewników, ale podane tam zasady są obiektywne.

przy zamontowaniu nawiewników zmniejsza się akustyka okna. W zależności od ilości pomieszczeń trzeba dobrać ilość nawiewników. Czasami ta wartość jest tak duża, że jedno z okiem musiałoby być otwarte cały czas. Jeśli masz możliwość zamontuj nawiewnik ścienny.

Ja u siebie nie wstawiam nawiewników. Montuje w kanałach wywiewnych kratki higrosterowalne. W ciągu dnia kilka razy otwieram okna do 5min. Ten czas nie powoduje,że pomieszczenie się wyziębia a wymiana powietrza jest skuteczna.

Nawiewniki najlepiej wstawić do każdego pokoju (oprócz kuchni i łazienki, oraz pomieszczeń, gdzie masz kanały wentylacji wywiewnej.) Proponowałbym wstawić nawiewniki samoregulujące przepływ powietrza (nie ma wtedy zbaczania czy na dworze wieje, bo do pomieszczenia wpada ci tyle ile nastawiłeś). Niestety to są drogie rzeczy.

By sprecyzować słowo drogie:

- najtańsze nawiewniki to koszt do 50zł, ale jak dla mnie to tylko klapka która zatyka wyciętą dziurę (wolałbym wyciąć uszczelki)

- nawiewniki ciśnieniowe (powiedzmy w uproszczeniu że reagują na podmuch) - koszt ok 100-150zł

- nawiewniki higriosterowane (czyli samoreagujące na wilgotność w pomieszczeniu) - koszt 150-250zł.

Ceny za sztukę. Czasem mogą być droższe. Czy to jest dużo w skali budowy domu?DLa osób kupujących najtańsze okna na pewno...