Betusia35 28.11.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Mam pytanie, jakie dokumenty powinien mi wystawić elektryk kończący zakładanie instalacji wewnętrznej elektrycznej? Jeśli chodzi o pomiary? To na jakim etapie są one wykonywane? Tzn. chodzi mi o to, czy musi być założony cały osprzęt typu gniazdka itd? Bo, gdy elektryk zrobi instalację, to dopiero później będzie tynkowanie i zakładanie tych gniazdek, kontaktów itp. Jakie uprawnienia musi posiadać elektryk do wystawienia jakich protokołów? I jakie są wymagane obecnymi normami przewody - kable? Mój elektryk zakłada pod oświetlenie kabel ydy 3 x 1,5. Czy to jest OK? Kolejne pytanie: jakie najlepiej porobić obwody i ile? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.11.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Mam pytanie, jakie dokumenty powinien mi wystawić elektryk kończący zakładanie instalacji wewnętrznej elektrycznej?... Może to się wydać śmieszne ale większość inwestorów wogóle się tym nie interesuje - i tu jest ich błąd. Wychodzą z założenia, że nic nie jest potrzebne. Niezbędne minimum to: pomiary parametrów pętli zwarcia, wyłączników różnicowoprądowych wszystkich typów, rezystancji izolacji. Dokumenty to: protokół z pomiarów. ...Jeśli chodzi o pomiary? To na jakim etapie są one wykonywane? Tzn. chodzi mi o to, czy musi być założony cały osprzęt typu gniazdka itd? Bo, gdy elektryk zrobi instalację, to dopiero później będzie tynkowanie i zakładanie tych gniazdek, kontaktów itp.... Dokładnie wtedy - po zamontowaniu osprzetu. ... Jakie uprawnienia musi posiadać elektryk do wystawienia jakich protokołów?... Do zinterpretowania wyników pomiarów potrzebne są uprawnienia D dozoru a do wykonania pomiarów - E eksploatacji. ... I jakie są wymagane obecnymi normami przewody - kable? Mój elektryk zakłada pod oświetlenie kabel ydy 3 x 1,5. Czy to jest OK?... Tak, choć do oświetlenia niskonapięciowego można zastosować mniejsze przekroje. ... Kolejne pytanie: jakie najlepiej porobić obwody i ile?... Ooo. To już temat bardzo złożony. Wielokrotnie wałkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 29.11.2010 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Bardzo dziękuję za pomoc )). Ja jestem z tych interesujących się bardzo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 29.11.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 W zasadzie jeśli instalacja jest nowo położona to pomiary zawsze wyjdą, a jeśli pomiary wykonuje ta sama osoba co instalacje, tym bardziej będą prawidłowe.Po za tym trzeba wierzyć temu co wystawił protokół, bo nie sądzę żeby zwykły użytkownik potrafił interpretować wyniki pomiarów. Twój elektryk daje 3x1,5 na oświetlenie, ale jakie zabezpieczenie? jaki przewód? Bardziej bym się martwił tym czy daje odpowiednie przekroje przewodów i rozdziela obwody. Czy dobrze rozdzielił układ sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Mam pytanie, jakie dokumenty powinien mi wystawić elektryk kończący zakładanie instalacji wewnętrznej elektrycznej? Jeśli chodzi o pomiary? To na jakim etapie są one wykonywane? Tzn. chodzi mi o to, czy musi być założony cały osprzęt typu gniazdka itd? Bo, gdy elektryk zrobi instalację, to dopiero później będzie tynkowanie i zakładanie tych gniazdek, kontaktów itp. ! Ja (elektryk) daje klientowi: - protokół z pomiarów, - zgłoszenie instalacji do odbioru (dla Energetyki) - schematy powykonawcze instalacji - zdjęcia instalacji (na życzenie, dodatkowo płatne) Ja wykonuję pomiary odbiorcze instalacji dopiero po białym montażu. Wcześniej wykonuję pomiary samej rozdzielnicy i notuje sobie wyniki, za parę lat będzie punkt odniesienia do stwierdzenia co w trawie (instalacji) piszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 30.11.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Uzupełniając- potrzebne są dwa, a nawet trzy komplety dokumentów:- 1. aby dokonać zgłoszenia zakończenia budowy ( potrzebne kierownikowi budowy do przedłożenia w PINB)-2. aby moc podpisac umowę na taryfę C z zakładem energetycznym-3- aby rozliczyć się z inwestorem i tak: ad.1 -oświadczenie wykonawcy, że instalacja wykonana jest zgodnie z normami i obowiązującym prawem. ad2. pomiary, schemat jednokreskowy ad3 . wszystko co powyżej oraz- schemat rozmieszczenia gniazdek i osprzętu+ zdjęcia Z tego co pisze Robert to jest wzorowym wykonawcą. Wakmen- napisałeś coś bardzo ogólnikowego, z pewnym skrótem myślowy ( w domyśle LED), ale mylące- niskonapięciowe halogeny wymagają większych przekrojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 30.11.2010 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Dziękuję - dużo mi pomogliście. Mam jeszcze takie pytanie ile tak około kosztuje wykonanie pomiarów? Bo jeśli pomiary powinny być wykonane po założeniu tych wszystkich gniazdek itp. to za ten element powinnam zapłacić później (po faktycznym wykonaniu tych pomiarów).... tak sobie myślę oczywiście nikogo nie obrażając, że gdy zapłacę całość to już później nie zobaczę tego elektryka .... U mnie w Starostwie jest wymagane, żeby te pomiary robiła osoba z uprawnieniami budowlanymi o specjalności elektrycznej... (czy to jest taka ogólna norma?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 30.11.2010 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Aha, na kablu do oświetlenia jest napisane tylko ... KABLE 3 x 1,5 pżo. Jakie zabezpieczenie no cóż nie wiem , a jakie powinno być? Poprosiłam, żeby robili zgodnie z projektem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.11.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Ja (elektryk) daje klientowi: ... - zdjęcia instalacji (na życzenie, dodatkowo płatne)... A u mnie to jest standardem. Dlaczego> Koszt nagrania płyty CD - 1 PLN. Zdjęcia i tak sam chcę zrobić by podczas białego montażu nie główkować gdzie są przewody. Z tego co wiem to ponad połowa zleceniodawców wogóle nie ma zamiaru robić zdjęć na przyszłość. Ponadto kolekcjonuję zdjęcia z moich prac (tylko te większe). ...Ja wykonuję pomiary odbiorcze instalacji dopiero po białym montażu. Wcześniej wykonuję pomiary samej rozdzielnicy i notuje sobie wyniki... Ja mam miernik MPI 511 z możliwością zapamiętania 10k pomiarów. Może wszystkich nie zapełniam ale mam możliwość bardzo łatwego wglądu do ostatnich 10 banków pomiarów gdzie są zapisane wyniki dla 10 zleceń pomiarów. Swego czasu gdy dokonywałem zakupu miernika do pomiarów chciałem kupić mniejszy (czyt. tańszy) i mniej "wypasiony" ale niestety pewne osoby mnie przekonały za zakupem powyższego miernika z całym mnóstwem dodatków, które wtedy były dla mnie mało znaczące. Teraz uważam, że nie mogłem dokonać lepszego wyboru. Wielokrotnie jest nieoceniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.11.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Uzupełniając- potrzebne są dwa, a nawet trzy komplety dokumentów: - 1. aby dokonać zgłoszenia zakończenia budowy ( potrzebne kierownikowi budowy do przedłożenia w PINB) -2. aby moc podpisac umowę na taryfę C z zakładem energetycznym -3- aby rozliczyć się z inwestorem... Teraz to ja napiszę: ogólnikowo i niedokładnie Gdy wykonuje się nową instalację to zawsze trzeba wykonać w 3 egz.: 1. Zleceniodawca sam zanosi wraz z innymi dokumentami do odpowiedniego urzędu w miejscu inwestycji w celu zgłoszenia zakończenia (częściowej lub końcowej) inwestycji. 2. Zleceniodawca przechowuje je w miejscu pomiarów. 3. Ja przechowuję przez 5 lat do czasu ich unieważnienia. Gdy pomiary są tylko kontrolne to ... pomijam pkt 1. - drukuję w 2 egz. ... Wakmen- napisałeś coś bardzo ogólnikowego, z pewnym skrótem myślowy ( w domyśle LED), ale mylące- niskonapięciowe halogeny wymagają większych przekrojów. Uważam, że nie jest to dobre miejsce by dokonywać "kopiuj i wklej" całych wytycznych wykonywania instalacji elektrycznych. Pytanie było bardzo proste i mało sprecyzowane dla wyjaśniania wszystkich możliwości. Ot chociażby, po co inwestorowi budującemu domek wiedzieć jakie rodzaje kabli i ich przekroje stosować dla oświetlenia ... ulicznego. Co do poruszonego powyżej oświetlenia niskonapięciowego w budownictwie jednorodzinnym to oświetlenie LED nie jest jedynym rodzajem takowego oświetlenia (choć w dobie XXI wieku chyba najczęściej stosowanego) i w zależności od całkowitego obciążenia dopuszczam i montuję żyły o przekroju 1mm2. Na pewno nie spotkałem się ze stwierdzeniem, że przekroje powinny być większe jak 1,5mm2 ale może czegoś jeszcze nie wiem. Człowiek całe życie się uczy i głupim umiera - tak to już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.11.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Aha, na kablu do oświetlenia jest napisane tylko ... KABLE 3 x 1,5 pżo. ... To nie jest tylko - to jest aż. Dla Twojej wiadomości: pżo - płaski, żyła okrągła ale to pewnie wiesz ... Jakie zabezpieczenie no cóż nie wiem , a jakie powinno być? Poprosiłam, żeby robili zgodnie z projektem ... To jest dobre posunięcie ale przy bardziej rozbudowanych instalacjach i po bardzo dokładnym określeniu źródeł światła oraz ich ilości można "bardziej się przyłożyć" do projektu i zastosować odpowiednie wielkości zabezpieczeń (czyt. niższe jak 10A). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 30.11.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Wakmen,oznaczenie pżo, raczej oznacza kabel , płaski z żyłą ochronna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 30.11.2010 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 A u mnie to jest standardem. Dlaczego> Koszt nagrania płyty CD - 1 PLN. Zdjęcia i tak sam chcę zrobić by podczas białego montażu nie główkować gdzie są przewody. Z tego co wiem to ponad połowa zleceniodawców wogóle nie ma zamiaru robić zdjęć na przyszłość. Ponadto kolekcjonuję zdjęcia z moich prac (tylko te większe). Ja mam miernik MPI 511 z możliwością zapamiętania 10k pomiarów. Może wszystkich nie zapełniam ale mam możliwość bardzo łatwego wglądu do ostatnich 10 banków pomiarów gdzie są zapisane wyniki dla 10 zleceń pomiarów. Swego czasu gdy dokonywałem zakupu miernika do pomiarów chciałem kupić mniejszy (czyt. tańszy) i mniej "wypasiony" ale niestety pewne osoby mnie przekonały za zakupem powyższego miernika z całym mnóstwem dodatków, które wtedy były dla mnie mało znaczące. Teraz uważam, że nie mogłem dokonać lepszego wyboru. Wielokrotnie jest nieoceniony. Co do zdjęć, to nie wiem czy elektryk będzie robił, ale ja na pewno zrobię . Uwielbiam dokumentować każdy szczegół od początku mojej budowy ). To już chyba nałóg , ale myślę, że nieszkodliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 30.11.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Wakmen, oznaczenie pżo, raczej oznacza kabel , płaski z żyłą ochronna. Z wyglądu wyglądał na płaski, w środku 3 żyłki. Pozostałych jeszcze nie widziałam. Elektryk chciał do gniazdek dać takie same kable, ale uparłam się, że ma być ydy 3 x 2,5 (taki mam w projekcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.12.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Wakmen, oznaczenie pżo, raczej oznacza kabel , płaski z żyłą ochronna. Sorki, za wprowadzenie w błąd. Może zmęczenie mrozem podczas porannego montowania anteny satelitarnej. Wszelkie opisy kabli i przewodów możecie sprawdzić: http://kable-przewody.arb.webd.pl/pliki/legenda.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 26.06.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Odgrzebię temat... jak wynika z powyższego pomiary elektryczne wraz z protokołami powinny być wykonane po podłączeniu osprzętu. Natomiast mam pytanie czy wykonuje się je "na sucho" czy musi być już instalacja podłączona do docelowego przyłącza z ZE? Obecnie sytuacja wygląda tak że mam instalację w domu do której oczywiście mogę podłączyć osprzęt. Jednak prąd mam na zewn. w skrzynce budowlanej - i pytanie czy ze zleceniem pomiarów etc. muszę się wstrzymać do czasu podłączenia przez ZE licznika w docelowej skrzynce i dalej podpięcia do niej kabla z rozdzielni wewn. domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 26.06.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Bez docelowego zasilania pomiar skuteczności SWZ i badanie wyłączników różnicowoprądowych jest fikcją.Można sprawdzić rezystancję izolacji i ciągłość przewodów ochronnych.Chociaż i tu wskazane jest zamontowanie osprzętu.Brak/obecność napięcia nie ma natomiast żadnego wpływu na pomiar rezystancji uziemienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.06.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 kkas12: Mógłbyś rozwinąć wątek różnicówek?Przyznam szczerze i bez większego bicia, że do tej pory mierzyłem czas i prąd, a te parametry nie zależą od instalacji tylko od urządzenia.Więc co jeszcze się mierzy, żeby stwierdzić że różnicówka jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 27.06.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ok, dzięki za odpowiedź. Czyli ze zlecaniem badan i protokołów lepiej poczekać do podłączenia docelowego zasilania lub podłączyć do rozdzielni prąd z skrzynki budowlanej. Pozwolę sobie zapytać tutaj jeszcze o jedną kwestię - mianowicie ZE wykonuje przyłącze prądu do granicy działki, w moim przypadku przyłącze napowietrzne i zejście do skrzynki na słupie. Przyjęte jest że skrzynka (ta na słupie w której będzie licznik) jest wykonywana przez ZE/podwykonawcę w ramach opłaty przyłączeniowej czy dodatkowo przez inwestora? Wiem że powinno być to w umowie ale tej akurat nie mam pod ręką...a wczoraj podwykonawca ZE powiedział mojemu bratu że dobrze by było byśmy sobie zrobili skrzynki zanim podciągną kabel, to wtedy wpiąłby go od razu do nich. Dodał że u niego taka skrzynka to koszt 700-800 zł... Chce naciągnąć czy praktyka ta zależy od ZE? Bo do tej pory spotykałem się z sytuacjami że ZE podciągał kabel do skrzynki którą sam umieszczał na słupie lub w granicy działki i po stronie inwestora było wpiąć do niej kabel od strony budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 27.06.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Nie do końca rozumiem. Mówisz o jednej skrzynce, czy brat ma swoją? Czy kabel jest ciągnięty do Ciebie, brata czy jakiegoś innego odbiorcy, a ty jesteś po drodze?ZE rządzą się swoimi prawami. To co proponuje wykonawca to naciąganie, skrzynka ta jest własnością ZE i przez nich jest stawiana. Ale, jak będzie skrzynka, to może to przyspieszyć. ZE ma dwa lata na podłączenie i często gęsto z tych dwóch lat korzysta. Oczywiście jeśli łyknie fakt, że skrzynka już stoi a on (ZE) nie ma z nią nic wspólnego. Znam przypadek, gdy ZE chciał ogłaszać przetarg na instalację jednego bezpiecznika przedlicznikowego (reszta już była) - skończyło się na rozmowie z dyrektorem, który był władny podjąć rozsądną decyzję, bo urzędnikom niżej płacą za przestrzeganie procedur a nie rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts