Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Założenie instaltacji elektrycznej

Recommended Posts

A wiec jest tak....ja buduje sie na jednej dzialce, brat dwie dzialki dalej. Obecnie korzystamy z pradu budowlanego na przylaczu prowizorycznym wykonanym na nasz koszt (ale to akurat nie ma znaczenia).

oboje mamy podpisane w Enionie umowy o przylacz. do sieci energet. - każdy na swoją nieruchomość, niezależne. Obie są tak naprawdę w trakcie realizacji...podwykonawca ZE zalatwil juz cala papierologie, bodajze za 5dni mija termin od zgloszenia do starostwa i moga wykonywac. Jak pierwsza jest realizaowana umowa brata.....raz ze on podpisal umowe pierwszy, drugie ze do niego jest dalej - po prostu w ramach przylacza do jego dzialki u mnie bedzie stal slup i tym samym w ramach mojego przylacza wykonawca bedzie musial zejsc tylko po slupie do skrzynki. Dla obu umow wykonawca jest bodajze ten sam...choc to ciezko z cala pewnoscia stwierdzic bo zlecenie na podlaczenie do mojej dzialki bedzie wystawione dopiero jak bedizie linia zasilajaca doi brata (formalnie, jako ze nie mozna zlecic zejscia do skrzynki ze slupa ktorego nie ma; w rzeczywistosci bedzie to realizowane bodajze jednoczesnie)

warunki w obu przypadkach sa na przylacz napowietrzny - miejsce dostarczenie en elektr. opisane jest jako ' w szafce pomiarowej - na listwie zaciskowej w kierunku instalacji odbiorcy '; miejsce zainstalowania licznika ' w szafce pomiarowej na proj. słupie ZEK '

Poczatkiem lipca podwykonawca ma zamiar przystapic do wykonania przylacza (tu nie ma raczej obaw o termin, i tak juz czekamy ponad 2 lata). Wczoraj w rozmowie z bratem zasugerowal zebysmy na slupach zrobili skrzynki to on od razu wepnie do nich kabel ze slupa; ze mozemy to komus zlecic lub u niego taka skrzynka kosztuje 700-800 zl (jak rozumiem z wyposazeniem). Tyle ze jak ZE robią przyłącza kablowe do granicy to skrzynkę w granicy umieszcaja na własny koszt, wnioskuję że w tym przypadku powinno być tak samo (przecież obecnie nie praktykuje sie juz chyba przylaczy napowietrznych bezposrednio do budynku)?

W Warunkach jest tez info ze ' instalacje przylaczanego obiektu od miejsca rozgraniczenia urzadzen elektroenergretycznych Wnioskodawca winien wykonac we wlasnym zakresie zgodnie z obowiazujacymi przepisami i normami ' . Jako miejsce rozgraiczenia jest pewnie traktowana skrzynka ale z powyzszego nie wynika kto ma ja wykonac...

A wiec jest tak....ja buduje sie na jednej dzialce, brat dwie dzialki dalej. Obecnie korzystamy z pradu budowlanego na przylaczu prowizorycznym wykonanym na nasz koszt (ale to akurat nie ma znaczenia).

....

Wczoraj w rozmowie z bratem zasugerowal zebysmy na slupach zrobili skrzynki to on od razu wepnie do nich kabel ze slupa; ze mozemy to komus zlecic lub u niego taka skrzynka kosztuje 700-800 zl (jak rozumiem z wyposazeniem). Tyle ze jak ZE robią przyłącza kablowe do granicy to skrzynkę w granicy umieszcaja na własny koszt, wnioskuję że w tym przypadku powinno być tak samo (przecież obecnie nie praktykuje sie juz chyba przylaczy napowietrznych bezposrednio do budynku)?

On (wykonawca) chce Wam chyba zrobić skrzynki budowlane na Waszych działkach.

Energetyka w ramach opłaty którą uiściłeś ma zamontować skrzynkę z licznikiem i zabezpieczeniem głównym.

Nieistotne, czy to na słupie czy na ziemi. Zapłaciłeś i tyle robią w zakresie tej opłaty.

Do tej skrzynki dociągasz kabel zasilający budynek i podłączasz się pod zaciski. W zasadzie robi to Twój elektryk.

Wg mnie gość chce was naciągnąć na zbędną skrzynkę, bo jak piszesz masz już przyłącze prowizoryczne z którego korzystasz.

On (wykonawca) chce Wam chyba zrobić skrzynki budowlane na Waszych działkach.

Energetyka w ramach opłaty którą uiściłeś ma zamontować skrzynkę z licznikiem i zabezpieczeniem głównym.

Nieistotne, czy to na słupie czy na ziemi. Zapłaciłeś i tyle robią w zakresie tej opłaty.

Do tej skrzynki dociągasz kabel zasilający budynek i podłączasz się pod zaciski. W zasadzie robi to Twój elektryk.

Wg mnie gość chce was naciągnąć na zbędną skrzynkę, bo jak piszesz masz już przyłącze prowizoryczne z którego korzystasz.

Też to tak rozumiałem, że skrzynka jako miejsce montażu licznika i rozgraniczenia własności urzadzeń jest po stronie ZE. Ale czy nie przeczą temu poniższe zapisy umowy...

" zakres niezbędnych prac dla przylaczenia obiektu opisanego w pkt 1 (...) obejmuje wykonanie nastepujacych obiektow energetycznych:

* w zakresie budowy przylacza: budowa przylacza napowietrznego AsXsn 4x16mm2

* w zakresie rozbudowy sieci: dobudowa odcinka napowietrznego sieci przewodem AxXsn 4x70mm2 "

" ZE zobowiązuje się do wykonania (...) " j.w.

" Przylaczany podmiot zobowiazuje sie do:

* wykonania wlasnym kosztem i staraniem instalacji elektr. w obiekcie oraz urzadzen elektroenergetycznych instalacji od obiektu do miejsca rozgraniczenia wlasnosci (...)

*uzgodnienie z ZE typu i lokalizacji ukladu pomiarowego "

" Przylaczany podmiot zobowiazuje sie do:

* wykonania wlasnym kosztem i staraniem instalacji elektr. w obiekcie oraz urzadzen elektroenergetycznych instalacji od obiektu do miejsca rozgraniczenia wlasnosci (...)

*uzgodnienie z ZE typu i lokalizacji ukladu pomiarowego "

1) W obiekcie - czyli we własnym zakresie masz zrobić instalacje w domu

2) urzadzen elektroenergetycznych instalacji od obiektu do miejsca rozgraniczenia wlasnosci - czyli masz sobie kupić i zakopać kabel, kabel podłączasz do miejsca rozgraniczenia własności, czyli do zacisków za licznikiem

3) uzgodnienie z ZE typu i lokalizacji ukladu pomiarowego - czyli masz im powiedzieć, trochę bardziej w prawo albo w lewo, niżej, wyżej, bo tak ci się podoba. Ten typ skrzynki to będziesz miał narzucony, kolor też ;)

Ok, tyle że dzwoniłem do Enionu i usłyszałem że skrzynkę z wyposażeniem mam sobie zrobić sam natomiast oni w ramach przyłącza robią tylko kabel do tej skrzynki i zakładają licznik.

Musi tak być czy są jakieś regulacje kto za co odpowiada? Bo jakby nie było to taka skrzynka parę ładnych stów kosztuje...