Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Pompy CO i CWU mieć na 2-gim lub 3-cim biegu.

a to dlaczego???

4. Pompy muszą być sterowane przez sterownik, a np. nie przez termostat, jak to podłączają niektórzy instalatorzy.

j.w

a jak ktoś ma 2 układy??? otwarty i zamkniety?? jak ma np podłogówke i grzejniki??? i chce miec inna temp na podłogówce a inna na grzejnikach??? no to jak to rozwiazac?? mam tatarka on ma jedno wejscie i była by pupa blada..... instalator rozwiazał mi ten problem własnie przez 2 oddzielne czujniki(podłaczone bezposredni do pompki -a nie a nie do pieca) które otwieraja sie jak temperatura spada... no i zalewaja wtedy kocioł chłodną woda....

Ok, temat założony.

Tyle,że podobny już istnieje:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169145-SEKOM-Pleszew-opinie

W każdym razie zapraszam osoby korzystające z kotła do wymiany opinii. Państwa sugestie pozwolą nam dopasować lepiej kocioł pod Wasze wymagania.

Na początku chcę podziękować użytkownikowi HIRO77, jego uwaga przy konstrukcji z rusztem żeliwnym o niewygodnym rozpalaniu była jedną z pierwszych, przyczyniła się do zmiany konstrukcji drzwiczek.

Na wątek zapraszam osoby, które kojarzę z zakupu:

- HIRO77

- ppietrz.

- Michał i Magda

Jeżeli jest jeszcze więcej - proszę o wymianę Waszych uwag.

Karoka, fajnie, aby Twoja kuzynka tez dołączyła.

a to dlaczego???

j.w

a jak ktoś ma 2 układy??? otwarty i zamkniety?? jak ma np podłogówke i grzejniki??? i chce miec inna temp na podłogówce a inna na grzejnikach??? no to jak to rozwiazac?? mam tatarka on ma jedno wejscie i była by pupa blada..... instalator rozwiazał mi ten problem własnie przez 2 oddzielne czujniki(podłaczone bezposredni do pompki -a nie a nie do pieca) które otwieraja sie jak temperatura spada... no i zalewaja wtedy kocioł chłodną woda....

Odpowiedź trochę wyrwana z kontekstu.

Włodkowi chodziło bardziej o to,że stabilizacja sterownika na wartości zadanej jest lepsza, gdy:

- jedna pompa C.O., brak zaworów termostatycznych na grzejnikach i termostatu pokojowego, wówczas odbiór ciepła równomierny i wahania temp. +,-1st.C

im bardziej skomplikowana instalacja- tym większe prawdopodobieństwo wahań temp. na kotle.

2,3bieg pompy też za bardzo nie łapię, bo mam klientów, gdzie pięknie wszystko śmiga na 1biegu pompy.

U siebie w domu pompę mam jednak na 2 biegu, na 1biegu ciepło nie trafia bowiem na wszystkie kaloryfery..

To już sprawa instalatora, aby sprostać wymaganiom inwestora i wykonać instalację kotła właściwie.

Kocioł może pracować na różnych instalacjach, tyle,że jak układ przeładowany zaworami czy termostatami, to będziemy mieli wahania temp. np. +,-4st.C zamiast +,-1st.C

Tylko tyle i aż tyle.

PUMA obsługuje:

- dmuchawa

- podajnik

- pompa C.O.

- pompa CWU (czyli tak jak Twój RT09pid)

- termostat pokojowy

więcej jak Twój RT09pid:

- układ odpopielania (biopaliwo, kotły na pellet)

- zapalarkę (biopaliwo, kotły na pellet)

- do biomasy jest też czujnik spalin

Teoretycznie, jakby p.Włodek chciał, można by dla podajników na ekogroszek zrobić obsługę np. pompy cyrkulacyjnej, bo fizycznie przy ekogroszku mamy w PUMIE jedno wyjście prądowe wolne.

PUMA obsługuje:

- dmuchawa

- podajnik

- pompa C.O.

- pompa CWU (czyli tak jak Twój RT09pid)

- termostat pokojowy

hmm to umnie nie zdało by to egzaminu....

dmuchawa-ok

podajnik-ok

pompa co -no ok, u mnie jest piec- pomka- plytowy wymiennik ciepła-piec

pompa cwu-ok

termostat pokojowy -brak podłaczenia

i z wymiennika płytowego woda idzie niezależnie na podłogówke i na grzejniki, w zaleznosci co potrzebuje ciepłą wode

Oki, na szybko machnąłem:

PUMA wersja w obudowie na kocioł, fotka z góry:

http://a.yfrog.com/img831/2073/qpb01.jpg

PUMA opis tylnych wyjść przy sterowniku w obudowie wersja dla ślimaka (ew. tłoka) na ekogroszek:

http://a.yfrog.com/img841/2696/pn80.jpg

Osobiście wolę wersję w obudowie, ale jak ktoś chce - może kupować panel do zabudowy kotłowej.

Dla osób z poczuciem humoru mogę też wgrać inne tapety powitalne:

1. Pani przy kominku:

http://a.yfrog.com/img406/5665/qlz.jpg

2. Pani:

http://a.yfrog.com/img227/2259/o0n0.jpg

Takich usług żaden inny sterownik nie oferuje ;-)))))