Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teoretycznie >100st.C

Praktycznie dobrze, aby było >70st.C

Ale są kotły, które często mają przez dłuższy okres po 50-60st.C spaliny i nic się nie wykrapla.

Uszczelnij te nieszczelności siliconem czerwonym na 350st.C

Nie ma jednej odpowiedzi, zależy od komina, warunków atm., właściwego napowietrzenia kotłowni, wilgotności paliwa. itd.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4993556

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz na myśli zalepienie połączeń na czopuchu? Jak będą szczelne to tamtędy na pewno nic nie poleci :) Ale czy nie spłynie wtedy do kotła?

Im mniej lewego powietrza tym wyżej/dalej może się pojawić punkt gdzie będzie się wykraplało. Jak będzie to już w kominie to do pieca nic nie nie powinno już spływać, co najwyżej dolnym ujściem skroplin w podstawie komina. Tak z ciekawości, czy masz u siebie wkład kominowy? Pytam bo jak masz to spłynie a jak masz z cegły to żeby nie było kolejnych niespodzianek jak np. wykwity na kominie.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4993593

Na pojawiające się głosy aby była możliwość zapisu w archiwum tylko wybranych dni poszedłem za tymi głosami i proszę bardzo:

http://ul.to/7n6gqb73

ciekawe czyje to były marudzące głosy... :)

dzięki bardzo :wave:

Jak byś mógł to dodaj tylko klawisz "ok" w tym wyskakującym okienku bo za bardzo nie wiadomo co zrobić.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4993596

Im mniej lewego powietrza tym wyżej/dalej może się pojawić punkt gdzie będzie się wykraplało. Jak będzie to już w kominie to do pieca nic nie nie powinno już spływać, co najwyżej dolnym ujściem skroplin w podstawie komina. Tak z ciekawości, czy masz u siebie wkład kominowy? Pytam bo jak masz to spłynie a jak masz z cegły to żeby nie było kolejnych niespodzianek jak np. wykwity na kominie.

Mam "tradycyjny" komin z cegły. Na jego dole dole kiedy otworzyłem wyczystkę wybrałem wiadro suchego pyłu. Tak czy owak widzę ze trzeba pilnować temperatury spalin i zalepić nieszczelności czopucha... Dla bezpieczeństwa ocieplę za jakiś czas komin na poddaszu - zawsze będzie to dodatkowe zabezpieczenie przed przykrymi niespodziankami.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4993632

Pompę CWU wypnij z ognika II PID i wykombinuj aby podpiąć wprost do sieci np. przez kabel komputerowy - końcówka z wtyczką do gniazda sieciowego. Pompa powinna chodzić non stop. CWU osiągnie wtedy temperaturę wody kotła. Na sterowniku, CO ustawiasz na taką jaka Ci odpowiada np. 50 stopni. CWU na sterowniku wyłączasz. Ustawianie CWU na sterowniku niewiele Ci pomorze, bo po uzyskaniu zadanej pompa zostanie wyłączona, a chodzi o to aby działała non stop.

Trochę tego "druciarstwa" nie rozumiem ...

Przecież pompa jest prawidłowo podłączona ...

Chyba mam też jakąś nieszczelność , bo w kotłowni czuć dym. Według mnie na połączeniu czopucha (mam piec z pionowym wyjście spalin) i całe połączenie jest wykonane bez silikonu i według mnie może być tam nieszczelność bo pod czopuchem sadzę ...

W wyczystce wybierałem i było trochę suchej sadzy.

Dodatkowo zauważyłem że na kominie (na zewnątrz domu) robią się takie jakby brązowe plamy. Dodatkowo zauważyłem taką jedną małą ciemną plame na nieogrzewanym poddaszu. Komin tradycyjny murowany ..

W tygodniu developer ma wejśc na dach i ma zobaczyć co się dzieje , mówił cos o zamontowanym jakimś wkładzie ale nie wiem co to za wkład bo nie widziałem żadnego wkładu :)

Ale czy temperatura pieca ma jakiś na te brązowe plamy wpływ ? Od pewnego czasu piec działa na 50stopniach , Ekogroszek jest suchy. Jak otwieram podajnik to jest sucho ...

Wczoraj rano zwiększyłem temperaturę do 60 stopni ale szczerze mówiąc te problemy (ta jakby smoła w piecu) ciągle występowały , więc chyba temperatura jaką ustawiam na piecu nie ma tu wpływu , więc zastanawiam sie czy jednak nie trzymać temp 60 stopni (bo niby tak powinno być) , czy jednak dać 50 stopni ...

Bo jeśli nie widać różnicy w wyglądzie wewnątrz pieca to po co "wywalać" przez komin bez sensu ciepło i pieniądze ...

Bo chyba przy 50 stopniach spalanie ekogroszku będzie niższe ?

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4993667

Spróbuj tego "druciarstwa", ppietrz też miał dobrze podłączoną pompę...

Wyjście CWU po nagrzaniu wody pompę rozłączy, ta sama pompa podłączona na sztywno daje stały przepływ wody i może nieco to zmienić rozkład mocy kotła i temp. spalin.

To nic skomplikowanego:

a) wyciągnąć wtyczkę od bojlera ze sterownika,

b) bierzemy kabel komputerowy i łączymy z wtyczką pompy bojlera a drugi koniec do kontaktu 220/230V

c) w Ogniku PID nastawę bo.45 robimy na oFF

Koniecznie połączenie wyjścia spalin z kotła ma być na całym odcinku a także na wejściu w komin szczelne. Czerwony silicon i do dzieła :)

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4993799

Trochę tego "druciarstwa" nie rozumiem ...

Przecież pompa jest prawidłowo podłączona ...

Chodzi o to aby kocioł nie działał w podtrzymaniu, które mocno wychładza komin. Powinien działać na mniejszej mocy. U siebie zauważyłem, że jak pompa CWU chodzi non stop to kocioł przestał przechodzić w podtrzymanie. Jeśli nie zauważysz poprawy to nie będzie problemu z powrotem do stanu pierwotnego ;)

Jaką masz teraz temperaturę na powrocie? Porównaj ją z temperaturą powrotu przy chodzącej non stop pompie CWU ;)

Edytowane przez ppietrz
https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4993886

Chodzi o to aby kocioł nie działał w podtrzymaniu, które mocno wychładza komin. Powinien działać na mniejszej mocy. U siebie zauważyłem, że jak pompa CWU chodzi non stop to kocioł przestał przechodzić w podtrzymanie. Jeśli nie zauważysz poprawy to nie będzie problemu z powrotem do stanu pierwotnego ;)

Jaką masz teraz temperaturę na powrocie? Porównaj ją z temperaturą powrotu przy chodzącej non stop pompie CWU ;)

Ale moment ...

Podobno przecież w elektronice z PID problem działania w podtrzymaniu nie istnieje i niby sterownik tak pracuje że pracuje nonstop tyle że z malą mocą aby nie działać na podtrzymaniu a jak widać u mnie piec dziala sporo czasu na podtrzymaniu ...

Więc te całe PID można o kant .... potłuc ...

Co do temperatury powrotu ...

Mam zamontowany jakiś tani termometr opaskowy i przy normalnym podłączeniu (Co-60 , CW 45) miałem 42 stopnie. Przed chwilą wyłączyłem w Ogniku CWU i podłączyłem pompę bezpośrednio do prądu. Po kilku minutach było już 50stopni na powrocie.

Zauważylem jednak że po osiągnięciu temp 60 stopni piec zmiejszył moc aż na koniec ustawił moc na 3% i znów jest stan podtrzymania.

Jedyna różnica że wzrosla temp. powrotu o 8 stopni (choć nie wiem jak dokładny jest ten pomiar ..)

No cóż nie ukrywam że temp. 60 stopni na CO i CWU to stanowczo dla mnie za dużo , tym bardziej że potrzebna mi temp. dla podłogówki wynosi od około 24 stopni do ??? 40 stopni a napewno nie więcej niż 50 stopni ...

Obecnie mam około 26-27 stopni na podłogówce ...

Piec mam włączony od początku października. Niestety nie wiem kiedy pojawiły sie brązowe plamy na kominie (najwięcej na zewnątrz budynku) (tylko jedna mala na poddaszu)

Czy na pojawienie się brązowych plam może mieć temperatura pieca (ustawienie Co na 50 a CWU na 45) , czy nie ma na to żadnego wpływu ?

Przed chwilą sprawdzałem wyczystkę. Było tam trochę popiołu (oczyściłem) ale było sucho ...

Chciałbym wrócić do 50 stopni , bo szkoda mi opalu który w większości przy ustawieniu na 60stopni się marnuje :(

Czy są jakieś wyliczenia ile procent opału traci się w wyniku zmiany temperatury CO na wyższą (np. z 50 na 60 stopni) ?

Jaka musi być minimalna temperatura powrotu aby nie było wykraplania ? Bo rozumiem że ta "smoła" w piecu jest wynikiem zbyt niskiej temp. powrotu ?

PS. Na razie połączenie czopucha z rurą spalinową owinęłem wełną. Poczekam na wizytę hydralika który mi montował piec. Developer ma wejść na dach i zobaczyć co się dzieje z kominem ...

Na dom mam gwarancję , więc niech developer się martwi ...

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4993970

Ideą pid jest głównie praca w trybie grzania, stan podtrzymania jest stanem wyjątkowym. Podobnie jest przy Cobrze, Pumie czy eCoalu.

Mamy bardzo ciepłą jesień a u Ciebie widać zapotrzebowanie na grzanie jest bardzo niskie, co jest pewnie zasługa dobrej izolacji domu.

Pamiętam,że masz kocioł o mocy 12kW, nie pamiętam jednak jak duży jest dom, który ogrzewasz.

Problemem nie są przy węglu kamiennym temp. zasilania, większy kłopot to stała i niska temp. spalin. Stąd sugestia, aby zrobić pompę cwu na stale pracującą. Nie wiem jaki to typ węgla ten rosyjski i czy też nie jego zasługa jest zjawisko smołowania przy takich warunkach pogodowych.

Możesz spróbować obniżyć teraz nastawę na 50-55st.C przy stałej pracy pompy CWU

Różnica w spalaniu między nastawą 50 a 60st.c na kotle nie powinna być jakaś drastyczna, sądzę,że to przy obecnej pogodzie jakieś drobnostki przy tak małym odbiorze ciepła. Troszkę wyższa temp. w kotle to kapkę wyższe temp. drzwiczek, spalin, trochę więcej ciepła kocioł odda do pomieszczenia kotłowni.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994012

Z takich drobnostek jeszcze to pojawia się błąd w skryptach - Nieznany identyfikator 'GetExceptionMessage'

Wywal ze skryptu try except wraz z GetExceptionMessage

Usunąłem GetExceptionMessage ponieważ pojawiło się drugie okno gdzie sadzone będą wszelakie błędy i zbędne jest dublowanie tej procedury.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994098

Mamy bardzo ciepłą jesień a u Ciebie widać zapotrzebowanie na grzanie jest bardzo niskie, co jest pewnie zasługa dobrej izolacji domu.

Pamiętam,że masz kocioł o mocy 12kW, nie pamiętam jednak jak duży jest dom, który ogrzewasz.

Możesz spróbować obniżyć teraz nastawę na 50-55st.C przy stałej pracy pompy CWU

Dom nie ma super ocieplenia.Podłoga 10cm styropian , ściany 15cm styropian , sufit 30cm wełny. Nie ma rekuperacji.

Dom ma 95m2 powierzchni mieszkalnej + garaż i kotłownia. Poddasze jest w stanie surowym (służy jako strych). Poddasze zupełnie nie ocieplone.

Zastanawiam się czy niskie nastawy jakie mialem na piecu (50 stopnie CO) nie są powodem tych "wykwitów" na kominie (najwięcej na kominie na zewnątrz domu) i jedna mała plama na poddaszu nie ogrzewanym ...

Jaka jest minimalna bezpieczna temperatura powrotu ?

Ile czasu musi minąć aby były jakieś widoczne rezultaty po zmianie ustawień pracy pompy i zwiększeniu temp. powrotu ?

Czy po zwiększeniu temp. powrotu powinna zniknąć smoła w piecu i te miejsca gdzie widać smołę ?

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994171

Kilka dni temu pisałem o swoich problemach z dymieniem z zasobnika. Przez tydzień piec stał nie używany, groszek trochę podsechł, wyczyściłem kocioł i problem znikł. Wg mnie wszystko to było winą wilgotnego opału. Kupiłem dwa rodzaje pieklorza i jeden z nich był bardziej mokry i do tego śmierdział jak się skraplał na pokrywie. Od nowa jestem szczęśliwym użytkownikiem :D
https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994196

Dom nie ma super ocieplenia.Podłoga 10cm styropian , ściany 15cm styropian , sufit 30cm wełny. Nie ma rekuperacji.

Dom ma 95m2 powierzchni mieszkalnej + garaż i kotłownia. Poddasze jest w stanie surowym (służy jako strych). Poddasze zupełnie nie ocieplone.

Zastanawiam się czy niskie nastawy jakie mialem na piecu (50 stopnie CO) nie są powodem tych "wykwitów" na kominie (najwięcej na kominie na zewnątrz domu) i jedna mała plama na poddaszu nie ogrzewanym ...

Jaka jest minimalna bezpieczna temperatura powrotu ?

Ile czasu musi minąć aby były jakieś widoczne rezultaty po zmianie ustawień pracy pompy i zwiększeniu temp. powrotu ?

Czy po zwiększeniu temp. powrotu powinna zniknąć smoła w piecu i te miejsca gdzie widać smołę ?

Jeżeli chodzi o zjawisko wykraplania to wodny punkt rosy dla węgli kamiennych jest między 37-42st.C dla suchego paliwa przy nadmiarze powietrza 1,0-2,0

I chodzi tutaj o temp. zasilenia a nie powrotu.

tzw. kwasowy punkt spalin może występować <100st.C , praktycznie jednak nawet przy 70st.C nie musi wystąpić.

To wszystko sprawa mocno względna i zależna od wielu czynników.

Jak wytrąca się smoła, to podnieść nastawę.

ale... z komina może lecieć, jeżeli górna jego część jest mocno chłodzona.

Skoro na poddaszu jest zimno, to część komina powinieneś tam zaizolować, to powinno poprawić sprawę. Jak wspomniałem wcześniej na wątku Last Rico o ekonomicznym spalaniu węgla było to opisywane u jakiegoś użytkownika, doszczelniał komin na poddaszu tj. izolował go. Poszukaj wskazówek na tamtym wątku, były bliżej początku tematu.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994538

Jeżeli chodzi o zjawisko wykraplania to wodny punkt rosy dla węgli kamiennych jest między 37-42st.C dla suchego paliwa przy nadmiarze powietrza 1,0-2,0

I chodzi tutaj o temp. zasilenia a nie powrotu.

tzw. kwasowy punkt spalin może występować <100st.C , praktycznie jednak nawet przy 70st.C nie musi wystąpić.

To wszystko sprawa mocno względna i zależna od wielu czynników.

Jak wytrąca się smoła, to podnieść nastawę.

ale... z komina może lecieć, jeżeli górna jego część jest mocno chłodzona.

Skoro na poddaszu jest zimno, to część komina powinieneś tam zaizolować, to powinno poprawić sprawę. Jak wspomniałem wcześniej na wątku Last Rico o ekonomicznym spalaniu węgla było to opisywane u jakiegoś użytkownika, doszczelniał komin na poddaszu tj. izolował go. Poszukaj wskazówek na tamtym wątku, były bliżej początku tematu.

Ok.

trochę nie rozumiem ...

Czyli najważniejsza jest temperatura CO a nie temperatura powrotu ?

U mnie jest nastawiona temp CO na 50 stopni (przez chyba 2 dni było 60 stopni) ale na wyższej nastawie nie widzę różnic wewnątrz pieca ...

W tych samych miejscach jest taka jakby smoła ...

natomiast jak zwiększyłem nastawę CO z 50 na 60 to temperatura powrotu wzrosła ...

Tak samo po podłączeniu pompy pod zasilanie nonstop temp wzrosła ...

Tak się zapytam bo nie chcę zniszczyć pieca ani komina ...

Czy temperatura powrotu ma jakiś wpływ na skropliny w kominie lub osadzanie się "smoły" w piecu ?

Czy nie i tutaj najważniesza jest temperatura CO (nastawa CO) i temperatura spalin ...

Jak ustawiłem CO na 60 stopni to wylot spalin był goracy , ale dało się go dotknąć. Ale tak ciepły cały czas nie jest ...

Piec pracuje trochę inaczej jak pompa bojlerowa jest podłączona nonstop. Ale i tak działa na podtrzymaniu , choć chyba sporadyczniej ...

teraz ponownie ustawiłem piec na 50 stopni , ale pompa bojlera włączona nonstop. Temp powrotu to 42 stopnie. Choć nie wiem jak z dokładnością pomaru , bo przykładając rekę jak dla mnie temperatura wyjścia/wejścia jest identyczna ...

Czy przejmować się temperaturą powrotu ? Bo jeśli nie to wolałbym ustawić piec tak jak było poprzednio (Co: 50 , CW 45) i pompa sterowana przez Ognika , ale wtedy zdaje mi sie że często temp powrotu się zmieniała i raz była wyższa a raz niższa (a czasami dużo niższa) , a przy pompie działającej nosntop jest stabilniejsza i chyba niemalże identyczna nonstop ...

Co do ocieplenia komina , to chce to zrobić. Mam wełnę i wełną owinę pianką a potem sznurkiem , po to aby co jakis czas jednak sprawdzić komin ...

Ale na razie czekam na hydraulika ...

na pewno nawet jesli on nie uszczelni podłączenia czopuch - komin to sam silikonem uszczelnię ...

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994628

Najważniejsza jest temp. spalin.

Dalej wody wychodzącej z kotła, woda wychodząca z kotła ma pośredni wpływ na temp. spalin....

Zabiegi, które poleca ppietrz, czyli pompa CWU pracująca stale mają na celu zwiększenie odbioru ciepła a w konsekwencji praca na nieco wyższej mocy a w konsekwencji wyższa temp. spalin. Wyższa temp. powrotu to skutek uboczny tych zabiegów.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994671

Możesz tez spróbować kupić np. 20woreczków np. Retopalu, czy Jareta plus czy Ekoretu, zależy co jest dostępne w Twoim regionie, aby wykluczyć,że owa smoła jest charakterystyczną cechą węgla, którym obecnie palisz.
https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994677

Jarek, może to jednak by było sensowne aby fabrycznie montować prosty termometr w czopuchu, lub podłączyć go pod pumę/cobrę.... Wtedy od razu by było widać czy temp. spalin jest ok czy nie.
https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/81/#findComment-4994685