Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

krogi100 napisał:
Cześć to ja podesłałem tego Gościa po dwa kotły.

Ale mam pytanie. Cały czas mi się świeci odpopielanie. mimo że ustawienia są na off. o co tu chodzi ??

Krogi.

Rozumiem,że w Pumie...

Więc chodzi o to,że ustawiona jest praca pompy cyrkulacyjnej.... bezpośrednio lub w strefach.

Jak ma pracowac trzecia pompa cyrkulacyjna, to świeci się właśnie dioda od odpopielania... (ikonka jest z wersji pelletowej sterownika)

Kod do nastaw cyrkulacji 0246 (zobacz tam profil dobowy jak jest ustawiony), to punkt 8 przy świeższej instrukcji, ściągnij ewentualnie ze strony elektro-miz

Ja od dzisiaj do 2stycznia urlopik :)

CO 55 C a na powrocie powyżej 40-stu stopni. Odbiór w sumie powinien być niewielki a spora różnica (10-15 stopni). W mojej instalacji nie ma podłogówki a przewody od CO są umieszczone w czerwonej otulinie w górnej warstwie styropianu podłogi na czym leży 7 cm wylewki. Stojąc boso na podłodze wyraźnie czuć ciepło w miejscach którędy one biegną. Jest to w pewnym sensie podłogówka tylko punktowa z większą temperaturą niż normalnie przy podłogówkach :) Na pewno idzie część ciepła w podłogę ogrzewając w ten sposób dom. Nie wiem ile przedostaje się tego ciepła w grunt przez styropian, ale chyba niewiele bo nie mam jakiegoś olbrzymiego spalania. Na ostatnie 2 dni poszedł worek 25kg. Wcześniej przy takim CO miałem większe spalanie ale zawór 4D otwarty był na full. Teraz jest ustawiony w połowie i spalanie spadło gdzieś o 1/4.

andrew01 napisał:
oczywiście że spróbuję, ale teraz nie mogę bo jestem poza domem. A inaczej, moje kombinacje z wyłączeniem pida wzięły się stąd że kocioł chodził cały czas poniżej 25%, co zrobić aby zmusić go aby z PID'em wchodził na wyższe zakresy?

Andrew01 czytam właśnie Twoje wcześniejsze posty odnośnie mocy na jakiej chodzi Twój piec i rozumie że chciałbyś aby chodzi na wyższych mocach -> większej sprawności?

Mój kocioł ma 12KW. Chodzi w tej chwili na mocy 35-50%

ale....

Robiąc testy sprawdziłem iż:

1. Dla parametrów 5 / 20, sterownik po uzyskaniu odpowiedniej temp na kotle schodzi schodzi z modulacją powiedzmy do 30-35 % mocy i podaje 5s robi przerwe 60s

2. Dla parametrów 7 / 28 sterownik po uzyskaniu odpowiedniej temp na kotle schodzi z modulacją do 20-24 % mocy i podaje 7s rozciąga przerwe do 140-150 s

Więc teraz np dla 5 min pracy pieca, w przypadku 1: łaczny czas podawania opału 25 sek, dla przypadku 2: czas podawania to tylko 14 s.

Nie wspomnie że dla przypadku 1 (mniejsze dawki paliwa) musi mocniej dmuchać -> czyli większe spieki.

Więc jak to jest?

Większa moc = większa sprawność?

Większa moc przy optymalnym doborze powietrza = większa sprawność.

Jak widzisz, że lepiej chodzi na 7/28 to tak pracuj. Każdy u siebie indywidualnie najlepiej widzi jak się dany opał w danych domku spala.

tomaszziolkowski, art-e i karoka luknijcie na maile z info, ja się pakuje i będę jakoś wieczorami kukał ;)

art-e napisał:
Większa moc = większa sprawność?

Takie są wyniki laboratoryjne :) W praktyce kotły nie osiągają i tak takich sprawności. Myślę, że Andrew01 chodziło jeszcze o coś innego, a mianowicie o zwiększoną temperaturę spalin. Kiedy kocioł chodzi z większą mocą to i temperatura spalin wzrasta. Komin musi mieć właściwą temperaturę aby uniknąć wykraplania kondensatu.

No mnie chodzi o to że teoria nie pokrywa mi się w żaden sposób z praktyką.

Teoria: większa moc = większa sprawność

Rozumuje to tak że im dłużej piec pracuje na wyższej mocy to osiąga lepszą sprawność a co za tym idzie lepsze spalanie

praktyka:

Zwiększam dawkę paliwa to kocioł pracuje z mniejszą mocą i dużo bardziej przeciąga czasy pauzy a co za tym idzie wg mnie na jednostkę czasu podaje mniej paliwa.

A czy w obu wypadkach masz taką samą jakość popiołu? U mnie np. lepiej palić na mniejszych mocach bo jest wtedy mniej spieków. Więcej spieków = gorsza sprawność. Teoria zakłada, ze paliwo jest super i w każdych warunkach idealnie się spala :)

Kiedy kocioł przeciąga pauzy to i odchyłki z reguły są większe a wtedy musi bardziej grzać aby nadgonić i następuje strata. Wydaje mi się, że tego typu niuanse nie są możliwe do zaobserwowania w domowych warunkach. Dla mnie podstawowymi wyznacznikami są jakość popiołu oraz wysokość kopczyka. Jak są one ok to pozostaję przy ustawieniach.

ppietrz napisał:

Kiedy kocioł przeciąga pauzy to i odchyłki z reguły są większe a wtedy musi bardziej grzać aby nadgonić i następuje strata.

Rozciąga pauzy na każdych ustawieniach - normalka, aby nie wyjść poza zadaną temp zanadto. Spada o 2 stopnie i znów dogania do zadanej.

Przy większych dawkach paliwa musi oczywiście dłużej pauzować. Odchyłki jednak raczej pozostają podobne.

A Ty u siebie jaki masz kocioł i jakie parametry?

Z jaką mocą przeważnie chodzi piec przy tych parametrach?

ppietrz napisał:
17 kW

przy grubszym groszku: przerwa 24sek. podawanie 4 sek., kopczyk 0, przedmuch 0, dmuchawa 80%

przy drobniejszym groszku: podawanie 3 sek. bo przesypuje

I jaką moc pokazuje ci sterownik przy tych parametrach?

Widzę że u Ciebie nastawa Co bardziej przeciąga w górę niz na dół.

ppietrz napisał:
W nastawach nie dąży się do określonej mocy pracy kotła, tylko do takich parametrów aby spalanie było właściwe.

Zgadzam sie z Tobą. Po prostu zauważyłem jedną sprzeczność której sobie nie potrafie wytłumaczyć (gdzieś robie bład może w rozumowaniu).

To o czym pisałem wcześniej.