Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

HAPPY NEW YEAR :wiggle:

1. Przyłączam się do życzeń!

2. Na życzenie Andrew część nastaw "przekręca się", czyli

np. aby ustawić kod 9 wystarczy nacisnąć 1 raz klawisz '-'.

3. Modulacja polega na zmianie obrotów dmuchawy w miarę

wypalania się opału.

Pozdrowienia,

Włodek

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5056940

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję Panie Włodku, czy to jest już w obecnie zawieszonym na stronie firmware czy w kolejnym się pojawi?

Panowie, tak z innej beczki, bo chyba wstyd się przyznać ale chyba dopiero teraz (może jakoś mnie na początku roku oświeciło :) ) zajarzyłem jak powinno wyglądać spalanie na palnikach typu brucer i ekoenergia. Czytając po raz chyba setny te same wątki o spalaniu itp. dotarła do mnie potrzeba dostarczania powietrza wtórnego, czyli tego które dolatuje nad żarem (otwory w koronie palnika). Do tej pory tak utrzymywałem kopczyk (a w zasadzie kopiec :) ) że te wszystkie otwory były przykryte żarem. I potem jak kociołek wychodził z podtrzymania to powietrze nie miało siły się przebić przez tą warstwę i to wszystko się kisiło. W sumie jak popatrzeć na to co opisywałem to by się zgadzało:

- niska temp. spalin, a po otwarciu dolnych drzwiczek nagły wzrost,

- powietrze idące od dmuchawy na zewnątrz (no bo nie miało jak się przebić),

Czyli jak, dobrze zaczynam to sobie układać?

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5057160

Andrew01, sugerujesz, że kopczyk powinien być poniżej tych otworów? U siebie w ostatnim czasie testowałem rozwiązanie z mocą dmuchawy w podtrzymaniu. Zamiast standardowych 2-3% ustawiłem 10% i muszę przyznać, że uzyskałem całkiem ciekawy efekt. Spalanie znacznie się poprawiło w związku ze zwiększonym stałym dostarczaniem powietrza w podtrzymaniu. Niestety w ten sposób sterownik niekiedy potrafił przedobrzyć z górną granicą o 10 stopni w przypadku chwilowego bardzo małego odbioru ciepła. Ostatecznie zleciałem z tą wartością do 5%.
https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5058469

Dziękuję Panie Włodku, czy to jest już w obecnie zawieszonym na stronie firmware czy w kolejnym się pojawi?

Panowie, tak z innej beczki, bo chyba wstyd się przyznać ale chyba dopiero teraz (może jakoś mnie na początku roku oświeciło :) ) zajarzyłem jak powinno wyglądać spalanie na palnikach typu brucer i ekoenergia. Czytając po raz chyba setny te same wątki o spalaniu itp. dotarła do mnie potrzeba dostarczania powietrza wtórnego, czyli tego które dolatuje nad żarem (otwory w koronie palnika). Do tej pory tak utrzymywałem kopczyk (a w zasadzie kopiec :) ) że te wszystkie otwory były przykryte żarem. I potem jak kociołek wychodził z podtrzymania to powietrze nie miało siły się przebić przez tą warstwę i to wszystko się kisiło. W sumie jak popatrzeć na to co opisywałem to by się zgadzało:

- niska temp. spalin, a po otwarciu dolnych drzwiczek nagły wzrost,

- powietrze idące od dmuchawy na zewnątrz (no bo nie miało jak się przebić),

Czyli jak, dobrze zaczynam to sobie układać?

Zmiany są w najnowszym sofcie do Cobry, A.07. Nie wiem,

czy jest na stronie, jeszcze go testujemy.

Ten soft ma całkowicie zmienioną grafikę, potem będzie to

również w Pumie.

Pozdrowienia,

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5058943

Zmiany są w najnowszym sofcie do Cobry, A.07. Nie wiem,

czy jest na stronie, jeszcze go testujemy.

Ten soft ma całkowicie zmienioną grafikę, potem będzie to

również w Pumie.

Pozdrowienia,

Witam Panie Włodku !

Mam pytanie kiedy pojawi się nowa wersja softu do Pumy z nową grafiką, jakie będzie miała oznaczenie ver. i jakie mniej więcej będą zmiany.

Pozdrawiam !

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5059002

Andrew01, sugerujesz, że kopczyk powinien być poniżej tych otworów? U siebie w ostatnim czasie testowałem rozwiązanie z mocą dmuchawy w podtrzymaniu. Zamiast standardowych 2-3% ustawiłem 10% i muszę przyznać, że uzyskałem całkiem ciekawy efekt. Spalanie znacznie się poprawiło w związku ze zwiększonym stałym dostarczaniem powietrza w podtrzymaniu. Niestety w ten sposób sterownik niekiedy potrafił przedobrzyć z górną granicą o 10 stopni w przypadku chwilowego bardzo małego odbioru ciepła. Ostatecznie zleciałem z tą wartością do 5%.

Tak, wydaje mi się że tymi otworami powinno dochodzić powietrze celem dopalenia gazów, tyle że ja zwykły user jednego kociołka jestem więc dobrze by było aby mądrzejsi ode mnie się w tej kwestii wypowiedzieli, no ale niestety ten wątek dużym powodzeniem się nie cieszy :( Moje gdybanie wzięło się z czytania wątków o spalaniu i dostarczaniu powietrza wtórnego. Zresztą w DTR palnika Brucer jest napisane: "Na głowicy korpusu palnika znajdującej się w komorze paleniskowej osadzona jest niecka kołnierzowa palnika posiadająca na swoich krawędziach asymetrycznie rozmieszczone nacięcia szczelinowe stanowiące dysze napowietrzające stos żaru oraz odpowiednio rozmieszczone otwory kołowe stanowiące dysze powietrza dopalającego.". Z drugiej strony w FAQ ecoal'a jest "Jeśli palnik posiada otwory powietrza wtórnego należy je bezwzględnie zakleić silikonem wysokotemperaturowym".

Ja od wczoraj jadę na ustawieniach 4/36/85, trochę hardcorowe ale zobaczymy co będzie. Jak kociołek idzie na mocach do 50-60 procent to spaliny dochodzą do 120-140 stopni. Jak kociołek pójdzie na 100% (przy 80% dmuchawy jest dosyć znaczny skok prędkości dmuchawy i na oko wydaje się że również i tłoczonego powietrza) to temp dochodzi do 200 - 220 stopni. Nie mogę za bardzo porównać czasu pracy podajnika do dnia wczorajszego bo się znacznie ociepliło (za oknem +10 stopni), ale w dniu dzisiejszym do godz 19.30 podajnik pracował 30 minut.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5059117

Witam...

Czy użytkuje ktoś pokojowy regulator temperatury? Jeżeli tak... to jaki?

Jakie przynosi efekty?

Czy PUMA będzie współpracowała z każdym regulatorem temperatury?

Jeśli nie... to czy będzie współpracowała z regulatorem AURATON 2025 RTH?

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5060196

przemc, zadajesz pytania ... hmmm na które w zasadzie można znaleźć odpowiedź w instrukcji do pumy oraz do regulatora.

Puma obsługuje regulatory bez napięciowe, czyli styk zwarty, rozwarty. Teraz trzeba się wysilić i poszukać bądź zadzwonić do sklepu/sprzedającego i zapytać czy dany regulator jest właśnie bez napięciowy. Czas do uzyskania odpowiedzi nie dłuższy niż 5 minut.

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5060202

Jak jest osiągnięta temp. pomieszczenia, to zmienia się tryb pracy pompy.

Podłączasz termostat, trzymasz dłużej + i w menu serwisowym uaktywniasz ikonkę z termostatem...

Dalej dobierasz przerwę pracy pompy c.o.

Niebieski kolor termostatu (śnieżynka) oznacza styk rozwarty, nie grzejemy

Czerwony kolor (słoneczko) oznacza styk zwarty, grzejemy

Czas pracy pompy jest stały i wynosi 2minuty, przerwę dobierasz do swojej bezwładności obiektu od 2 do 60minut obok ikonki z termostatem

tyle,że jak zauważył DamianLisu jest to ładnie opisane w instrukcji :)

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5060335

No i masło maślane

Jarecki przepisałeś treść instrukcji PUMY którą znam...

Słowa, że instrukcja PUMY ładnie to opisuje... :( może i ładnie... no np. ładna czcionka, odstępy, akapity... ale jaki to ma związek z tym jak taki regulator współpracuje z PUMĄ a raczej jak z nim PUMA współpracuje i jak taka współpraca przekłada się na np oszczędności w paliwie?

chodzi mi bardziej o efekty działania takiego regulatora w praktyce...

Wiecie sami jakie często są rozbieżności teorii od praktyki...

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5060381

Wydaje mi się, że taki regulator pokojowy to jest jednak bajer. Jego podstawowy minus to to, ze bierze pod uwagę temperaturę tylko z jednego pokoju. U mnie narożne pokoje mają inne zapotrzebowanie na ciepło niż te bardziej wewnętrzne, więc przy takim regulatorze miałbym je niedogrzane. W pokojach mam głowice termostatyczne i to ja mogę decydować o ich temperaturach. Wiatrołap nie mus mieć temperatury 23 stopni - tam sobie ustalam aby było np. 18-20 stopni. Włączanie / wyłączanie pompy CO mogę zawsze zrobić na strefie. Każdy dom ma i tak pewna bezwładność temperaturową i czekanie aż w dużym salonie zrobi się chłodniej o 1 stopień może być dosyć długie - aż do momentu kiedy wychłodzą się całkowicie ściany. Po załączeniu CO, wtedy kocioł i tak nadgoni z ciepłem ;)
https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5060400

Wydaje mi się, że taki regulator pokojowy to jest jednak bajer. Jego podstawowy minus to to, ze bierze pod uwagę temperaturę tylko z jednego pokoju. U mnie narożne pokoje mają inne zapotrzebowanie na ciepło niż te bardziej wewnętrzne, więc przy takim regulatorze miałbym je niedogrzane. W pokojach mam głowice termostatyczne i to ja mogę decydować o ich temperaturach. Wiatrołap nie mus mieć temperatury 23 stopni - tam sobie ustalam aby było np. 18-20 stopni. Włączanie / wyłączanie pompy CO mogę zawsze zrobić na strefie. Każdy dom ma i tak pewna bezwładność temperaturową i czekanie aż w dużym salonie zrobi się chłodniej o 1 stopień może być dosyć długie - aż do momentu kiedy wychłodzą się całkowicie ściany. Po załączeniu CO, wtedy kocioł i tak nadgoni z ciepłem ;)

Wypowiem się zwłaszcza do stwierdzenia o innych zapotrzebowaniach na ciepło w różnych pokojach...

Sam regulator (np Auraton 2025 RTH) jest bezprzewodowy i można go umieścić, w którym pokoju się chcę... i tu np można go umieścić w pokoju o największym zapotrzebowaniu na ciepło, a resztę pomieszczeń regulować głowicami termostatycznymi. Poza tym jeśli chciałbyś mieć np ten regulator w salonie, żeby mieć do niego dostęp.. to można do niego podłączyć również bezprzewodowo termometr i umieścić w pomieszczeniu, w którym chcesz mieć stałą temperaturę.

Chodzi o samą kwestię współpracy regulatora ze sterownikiem... bo np w dzień jak dzisiaj... kiedy dzień jest słoneczny... pomieszczenia w domu mocno od słońca się nagrzewają (poprzez okna)... i tutaj moim zdaniem wychodzi nam na przeciw taki regulator pokojowy... przy takim słońcu w pomieszczeniu temperatura będzie wyższa więc kocioł przez dłuższy czas będzie w podtrzymaniu (chyba.. to tylko moje teoretyczne gdybanie)

Bez regulatora... kocioł nie zwraca zbytnio uwagi na słońce za oknem... tak czy tak woda w grzejnikach stygnie i wraca do kotła... a ten znów pracuje żeby podgrzać wodę a nie utrzymać temperaturę w pomieszczeniu... no pośrednio utrzymuje temperaturę w tym pomieszczeniu, ale niezbyt bierze pod uwagę, że w pomieszczeniu dawno temperatura żądana jest osiągnięta

To takie moje teoretyczne gdybanie... dlatego chciałbym poznać praktyczne wnioski z użytkowania

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5060442

Wracam teraz do koncepcji wyłączania kotła na kilka godzin w ciągu dnia, kiedy na dworze jest +10 stopni. W tym upatruję oszczędność ;)

Ja wrócę do swoich problemów z dużym spalaniem...

Obecnie na moich ustawieniach udało mi się osiągnąć połowiczne spalanie wg tego co miałem... czyli z 30kg/dobę do około 15kg/dobę

moje obecne ustawienia:

czas pracy podajnika: 9s

pauza: 42 s

max dmuchawa: 72%

min dmuchawa: 5%

no i włączone strefy... tzn.. godzinę kocioł pracuje i godzinę STOP i tak w kółko co godzinę przez całą dobę...

o dziwo temperatura w domu w ogóle nie jest niższa (dlatego tak nawiązuję do tego regulatora pokojowego bo po co kocioł ma już pracować.. skoro w domu cały czas tak samo ciepło... niech zacznie chodzić... jak temperatura w pomieszczeniu zacznie spadać)

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5060453

Do Jareckiego

Co jeszcze zauważyłem... wracając do kopcenia się z zasobnika

kiedy ustawiłem max dmuchawa na 85% nie miałem przypadku jakiegokolwiek kopcenia się z zasobnika

kiedy ustawiłem max dmuchawa na 72% z zasobnika się kopci

jaki jest tego powód? no bo w takim wypadku to chyba ciąg kominowy nie ma nic wspólnego

https://forum.murator.pl/topic/150781-kocio%C5%82-skam-p-i-sterownik-puma/page/100/#findComment-5060464