Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Ten dym nie pojawai się podczas dosypywania węgla. On jest przez cały czas palenia, jak tylko otwieram klapę w obojętnia jakim momencie to odrazu unosi się chmura dymu a na klapie jest pełno wody. Po wypaleniu całego opału z podajnika zauważyłem na dnie wodę a także ruch powietrza podczas włączonej dmuchawy. Osłonę ślimaka mam bardzo gorącą nawet przy ustawieniach kopca 9 i przesypywaniu węgla.

jak to 2lata i duża ekoenergia, to problemy są:

- z ciągiem kominowym,

- można zakleić a najlepiej jak jest znajomy spawacz zaspawać zwykła rózowa elektroda dysze powietrza antyspalinowego, dwa lata temu mogło to byc jeszcze 8otworów i trzeba zakleic lub zaspawać 7z nich zostawiając tylko jeden najbliżej dmuchawy

Jak juz wersja z 4otworami w rzędzie, to zaspawac lub zakleic 3 z 4otworów zostawiając drugi licząc od dmuchawy....

Fotki tego zaklejania były już dośc dawno na tym wątku...

Można także zamontować terminator ciągu dmuchawy między dmuchawkę a odlew palnika, razem z kompletem nowych uszczelek kosztuje to 30zł... mozliwe bowiem,że ciąg kominowy zapada palenisko i dlatego tak mocno rozgrzany jest palnik i dym cofa się do kosza....

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak to 2lata i duża ekoenergia, to problemy są:

- z ciągiem kominowym,

- można zakleić a najlepiej jak jest znajomy spawacz zaspawać zwykła rózowa elektroda dysze powietrza antyspalinowego, dwa lata temu mogło to byc jeszcze 8otworów i trzeba zakleic lub zaspawać 7z nich zostawiając tylko jeden najbliżej dmuchawy

Jak juz wersja z 4otworami w rzędzie, to zaspawac lub zakleic 3 z 4otworów zostawiając drugi licząc od dmuchawy....

Fotki tego zaklejania były już dośc dawno na tym wątku...

Można także zamontować terminator ciągu dmuchawy między dmuchawkę a odlew palnika, razem z kompletem nowych uszczelek kosztuje to 30zł... mozliwe bowiem,że ciąg kominowy zapada palenisko i dlatego tak mocno rozgrzany jest palnik i dym cofa się do kosza....

Zadzwoń do producenta palnika i przyślą Ci albo przywiozą taką blaszkę, która zasłania otwory. U mnie też był taki problem. Przyjechali, zamontowali blaszkę, nic nie spawali, problemu już nie ma a śmierdziało na całym parterze budynku.

Zadzwoń do producenta palnika i przyślą Ci albo przywiozą taką blaszkę, która zasłania otwory. U mnie też był taki problem. Przyjechali, zamontowali blaszkę, nic nie spawali, problemu już nie ma a śmierdziało na całym parterze budynku.

dobrze Hiro mówisz, ppietrz i andrew tez takie blaszki od ekoenergii dostali

Czyli wystarczy zadzwonić do ekoenergi i powiedzieć że dym cofa mi się do podajnika przy zamkniętej klapie?? dobrze rozumiem??

dobrze Hiro mówisz, ppietrz i andrew tez takie blaszki od ekoenergii dostali

yyyyy chyba coś mnie ominęło... ja tam żadnych blaszek nie dostałem. Co najwyżej byłem umówiony, że wyślę palnik albo sam przywiozę ale z braku czasu nic z tego nie wyszło. U mnie jak otwieram klapę to dym się pojawia dopiero po jakimś czasie, więc może to bardziej problem ze szczelnością pokrywy?

dym nie cofa Ci się przy zamkniętej klapie- ewentualnie minimalne ilości

zaczyna się cofać w momencie jej otwarcia

przecież w instrukcjach wielu kotłów jakie czytałem wyraźnie napisane że pokrywa ma być szczelnie zamknięta

w niektórych sa nawet czujniki które w momencie otwarcia pokrywy natychmast wyłaczają dmuchawę

jest to przecież powiązane i zawsze jakaś część powietrza dostanie się rurą podajnika tam gdzie ma najłatwiej czyli do kosza

jak jest pełny to dym zauważymy później a jak prawie pusty to natychmiast niemalże po otwarciu.

może więc warto zacząć od rzeczy najprostrzych i stosować się do zaleceń DTR

Dało mi to do myślenia i otworzyłem dolną klapę aby wymusić grawitacyjny ciąg kominowy. Po godzinie zauważyłem 50% mniej dymu w podajniku, zobaczę jak będzie rano. Pewnie grawitacyjny ciąg bardzo wychładza mi piec i ciepło idzie mi w komin ale widzę poprawę.

Jarecki napisz mi proszę zasadę działania tego terminatora. Dzięki

Dało mi to do myślenia i otworzyłem dolną klapę aby wymusić grawitacyjny ciąg kominowy. Po godzinie zauważyłem 50% mniej dymu w podajniku, zobaczę jak będzie rano. Pewnie grawitacyjny ciąg bardzo wychładza mi piec i ciepło idzie mi w komin ale widzę poprawę.

Jarecki napisz mi proszę zasadę działania tego terminatora. Dzięki

DTR = Dokumentacja Techniczno Ruchowa kotła/palnika

O jakiej dolnej klapie mówisz? Czy chodzi Ci o lekkie rozszczelnienie drzwiczek popielnikowych, o tym tez juz dużo wczesniej dyskutowalismy, ppietrz miał tak delikatnie rozszczelnione drzwiczki....

Andrew, myślałem,że taka blaszke masz... to pewnie tylko ppietrzu ma taka blaszkę.....

Co do terminatora, to jest to tka puszka metalowa z klapka i odwaznikiem, jak pracuje dmuchawa, to klapka sie uchyla i powietrze jest tłoczone, jak dmuchawa staje, to ciężarek powoduje opadnięcie klapki i odcięcie dopływu powietrza.....

Timon, tutaj tez chodziło o wczesniejsze wersje palnika, był okres, gdzie ekoenergia wprowadziła więcej otworów powietrza anty-spalinowego i my tego wówczas nie wiedzielismy, zabrakło informacji zwrotnej.... za dużo otworów w tym miejscu może byc przyczyna zpadania się żaru i paleniska i to powoduje,że ten dym może się tak do kosza cofać.

DTR = Dokumentacja Techniczno Ruchowa kotła/palnika

O jakiej dolnej klapie mówisz? Czy chodzi Ci o lekkie rozszczelnienie drzwiczek popielnikowych, o tym tez juz dużo wczesniej dyskutowalismy, ppietrz miał tak delikatnie rozszczelnione drzwiczki....

Andrew, myślałem,że taka blaszke masz... to pewnie tylko ppietrzu ma taka blaszkę.....

Co do terminatora, to jest to tka puszka metalowa z klapka i odwaznikiem, jak pracuje dmuchawa, to klapka sie uchyla i powietrze jest tłoczone, jak dmuchawa staje, to ciężarek powoduje opadnięcie klapki i odcięcie dopływu powietrza.....

Timon, tutaj tez chodziło o wczesniejsze wersje palnika, był okres, gdzie ekoenergia wprowadziła więcej otworów powietrza anty-spalinowego i my tego wówczas nie wiedzielismy, zabrakło informacji zwrotnej.... za dużo otworów w tym miejscu może byc przyczyna zpadania się żaru i paleniska i to powoduje,że ten dym może się tak do kosza cofać.

Tak chodziło mi o rozszczelnienie drzwiczek popielnikowych - ale niestety nic to nie dało, wręcz odwrotnie. Węgiel szybko się wypalił, palenisko się zapadło i dym w podajniku nadal jest :-(

Poczytałem troszkę o terminatorze i zrobiłem test z zapałką. Dmuchawa wyłączona i wciągała ogień z zapałki do środka czyli ciąg powietrza nadal był i to pewnie jest powód zapadania się mojego kopca podczas gdy piec jest w stanie uśpienia. Czy taki terminator można u was zamówić?? Jeżeli nie to który z tych dwóch mam wybrać??

http://allegro.pl/regulator-ciagu-kominowego-miarkownik-powietrza-i2890170246.html

http://allegro.pl/regulator-ciagu-kominowego-miarkownik-powietrza-i2884779712.html

Dzwoniłem do ekoenergi ale niestety chyba nie pracują między świętami więc zostaje mi czekać do nowego roku.

Dzięki wszystkim za pomoc.

U mnie dym się pojawia gdy otwieram klapę i nie wyłączam dmuchawy jak palę grochem bo jak palę miałem to nie ma dymu. i też w koszu zasypowym jest wilgoć u góry się woda skrapla.

1makow9 Sprawdziłeś czy dym się pojawia jak wyłączysz dmuchawę i odczekasz trochę i dopiero otworzysz klapę?

U mnie dym się pojawia gdy otwieram klapę i nie wyłączam dmuchawy jak palę grochem bo jak palę miałem to nie ma dymu. i też w koszu zasypowym jest wilgoć u góry się woda skrapla.

1makow9 Sprawdziłeś czy dym się pojawia jak wyłączysz dmuchawę i odczekasz trochę i dopiero otworzysz klapę?

Właśnie to zrobiłem, odczekałem chwilę i otworzyłem klapę, dym unosił się do góry po chwili co miało wylecieć wyleciało (kotłownia zadymiona). Zostawiłem klapę jeszcze przez chwilę otwartą i dym się nie unosił przy wyłączonej dmuchawie.

1makow9, to z Twojego linka jest do "dużej" dmuchawy dla zasypówki, ale o coś takiego chodzi.

Domer pracuje tylko jeszcze jutro a potem dopiero po 6stycznia

http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html

do tego poszukaj jeszcze dwóch nowych uszczelek pod dmuchawę i pod terminator ciągu

http://www.domer.pl/uszczelka-pod-dmuchawe-maly-wlot-105x65-69x43.html

Witam wszystkich!

Doszedłem na razie do 117 strony tego wątku, więc proszę mi wybaczyć, jeśli odpowiedzi nam moje pytania znajdują się dalej...Pewnie do wiosny doczytam wszystkie posty, ale wybrać kocioł muszę raczej wcześniej, stąd moja prośba:

zależy mi na opiniach/porównaniu kotła SKAM-P Premium 12kW do odpowiedników RBR i OE+. Żeby nie spamować, to w linku poniżej sprawę szczegółowo opisałem, na czym konkretnie mi zależy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5703187&viewfull=1#post5703187

Mniej więcej chodzi o to, który kocioł wygodniej się obsługuje (łatwiej czyści, rzadziej wybiera popiół, wygodniej zasypuje paliwo) i w którym w miarę sensownie da się przepalać drewnem latem lub w zimie w razie konieczności.

Bardzo zależy mi na opiniach osób mających do czynienia z z każdym z tych kotłów, aby SKAM-Pa mogły porównać w w/w kwestiach.

Właśnie to zrobiłem, odczekałem chwilę i otworzyłem klapę, dym unosił się do góry po chwili co miało wylecieć wyleciało (kotłownia zadymiona). Zostawiłem klapę jeszcze przez chwilę otwartą i dym się nie unosił przy wyłączonej dmuchawie.

Nie kombinuj tylko zamów tą płytkę a dymu nie będziesz miał nawet przy otwartej klapie i włączonej dmuchawie.

Nie kombinuj tylko zamów tą płytkę a dymu nie będziesz miał nawet przy otwartej klapie i włączonej dmuchawie.

Płytka zamówiona ale wyślą dopiero 7 stycznia więc wsadziłem kawałek blaszki na te otworki (niestety nie przysłoniłem wszystkich) i po 2 godzinach widzę poprawę tzn. mogę dotknąć ręką osłonę ślimaka i znacznie mniej dymu w podajniku. Co ciekawe wkładając blaszkę zauważyłem przez jeden z otworów żar, czyli węgiel palił się już w tunelu ślimaka i dlatego też był taki gorący. Poczekam na orginalną blaszkę z ekoenergii :-)

Edytowane przez 1makow9

1makow9, ok, to przeciez grosze i nie zaszkodzi

jszbp

- czyścisz kocio tylko od przodu na wysokości klatki piersiowej

- masz dwupoziomowy ruszt żeliwny odlany z dwóch płyt, tak jest juz od dłuższego czasu

- masz też inny palnik jak w/w kotłach, jest mniejsza dziura na wyjście paliwa 10x14cm ale co najważniejsze sa szersze ranty dopalające i nie ma takiego kłopotu ze spadaniem niedopalonego koksu na wyższej mocy jak to może się trafić na danym opale przy małej ekoenergii. Palnik stosowany w kotle 12kw ma też szerszą ramkę na zejście paliwa, w ekoenergii jest to 10cm na 18cm, w palniku dla skama 15cm na 18,5cm

- masz aktualnie w standardzie większy kosz zasypowy i jest spora jak na ta klase kotła szufladka na popiół. U siebie w domu sam z szuflady zrezygnowałem i wywalam popiól łopata bezpośrednio do wiadereczka po farbie 15L.

Kocioł jest stale modernizowany i zwracamy uwagę na to, co piszą i zgłaszają nam uzytkownicy.

Aktualnie także do 12kW kotła jest mniejszy silnik przy motoreduktorze 90W.... przy wyborze Skorpiona Plus, Iryda PID, cobry czy Bruli jest także dmuchawka 40W

Resztę info wysłałem na priva

Dzięki, Jarecki79.

Ale w natłoku tych wszystkich wiadomości o tych kotłach, gdzieś mi chyba umknęło, że SKAM-P...nie ma sterownika eCoal?

Na tyle, na ile czytałem o tych wszystkich sterownikach dostępnych ze SKAM-Pem (+ eCoal...) to właśnie na ten chciałem się zdecydowac (kolejny powód, dla którego zawęziłem zbiór kociołków) więc nieco mnie to teraz zbija z tropu...Ale ok - czy ktoś może mnie oświecić, na czym polega PRAKTYCZNIE różnica między eCoal a Bruli, w kontekście osoby średnio rozgarniętej, aczkolwiek nie mającej do tej pory doświadczenia w paleniu "węglem"?

Nie mam zamiaru nikogo obrazić - pewnie to ja jeszcze jestem za mało "kumaty" - ale na podstawie informacji ze strony esterownik.pl (ani lektury forów) nie jestem w stanie tego dojść...(piszą, że eCoal to automat, pół automat lub dwustanowy, a Bruli tylko półautomat lub dwustanowy - ale w praktyce, czym się różni ten automat od półautomatu..?)

Wybrałem eCoal, ponieważ mam o nim takie wyobrażenie, że zasypię piec, ustawię temperatury CWU, poeksperymentuję z krzywą pogodówki i więcej do sterownika zaglądał nie będę; do pieca wiadomo, czyszczenie itd.- ale nie będę bawił się w dobór mocy/%nadmuchu, czasów podawania, przerwy, ustawień oddzielnych w czasie pracy i oddzielnych w podtrzymaniu itd. - o eCoal piszą, że właśnie to jest sterownik dla mnie :p. A gdyby mnie kiedyś naszła ochota - to mam takie same możliwości ręcznego gmerania i ustawiania parametrów jak w Brulim. Ale na razie nie planuję i nie mam ochoty nic ustawiać, dopuszczam większe spalanie z tytułu "automatu" - dlatego eCoal. Jak się ma to wyobrażenie do Bruli..?

Niestety, pozostałe sterowniki raczej do mnie nie trafiły...

Generalnie raczej waham się między SKAM-Pem a RBR, przy czym ten pierwszy zdaje mi się mieć "przewagę" w "hardware" a ten drugi w sterowaniu (eCoal).... Raczej w OE+ nie widzę czyszczenia...chyba, że Burners (jak rozumiem, dostepny tylko w OE+) miałby jakieś wyjątkowe zalety, które przebiją zalety pozostałych kotłów...