Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

miałem podobny przypadek z węglem w zeszłym sezonie- bobrek podobno- spiekał jak jasna .....a

dobrym rozwiązaniem było w tej sytuacji przejście na pracę dwustanową i wyregulowanie palnika na moc minimalną niezbędną do ogrzania chałupy z niewielką ilością powietrza- udało się w ten sposób to spalić. można tez kupić coś o zerowej spiekalnosci i mieszać- spróbować warto z owsem jak tani w zakupie.

jak nie macie stałego źródła opału i pewnego to warto kupić dwa worki i spalić a dopiero potem jak efekty zadowalające większą ilość

no i czytać ranking paliwa oraz zabawy SUSPENSER-a z testowaniem różnych opałów.

warto chwilę poświęcic na wybór niż potem zmarnować sezon na nerwy z powodu złego zakupu

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z pieklorzem jest tak, raz na 10zakupów trafisz dobrze a 9azy pech....

wszyscy już o tym pisaliśmy na tym wątku, na wątku o sztokerze i spalaniu węgla, pisał karoka a i tak kończy się na tym,że pieklorza sie kupuje....

U mnie też były spieki jak go miałem...

Small jakis Pan mnie pytał o użytkownika kotła z okolic Radomia, ja tego nie zapisuję, ani nie notuję skąd kto jest... nie mozna podawać namiarów osób prywatnych, jak akurat ktos jest z forum, to pytam i tyle.

Teraz widze w Twoim podpisie Radom....

Jerzy, u mnie niby te "Kazimierze" jak to Pan sprzedający określił były po 765zł/tona

na innej składnicy jaret po 680zł a pieklorz od 860 do 890zł tam gdzie pytałem i gdzie twierdzili,że to pieklorz....

Odnośnie zakupu węgla a raczej miału to ja ostatnio zakupiłem 700kg jak twierdził właściciel składu 27Mj - no myślę sobie rewelacja. A z jakiej kopalni - pytam. Ziemowit. Ok. Jak już go wpakowałem do kotłowni i zacząłem palić to se w sieci sprawdzam tego Ziemowita i co? Na stronie kopali podają, że ich miał ma max 20Mj. Ręce opadają... Na innych składach to albo dokłądnie nie wiedzą czym handlują, albo zasłaniają się tajemnicą handlową

to możesz panu opał zwrócić i zarządać zwrotu gotówki

sprzedaż towaru niezgodnego z deklaracją dodatkowo za wprowadzanie do obrotu artykułu zafałszowanego są sankcje i to duuuuuuże.

może w końcu rynek wymusi na sprzedawcach podawanie prawdziwych informacji o węglach które sprzedają. jak nie zaczną o to dbać to rynek zaleje czech i rusek bo tutaj wiadomo przynajnmniej czego się za daną cenę spodziewać

Timon, może podawał ciepło spalania... ;)

Z tym "ruskiem" to może byc jeszcze większa loteria.... Rosja to spory kraj i kopalni mają sporo.... i gorszego od nas węgla też....

Czechu77, u mnie w Pleszewie węgiel moge przebadac w centrali ogrodniczej, mają labo do takich celów, musisz popytać, bo mozliwe,że w Twoim mieście też sa takie usługi prowadzone i wtedy czarno na białym masz w ręku papierek.... co tam w węglu siedzi

Jak jednak spalasz ten miał bez problemu i nie przepłaciłeś, to można sprawe zostawić, bo pewnie te kalorie to Ci podawał "na gębę" a pytanie co masz na papierze....

Witam,

mam pytanie odnośnie nowego softu do COBRY Co V9_A32K.

Od czasu aktualizacji pojawia się u mnie pewien problem.

W związku z tym , że lubię zaglądać do pieca i obserwować stabilność jego pracy, zwykłem zostawiać na ekranie głównym widok krzywych ( KOD 1203). W poprzednich wersjach wszystko było OK, tj. piec pracował stabilnie, na ekranie cały czas krzywe-1203. Od czasu zmiany piec co jakiś czas wchodzi na wyższy parametr temperaturę ( ponad 70st) i utrzymuje się w takim do czasu aż wyjdę z MENU KRZYWYCH 1203 ( nawet kilkanaście godzin), po wyjściu do ekranu gł. piec wraca do normalnej pracy....

Nastawy jakie zadałem to: 55st CO i 50 CWU.

Przy zmianie oprogramowania, wprowadziłem tez zmiany w strefach CWU, tj. włączam je tylko w godzinach popołudniowo-wieczornych i porannych.

Czy ktoś może zaobserwował podobny problem?

Edytowane przez locaj85

a po co zostawiasz na menu???

prawdopodobnie w momencie ingerowania w menu sterownik czeka na dokonanie zmian i aż do czasu wyjścia do ekranu głównego pracuje nie zmieniając parametrów. też tak kiedyś miałem że pomimo osiągnięcia zadanej i progu odstawienia kodioł nadal pracował. dopiero po wyjściu do ekranu głównego się odstawił. p

odgląd masz w każdej chwili dostępny i jest on archiwizowany więc pozostawienie włączonego menu wykresów nie ma sensu. zapamiętywanych jest chyba 192godziny w menu wykresy. w każdej chwili możesz wejść i przejrzeć historię

więcej na temat przyczyn takiego zachowania sterownik a wie na pewno Pan Włodek

może się odezwie z informacją

timon: Zostawiam, ponieważ jak pisałem, zaglądam często do kotłowni ( np. w drodze do pralni;) jak mnie Żona zagoni) i zerkam sobie na wykres . Do czasu aktualizacji oprogramowania + wprowadzenia stref czasowych CWU, wszystko działało OK i nie było takiego problemu.

Co do Twojego przypuszczenia : "prawdopodobnie w momencie ingerowania w menu sterownik czeka na dokonanie zmian i aż do czasu wyjścia do ekranu głównego pracuje nie zmieniając parametrów." nie jest tak, gdyż łatwo zaobserwować, jak zmieniają się parametry choćby aktualnej mocy, lub wysokości kopca ( przy ADC)...

Na razie nie kombinuję, bo nie będę miał możliwości zaglądania do kotłowni przez 3 dni, a pozostali domownicy są przerażeni tym pomieszczeniem :p

Ja tez się przyzwyczaiłem do wykresów, ekran z nimi trzymałem na wierzchu, aż do ostatniej aktualizacji softu w mojej Pumie, otrzymanym od Jarka. Wykresy wiele mówią o pracy kotła w ciągu doby, bardzo dużym udogodnieniem było "zoomowanie" przebiegu krzywej, teraz tego nie ma.

Nie da się wrócić w nowych softach do "starych" wykresów?

Ja tez się przyzwyczaiłem do wykresów, ekran z nimi trzymałem na wierzchu, aż do ostatniej aktualizacji softu w mojej Pumie, otrzymanym od Jarka. Wykresy wiele mówią o pracy kotła w ciągu doby, bardzo dużym udogodnieniem było "zoomowanie" przebiegu krzywej, teraz tego nie ma.

Nie da się wrócić w nowych softach do "starych" wykresów?

Jaki macie najnowszy soft do pumy ??

Ja nic ostatnio nie dostałem czyżby Jarecki mnie pominął????

mój soft obecny: Pu_v7_A19i WEGIEL_BIO.bin

Ostatnio zaobserwowałem dziwiną reakcje kotła pokazuje że idzie na 100% a wentylator stoi w miejscu czy to normalne??? czy coś się sypie w sofcie???

Nie zawsze też mam podgląd na wykres pokazuje tylko ostatnią godzinę.

Edytowane przez Michal1507

Mam deczko świezszą wersje do pumy A19r

Wysyłam do Przemc oraz do Michała

Radams, jak masz ochotę na test, bo masz ciut starszy soft- podaj na priva swojego maila

Ponadto do pozostałych osób wysyłam soft do cobry, zawiśnie on wkrótce jako oficjalny na stronie E-M, jest to poprawiona wersja pid-ii, bez pulsacyjnego.

softów z pulsacyjnym na chwile obecna nie będe wysyłał do wszystkich będzie to testować wąskie grono osób, z tego forum konkretnie 2osoby.

Nie mam czasu na sprawdzanie wszystkiego przy pulsacyjnym a z tego, co widze jest tam jeszcze sporo do roboty, więc stawiam na to, co sprawdzone, tyle,że z drobnymi poprawkami błędów.

Mam deczko świezszą wersje do pumy A19r

Wysyłam do Przemc oraz do Michała

Radams, jak masz ochotę na test, bo masz ciut starszy soft- podaj na priva swojego maila

.

Jeżeli to możliwe to prześlij mi też, chętnie pobawię się i potestuję. moja aktualna wersja to Pu v7 939 , maila przesyłam na priva. Dzięki

Edytowane przez 1makow9

Blaszka zamontowana i terminator też. Dymu w podajniku nie widać :-) nareszcie jupi. jedynie korpus przy piecu jest gorący ale chyba jeszcze te otworki zakleje silikonem i może to coś da. Terminator fajna sprawa za małe pieniądze - brak zapadającego się kopca. Problem był tylko z wyregulowaniem środka ciężkości tymi nakrętkami (gdy były dwie to zapadka nie chciała wracać, przy jednej otiwerała się przy wyłączonej dmuchawie). kawałek drucika i podkładka rozwiązała problem. Dzięki wszystkim za pomoc.

Dzięki Jarecki za nowy soft na pierwszy rzut oka podoba mi się brak histerezy dla Co a możliwość modulacji histerezy dla CWU resztę zobaczymy ale z obserwacji w mojej kotłowni widzę że muszę zamontować ten regulator ciągu kominowego - często mi się zapada żar w retorcie.

Dalsze obserwacje co do softu podam w późniejszym terminie :))