damianlisu 21.01.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Kolego Michał, a skąd żeś wyczasł że nie ma histerezy ? Jeśli sterownik nie pracuje w trybie dwustanowym to histereza nie dotyczy. W nowym sofcie to że nie ma jej w menu to nie znaczy że jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 21.01.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 hmm no to palnąłem głupotę tzn. sprawdzałem czy się znasz mam często taką sytuację że kociołek bardziej trzyma się ujemnej histerezy i zbytnio nie mogę się z tym poradzić, ale być może to efekt mrozu i czeskiego ekogroszku, ale w tym tygodniu kupie jakiś lepszy ekogroszek i musze nabyć ten regulator bo od zawsze miałem problem ze zbyt dużym wypalaniem ekogroszku w retorcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 22.01.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jarecki i Panie Włodku, w tej nowej wersji TESTOWEJ nie działa stop dla pompy Cwu w menu godzinowym!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Michał,w przypadku węgla czeskiego u kilku klientów lepiej wychodziło przestawienie w menu spalanie na stosunek 1:3np. 8sek podawanie / 25sek pauza Co do uwag ze strefami cwu - przekażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 22.01.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Radams, jak masz ochotę na test, bo masz ciut starszy soft- podaj na priva swojego maila Poszła prośba na priv. Ciekaw jestem, jak będzie wyglądało ładowanie bufora (mam 1000 l) przy sterowaniu pulsacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 22.01.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Michał,w przypadku węgla czeskiego u kilku klientów lepiej wychodziło przestawienie w menu spalanie na stosunek 1:3 np. 8sek podawanie / 25sek pauza Co do uwag ze strefami cwu - przekażę. Teraz mam ustawione 6 / 20 i jest lepiej , ale też założyłem luźno kawałek tekturki na osłonę dmuchawy i po nocy już widać że się nie zapada eko ale zobaczymy jak dalej będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 22.01.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Cześć. Jakie są możliwości zmniejszenia ciągu w podtrzymaniu - bo jakoś nie rozumiem zwrotu " załozyć luźno kawałek tekturki na osłonę wentylatora " Bo mój wetyl zapewne nie ma żadnej "klapki" zamykającej dopływ powietrza w czasie postoju wentylatora ( to ten mały wentyl chyba 40W ( albo 70 ) ale symbolu nie pamiętam). I pytanie do Jareckiego - czy mój palniek ( Apps-1) posiada jakies otwory powietrza "przeciw dymnego" czy coś takiego ? pozdrawiam Edytowane 22 Stycznia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Tatrzan, Twój palnik ma jeden taki otwór z odlewu wykonany pod kątem i jest to elementem zgłoszenia w UP1 jest OK. Kartonik to pewnie kolega luźno założył tam, gdzie jest przysłonka na boku dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 22.01.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 To jak zacznie ssać to przyssie kartonik ? Nie rozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 22.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 dobrze, że użył kartonik'a a nie np "zrywki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 22.01.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 dobrze, że użył kartonik'a a nie np "zrywki" zrywki?? kartonik założyłem bo nawet jak wentylator nie chodzi a przyłożę rękę to czuć jak kocioł zasysa powietrze i kombinuje jak to ograniczyć jak zmniejszę wlot powietrza przysłoną to znowu szybko zarasta kocioł więc kombinuje Ale docelowo chyba zainwestuje pare groszy... w ten regulator ciągu kominowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 22.01.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Widzę że było to już poruszane http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html podobno się nada - oczywiście wersja pod Twoj wentylator - tez właśnie się nad tym zastanawiam. Przydałby się jeszcze regulator komina - ale to już więcej grzebania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 22.01.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Widzę że było to już poruszane http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html podobno się nada - oczywiście wersja pod Twoj wentylator - tez właśnie się nad tym zastanawiam. Przydałby się jeszcze regulator komina - ale to już więcej grzebania a jak sprawdzić czy faktycznie do mnie pasuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 22.01.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Musisz sprawdzić jaką masz dmuchawę - czyli jaki masz otwór w palniku i kupić regulator z takim otworem. Najlepiej spytaj Jareckiego Najprawdopodobniej taki jak w linku - do tego jeszcze uszczelka i można sobie to przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 zrywki?? kartonik założyłem bo nawet jak wentylator nie chodzi a przyłożę rękę to czuć jak kocioł zasysa powietrze i kombinuje jak to ograniczyć jak zmniejszę wlot powietrza przysłoną to znowu szybko zarasta kocioł więc kombinuje Ale docelowo chyba zainwestuje pare groszy... w ten regulator ciągu kominowego Suspenser swego czasu jakims filcem czy szmatą u siebie wentyl zasłaniał, więc idzie tak kombinowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) a jak sprawdzić czy faktycznie do mnie pasuje??? Z tego linku mały wylot pasuje do wentyli RV-13AM, RV-13AMs, WBS6aAL, WPa06, WPa07, RMS120... ufff to wsio, co jest mi znane do podajników czyli to: http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html Do tego jeszcze 2szt. uszczelki pod dmuchawe na mały wylot..... http://www.domer.pl/uszczelka-pod-dmuchawe-maly-wlot-105x65-69x43.html Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 22.01.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Z tego linku mały wylot pasuje do wentyli RV-13AM, RV-13AMs, WBS6aAL, WPa06, WPa07, RMS120... ufff to wsio, co jest mi znane do podajników czyli to: http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html Do tego jeszcze 2szt. uszczelki pod dmuchawe na mały wylot..... http://www.domer.pl/uszczelka-pod-dmuchawe-maly-wlot-105x65-69x43.html Ja właśnie zakupiłem ten regulator (terminator) do swojego pieca bo miałem problemy z utrzymaniem kopca powyżej paleniska. Teraz nie mam z tym problemów Troszkę trzeba pokombinowac z tymi nakrętkami żeby klapka przymykała sie jak dmuchawa nie pracuje ale też gdy dmuchawa otworzy klapkę podczas przedmuchu nie została ona otwarta tylko wracała na swoje prawidłowe położenie To wszystko zależy od pieca i kąta nachylenia dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 22.01.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 22.01.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Ja właśnie zakupiłem ten regulator (terminator) do swojego pieca bo miałem problemy z utrzymaniem kopca powyżej paleniska. Teraz nie mam z tym problemów Troszkę trzeba pokombinowac z tymi nakrętkami żeby klapka przymykała sie jak dmuchawa nie pracuje ale też gdy dmuchawa otworzy klapkę podczas przedmuchu nie została ona otwarta tylko wracała na swoje prawidłowe położenie To wszystko zależy od pieca i kąta nachylenia dmuchawy Ja kupiłem też ten regulator. Czy zamontowałeś go tak, że klapka otwiera ci się do góry czy do dołu ? Edytowane 22 Stycznia 2013 przez hiro77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Zależy jak przykręcisz Tą dźwignię tez idzie ruszyc i zmienić jej położenie, trochę siły i ją ustawisz w innym miejscu, aby przeciwwaga działała. Nie jest to zegarmistrzowska robota a palników na rynku XYZ, w jednych mocowanie dmuchawy pod kątem na wierzchu, w innych w poziomie pod rurą, w apm-1 na boku a w ekoenergii pod lekkim skosem w górę.... Chwycić do ręki i poruszać, ustawić jak ma być ta dźwigienka i tyle. Podnieść klapkę i zobaczyć czy pod wpływem ciężarków opada, jak nie, to dźwigienkę przestawić ...ponieważ więcej jest kłopotów z tym przy większych kociołkach, to od 25kw w góre od jakiegoś czasu myślimy, aby wyposażac palniki w dmuchawy z klapką wbudowaną wewnątrz. Gorzej z tym tematem w tych mniejszych dmuchawach do kotłów do 17kW mocy.... bo chwilowo brak takiej małej dmuchawki, aby klapaka otwierała się w ramach obudowy wentyla. W ostatnich 2latach więcej jest kominów ceramicznych i wszyscy walą średnice 200mm nieważne czy kocioł 12 czy 25kW.... i z problemu zbyt małego ciągu przy kominach ceramicznych robi sie problem zbyt dużego ciągu kominowego.... Zdjęcie z ustawieniem ramienia jest fabrycznie do montazu tego terminatora na górze i na to od góry dmuchawa, na fotce pokazuję do jakiego palnika nie trzeba tej dźwigni zmieniać..... Do wszystkich montazy na boku czy na boku pod kątem trzeba trochę dźwigienke obrócić i dopasować Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts