Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hmm no to palnąłem głupotę tzn. sprawdzałem czy się znasz :p mam często taką sytuację że kociołek bardziej trzyma się ujemnej histerezy i zbytnio nie mogę się z tym poradzić, ale być może to efekt mrozu i czeskiego ekogroszku, ale w tym tygodniu kupie jakiś lepszy ekogroszek i musze nabyć ten regulator bo od zawsze miałem problem ze zbyt dużym wypalaniem ekogroszku w retorcie

Michał,w przypadku węgla czeskiego u kilku klientów lepiej wychodziło przestawienie w menu spalanie na stosunek 1:3

np. 8sek podawanie / 25sek pauza

Co do uwag ze strefami cwu - przekażę.

Teraz mam ustawione 6 / 20 i jest lepiej , ale też założyłem luźno kawałek tekturki na osłonę dmuchawy i po nocy już widać że się nie zapada eko ale zobaczymy jak dalej będzie

Cześć.

Jakie są możliwości zmniejszenia ciągu w podtrzymaniu - bo jakoś nie rozumiem zwrotu " załozyć luźno kawałek tekturki na osłonę wentylatora " :)

Bo mój wetyl zapewne nie ma żadnej "klapki" zamykającej dopływ powietrza w czasie postoju wentylatora ( to ten mały wentyl chyba 40W ( albo 70 ) ale symbolu nie pamiętam).

I pytanie do Jareckiego - czy mój palniek ( Apps-1) posiada jakies otwory powietrza "przeciw dymnego" czy coś takiego ?

pozdrawiam

Edytowane przez tatrzan

dobrze, że użył kartonik'a a nie np "zrywki" :)

zrywki??

kartonik założyłem bo nawet jak wentylator nie chodzi a przyłożę rękę to czuć jak kocioł zasysa powietrze i kombinuje jak to ograniczyć jak zmniejszę wlot powietrza przysłoną to znowu szybko zarasta kocioł więc kombinuje :p

Ale docelowo chyba zainwestuje pare groszy... w ten regulator ciągu kominowego

Widzę że było to już poruszane :)

http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html

podobno się nada - oczywiście wersja pod Twoj wentylator - tez właśnie się nad tym zastanawiam.

Przydałby się jeszcze regulator komina - ale to już więcej grzebania :)

a jak sprawdzić czy faktycznie do mnie pasuje???

zrywki??

kartonik założyłem bo nawet jak wentylator nie chodzi a przyłożę rękę to czuć jak kocioł zasysa powietrze i kombinuje jak to ograniczyć jak zmniejszę wlot powietrza przysłoną to znowu szybko zarasta kocioł więc kombinuje :p

Ale docelowo chyba zainwestuje pare groszy... w ten regulator ciągu kominowego

Suspenser swego czasu jakims filcem czy szmatą u siebie wentyl zasłaniał, więc idzie tak kombinowac....

a jak sprawdzić czy faktycznie do mnie pasuje???

Z tego linku mały wylot pasuje do wentyli RV-13AM, RV-13AMs, WBS6aAL, WPa06, WPa07, RMS120... ufff to wsio, co jest mi znane do podajników :)

czyli to:

Do tego jeszcze 2szt. uszczelki pod dmuchawe na mały wylot.....

http://www.domer.pl/uszczelka-pod-dmuchawe-maly-wlot-105x65-69x43.html

Edytowane przez Jarecki79

Z tego linku mały wylot pasuje do wentyli RV-13AM, RV-13AMs, WBS6aAL, WPa06, WPa07, RMS120... ufff to wsio, co jest mi znane do podajników :)

czyli to:

Do tego jeszcze 2szt. uszczelki pod dmuchawe na mały wylot.....

http://www.domer.pl/uszczelka-pod-dmuchawe-maly-wlot-105x65-69x43.html

Ja właśnie zakupiłem ten regulator (terminator) do swojego pieca bo miałem problemy z utrzymaniem kopca powyżej paleniska. Teraz nie mam z tym problemów :-) Troszkę trzeba pokombinowac z tymi nakrętkami żeby klapka przymykała sie jak dmuchawa nie pracuje ale też gdy dmuchawa otworzy klapkę podczas przedmuchu nie została ona otwarta tylko wracała na swoje prawidłowe położenie :-) To wszystko zależy od pieca i kąta nachylenia dmuchawy

Ja właśnie zakupiłem ten regulator (terminator) do swojego pieca bo miałem problemy z utrzymaniem kopca powyżej paleniska. Teraz nie mam z tym problemów :-) Troszkę trzeba pokombinowac z tymi nakrętkami żeby klapka przymykała sie jak dmuchawa nie pracuje ale też gdy dmuchawa otworzy klapkę podczas przedmuchu nie została ona otwarta tylko wracała na swoje prawidłowe położenie :-) To wszystko zależy od pieca i kąta nachylenia dmuchawy

Ja kupiłem też ten regulator. Czy zamontowałeś go tak, że klapka otwiera ci się do góry czy do dołu ?

Zdjęcie 1 klapka otwiera się do dołu.jpg

Zdjęcie 2 klapka otwiera się do góry.jpg

Edytowane przez hiro77

Zależy jak przykręcisz ;)

Tą dźwignię tez idzie ruszyc i zmienić jej położenie, trochę siły i ją ustawisz w innym miejscu, aby przeciwwaga działała.

Nie jest to zegarmistrzowska robota a palników na rynku XYZ, w jednych mocowanie dmuchawy pod kątem na wierzchu, w innych w poziomie pod rurą, w apm-1 na boku a w ekoenergii pod lekkim skosem w górę....

Chwycić do ręki i poruszać, ustawić jak ma być ta dźwigienka i tyle. Podnieść klapkę i zobaczyć czy pod wpływem ciężarków opada, jak nie, to dźwigienkę przestawić

...ponieważ więcej jest kłopotów z tym przy większych kociołkach, to od 25kw w góre od jakiegoś czasu myślimy, aby wyposażac palniki w dmuchawy z klapką wbudowaną wewnątrz.

Gorzej z tym tematem w tych mniejszych dmuchawach do kotłów do 17kW mocy.... bo chwilowo brak takiej małej dmuchawki, aby klapaka otwierała się w ramach obudowy wentyla.

W ostatnich 2latach więcej jest kominów ceramicznych i wszyscy walą średnice 200mm nieważne czy kocioł 12 czy 25kW.... i z problemu zbyt małego ciągu przy kominach ceramicznych robi sie problem zbyt dużego ciągu kominowego....

Zdjęcie z ustawieniem ramienia jest fabrycznie do montazu tego terminatora na górze i na to od góry dmuchawa, na fotce pokazuję do jakiego palnika nie trzeba tej dźwigni zmieniać..... Do wszystkich montazy na boku czy na boku pod kątem trzeba trochę dźwigienke obrócić i dopasować

zewnętrzne czyszczenie.JPG

Edytowane przez Jarecki79