Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

o 17 wróciłem z pracy i ściągnąłem z przysłony dmuchawy na dwie godzinki kartonik i efekt jest taki, że z kartonikiem temperatura na kotle trzymała zgodnie z ustawieniami tj. CO ustawione 48 i trzymał 47-49. po zdjęciu kartonika w ciągu dwóch godzin zapadł się kopczyk i temperatura spadła do 44 Wnioski : zakup regulatora + uszczelkę.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zależy jak przykręcisz ;)

Tą dźwignię tez idzie ruszyc i zmienić jej położenie, trochę siły i ją ustawisz w innym miejscu, aby przeciwwaga działała.

Nie jest to zegarmistrzowska robota a palników na rynku XYZ, w jednych mocowanie dmuchawy pod kątem na wierzchu, w innych w poziomie pod rurą, w apm-1 na boku a w ekoenergii pod lekkim skosem w górę....

Chwycić do ręki i poruszać, ustawić jak ma być ta dźwigienka i tyle. Podnieść klapkę i zobaczyć czy pod wpływem ciężarków opada, jak nie, to dźwigienkę przestawić

...ponieważ więcej jest kłopotów z tym przy większych kociołkach, to od 25kw w góre od jakiegoś czasu myślimy, aby wyposażac palniki w dmuchawy z klapką wbudowaną wewnątrz.

Gorzej z tym tematem w tych mniejszych dmuchawach do kotłów do 17kW mocy.... bo chwilowo brak takiej małej dmuchawki, aby klapaka otwierała się w ramach obudowy wentyla.

W ostatnich 2latach więcej jest kominów ceramicznych i wszyscy walą średnice 200mm nieważne czy kocioł 12 czy 25kW.... i z problemu zbyt małego ciągu przy kominach ceramicznych robi sie problem zbyt dużego ciągu kominowego....

Zdjęcie z ustawieniem ramienia jest fabrycznie do montazu tego terminatora na górze i na to od góry dmuchawa, na fotce pokazuję do jakiego palnika nie trzeba tej dźwigni zmieniać..... Do wszystkich montazy na boku czy na boku pod kątem trzeba trochę dźwigienke obrócić i dopasować

Och, żebym ja to wiedział wcześniej. Nie chciałem nic połamać dlatego nie kombinowałem :-D

o 17 wróciłem z pracy i ściągnąłem z przysłony dmuchawy na dwie godzinki kartonik i efekt jest taki, że z kartonikiem temperatura na kotle trzymała zgodnie z ustawieniami tj. CO ustawione 48 i trzymał 47-49. po zdjęciu kartonika w ciągu dwóch godzin zapadł się kopczyk i temperatura spadła do 44 Wnioski : zakup regulatora + uszczelkę.

Regulator + 2 szt. uszczelek :-)

Och, żebym ja to wiedział wcześniej. Nie chciałem nic połamać dlatego nie kombinowałem :-D

Ta dźwigienka jest przykręcona jak pamiętam do pręcika małą śrubka, chyba imbusową, ale to skręcają ludzie, kilka razy to zwyczajnie troche mocniej pociągnałem i ustawiłem jak ma być. Wszystko kwestia wyczucia.

Takie hasło przychodzi mi do głowy

- nic na siłe,wystarczy większy młotek....

:p

To tylko kawałek blachy wrażliwe to sa te plasticzki przez które przechodzi pręt...

Ta dźwigienka jest przykręcona jak pamiętam do pręcika małą śrubka, chyba imbusową, ale to skręcają ludzie, kilka razy to zwyczajnie troche mocniej pociągnałem i ustawiłem jak ma być. Wszystko kwestia wyczucia.

Takie hasło przychodzi mi do głowy

- nic na siłe,wystarczy większy młotek....

:p

To tylko kawałek blachy wrażliwe to sa te plasticzki przez które przechodzi pręt...

Dostałem informację w firmie DOMER, że właśnie tą imbusową śrubą reguluje się właściwe położenie przeciwwagi, ja jeszcze nie próbowałem.

Regulator + 2 szt. uszczelek :-)

A powiedz mi jak działa Ci ten terminator ? Masz może jakieś zdjecia ?

Powiem tak. Kupiłem taki zamontowałem , potestowałem i wymontowałem.

Zauważyłem że działa to to jak przepustnica , czyli czym mocniej wieje tym mocniej klapka się podnosi a niestety to powoduje że bardzo mocno zmniejsza efektywność dmuchawy , bo jakby nie patrzeć nawet przy pełnej mocy dmuchawy klapka nie otwiera się na max ...

Kiedyś czytałem że prawidłowo działąjący terminator powinien działać na zasadzie otwarte-zamknięte , czyli jak nie działa wentylator to zamknięte jak działa otwarte na max ...

U mnie przy bardzo małych obrotach dmuchawy klapka się nie otwierała , była zamknięta. Dopiero jak mocniej dmuchała to się otwierała , ale to powodowało złą pracę ..

Jak to u Ciebie działa ? Robiłeś jakieś przeróbki ? Bo ja kupiłem i leży na półce :(

Ja sobie z problemem kopca trochę poradziłem ale oczywiście do ideału daleko. Po prostu podtrzymanie na "3" i dodatkowo większa dawka węgla :)

Ale oczywiście czasami krater powstaje i jakby sie dało to bym ponownie zamontował ten terminator , ale jak go zamontować aby działał prawidłowo i co w nim przerabiałeś ? Masz jedną czy 2 nakretki ? Jakieś inne "przeróbki" ?

A powiedz mi jak działa Ci ten terminator ? Masz może jakieś zdjecia ?

Powiem tak. Kupiłem taki zamontowałem , potestowałem i wymontowałem.

Zauważyłem że działa to to jak przepustnica , czyli czym mocniej wieje tym mocniej klapka się podnosi a niestety to powoduje że bardzo mocno zmniejsza efektywność dmuchawy , bo jakby nie patrzeć nawet przy pełnej mocy dmuchawy klapka nie otwiera się na max ...

Kiedyś czytałem że prawidłowo działąjący terminator powinien działać na zasadzie otwarte-zamknięte , czyli jak nie działa wentylator to zamknięte jak działa otwarte na max ...

U mnie przy bardzo małych obrotach dmuchawy klapka się nie otwierała , była zamknięta. Dopiero jak mocniej dmuchała to się otwierała , ale to powodowało złą pracę ..

Jak to u Ciebie działa ? Robiłeś jakieś przeróbki ? Bo ja kupiłem i leży na półce :(

Ja sobie z problemem kopca trochę poradziłem ale oczywiście do ideału daleko. Po prostu podtrzymanie na "3" i dodatkowo większa dawka węgla :)

Ale oczywiście czasami krater powstaje i jakby sie dało to bym ponownie zamontował ten terminator , ale jak go zamontować aby działał prawidłowo i co w nim przerabiałeś ? Masz jedną czy 2 nakretki ? Jakieś inne "przeróbki" ?

Moim zdaniem terminator powinien być tak wyregulowany, że jak tylko dmuchawa lekko dmuchnie to klapka opada i całkowicie się otwiera w przeciwnym razie to faktycznie bez sensu by to działało jak tylko trochę powietrza by wpuszczało.

jak tylko dmuchawa lekko dmuchnie to klapka opada i całkowicie się otwiera w przeciwnym razie to faktycznie bez sensu by to działało jak tylko trochę powietrza by wpuszczało.

A moim zdaniem gdyby tak było to lekki ciąg powietrza przez dmuchawę powodowałby opadanie tejże klapki. To ma być zamontowane tak, aby dmuchawa przy min obrotach ją otwierała - może nie całkiem, ale już trochę. Po wyłączeniu się dmuchawy ma się zamknąć z powrotem żeby nie dopuszczała powietrza w czasie podtrzymania. Tak ja bym to widział, ale pewien nie jestem.

Dostałem informację w firmie DOMER, że właśnie tą imbusową śrubą reguluje się właściwe położenie przeciwwagi, ja jeszcze nie próbowałem.

Jak pisałem, wiem,że tam jest śrubka, tylko nigdy nie chciało mi się jej luzować, z wyczuciem łapałem za tą blaszkę i sobie okręcałem, może nie jest to mozliwe przy każdej sztuce, ale przy tych kilku, co miałem w rękach dało radę.

Moim zdaniem terminator powinien być tak wyregulowany, że jak tylko dmuchawa lekko dmuchnie to klapka opada i całkowicie się otwiera w przeciwnym razie to faktycznie bez sensu by to działało jak tylko trochę powietrza by wpuszczało.

I tak podobno to powinno działać. To nie powinno blokować/ograniczać ilości powietrza przy procesie palenia , a niestety u mnie ten terminator robił za normalną przepustnicę i niesamowicie dławiło dopływ powietrza ...

Dlatego pytanie do 1makow9 jak to ma zrobione i jak mu to działa ...

I tak podobno to powinno działać. To nie powinno blokować/ograniczać ilości powietrza przy procesie palenia , a niestety u mnie ten terminator robił za normalną przepustnicę i niesamowicie dławiło dopływ powietrza ...

Dlatego pytanie do 1makow9 jak to ma zrobione i jak mu to działa ...

Więc ja nie mam żadnej nakrętki tylko na początku nagwintowanego pręcika skręciłem kawałek drucika i zrobiłem coś takiego jak dodatkowe ramię odchodzące pod kątem prostym od gwintu, na końcu tego ramienia mam podkładkę (waga około 3 gram, ale teraz nie jestem pewien). Dmucha już przy pracy 3 % otwiera przysłonę, oczywiście nie do końca ale widac ruch powietrza na palniku. Gdy dmuchawa nie pracuje klapka się zamyka. Gdy miałem dwie nakrętki lub jedną kręciłem we wszystkie strony to i tak przysłona otwierała mi się podczas gdy dmuchawa nie pracowała. Kupiłem też kilka nakrętek różnej wagi (pan w sklepie był bardzo cierpliwy i ważył wszystkie hihi) ale to też nie było to. Gdybym wiedział że można ustawiać ten pręcik to było by mi łatwiej to ustawić ale jak narazie nie próbowałem bo wszystko działa jak należy :-)

Ja jednak na razie upieram się na palenia miałem i chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że przy miale ten terminator ciągu wydaje mi się zbędny - miałna tyle blokuje swobodny przepływ powietrza, że kopczyk się nie zapada.

Jeszcze komentarz do nowego softu COBRY - wydaje mi się, że znalazłem mały błąd, a mianowicie jeśli korzystamy ze stref czasowych w CO i ustawimy jakąś/ jakieś godziny na nie grzanie (czyli ster wyłącza pompkę CO) to żeby coś skorygować w trakcie tego czasu nie możemy ponownie wejść do tych stref czasowy ( nie wiem czy się jasno wyraziłęm)?

A ja kombinuje i próbuję pracować w trybie dwustanowym. Pida wyłączyłem i wygląda że problem z podbijaniem temp o nawet 12stopni się skończył. Na pracy dwustanowej podbił mi temp. o 3 stopnie , a piecyk doszedł do żądanej temp na malutkiej mocy 60s przerwa , 6 s podawanie ...

Mój terminator się rozsypał :(

Odgiąłem trochę obciążnik i puściły spawy na terminatorze i po terminatorze :(

Ja jednak na razie upieram się na palenia miałem i chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że przy miale ten terminator ciągu wydaje mi się zbędny - miałna tyle blokuje swobodny przepływ powietrza, że kopczyk się nie zapada.

Jeszcze komentarz do nowego softu COBRY - wydaje mi się, że znalazłem mały błąd, a mianowicie jeśli korzystamy ze stref czasowych w CO i ustawimy jakąś/ jakieś godziny na nie grzanie (czyli ster wyłącza pompkę CO) to żeby coś skorygować w trakcie tego czasu nie możemy ponownie wejść do tych stref czasowy ( nie wiem czy się jasno wyraziłęm)?

Ten palnik powstawał z myślą o paleniu miału. Dobrze, że ta ramka na zejście paliwa jest szersza.

W rejonie Strzyżowa pod Rzeszowem z tego, co wiem..... kilka naszych Skamów właśnie na miale węglowym chodzi.

Druga część wpisu pewnie Włodek przeczytał i może analizować. :)

Możecie mi powiedziec gdzie w nowym sofcie Pumy ustawia się wysokośc kopca?? aha i jeszcze wpisując 1982 wyskakuja mi temp:

1. TKOC - temperatura kotła.

2.TCWU- temperatura ciepłej wody

3.TPOD - temperatura podajnika??

4.TDOD- ???

5.TPCB- ???

co oznaczają te dwa ostatnie wskazanie??

Menu kodowe 2207 nie działa?? albo coś źle wpisuję

dzięki za info