Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możecie mi powiedziec gdzie w nowym sofcie Pumy ustawia się wysokośc kopca?? aha i jeszcze wpisując 1982 wyskakuja mi temp:

1. TKOC - temperatura kotła.

2.TCWU- temperatura ciepłej wody

3.TPOD - temperatura podajnika??

4.TDOD- ???

5.TPCB- ???

co oznaczają te dwa ostatnie wskazanie??

Menu kodowe 2207 nie działa?? albo coś źle wpisuję

dzięki za info

Ja pomału kończę mój miał ok.2T go miałem, popiołu z niego dużo ale za te pieniądze to nie ma co narzekać. Jestem pod wrażeniem ślimaka sporo gwoździ udało mu się przepchnąć i się nie zablokował.

A równo na palniku ci się pali?, bo mi ten który ostatnio kupiłem to na małych mocach bliżej kosza się spala ( fakt, że trafiłem na lichy ten miał i popiołu bardzo dużo po nim)

A równo na palniku ci się pali?, bo mi ten który ostatnio kupiłem to na małych mocach bliżej kosza się spala ( fakt, że trafiłem na lichy ten miał i popiołu bardzo dużo po nim)

ja mam podobnie. w poprzednim sezonie paliłem miałem z Piasta 25, uziarnienie mial prawie jak ekogroszek...spalał się nawet ok, poza tym że tworzyły się spieki z popiołu. na tą zimę zamówiłem ten sam miał, choć na innym składzie (i bez oglądania) i....przyszedł miałłł....uziarnienie ma faktycznie 0-20, straszny syf w kotłowni no i popiołu z niego też dużo powstaje.

Ale za to problem odwrotny...z popiołu nawet sie spieki nie tworzą bo jak dłużej się pali to go wypali w miarę na sypko, reszta sie skruszy. Powstają natomiast spieki z węgla, które się przesypują. Co większe to wybieram, ale trochę i tak takich mniejszych kawałków ląduje na kupce z popiołem. Palę od połowy października i konczę powoli 3T, więc trochę mało ekonomicznie wychodzi. W dodatku strasznie syfi w kotle, co tydzień to minimum czyszczenie..

Zastanawiam się czy nie spalać go w pracy dwustanowej, jak tylko ustawić wtedy czas podawania i pauzy? (Skam-P 17kW z Cobrą, palnik APM-1)

Mi też bardziej od strony kosza się pali a po zewnętrznej jakby trochę gorzej, ale myślę może wyczyścić palnik bo nie był czyszczony. Trochę syfu w kotłowni jest jak to przy miale. no i boję się zasypywać kosz do pełna bo sporo niespodzianek w tym miale mam więc wolę tak po 50kg. w razie jakby się zaciął.

Gdzie można kupić zawleczki do ślimaka?

mp_krk

Jak chcesz spróbować dwustanowej pracy to granice nadmuchu ok. 67-75%

Podawanie ok. 6sekund i pauzę dla miału zacznij od ok. 38sekund, jak będzie ten miał deko lepszy, to może dojdziesz do 50sek pauzy

Minimalna moc kotła ok. 2,5% i w zasadzie tyle, będziesz się musial wstrzelic z pauza podawania dla trybu dwustanowego, zacznij od pauzy 38sek...

mp_krk

Jak chcesz spróbować dwustanowej pracy to granice nadmuchu ok. 67-75%

Podawanie ok. 6sekund i pauzę dla miału zacznij od ok. 38sekund, jak będzie ten miał deko lepszy, to może dojdziesz do 50sek pauzy

Minimalna moc kotła ok. 2,5% i w zasadzie tyle, będziesz się musial wstrzelic z pauza podawania dla trybu dwustanowego, zacznij od pauzy 38sek...

Jarek,

z lenistwa w szukaniu kabla do kompa posługuję się jeszcze starym softem, jaki był wgrany oryginalnie. Pisząc min moc kotła i nadmuch masz na myśli to samo czy w nowym sofcie jest rozbicie? bo w starym jest moc kotła po prostu (min ustawiam na 15% bo mam małą dmuchawe)

masz jakies sugestie co do ograniczenia tworzenia spiekow z niespalonego wegla?

Napisałes,że kupiłeś drobny miał węglowy, pewnie wszystko zalezy od niego...

pewnie słusznie kombinujesz,że może uda się go lepiej spalić dwustanowo

15% to dolna wartość nadmuchu, aby mała dmuchawa ruszała. Górę dmuchawy dla trybu bez pid-a ustaw w granicy 67-75%

Jak masz ustawiany dół dmuchawy to masz juz jakis z nowszych softów, juz dokładne nie pamiętam, ale chyba w tym starszym, oficjalnym 939 dołu dmuchawy nie było.

Chodzi o osobna ikonke z minimalną moca kotła, ona odpowiada za przedmuchy w trybie dwustanowym, wyjściowo jest tam wartośc 3%. To masz zrobić na ok. 2,5%

Napisałes,że kupiłeś drobny miał węglowy, pewnie wszystko zalezy od niego...

pewnie słusznie kombinujesz,że może uda się go lepiej spalić dwustanowo

15% to dolna wartość nadmuchu, aby mała dmuchawa ruszała. Górę dmuchawy dla trybu bez pid-a ustaw w granicy 67-75%

Jak masz ustawiany dół dmuchawy to masz juz jakis z nowszych softów, juz dokładne nie pamiętam, ale chyba w tym starszym, oficjalnym 939 dołu dmuchawy nie było.

Chodzi o osobna ikonke z minimalną moca kotła, ona odpowiada za przedmuchy w trybie dwustanowym, wyjściowo jest tam wartośc 3%. To masz zrobić na ok. 2,5%

faktycznie, kojarze juz ta min moc kotla...dzieki, zobaczymy co z tego wyjdzie

Testuję Ognika PID w trybie dwustanowym. Piec standardowo Skam-P Premium 12kW , dmuchawa wbs6a.

Od wczoraj jadę na ustawieniu 50sekund podtrzymanie , 6 s praca podajnika , dmuchawa na 70% , otwarta na max przesłona na dmuchawie , podtrzymanie "1".

Na piecu ustawione 55stopni.

Po spadku temp co 53stopni (histereza 2 stopnie) i włączeniu się dmuchawy piec potrzebował ponad 10minut aby dość do żądanej temperatury 55 stopni. Temperatura zaczęła rosnąć a nie spadać po osiągnięciu przez piec chyba 50,8 stopnia.

Temperatura podczas pracy dmuchawy i podczas wzrostu temperatury wahała się pomiędzy 140-180stopni.

W staniu podtrzymania piec działał ponad 40minut ... Temperatura dochodzi do około 60 stopni.

Dziś zmniejszyłem ustawienie dmuchawy do 65% bo było słychać jak palnik "huczy" , dałem też podtrzymanie na "2" bo delikatnie się jednak zapadało palenisko.

Jak policzyłem na szybko to wyszło mi że podajnik działał około 72 sekund aby dojść do żądanej temp , ale po tych zmianach (zmniejszenie o 5% dmuchawy i podniesienie podtrzymania na "2" jeszcze nie mierzyłem)

Jako ciekawostkę podam że na ustawieniu 60/6 i dmuchawa 60% piec miał zbliżony czas w podtrzymaniu.

Zapewne czas podtrzymania będzie się zmieniał od zapotrzebowania na ciepło.

Nie wiem czy takie zachowanie i praca może być , czy może coś jeszce kombiować ?

Może przytkać dmuchawę ? Może zmniejszyć nadmuch ?

Robiłem też testy za zamkniętej dmuchawie (szpara za dmuchawie z 2cm) i nadmuchu 60% to zanim temperatura na piecu zaczęła rosnąć to temperatura spadła jeszcze o 1,5 stopnia czyli do około 49,7 stopnia i dopiero powoli zaczęła rosnąc , ale z tego co pamiętam to dłużej to chyba trwało i zapewne spaliło się więcej węgla.

Jak to powinno wyglądać ? Powinna być przymknięta dmuchawa czy też nie ?

Jakieś pomysły i propozycje ?

Jak to powinno być bo słyszałem różne opinie. Jedni mówiąc że piec powinien szybko dojść do temperatury i długo stać w podtrzymaniu , inni że powinien powoli dochodzić i krótko stać ...

Jednakże biorąc na "chłopski rozum" to czym częściej działa podajnik tym więcej spala węgla i tym spalanie będzie większe ...

Cudów nie ma ...

Jednak czy takie długie czasy podtrzymania są bezpieczne dla komina i pieca , a może podwyższyć temp do np. 60 stopni dla bezpieczeństwa ?

czyli co , powinienem zmienić ? od czego to zależy jaki jej dół ustawić ?

czyli jak ustawię nawet np. 1 % to cały czas będzie chodziła na minimalnych obrotach.

Ustawiam 7-10% bo tak sie lepiej sprawdza jak kocioł b.długo pracuje na niskich mocach.

1% to ledwo się wirnik kręci w dmuchawie.

Kaszpir przy dwustanowym to kwestia zabawy do tego, co wsypujemy do kosza i jaki jest obiekt i jego instalacja.

Ze względu na specyfike pracy dmuchawy z ognikiem ja raczej unikam przy tych sterownikach mocnego przysłaniania dmuchawy, ale tutaj ma dużo "do powiedzenia" dany komin. Nieco wyżej kolega pisze,że u niego dobrze pracuje jak ma na wlocie do dmuchawy kartonik założony.

kaszpir

zrób sobie test

jeden dzień pracuj na tych nastawach które masz a kolejny zmniejsz moc i nadmuch

zobaczysz różnicę

pamiętaj że wydłużając przerwę sprawiasz że podajnik podaje rzadziej. keidyś bawiłem się w liczenie ile cykli kocioł potrzebuje by osiągnąć zadaną przy jakim stosunku podawanie/przerwa, niestety notatki chyba pochłonął kociołek bo były na papierze czynione. przy pracy z mniejszę mocą lepiej ustawić histerezę na 1st wtedy kocioł się nie wychładza tak mocno.

kopiec się zapadał ponieważ miałeś mocno rozgrzane złoże i wypalanie następowało szybciej - jak zmniejszysz moc podczas pracy to kopiec nie powinien się tak zapadać.

jak pisze Jarecki wszystko zależy od paliwa i instalacji. dużo podłogówki wychładza mocniej powrót i kociołek bardziej stygnie np, do tego kiepska kaloryczność paliwska i kocioł się będzie długo dźwigał do pracy.

żeby się przekonać......

Już robiłem testy :)

Testowałem na ustawieniach:

Przesłona niemalże max zamknięta (szpara z 2cm).

Ustawienia:

Dmuchawa na 60% i 70% dla przerwy 50s

i dmuchawa 60% dla przerwy 60s

Przy podawaniu co 60s piec bez problemu osiągnął swoją zadaną temp ale robił to sporo dłużej (chyba 15 minut)

Wyszło mi po przeliczeniu że podajnik działał dłużej , wiec logicznie myśląc spalił więcej węgla ...

Widać że zapotrzebowanie na moc chyba nie jest u mnie zbyt wielki bo testy robiłem jak na zewnatrz było -10stopni i mimo to piec przy ustawieniu 60/6 , dmuchawa na 60% przy mocno przymkniętej przesłonie dmuchawy spokojnie osiągał żądaną temp 55 stopni , a węgiel który mam nie należy napewno do najkaloryczniejszego (sądzę że ma 22-24MJ) (ruski)

Dlatego mam zagwozdkę. Przy podawaniu co 60s opału piec działał dłużej i przez to spalił więcej opału niż przy krószym podawaniu 50s ...

Nie wiem jak te wyniki interpretować. Czy dążyć aby piec jak najszybciej osiągnął żądaną temp i w tym czasie jak najmniej spalił paliwa (czyli łączny czas podajnika potrzebny do osiągnięcia żądanej temperatury w jednym pełnym cyklu) czy może jeszcze inaczej ...

Bo miałem opinię że czas podawania podtrzymania powinien być jak najkrótszy , ale czym krószy czas podtrzymania tym więcej idzie opału ...

Rozumiem jak piec działa w PID i tam teoretycznie nie ma trybu podtrzymania , ale to zupełnie inna sytuacja bo tam sterownik może skrócać czasy podawania jak i zapewne długość podawania , ale w trybie dwustanowym dawka paliwa jak i przerwa i dmuchawa jest taka sama co najwyżej ilośc cykli jest zmienna

mierzyłeś tylko ilość węgla w czasie pracy czy traktowałeś cykl jako całość czyli to co podaje w czasie dochodzenia do zadanej oraz to co podaje w podtrzymaniu???

według tego co ja czytałem są 2 szkoły palenia dwustanowego

1- moc maksymalna, szybkie osiągnięcie zadanej i długie podtrzymanie

2- moc minimalna potrzebna by uzupełnić straty, baaaaardzo długa praca i minimalne czasy podtrzymania

różnica pomiędzy 60sek i 50sek nie jest duża,

w pierwszym przypadku masz stosunek 1:10 w drugim 1:8,33

spróbuj przerwę wyciągnąć ta aby kocioł pracował godzinę zanim osiągnie zadaną, wtedy porównaj