andrew01 16.12.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ja też poproszę, do Pumy Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 18.12.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Tak się składa że właśnie porównuję ile da MJ ekogroszek Piekary po 820 za tonę i tyle o nim wiem, i miał Piekary w którym jest 20 % drobnicy poniżej 4-5 mm bo część z ciekawości odsiałem. Za kilka dni poznam różnicę. Już raz to robiłem ale było za dużo zmiennych - odbiór ciepła, ustawienia i nawet inny deflektor. A teraz niech Bruli się wykaże na grupowym. No i po testach. Jakaś próbka z wiosny eko, z podpisem Piekary po 820 za tonę , chyba nazwa według sprzedawcy 17,65 MJ / kg miał Piekary odsiany bez 20 % drobnicy 17,94 MJ / kg miał Piekary z drobnicą 17,08 MJ / kg Z ostatnim początkowo były problemy w grupowym i spodziewałem się gorszego wyniku. Pogoda niezmienna to i odbiór ciepła równy średnio 3,6 kW. Jarecki79 ze spawaniem problemu nie ma, adres i telefon podam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.12.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 http://www.taniopal.pl/pl/poradnik/kulki-mialowe/podajnik-slimakowy http://www.taniopal.pl/pl/poradnik/kulki-mialowe/rodzaj-mialu najlepszy jest tekst o tajemnicy przedsiębiorstwa moim zdaniem to w tych kulkach to jest cyrk i piach i karuzela łańcuchowa ale z węglem w jakimkolwiek sorcie to one niewiele mają wspólnego jak pisałem że to muł, nie doczytałem w ich aukcji stawki akcyzy. Ta stawka jednoznacznie wskazuje, że to jest węgiel brunatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.12.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Wszystkim użytkownikom kociołka Skam-P oraz wszystkim czytelnikom wątku składam życzenia spokojnych, radosnych, rodzinnych i wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 27.12.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Witam, po tym jak znalazłem wkońcu naprawdę fajny ekogroszek: http://www.sambudrol.pl/cennik-detaliczny-swidnica tj. wesoła-mysłowice polecam z czystym sumieniem, szlak mi trafił zasobnik na ekorgoszek - musiałem spawać bo przerdzewiał u podstawy i zwracam się z zapytaniem czy ktoś przerabiał temat dosuszania zasobnika na własnej skórze. Wiem, że ziębiec stosuje to w swoich kotłach, ale czy ktoś montował na naszych kotłach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.12.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Najlepiej palić suchym, jak nie da rady, to bólem palników żeliwnych, co pokazuje czas.... jest to,że mocniej grzejący się korpus przenosi strefę dosuszania bliżej kosza i w ok. 3-4lata idzie kosz wykończyć. W podajniku ze stalowym ślimakiem uszkodzeniu uległby przedwcześnie ślimak. Jak chcesz dorobić dosuszanie, to ostatnio robił to jeden kolega Marcin z Krakowa jak kojarzę, bo nie ma warunków do suszenia paliwa i zmuszony jest do palenia wilgotnym. Jak masz ekoenergię, musisz ją rozebrać w połowie i szczelnie zakleić wszystkie ewentualne otwory powietrza antyspalinowego-dosuszającego, jak umiesz spawać, to najlepiej je zaspawaj, bo slicon prędzej czy później wypchnie ślimak.... - przy dosuszaniu zaspawaj wszystkie! to idzie zaspawać nawet różową elektrodą, nie musi być typowo do żeliwa. Dalej dziurka w klapce naprzeciw dmuchawy, pomyślec co i gdzie wywiercić w koszu i jak zamocować (można przykręcić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 27.12.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Najlepiej palić suchym, jak nie da rady, to bólem palników żeliwnych, co pokazuje czas.... jest to,że mocniej grzejący się korpus przenosi strefę dosuszania bliżej kosza i w ok. 3-4lata idzie kosz wykończyć. W podajniku ze stalowym ślimakiem uszkodzeniu uległby przedwcześnie ślimak. Jak chcesz dorobić dosuszanie, to ostatnio robił to jeden kolega Marcin z Krakowa jak kojarzę, bo nie ma warunków do suszenia paliwa i zmuszony jest do palenia wilgotnym. Jak masz ekoenergię, musisz ją rozebrać w połowie i szczelnie zakleić wszystkie ewentualne otwory powietrza antyspalinowego-dosuszającego, jak umiesz spawać, to najlepiej je zaspawaj, bo slicon prędzej czy później wypchnie ślimak.... [ATTACH=CONFIG]231986[/ATTACH] - przy dosuszaniu zaspawaj wszystkie! to idzie zaspawać nawet różową elektrodą, nie musi być typowo do żeliwa. Dalej dziurka w klapce naprzeciw dmuchawy, pomyśleć co i gdzie wywiercić w koszu i jak zamocować (można przykręcić) Troszkę się boje lewego powierza i gdzie dokładnie zamontować początek rurki koniec wiadomo gdzieś na samej górze zasobnika, ale początek?? naprzeciw dmuchawy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.12.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 palnik jest w całości z żeliwa, więc w korpusie nic nie wymyślisz.jedyny element stalowy to zaślepka dmuchawy i w niej musisz zrobić dziurkę i coś wkręcić i na to dać dany wężyk.Z jednej strony palnika masz przykręconą dmuchawę a z drugiej jest stalowa zaślepka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 27.12.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 najlepszy sposób na dosuszenie kosza z praktyki to wsypanie miału i otwarta klapa wsypowa kosza. Ja w tym roku czyściłem w środku kosz z odprysków rdzy i dwie warstwy farby "Bezpośrednio na rdzę" i chlorokauczuk - mam nadzieję,że na 2-3 lata wystarczy. Doszedłem do wniosku,że nie będę naprawiał kosza jak zostanie zjedzony zębem czasu tylko zrobię nowy z nierdzewki- koszt z 1mm blachy max 400pln - tak więc chyba warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.12.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Od jakiegoś czasu kosze wychodzą u nas malowane proszkowo, to jest lepsze zabezpieczenie. Do wcześniejszej wersji ekoenergii była też opcja kosza z blachy2mm, ale chyba klasycznie malowane - musiałbym zapytać, bo taka oferta była też z kolei u dostawcy podzespołów. Jak możesz z nierdzewki wykonać - pewnie warto. Rok temu była też próba kosza z ocynku bez technologii spawania, może dałbym jeszcze radę taki załatwić na wcześniejszą wersję ekoenergii.To wszystko jednak po 7stycznia...., teraz inwentura, ja się też wybieram na tydzień oddechu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 27.12.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 ja po dwóch sezonach przy okazji modernizacji kosza wyszlifowałem środek i pomalowałem najpierw minią i dalej dwa razy farbą chlorokauczukową. ale nie sądzę by to było na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.12.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 szlak mi trafił zasobnik na ekorgoszek - musiałem spawać bo przerdzewiał u podstawy i zwracam się z zapytaniem czy ktoś przerabiał temat dosuszania zasobnika na własnej skórze. Wiem, że ziębiec stosuje to w swoich kotłach, ale czy ktoś montował na naszych kotłach??? Mam dorobione dosuszanie w swojej Ence i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.12.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 A ja z otwartą klapą palę i jest suchutko. Dziś nawet ślimak zobaczyłem i dalej nie dymiło - Ardeo fajnie to jednak ma wymyślone. Fakt że ciąg też mam raczej spory, to pomaga na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.12.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Kobra wszystko prawda, ale to zajęło kilka lat.Te palniki wychodzą od 2006r. Brucer od jakoś 2008r. Od 2008r to bardzo krótko a boom na te palniki jest duży.Kwestie eksploatacyjne wychodzą z czasem po x-latach. Dzisiaj wiadomo,że palniki żeliwne lepiej opalać retopalem, jaretem,jaretem plus a w przypadku pieklorza czy ekoretu trzeba mieć już szczęście. Na ostatnich wymienionych generowanie zbyt wysokich mocy=spieki, niedopalanie a z kolei permanentne pykanie z małą mocą to odkłady smołowe, płaczące kosze... Paląc mokrym w zasadzie nic strasznego żeliwnemu ślimakowi nie jest, ale po głowie dostają kosze... itd. Przy ardeo też było wcześniej,że często dymiło z kosza przy otwarciu klapy na pracującej dmuchawie, to oraz dźwięk pracy udało mi się rozwiązać w ostatnich miesiącach, zamawiam wersję robioną dla nas a ostatnie modyfikacje wykonujemy sami. Ardeo wcześniejszej, można powiedzieć typowej wersji ma na wątku koleżanka ewanz, można zapytać, czy jak otwiera kosz to pojawia się dym, może tak jeszcze u niej być.Przy ardeo też głowy nie dam sobie urwać,że zawsze przy pieklorzu czy ekorecie będzie super, jestem raczej przekonany,że także wyjdą jakieś warunki brzegowe, gdzie wyjdą jakieś problemy. Także wolę polecić retopale, jarety, jarety plus czy suche i przyzwoite miały węglowe czy groszki brunatne. U mnie przy wcześniej zamontowanej ekoenergii nie mogłem otwierać klapy na pracującej dmuchawie, bo zaraz wydymiało, na założonym ardeo po badaniach otwieram kosz i nie patrzę czy dmuchawa chodzi czy nie, spokojnie, bez pośpiechu wrzucam 3-4woreczki i dopiero zamykam i nic nie wydymia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 28.12.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 ju już mam dwa rozwiązania: - albo pogadam z wujkiem co ma dojście do kwasiaka i wykonanie nowego zasobnika z kwasiaka, - albo z kumplem co ma lakiernie proszkową ( po wstawieniu grubszej blachy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 16.01.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Jakoś ucichło na wątku w pełni sezonu. Wygląda na to, że u wszystkich skampy chodzą bez problemu. Jarecki. Taka refleksja mnie naszła odnośnie palnika. Ja mam APPM-1 i żmijka pośrodku palnika ma przeciwzwój wypiętrzający i spulchniający paliwo, przez co na małych mocach paląc miałęm na palniku lepiej się pali i mocniej dmucha właśnie od strony tego wypiętrzania. Zauważyłem natomiast, że w małej ekoenergi nie ma tego zwoju wypiętrzającego, tylko na końcu żmijki jest kawałek przeciwzwoju. Czy w ekoenergji dzięki temu pali się równiej? Jeśli tak, to może bym go troche zeszlifował (jak mi się gwarancja skończy), czy lepiej nie cudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.01.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Nie cuduj W małej ekoenergii kiedyś był goły pręt i tylko zabierak na końcu, te egzemplarze trapił problem pękającego ślimaka w połowie paleniska..... o takie przypadki: W nowszej wersji jest niepełne przeciwuzwojenie, ale generalnie w palnikach żeliwnych jak pracuja mocniej z jednej strony idzie drobniejszy popiół a z drugiej sa spieki, Wklejam fotę oficjalnej wersji/ W appm-1 o tyle fajnie,że to paliwo zanim zleci, to jeszcze trochę zostaje na górze i ma szanse się lepiej dopalić. Robiliśmy testy nowszej wersji palnika, ale jednak jej nie wprowadzimy, grubsza zmiana konkretnie palnika appm-1 zapowiadana jest na start nowego sezonu, za kilka miesięcy. Co do kotła, to my także będziemy wprowadzać drobną modyfikację, testy zaczynamy za kilka dni. Zaczynamy od 12-ki. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 21.01.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) A moj skam nawalił po 1,5 miesiaca paracy. ŚLIMAK sie praktycznie wcale nie kreci a silnik niby działa Serwis od podajnika działa w takim tempie jak ten ślimak, po 4 dniach wysłali w końcu kuriera po motoreduktor. miało być od reki załatwione.A narazie stoi w miejscu, ja dzwonie, oni maja oddzwonić i cisza. 9 dzień bez pieca w sezonie zimowym, miło. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez JacekJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 22.01.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Witam, Jarecki ogromna prośba do Ciebie: już z rok nie aktualizowałem softu w moim sterowniku Cobra. Czy możesz mi podesłać na maila aktualną wersję?? I jeszcze jedno: mam zamontowane dwa Aligatory- czy je też się jakoś aktualizuje?? Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.01.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 na stronie producenta jest najnowszy soft do Cobryco do aligatora nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts