Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście może hydraulik a że nie jest to wybitnie skomplikowana czynność sam użytkownik też z tym nie będzie miał problemu

Można skorzystać z telefonu przy rozpalaniu

Ze względu na wyjazd świąteczny chciałbym wszystkim czytelnikom życzyć radosnych, wesołych a przede wszystkim rodzinnych świąt wielkanocnych

Mniejszym pociechom także mokrego dyngusa!

• 1 month później...

Witam,

I ja poproszę o pomoc w doborze kotła -dom budowany z potorthermu 25+ ocieplenie 20 cm ,pow. uzutkowa 170 m2 ,w tym 120m2 mieszkalne - podłogówka 80m2 ,6 grzejników i woda na 4 osobową rodzinę,garaz 20m2 nieogrzewany bez komunikacji z domem,kotłownia 30m2 w częsciowym podpiwniczeniu domu.

Czy Skam-P Premium 12kW poradzi sobie?

Witam,

I ja poproszę o pomoc w doborze kotła -dom budowany z potorthermu 25+ ocieplenie 20 cm ,pow. uzutkowa 170 m2 ,w tym 120m2 mieszkalne - podłogówka 80m2 ,6 grzejników i woda na 4 osobową rodzinę,garaz 20m2 nieogrzewany bez komunikacji z domem,kotłownia 30m2 w częsciowym podpiwniczeniu domu.

Czy Skam-P Premium 12kW poradzi sobie?

Czyli już ktoś Cię nastraszył że będzie za mały i najlepiej dać 25 ? :)

No i jest kociołek - na razie trwa jego instalacja - ale ja nie o tym.

Panowie z firmy SEKOM :

z wyprzedzeniem 3 tygodni ustalaliśmy, że dostawa kotła odbędzie się danego dnia, po godz. 16.

W dniu dostawy, ok. godz. 10, otrzymałem telefon, że kurier będzie o 13, a jeśli mi nie pasuje ta godzina, to może być o 10.00 dnia następnego.

Trzech robotników umówionych po godz.16 na wniesienie kotła do piwnicy, instalator umówiony na 8.00 dnia następnego, ... no to co ... ?

W trybie awaryjnym zwolniłem się z pracy, pojechałem 60 km na budowę, aby o 13.00. odebrać kocioł i zadowolić przewoźnika.

Jak widać, w naszym dzikim kraju, ustalanie godziny dostawy, nie ma kompletnie sensu, bo i tak stajesz przed ultimatum : albo odbierasz kiedy przewoźnikowi pasuje, albo sypie ci się cały, misternie układany, od 3 tygodni, plan.

Panowie z SEKOM : Wasza kartka z informacją o dostawie po 16.00, była wyraźna i widoczna (pod folią) na kotle i co z tego, skoro niepoważny przewoźnik zlekceważył i Was, i mnie.

Szkoda, bo poza tym wszystko gra.

Ostatnio sporo na wyjazdach, permanentny brak czasu

spoko 12kW

ja lubię i używam prywatnie SPPv2

tyle,że wychodzę z założenia, że dobór stera to kwestia indywidualna, jak prosta instalacja, bez udziwnień, 2pompy - fajny jest skorpion,

jak rozbudowana i jest zawór mieszający - Iryd PID (4pompy, zawór, licznik spalania), rozbudowa o cz.pogodowy, spalin i panele domowe serii Pilot G w wersji przewodowej lub bezprzewodowej

jak potrzebuje się internet:

SPPv2 - do 5pomp, siłownik zaworu, cz.spalin, zewn,wewn, zaworu. Rozbudowa o max. 5paneli domowych PPXv2 albo o "ciepłomierz" podłączany pod sterownik

portal ekotlownia.pl

Bruli - 4pompy, zawór mieszający, cz.wewn,zewn, spalin,zaworu. Tutaj wchodzą też dodatki, Karoka Ci może je dokładniej rozpisać.

portal esterownik.pl

Karoka, Minertu ma na sklepie w razie W egzemplarz z żeliwnym, oba na dużych koszach zasypowych po 200kg

Suspenser ma z obrotowym, standardowy kosz 150-160kg z dosuszaniem, cichy motoreduktor

terminowo to aktualnie widełki 16-20.05

Przy palniku żeliwnym batory10:

Wysokość do izolacji 115cm, jak górne wyjście spalin, to końcówka wypada na wys. ok. 123-125cm

Szerokość samego kotła 51cm, z koszem zasypowym 113cm, z motoreduktorem (najdalej wystaje) 120cm

Głębokość z drzwiczkami 63-65cm dla górnego czopucha i ok.85-90cm dla tylnego

Tutaj standardowy kosz na 150-160kg wypada prawie na równo z izolacja kotła

Przy palniku obrotowym ardeo 10-12:

Wysokość do izolacji 115cm...

Szerokość samego kotła 51cm, z przekładnią, koszem 110-112cm

Głębokość podobnie 63-65cm przy górnym czopuchu i ok. 85-90cm przy tylnym

Tutaj standardowy kosz na 150-160kg jest deczko wyższy od kotła (wyżej mocowany na palniku)

Fotka wersji plus z obrotowym palnikiem

zdjęcie3 7kW.jpg

Mój instalator za głowę się łapie, jakie kwiatki sadzicie Panowie z SEKOMu.

Zapomnieliście dołączyć kabli do pomp - dobra, każdemu może się zdarzyć, ale żeby kurierem dosyłać same wtyczki ... ?!

Mam teraz jechać do sklepu elektrycznego po 3 mb kabla i sam to skręcać, bo SEKOM oszczędza ?

Trudno to zrozumieć.