Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom świeżo budowany może faktycznie dlatego ma problem z uzyskaniem zadanej temp. zmniejsze pauze i dodam kilka sekund podawania i podkręce dmuchawe.

I mam pytanko jeśli piec osiągnie temp. zadaną to wskoczy w stan oczekiwania czy nadal będzie podawał paliwo zgodnie z ustawieniami??

czyli nie ma możliwości regulowania priorytetu pomp w pumie?? szkoda :((

Jeśli chodzi o spiekanie to w porównaniu do mojego pieklorza to ja mam owiele mniejsze tzn. taką ilość spieków to mam po 3 - 4 dniach, czyli nie ma tragedii :))

A palnik ekoenergi doszczelniany już u Pana Jareckiego na produkcji!!!

Po zapoznaniu się z instrukcją sądzę że trzeba zrobić w kotłowni jeszcze jedną wentylację obecna jest o przekroju 10cm a zalecane są dwie po 15 cm to też może wpłynąć na spalanie ekogroszku

Za wszystkie inFormacje bardzo dziękuje : ))

Panie Włodku, można więcej informacji o tym RS232, można z komunikować na przykład z PLC? Jak wygląda ramka danych, ustawienia transferu.

W tej chwili Puma wysyła dane do archiwizacji przez Burana.

Nie nadaje się do współpracy z PLC, protokoł jest niestandardowy.

Pozdrowienia,

Włodek

a jakby tak sterowniki pisać na jakiejs małej dystrybucji linux-a??

Boję się sterować czymkolwiek przy zainstalowanym systemie operacyjnym.

Poza tym do postawienia Linuxa potrzeba co najmniek 4MB pamięci, a typowo

32MB. To podnosi koszty i komplikuje zagadnienie, ale przede wszystkim

trudno zachować pewne sekwencje czasowe.

Na razie nie będziemy tego robić.

Pozdrowienia,

Włodek

Panie Włodku, a jakie są bardziej niż mniej pewne plany na nowe funkcje, dostępne poprzez wgranie nowego firmware'u?

Pozdrawiam

Andrzej

1. Pompa cyrkulacyjna (dobowy program kiedy ma pracować i w jakich cyklach)

2. Statystyka pracy kotła - dobowe zużycie opału przez kilka (nie wiem, ile) ostatnich dni

3. Na życzenie jednego z forumowiczów dorobię kod, po którym pojawi się menu

powitalne - np. ładna dziewczyna.. :-)

4. Bieżące udoskonalenia algorytmu.

Być może coś jeszcze? Czekam na sugestie...

Pozdrowienia,

Włodek

1. Osobiście naciskam na pompę cyrkulacyjną, przy modelu na ekogroszek mamy wolne wyjście. Warto je wykorzystać.

2. Statystyka pracy kotła i zużycie opału wskazane, w Ogniku mamy zapisywany czas pracy ślimaka i możemy w przybliżeniu obliczać zużycie opału a w Pumie tej funkcjonalności brak.

1. Pompa cyrkulacyjna (dobowy program kiedy ma pracować i w jakich cyklach)

gadzet...jak to ustawisz??? sa rózne instalacje rózne pompy itd... musiałbys zrobic cos jak czasówka z mozliwosciami czasowymi o krótkich cyklach np właczenie 2min/15 przerwy i znowu właczenie, musiałbys także okreslic dłuższy czas pauzy( np praca ,szkoła gdy nikogo niema w domu) mało tego- dobrac dni tygodnia sobota,niedziela inny rozkład dnia, trochę zabawy jest..

Moje propozycje poza tymi już wymienionymi:

a) obsługa czujnika temp. zewnętrznej do ustawiania temp. zadanej na kotle w trybie pogodowym. Temperatura mogłaby być wybierana na podstawie kilku zaprogramowanych krzywych temperaturowych plus możliwość definiowania własnej np. w 3 lub 4 punktach,

b) możliwość podglądu pracy kotła poprzez sieć lan bez modułu buran - o ile mi wiadomo moduł ten jest dość kosztowny, obecnie alternatywą jest postawienie w kotłowni kamerki IP - pomysł zaczerpnięty od kolegi Jareckiego,

c) powiadomienia o alarmach na sms,

d) wyświetlanie na głównym ekranie temp. powrotu,

e) alarm dotyczący zerwania zawleczki, faktycznie może jakiś magnesik i kontaktron, coś na zasadzie czujki magnetycznej przy alarmach, jak obwód zerwany czyli magnes się oddalił od kontaktronu to znaczy że poszła zawleczka,

f) funkcja niszczenia bakterii legionella czy jak one tam się nazywają :) poprzez podgrzewanie np. raz na tydzień wody w zasobniku CWU do temp. przy której bakterie giną.

To tak na szybko kilka pomysłów :)

Pozdrawiam

Andrzej

Moje propozycje poza tymi już wymienionymi:

a) obsługa czujnika temp. zewnętrznej do ustawiania temp. zadanej na kotle w trybie pogodowym. Temperatura mogłaby być wybierana na podstawie kilku zaprogramowanych krzywych temperaturowych plus możliwość definiowania własnej np. w 3 lub 4 punktach,

b) możliwość podglądu pracy kotła poprzez sieć lan bez modułu buran - o ile mi wiadomo moduł ten jest dość kosztowny, obecnie alternatywą jest postawienie w kotłowni kamerki IP - pomysł zaczerpnięty od kolegi Jareckiego,

c) powiadomienia o alarmach na sms,

d) wyświetlanie na głównym ekranie temp. powrotu,

e) alarm dotyczący zerwania zawleczki, faktycznie może jakiś magnesik i kontaktron, coś na zasadzie czujki magnetycznej przy alarmach, jak obwód zerwany czyli magnes się oddalił od kontaktronu to znaczy że poszła zawleczka,

f) funkcja niszczenia bakterii legionella czy jak one tam się nazywają :) poprzez podgrzewanie np. raz na tydzień wody w zasobniku CWU do temp. przy której bakterie giną.

To tak na szybko kilka pomysłów :)

Pozdrawiam

Andrzej

No, to wpadłem po uszy... :-) Czyli mam co robić...

Bardzo dziękuję za sugestie, postaram się je zrealizować.

Jeśli chodzi o Internet, to albo Buran, albo WiFi.

To, co da się zrobić w sofcie, zrobię. Ja widzicie, łatwo

mnie namówić na zmiany...

Pozdrowienia,

Włodek

Ja mówię o pompie cyrkulacyjnej, mam dużo zapytań o ten element.

Można dodac to pokazywanie temp. powrotu, ale np. dla ekranu rysowania grafu pracy kotła, na głównym chyba nie jest to potrzebne.... chyba,że jako opcja aktywacji z kodu 2207, zamiast np. pokazania % wykorzystania mocy dmuchawy załączenie pokazywania temp. powrotu.

Plus liczenie zużycia węgla.

Może być lagionella, ale to wymaga zegara tygodniowego a nie dobowego i wówczas np. co każdą środę między 2 a 3w nocy pompa na bojler na 70st.C na okres 1h. Myślę,że sporo zachodu.... Nie wiem czy warto lub inaczej nie wiem jak to można w łatwy sposób zrobić nie burząc obecnej budowy programu.

Alarm zerwania zawleczki, hmmm to puma wykrywa i wywala alarm braku paliwa (jak przez jakiś czas nie mamy temp. zadanej) Dodania kontraktonu kategorycznie odmawiam. Wystarczy,że jest z nim cyrk przy tłokach, bo co 4klient dzwoni po rozpaleniu czemu mu alarm wywala (bo instalator nie podłączył kostki)

To tak na szybko...

Co do pogodówki i zaworu mieszającego- z tego co wiem ma to być w osobnym module, także to kwestia przyszłego sezonu, podobnie jak panelik domowy.

Dom świeżo budowany może faktycznie dlatego ma problem z uzyskaniem zadanej temp. zmniejsze pauze i dodam kilka sekund podawania i podkręce dmuchawe.

I mam pytanko jeśli piec osiągnie temp. zadaną to wskoczy w stan oczekiwania czy nadal będzie podawał paliwo zgodnie z ustawieniami??

czyli nie ma możliwości regulowania priorytetu pomp w pumie?? szkoda :((

Jeśli chodzi o spiekanie to w porównaniu do mojego pieklorza to ja mam owiele mniejsze tzn. taką ilość spieków to mam po 3 - 4 dniach, czyli nie ma tragedii :))

A palnik ekoenergi doszczelniany już u Pana Jareckiego na produkcji!!!

Jednak coś mi tu nie pasuje. Skoro ja mam czasy 7/52 i zużywa mi ponad 60kg miału na dobę to jak Ty zwiększysz czas podawania to ile Ci spali? Tymbardziej, że przy czasach takich jak u mnie kociołek nie chce wejść na temperaturę zadaną... Zrób test z kartonami i opisz wyniki.

ZbysiuB pisał...

http://img96.imageshack.us/img96/5396/91691887.jpg

Tak wygląda wykres, niekiedy mu się zdarzy jakiś większy skok kiedy jakiś spiek ugrzężnie lub nałoży się otwarcie kaloryfera z boilerem. Ponadto mój miał to mieszanka dwóch gatunków. Nieraz trafi inny gatunek i sterownik próbuje się adaptować przez co trochę szarpnie.

Może być lagionella, ale to wymaga zegara tygodniowego a nie dobowego i wówczas np. co każdą środę między 2 a 3w nocy pompa na bojler na 70st.C na okres 1h. Myślę,że sporo zachodu.... Nie wiem czy warto lub inaczej nie wiem jak to można w łatwy sposób zrobić nie burząc obecnej budowy programu.

toż chłopie, to cie uzytkownicy kotła zamordują...jak ktos jedzie na stałe np na 55-60st i 4x w miesiacu bedzie musiał rozbujac kociołek do 80st (przy 70st ginie bakteria) to na bank mają 10% opału w plecy..

Ja mówię o pompie cyrkulacyjnej, mam dużo zapytań o ten element.

ja wiem czy skórka warta wyprawki??? jak pisałem wczesniej zeby cyrkulacja chodziła dobrze musisz miec tygodniówkę z małym interwałem czasowym, do tego bardzo dobrze sprawdzają sie elektroniczne regulatory w cenie 50-60zł

Plus liczenie zużycia węgla.

Ok, fajna opcja...

no i przy okazji coby sie nie nudzic... funkcja automatycznego sterowania tasmociągiem który sypie ekogroszek do zasobnika,funkcja automatycznego wybierania popiolu...funkcja ot tak sobie zerknięcia jak się pali w kotle ;) ;) :)

Budowniczy, Puma obsługuje system odpopielania, na panelu głównym sterowania jest nawet symbol tego urządzenia.... To w konstrukcji na pellet...

Pompa cyrkulacyjna może chodzić krótko, 2minuty może nawet krócej i do tego jakiś interwał np. co 20minut. Żadne wielkie czary a woda przy kranie non stop w gotowości, skoro wyjście wolne... ja tylko mówię,że mam sporo zapytań w tym temacie. Akurat taka pompa nie wymaga dodatkowego czujnika, na który już miejsca nie ma.

Jarecki79 to zart z tym ostanim zdaniem :) cyrkulacja kolego to nie taki hop to WIELKI HOP cyrkulacja ostro studzi cwu, i trzeba ją tak zaprogramowac zeby niepotrzebnie nie studziła wody w zasobniku, napiszę tak w skrócie dzień przecietnej rodziny (podam swoje interwały czasowe bedzi łatwiej) wstajemy o godz 6;30 ustawiamy pierwszy strzał cyrkulacji na 6;30 powiedzmy 2min/20 min przerwy (sprawdzilem u siebie jak szybko sie wychładza) i ta zasade ciagne az zona pojdzie do pracy,ja dopracy i dziecko do szkoły czyli...do godz 8:00 cyrkulacja chodzi co 20minut, po 2 minuty, pozniej cyrkulacja stoi do czasu powrotów z pracy ,dzieci ze szkoł, czyli pierwszy strzał tak ok 14 na 2 min i w tym cyklu jedziemy do godz 16, mycie rak, obiad etc...pozniej znowu cyrkulacja stoi tak do 18:30 nadchodzi wieczór mycie ,kąpiele itd..i znowu18:30 pierwszy strzał 2min i wtym cyklu tak do godz 22 i od godz 22 do 6:30 cyrkulacja stoi nie wychładza niepotrzebnie zasobnika... to jest ekonomiczne rozplanowanie cyrkulacji a sobota i niedziela to inne nastawy..

Ja sobie zdaje sprawę,że to nie takie hop z cyrkulacją, chcę jej programowania właśnie ze względu na generowane przez nią straty. To ma chodzić króciutko w odpowiednio dobranych interwałach, Twoje uwagi odnośnie jej funkcjonowania moga być przydatne Włodkowi w obmyśleniu zasad jej działania lub sensu jej zastosowania....

toż chłopie, to cie uzytkownicy kotła zamordują...jak ktos jedzie na stałe np na 55-60st i 4x w miesiacu bedzie musiał rozbujac kociołek do 80st (przy 70st ginie bakteria) to na bank mają 10% opału w plecy..

Ale przecież może to być jako opcja, wtedy użytkownik sobie sam zdecyduje czy ją włączyć czy nie, tak samo z pokazywaniem temp. powrotu.

Same te bakterie to chyba jednak trochę niebezpieczne są, skoro jest o nich mowa także w ustawie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Legionella

Pozdrawiam

Andrzej

hmm... mój wymiennik ma wmontowaną dodatkowo grzałkę elektryczną. Gdyby tak na programatorze tygodniowym ustawić aby raz w tygodniu podgrzewała wodę powyżej 70stopni oczywiście w tym samym czasie pompa CWU na pumie musiałaby być zblokowana (na pewno nie będę podgrzewał wody non stop, więc nie ma problemu) to powinno wszystko ładnie zadziałać.