andrew01 31.12.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) Ta modulacja to jest chyba jeszcze bardziej tajemnicza, niestety nie zauważyłem jakiegokolwiek wpływu na moc dmuchawy, no chyba że to w bardziej długotrwałym czasie coś się zmienia. Zrobiłem mały test dla modulacji 1% oraz 30% i wyniki były takie same, tzn.: Max moc dmuchawy - Faktyczna moc dla 100% mocy kociołka: 100 - 100 90 - 86 80 - 72 70 - 60 60 - 48 50 - 38 40 - 28 30 - 20 20 - 12 10 - 6 Nie wiem czy tu bardziej zmian nie wnosi tajemne menu dotyczące krzywych dmuchawy, o których Jarek pisał aby nawet nie wspominać To tajemne menu to było 1981 Po podstawieniu do wykresu otrzymujemy: Edytowane 31 Grudnia 2011 przez andrew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 31.12.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 To tajemne menu faktycznie cosik dawało, pamiętam jak się bawiłem w nim to przy 5% mocy kotła dmuchał z pełną parą. Jestem ciekaw czy przez p. Włodka zostało ono całkowicie zlikwidowane czy też zmieniło tylko numerek pod którym występuje, z tego co pamiętam Jarek wspominał że w cobrze dalej to jest ... Różnica przy zmianie modulacji jest również uzależniona od mocy kotła, kiedyś chyba nawet to Jarek pisał: Np. obroty dmuchawy 100%, moc kotła 20%. Po podaniu dawki paliwa dmuchawa idzie na 100% (przedmuch przez 15s), potem idzie na 20% i zaczyna zwalniać do 20% - 20% * 60% = 20% - 20% * 0.6 = 20% - 12% = 8%. Gdy modulacja jest 0%, dmuchawa cały czas idzie na 20%. Gdy modulacja jest 30%, mamy max. zwolnienie 20% - 20% * 30% = 20% - 20% * 0.3 = 20% - 6% = 14%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 31.12.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Ale może ustawienia modulacji mają znaczenie tylko gdy przdmuchy są włączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 31.12.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 ... dotyczące krzywych dmuchawy, Zmieniając parametr max czy minimalnej mocy dmuchawy zmieniasz tym samym krzywą. Podnieś minimalną moc dmuchawy na powiedzmy 5% a zobaczysz jak na niższych mocach kotła dmuchawa chodzi o wiele szybciej Ale może ustawienia modulacji mają znaczenie tylko gdy przdmuchy są włączone? Nie, osobiście wczoraj je włączyłem po roku nieużywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 31.12.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Zagmatwane te modulacje są.... Ja tam nie zauważyłem aby przy pracy na 100% mocy dmuchawa cokolwiek się zmieniała, idzie 100% to podawanie takie jak ustawione a dmuchawa przy ustawieniu max 83 idzie na 76% i nawet nie myśli aby zwalniać lub przyspieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 31.12.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Andrew, wydaje mi się że wychodzisz z błędnego założenia. Wprowadza Cię w błąd chyba sama nazwa "modulacja". Jakby się wydawało ustawiając tą niby modulację oczekujemy że pomiędzy dawkami modulowana będzie siła dmuchawy pomiędzy jakimiś tam mocami.Wcale tak nie jest. Ustawiając tą niby modulację jak wspomniałem możemy podbić lub obniżyć jej wartość dla danej mocy, czyli krzywą. Oczywiście to tylko moje przypuszczenia bo nie mam kodu źródłowego z pumy abym mógł to przeanalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 31.12.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 He he no to teraz to już w ogóle nic nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 31.12.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Chyba że jest jeszcze inne wytłumaczenie tej "modulacji" Puma przed podaniem paliwa zwalnia dmuchawę do jakiejś tam wartości, być może tym parametrem ustawia się właśnie te zejście dmuchawy. Teraz już sam zgłupiałem, musiałbym zejść do kociołka i pobawić się tymi wartościami w celu odświeżenia pamięci. Ale nie dzisiaj, bo mam za 3 godziny oddać taką jedną aplikację a jestem jeszcze w lesie na grzybach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.01.2012 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 HAPPY NEW YEAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 HAPPY NEW YEAR 1. Przyłączam się do życzeń! 2. Na życzenie Andrew część nastaw "przekręca się", czyli np. aby ustawić kod 9 wystarczy nacisnąć 1 raz klawisz '-'. 3. Modulacja polega na zmianie obrotów dmuchawy w miarę wypalania się opału. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 01.01.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Dziękuję Panie Włodku, czy to jest już w obecnie zawieszonym na stronie firmware czy w kolejnym się pojawi? Panowie, tak z innej beczki, bo chyba wstyd się przyznać ale chyba dopiero teraz (może jakoś mnie na początku roku oświeciło ) zajarzyłem jak powinno wyglądać spalanie na palnikach typu brucer i ekoenergia. Czytając po raz chyba setny te same wątki o spalaniu itp. dotarła do mnie potrzeba dostarczania powietrza wtórnego, czyli tego które dolatuje nad żarem (otwory w koronie palnika). Do tej pory tak utrzymywałem kopczyk (a w zasadzie kopiec ) że te wszystkie otwory były przykryte żarem. I potem jak kociołek wychodził z podtrzymania to powietrze nie miało siły się przebić przez tą warstwę i to wszystko się kisiło. W sumie jak popatrzeć na to co opisywałem to by się zgadzało: - niska temp. spalin, a po otwarciu dolnych drzwiczek nagły wzrost, - powietrze idące od dmuchawy na zewnątrz (no bo nie miało jak się przebić), Czyli jak, dobrze zaczynam to sobie układać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 02.01.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Andrew01, sugerujesz, że kopczyk powinien być poniżej tych otworów? U siebie w ostatnim czasie testowałem rozwiązanie z mocą dmuchawy w podtrzymaniu. Zamiast standardowych 2-3% ustawiłem 10% i muszę przyznać, że uzyskałem całkiem ciekawy efekt. Spalanie znacznie się poprawiło w związku ze zwiększonym stałym dostarczaniem powietrza w podtrzymaniu. Niestety w ten sposób sterownik niekiedy potrafił przedobrzyć z górną granicą o 10 stopni w przypadku chwilowego bardzo małego odbioru ciepła. Ostatecznie zleciałem z tą wartością do 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.01.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Dziękuję Panie Włodku, czy to jest już w obecnie zawieszonym na stronie firmware czy w kolejnym się pojawi? Panowie, tak z innej beczki, bo chyba wstyd się przyznać ale chyba dopiero teraz (może jakoś mnie na początku roku oświeciło ) zajarzyłem jak powinno wyglądać spalanie na palnikach typu brucer i ekoenergia. Czytając po raz chyba setny te same wątki o spalaniu itp. dotarła do mnie potrzeba dostarczania powietrza wtórnego, czyli tego które dolatuje nad żarem (otwory w koronie palnika). Do tej pory tak utrzymywałem kopczyk (a w zasadzie kopiec ) że te wszystkie otwory były przykryte żarem. I potem jak kociołek wychodził z podtrzymania to powietrze nie miało siły się przebić przez tą warstwę i to wszystko się kisiło. W sumie jak popatrzeć na to co opisywałem to by się zgadzało: - niska temp. spalin, a po otwarciu dolnych drzwiczek nagły wzrost, - powietrze idące od dmuchawy na zewnątrz (no bo nie miało jak się przebić), Czyli jak, dobrze zaczynam to sobie układać? Zmiany są w najnowszym sofcie do Cobry, A.07. Nie wiem, czy jest na stronie, jeszcze go testujemy. Ten soft ma całkowicie zmienioną grafikę, potem będzie to również w Pumie. Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 02.01.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Zmiany są w najnowszym sofcie do Cobry, A.07. Nie wiem, czy jest na stronie, jeszcze go testujemy. Ten soft ma całkowicie zmienioną grafikę, potem będzie to również w Pumie. Pozdrowienia, Witam Panie Włodku ! Mam pytanie kiedy pojawi się nowa wersja softu do Pumy z nową grafiką, jakie będzie miała oznaczenie ver. i jakie mniej więcej będą zmiany. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 02.01.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Andrew01, sugerujesz, że kopczyk powinien być poniżej tych otworów? U siebie w ostatnim czasie testowałem rozwiązanie z mocą dmuchawy w podtrzymaniu. Zamiast standardowych 2-3% ustawiłem 10% i muszę przyznać, że uzyskałem całkiem ciekawy efekt. Spalanie znacznie się poprawiło w związku ze zwiększonym stałym dostarczaniem powietrza w podtrzymaniu. Niestety w ten sposób sterownik niekiedy potrafił przedobrzyć z górną granicą o 10 stopni w przypadku chwilowego bardzo małego odbioru ciepła. Ostatecznie zleciałem z tą wartością do 5%. Tak, wydaje mi się że tymi otworami powinno dochodzić powietrze celem dopalenia gazów, tyle że ja zwykły user jednego kociołka jestem więc dobrze by było aby mądrzejsi ode mnie się w tej kwestii wypowiedzieli, no ale niestety ten wątek dużym powodzeniem się nie cieszy Moje gdybanie wzięło się z czytania wątków o spalaniu i dostarczaniu powietrza wtórnego. Zresztą w DTR palnika Brucer jest napisane: "Na głowicy korpusu palnika znajdującej się w komorze paleniskowej osadzona jest niecka kołnierzowa palnika posiadająca na swoich krawędziach asymetrycznie rozmieszczone nacięcia szczelinowe stanowiące dysze napowietrzające stos żaru oraz odpowiednio rozmieszczone otwory kołowe stanowiące dysze powietrza dopalającego.". Z drugiej strony w FAQ ecoal'a jest "Jeśli palnik posiada otwory powietrza wtórnego należy je bezwzględnie zakleić silikonem wysokotemperaturowym". Ja od wczoraj jadę na ustawieniach 4/36/85, trochę hardcorowe ale zobaczymy co będzie. Jak kociołek idzie na mocach do 50-60 procent to spaliny dochodzą do 120-140 stopni. Jak kociołek pójdzie na 100% (przy 80% dmuchawy jest dosyć znaczny skok prędkości dmuchawy i na oko wydaje się że również i tłoczonego powietrza) to temp dochodzi do 200 - 220 stopni. Nie mogę za bardzo porównać czasu pracy podajnika do dnia wczorajszego bo się znacznie ociepliło (za oknem +10 stopni), ale w dniu dzisiejszym do godz 19.30 podajnik pracował 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 02.01.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam Panowie w jaki sposób sprawdzacie czas pracy podajnika, czy na Pumie z softem 7.80 jest to do zrobienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 02.01.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Czas pracy podajnika widać w programie PumaCharts. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 02.01.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Czy w nowym sofcie do Cobry jest funkcjonalność zliczania czasu pracy podajnika? W Pumie jak do tej pory takiej funkcji nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 02.01.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 ponawiam pytanie czy w Cobrze mozna zobaczyc czas pracy podajnika? obecnie mam ver.8.22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 03.01.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Witam... Czy użytkuje ktoś pokojowy regulator temperatury? Jeżeli tak... to jaki? Jakie przynosi efekty?Czy PUMA będzie współpracowała z każdym regulatorem temperatury? Jeśli nie... to czy będzie współpracowała z regulatorem AURATON 2025 RTH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts