Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Ta modulacja to jest chyba jeszcze bardziej tajemnicza, niestety nie zauważyłem jakiegokolwiek wpływu na moc dmuchawy, no chyba że to w bardziej długotrwałym czasie coś się zmienia. Zrobiłem mały test dla modulacji 1% oraz 30% i wyniki były takie same, tzn.:

Max moc dmuchawy - Faktyczna moc dla 100% mocy kociołka:

100 - 100

90 - 86

80 - 72

70 - 60

60 - 48

50 - 38

40 - 28

30 - 20

20 - 12

10 - 6

Nie wiem czy tu bardziej zmian nie wnosi tajemne menu dotyczące krzywych dmuchawy, o których Jarek pisał aby nawet nie wspominać :)

To tajemne menu to było 1981

Po podstawieniu do wykresu otrzymujemy:

dmuchawa.jpg

Edytowane przez andrew01

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To tajemne menu faktycznie cosik dawało, pamiętam jak się bawiłem w nim to przy 5% mocy kotła dmuchał z pełną parą. ;)

Jestem ciekaw czy przez p. Włodka zostało ono całkowicie zlikwidowane czy też zmieniło tylko numerek pod którym występuje, z tego co pamiętam Jarek wspominał że w cobrze dalej to jest ... :rolleyes:

Różnica przy zmianie modulacji jest również uzależniona od mocy kotła, kiedyś chyba nawet to Jarek pisał:

Np. obroty dmuchawy 100%, moc kotła 20%. Po podaniu dawki

paliwa dmuchawa idzie na 100% (przedmuch przez 15s), potem

idzie na 20% i zaczyna zwalniać do

20% - 20% * 60% =

20% - 20% * 0.6 =

20% - 12% = 8%.

Gdy modulacja jest 0%, dmuchawa cały czas idzie na 20%.

Gdy modulacja jest 30%, mamy max. zwolnienie

20% - 20% * 30% =

20% - 20% * 0.3 =

20% - 6% = 14%.

... dotyczące krzywych dmuchawy,

Zmieniając parametr max czy minimalnej mocy dmuchawy zmieniasz tym samym krzywą.

Podnieś minimalną moc dmuchawy na powiedzmy 5% a zobaczysz jak na niższych mocach kotła dmuchawa chodzi o wiele szybciej :p

Ale może ustawienia modulacji mają znaczenie tylko gdy przdmuchy są włączone?

Nie, osobiście wczoraj je włączyłem po roku nieużywania.

Andrew, wydaje mi się że wychodzisz z błędnego założenia. Wprowadza Cię w błąd chyba sama nazwa "modulacja".

Jakby się wydawało ustawiając tą niby modulację oczekujemy że pomiędzy dawkami modulowana będzie siła dmuchawy pomiędzy jakimiś tam mocami.

Wcale tak nie jest. Ustawiając tą niby modulację jak wspomniałem możemy podbić lub obniżyć jej wartość dla danej mocy, czyli krzywą.

Oczywiście to tylko moje przypuszczenia bo nie mam kodu źródłowego z pumy abym mógł to przeanalizować.

Chyba że jest jeszcze inne wytłumaczenie tej "modulacji"

Puma przed podaniem paliwa zwalnia dmuchawę do jakiejś tam wartości, być może tym parametrem ustawia się właśnie te zejście dmuchawy.

Teraz już sam zgłupiałem, musiałbym zejść do kociołka i pobawić się tymi wartościami w celu odświeżenia pamięci.

Ale nie dzisiaj, bo mam za 3 godziny oddać taką jedną aplikację a jestem jeszcze w lesie na grzybach ...:cool:

Dziękuję Panie Włodku, czy to jest już w obecnie zawieszonym na stronie firmware czy w kolejnym się pojawi?

Panowie, tak z innej beczki, bo chyba wstyd się przyznać ale chyba dopiero teraz (może jakoś mnie na początku roku oświeciło :) ) zajarzyłem jak powinno wyglądać spalanie na palnikach typu brucer i ekoenergia. Czytając po raz chyba setny te same wątki o spalaniu itp. dotarła do mnie potrzeba dostarczania powietrza wtórnego, czyli tego które dolatuje nad żarem (otwory w koronie palnika). Do tej pory tak utrzymywałem kopczyk (a w zasadzie kopiec :) ) że te wszystkie otwory były przykryte żarem. I potem jak kociołek wychodził z podtrzymania to powietrze nie miało siły się przebić przez tą warstwę i to wszystko się kisiło. W sumie jak popatrzeć na to co opisywałem to by się zgadzało:

- niska temp. spalin, a po otwarciu dolnych drzwiczek nagły wzrost,

- powietrze idące od dmuchawy na zewnątrz (no bo nie miało jak się przebić),

Czyli jak, dobrze zaczynam to sobie układać?

Andrew01, sugerujesz, że kopczyk powinien być poniżej tych otworów? U siebie w ostatnim czasie testowałem rozwiązanie z mocą dmuchawy w podtrzymaniu. Zamiast standardowych 2-3% ustawiłem 10% i muszę przyznać, że uzyskałem całkiem ciekawy efekt. Spalanie znacznie się poprawiło w związku ze zwiększonym stałym dostarczaniem powietrza w podtrzymaniu. Niestety w ten sposób sterownik niekiedy potrafił przedobrzyć z górną granicą o 10 stopni w przypadku chwilowego bardzo małego odbioru ciepła. Ostatecznie zleciałem z tą wartością do 5%.

Dziękuję Panie Włodku, czy to jest już w obecnie zawieszonym na stronie firmware czy w kolejnym się pojawi?

Panowie, tak z innej beczki, bo chyba wstyd się przyznać ale chyba dopiero teraz (może jakoś mnie na początku roku oświeciło :) ) zajarzyłem jak powinno wyglądać spalanie na palnikach typu brucer i ekoenergia. Czytając po raz chyba setny te same wątki o spalaniu itp. dotarła do mnie potrzeba dostarczania powietrza wtórnego, czyli tego które dolatuje nad żarem (otwory w koronie palnika). Do tej pory tak utrzymywałem kopczyk (a w zasadzie kopiec :) ) że te wszystkie otwory były przykryte żarem. I potem jak kociołek wychodził z podtrzymania to powietrze nie miało siły się przebić przez tą warstwę i to wszystko się kisiło. W sumie jak popatrzeć na to co opisywałem to by się zgadzało:

- niska temp. spalin, a po otwarciu dolnych drzwiczek nagły wzrost,

- powietrze idące od dmuchawy na zewnątrz (no bo nie miało jak się przebić),

Czyli jak, dobrze zaczynam to sobie układać?

Zmiany są w najnowszym sofcie do Cobry, A.07. Nie wiem,

czy jest na stronie, jeszcze go testujemy.

Ten soft ma całkowicie zmienioną grafikę, potem będzie to

również w Pumie.

Pozdrowienia,

Zmiany są w najnowszym sofcie do Cobry, A.07. Nie wiem,

czy jest na stronie, jeszcze go testujemy.

Ten soft ma całkowicie zmienioną grafikę, potem będzie to

również w Pumie.

Pozdrowienia,

Witam Panie Włodku !

Mam pytanie kiedy pojawi się nowa wersja softu do Pumy z nową grafiką, jakie będzie miała oznaczenie ver. i jakie mniej więcej będą zmiany.

Pozdrawiam !

Andrew01, sugerujesz, że kopczyk powinien być poniżej tych otworów? U siebie w ostatnim czasie testowałem rozwiązanie z mocą dmuchawy w podtrzymaniu. Zamiast standardowych 2-3% ustawiłem 10% i muszę przyznać, że uzyskałem całkiem ciekawy efekt. Spalanie znacznie się poprawiło w związku ze zwiększonym stałym dostarczaniem powietrza w podtrzymaniu. Niestety w ten sposób sterownik niekiedy potrafił przedobrzyć z górną granicą o 10 stopni w przypadku chwilowego bardzo małego odbioru ciepła. Ostatecznie zleciałem z tą wartością do 5%.

Tak, wydaje mi się że tymi otworami powinno dochodzić powietrze celem dopalenia gazów, tyle że ja zwykły user jednego kociołka jestem więc dobrze by było aby mądrzejsi ode mnie się w tej kwestii wypowiedzieli, no ale niestety ten wątek dużym powodzeniem się nie cieszy :( Moje gdybanie wzięło się z czytania wątków o spalaniu i dostarczaniu powietrza wtórnego. Zresztą w DTR palnika Brucer jest napisane: "Na głowicy korpusu palnika znajdującej się w komorze paleniskowej osadzona jest niecka kołnierzowa palnika posiadająca na swoich krawędziach asymetrycznie rozmieszczone nacięcia szczelinowe stanowiące dysze napowietrzające stos żaru oraz odpowiednio rozmieszczone otwory kołowe stanowiące dysze powietrza dopalającego.". Z drugiej strony w FAQ ecoal'a jest "Jeśli palnik posiada otwory powietrza wtórnego należy je bezwzględnie zakleić silikonem wysokotemperaturowym".

Ja od wczoraj jadę na ustawieniach 4/36/85, trochę hardcorowe ale zobaczymy co będzie. Jak kociołek idzie na mocach do 50-60 procent to spaliny dochodzą do 120-140 stopni. Jak kociołek pójdzie na 100% (przy 80% dmuchawy jest dosyć znaczny skok prędkości dmuchawy i na oko wydaje się że również i tłoczonego powietrza) to temp dochodzi do 200 - 220 stopni. Nie mogę za bardzo porównać czasu pracy podajnika do dnia wczorajszego bo się znacznie ociepliło (za oknem +10 stopni), ale w dniu dzisiejszym do godz 19.30 podajnik pracował 30 minut.