Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Słuchajcie aniax bo ona ( on) ma rację. Gdy obnażacie otwory ( szczeliny nadmuchowe) otrzymujecie efekt odwrotny od zamierzonego tzn. gdy wiatr sobie zaczyna hulać przez kocioł to mocno go wychładza zanim odbuduje kopczyk aby zakryć szczeliny i temperatura zacznie rosnąć.

Nowa osoba ale widać że zadanie odrobiła.

Nie wspomnę że nisko utrzymywane palenisko to także zabójstwo dla ślimaka ( przegrzewamie, upalnie końcówki)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzialam w rodzinie mial ktos slimak stalowy, po 3 sezonach ślimak do wymiany bo pękła koncówka, ale nawet żeliwny moze to spotkac, wiec nie dopuszczajcie do zapadniecia paleniska, (ślimak ma leżec w groszku, a nie w srodku żaru-tak mi wiekowy ojciec tlumaczy ;) ) u mnie okolo 2cm na wysokosci groszku na tej żeliwnej obudowaie paleniska sobie leży, kocil tak mi sie nie wychladza, spada o 1 stopien, a nie jak przy odslonietych otworach 6 stopni w dol,

Kilka fotek z nowego softu Cobry :)

Suspenser w nowym sofcie jest menu pompy i tam możesz zmienić t.załączenia pompy bez kodu, zaraz Ci ten soft podsyłam

;)

Już pracuje na nim.

Poprawiony wizualnie, czy zmieniono coś w sterowaniu tego nie wiem.

Dużo rzeczy jest teraz dostępne w menu podręcznym (długi +)

W kodzie 3111 zostały jednak sprawy o których nie mam pojęcia:

- Głębokość modulacji (ustawione jest na 40%). Wcześniej nie miałem dostępu do tego.

Ktoś wie co to takiego?

- Typ podajnika: jest ślimak i coś jeszcze. Za cholere nie wiem co ta ikonka przedstawia.

Ogólne wrażenia ok. Zobaczymy później co wyjdzie w praniu.

Sporo kodów wypadło

w 3111 zostały sprawy strikte techniczne:

wybór ślimak/tłok

wybór nieaktywne przedmuchy/ aktywne przedmuchy

oraz wybór tej modulacji (to z wcześniejszego parametru w kodzie 2207).

Jako użytkownik nie musisz do tego menu wchodzić.

========================================================

To co ważne jest w menu po przytrzymaniu +

Wybór ikonki z groszkiem w menu spalanie powoduje nieaktywne przedmuchy

oraz głębokość modulacji 40%

Wybór ikonki z miałem w menu spalanie uaktywni przedmuchy oraz zmieni głębokość modulacji na 20%

========================================================

Zmienił się też graficznie układ w menu 1982, które zostało.

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki gdzie w pumie mogę dowiedzieć się jaka jest temp podajnika, ta para w nim może spowodowana jest że do podajnika dochodzi zbyt wysoka temp. Na dotyk mogę stwierdzić że dół podajnika ma temp około 50 C.

Jeszcze jedno nie potrafie tak zapanować nad kopczykiem aby cały czas był wypukły, robiłem już wszytsko : nastawy 4/20/90 modulacja 30, miałem też 9/40/90, a palenisko nadal się zapadało gdy piec wydłużał pauzę, zrobiłem też 15/40/90 ale to samo. Wysokość kopca też zmieniałem od 0 do +3. Gdy miałem wyłączone przedmuchy zauważyłem że kopczyk był cały czas wypukły ale nie dopalał nawet po obniżeniu kopczyka. Dzięki za odpowiedź

Ja wrócę do swoich problemów z dużym spalaniem...

Obecnie na moich ustawieniach udało mi się osiągnąć połowiczne spalanie wg tego co miałem... czyli z 30kg/dobę do około 15kg/dobę

moje obecne ustawienia:

czas pracy podajnika: 9s

pauza: 42 s

max dmuchawa: 72%

min dmuchawa: 5%

no i włączone strefy... tzn.. godzinę kocioł pracuje i godzinę STOP i tak w kółko co godzinę przez całą dobę...

o dziwo temperatura w domu w ogóle nie jest niższa (dlatego tak nawiązuję do tego regulatora pokojowego bo po co kocioł ma już pracować.. skoro w domu cały czas tak samo ciepło... niech zacznie chodzić... jak temperatura w pomieszczeniu zacznie spadać)

Przemc masz już ocieplony dom cały?

jaki masz piec i dmuchawe?

aniax, wydaje mi się, że nie było do tej pory takiej funkcjonalności. Pytanie czy nowy soft ją zawiera?

Nie pytałem ani nie sprawdzałem, ja dopiero drugi dzionek w pracy :) po przerwie świąteczno-sylwestrowej.

Kierunek zmian to nowa grafika, rezygnacja z wysokości kopca, dodanie stref tygodniowych oraz automatyczne aktywowanie i rozpoznawanie modułów po podłączeniu. Zaraz po podłączeniu widać moduł zaworu czy moduł GSM.

Wracając do przemyśleń o sterowniku PUMA...

Nie wydaje się Wam, że PUMA ma beznadziejne sterowanie pompką CO? a w zasadzie takiego sterowania nie ma, bo w sumie obowiązują trzy nastawy:

- 0% gdy temperatura zadana na STOP

- 40% gdy kocioł dąży do zadanej

- w pozostałych przypadkach zawsze 100%

Wracając do przemyśleń o sterowniku PUMA...

Nie wydaje się Wam, że PUMA ma beznadziejne sterowanie pompką CO? a w zasadzie takiego sterowania nie ma, bo w sumie obowiązują trzy nastawy:

- 0% gdy temperatura zadana na STOP

- 40% gdy kocioł dąży do zadanej

- w pozostałych przypadkach zawsze 100%

A jakie znasz lepsze sterowanie pompą C.O.?

Ja z innych sterowań znam tylko takie, że albo po załączeniu idzie non stop na 100%

albo przy współpracy z termostatem pokojowym lub przy priorytecie CWU idzie przerywanie, czyli 100% i 0 tzw praca binarna zero-jedynkowa.

W Pumie możesz sobie wybrać, czy pompa ma być modulowana przy wyższej nastawie CWU, czy tak jak w innych sterach ma chodzić 0/1, czyli pełen gaz albo nic