Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Ja wrócę do swoich problemów z dużym spalaniem...

Obecnie na moich ustawieniach udało mi się osiągnąć połowiczne spalanie wg tego co miałem... czyli z 30kg/dobę do około 15kg/dobę

moje obecne ustawienia:

czas pracy podajnika: 9s

pauza: 42 s

max dmuchawa: 72%

min dmuchawa: 5%

no i włączone strefy... tzn.. godzinę kocioł pracuje i godzinę STOP i tak w kółko co godzinę przez całą dobę...

o dziwo temperatura w domu w ogóle nie jest niższa (dlatego tak nawiązuję do tego regulatora pokojowego bo po co kocioł ma już pracować.. skoro w domu cały czas tak samo ciepło... niech zacznie chodzić... jak temperatura w pomieszczeniu zacznie spadać)

Przemc masz już ocieplony dom cały?

jaki masz piec i dmuchawe?

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aniax, wydaje mi się, że nie było do tej pory takiej funkcjonalności. Pytanie czy nowy soft ją zawiera?

Nie pytałem ani nie sprawdzałem, ja dopiero drugi dzionek w pracy :) po przerwie świąteczno-sylwestrowej.

Kierunek zmian to nowa grafika, rezygnacja z wysokości kopca, dodanie stref tygodniowych oraz automatyczne aktywowanie i rozpoznawanie modułów po podłączeniu. Zaraz po podłączeniu widać moduł zaworu czy moduł GSM.

Wracając do przemyśleń o sterowniku PUMA...

Nie wydaje się Wam, że PUMA ma beznadziejne sterowanie pompką CO? a w zasadzie takiego sterowania nie ma, bo w sumie obowiązują trzy nastawy:

- 0% gdy temperatura zadana na STOP

- 40% gdy kocioł dąży do zadanej

- w pozostałych przypadkach zawsze 100%

Wracając do przemyśleń o sterowniku PUMA...

Nie wydaje się Wam, że PUMA ma beznadziejne sterowanie pompką CO? a w zasadzie takiego sterowania nie ma, bo w sumie obowiązują trzy nastawy:

- 0% gdy temperatura zadana na STOP

- 40% gdy kocioł dąży do zadanej

- w pozostałych przypadkach zawsze 100%

A jakie znasz lepsze sterowanie pompą C.O.?

Ja z innych sterowań znam tylko takie, że albo po załączeniu idzie non stop na 100%

albo przy współpracy z termostatem pokojowym lub przy priorytecie CWU idzie przerywanie, czyli 100% i 0 tzw praca binarna zero-jedynkowa.

W Pumie możesz sobie wybrać, czy pompa ma być modulowana przy wyższej nastawie CWU, czy tak jak w innych sterach ma chodzić 0/1, czyli pełen gaz albo nic

Do Jarecki

Podajesz odnośnik do:

Kocioł Skam-P Premium 25kW z Bruli kolegi Many https://esterownik.pl/remote/1047

Masz może jakieś namiary do tego kolegi Many? Bo widzę, na ww odnośniku, że on używa regulatora pokojowego. Chciałbym z nim porozmawiać jak to się sprawuje

Many korzysta z czujnika sterownika, to nie jest typowy termostat pokojowy

Nastawy robi w sterowniku kotła.

Napisz do niego, to Ci odpisze jak to działa.

Na wykresach widać, że w chwili obecnej ma zadaną temp. pomieszczenia 21st.C a faktycznie jest prawie 23st.C, od 14-ej powinno być 22,5st.C a ile będzie, to zobaczymy za 2-3godziny

zadana temp. na kotle to 42st.C a skoki sa między 36 a 50,5st.C

Pisał ostatnio chyba na wątku o brulim, jest zadowolony, więc skoro mu to odpowiada, to ja się bardzo cieszę.

Edytowane przez Jarecki79

Przemc, a te spalanie uzyskałeś dzięki tym strefom czy parametrom?

Czy zmieniłeś dwie rzeczy w tym samym czasie i nie wiadomo co pomogło? ;)

Ja jak kombinowałem ze strefami to nie wychodziło to różowo. To co zaoszczędziłem to później piec musiał iść 100% mocy aby nadgonić temp

arte, ale Ty coś pisałeś, że Ci na podłogówkę bardzo dużo szło i że dopiero w okresie świątecznym jak nie było robotników pewne rzeczy zaczęły wychodzić...

Poprawiałeś coś? Czy dalej mega wietrzenie?

Tak było. Miałem za dużo dawane na podłogówke. Poprzykręcałem to wszystko i już byłem szczęśliwy, juz chciałem się Wam pochwalić że znalazłem rozwiązanie...:)

Spadło z 40 kg na 30 kg dziennie (liczyłem na 20 kg)

Teraz czekam aż ocieplą mi dach i jak wtedy spalanie się ukształtuje.

Wczoraj znów zmieniłem biegi pompek od CO i podłogówki na I bieg. Wydaje mi się że piec stabilniej chodzi (tzn temp tak nie skacze i wolniej spada)

Cały czas też głowie się jak ustawić dmuchawe (stąd te moje pytania do Ciebie).

Kolega SUNSPENSER mówi mi że mam za mocno ją ustawioną i ograniczyć jej max moc do np 60% (biorąc już to pod uwagę to że jest mała dmuchawa)

Ty znów każesz mi ją dać na 90% i już mam totalny mętlik.