Jarecki79 04.01.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Do Jarecki Podajesz odnośnik do: Kocioł Skam-P Premium 25kW z Bruli kolegi Many https://esterownik.pl/remote/1047 Masz może jakieś namiary do tego kolegi Many? Bo widzę, na ww odnośniku, że on używa regulatora pokojowego. Chciałbym z nim porozmawiać jak to się sprawuje Many korzysta z czujnika sterownika, to nie jest typowy termostat pokojowy Nastawy robi w sterowniku kotła. Napisz do niego, to Ci odpisze jak to działa. Na wykresach widać, że w chwili obecnej ma zadaną temp. pomieszczenia 21st.C a faktycznie jest prawie 23st.C, od 14-ej powinno być 22,5st.C a ile będzie, to zobaczymy za 2-3godziny zadana temp. na kotle to 42st.C a skoki sa między 36 a 50,5st.C Pisał ostatnio chyba na wątku o brulim, jest zadowolony, więc skoro mu to odpowiada, to ja się bardzo cieszę. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 04.01.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Przemc, a te spalanie uzyskałeś dzięki tym strefom czy parametrom? Czy zmieniłeś dwie rzeczy w tym samym czasie i nie wiadomo co pomogło? Ja jak kombinowałem ze strefami to nie wychodziło to różowo. To co zaoszczędziłem to później piec musiał iść 100% mocy aby nadgonić temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.01.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 arte, ale Ty coś pisałeś, że Ci na podłogówkę bardzo dużo szło i że dopiero w okresie świątecznym jak nie było robotników pewne rzeczy zaczęły wychodzić... Poprawiałeś coś? Czy dalej mega wietrzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.01.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 W tym nowym sofcie na słupku CWU jest taki znacznik - biała kropeczka... To histereza (punkt nieczułości CWU), zatem fajnie widać na tym niebieskim słupku, kiedy temp. CWU osiągnięta, kiedy na równi a kiedy ma być rozpoczęte dogrzewanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 04.01.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 arte, ale Ty coś pisałeś, że Ci na podłogówkę bardzo dużo szło i że dopiero w okresie świątecznym jak nie było robotników pewne rzeczy zaczęły wychodzić... Poprawiałeś coś? Czy dalej mega wietrzenie? Tak było. Miałem za dużo dawane na podłogówke. Poprzykręcałem to wszystko i już byłem szczęśliwy, juz chciałem się Wam pochwalić że znalazłem rozwiązanie... Spadło z 40 kg na 30 kg dziennie (liczyłem na 20 kg) Teraz czekam aż ocieplą mi dach i jak wtedy spalanie się ukształtuje. Wczoraj znów zmieniłem biegi pompek od CO i podłogówki na I bieg. Wydaje mi się że piec stabilniej chodzi (tzn temp tak nie skacze i wolniej spada) Cały czas też głowie się jak ustawić dmuchawe (stąd te moje pytania do Ciebie). Kolega SUNSPENSER mówi mi że mam za mocno ją ustawioną i ograniczyć jej max moc do np 60% (biorąc już to pod uwagę to że jest mała dmuchawa) Ty znów każesz mi ją dać na 90% i już mam totalny mętlik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.01.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Ta mała dmuchawa to trochę inna para kaloszy....Spróbować jednak możesz innej nastawy, zawsze możesz wrócić do 80 czy 90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 04.01.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 No właśnie porównuje swoją dmuchawę z tą często montowaną WBS6a: WBS6aMOC POBIERANA 75WOBROTY 2300min-1WYDAJNOŚĆ realna 260m3/h, max.400m3/hSPIĘTRZANIE realne 310Pa, max.400Pa Dane Mojej:Moc silnika 40W, Wydajność max. 170m3/hSpręż max. 280PaObroty: 1450min-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.01.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 To RV13AMs możesz porównać z:WPa 07 marki MplusM (34W, 280Pa, 160m3/h, 1650obr/min)DM95 marki metrixab (38W, 280Pa, 160m3/h) To są dane katalogowe a reszta to już życie i konstrukcja rozprowadzenia powietrza w palniku, wielkość otworu wpuszczającego powietrze itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.01.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 WBS6aAL jest zalecana do palnika duża Ekoenergia przez jego producenta, bez żadnych odstawek, ale już na styk wchodzi RV-13AM (też silnik ok.70W)Nie wiem jak z montażem WPa06 do tego palnika, bo nie pamiętam, czy kiedyś próbowałem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 04.01.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 No ja właśnie porównywałem do WBS6aAL bo tą dużo ludzi ma i ją przysłaniają nawet do 30%. Więc tak sobie przeliczam jak moją musiałbym zdławić.Ale znów jak zmniejszałem mojej moc np na 70% to długo dochodził piec do zadanej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.01.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Przy sterowaniu fazowym jak w RT09pid, Bruli, Titanic itd. większość osób zmuszona jest korzystać z przysłonki dmuchawy i przysłaniają zostawiając szczeliny po 1,2 do 1,7cm. Twoja dmuchawa też w razie "W" wyposażona jest w przysłonkę na boku, bo wychodzimy z założenia, że mamy różne kotłownie, różne ciągi kominowe i być może ktoś będzie z tego korzystał. Moje doświadczenie z RV13AMs jest takie, że nie schodziłem nigdy poniżej 80%, raczej zostawałem w przedziale max. nastawy 90-100% dla sterownika Cobra/Puma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 04.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) przemc ja uzywam termostatu pokojowego, bo przy na samej nastawie kotla z pid wlaczony chodzil mi non stop piec, tylko obroty raz wchodzil na min, jak odchodzil od zadanej 2 stopnie to ponownie max, wiec teraz testuje z termostatem pokojowym Termostat Auraton 2005 - zwykly po kablu. Wiec opisuje jak u mnie chodzi: Temostat dzien od 8 do 24h temp. dzienna 22,5 stopniaTemp. nocna od 24 do 7h - 21 stopnia Termostat ze sterownikiem dzial na zasadzie zwarcia, rozwarcia.( w instrukcji sniezynka/sloneczko)Dzien-gdy temp.pomieszczenia spadnie do 22,25C podaje sygnal do Cobry rozwarty/uruchamia sie pompa i pracuje tak dlugo, aztemp.pomieszczenia uzyska 22,75C. Noc sloneczko-uruchamia sie od 20,75C, sniezynka - odlacza pompe przy 21,25C. Przy uzykaniu tem.w pomieszczeniu odlacza obieg, ale poza tym gdy obieg jest wylaczony, pompa CO jest uruchamiana i teraz domodyfikacji uzytkownia pausa od 2 do 60 minut, czas pracy tylko 2 minuty-stala wartosc.Ja mam pause 20 minut i w tym momencie ubolewam, ze nie ma w Cobrze funkcji zmiany czasu pracy pompy CO przy sniezynce, poniewaz przez2 minuty nawet na II biegu rozprowadza cieplo do polowy grzejnika, mysle ze jesli pompa pracowalaby dluzej jakies 5 minut, byloby super. Podsumowujac przy tem.na zewnatrz 5C caly obieg uruchami mi sie 3 razy w ciagu dnia od 8 do 24h. Nie wiem jak w nocy, nie sprawdzalam, moze 1 raz, albo wcale.Poza tym przy uzyskaniu tem. w pomieszczeniu i zamknietym obiegu/sniezynka caly czas pompa CO chodzi 2 minuty co 20 minut. Jestem zadowolona z uzytkownia termostatu pokojowego poniewaz wczesniej pompa chodzila mi non stop 24h, na I biegu, teraz chodzi 6 minut na godzine na II biegu jak jest obieg zamkniety, a gdy uzyska tem.zadana na kotle wyłacza sie wszystko i jest cicho w kotlowni, nawet dmuchawa. Moze opisalam cos chaotycznie, pisz jak cos jest niezrozumiale. Pozdrawiam, Ania Edytowane 4 Stycznia 2012 przez aniax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 05.01.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 przemc ja uzywam termostatu pokojowego, bo przy na samej nastawie kotla z pid wlaczony chodzil mi non stop piec, tylko obroty raz wchodzil na min, jak odchodzil od zadanej 2 stopnie to ponownie max, wiec teraz testuje z termostatem pokojowym Termostat Auraton 2005 - zwykly po kablu. Wiec opisuje jak u mnie chodzi: Temostat dzien od 8 do 24h temp. dzienna 22,5 stopnia Temp. nocna od 24 do 7h - 21 stopnia Termostat ze sterownikiem dzial na zasadzie zwarcia, rozwarcia.( w instrukcji sniezynka/sloneczko) Dzien-gdy temp.pomieszczenia spadnie do 22,25C podaje sygnal do Cobry rozwarty/uruchamia sie pompa i pracuje tak dlugo, az temp.pomieszczenia uzyska 22,75C. Noc sloneczko-uruchamia sie od 20,75C, sniezynka - odlacza pompe przy 21,25C. Przy uzykaniu tem.w pomieszczeniu odlacza obieg, ale poza tym gdy obieg jest wylaczony, pompa CO jest uruchamiana i teraz do modyfikacji uzytkownia pausa od 2 do 60 minut, czas pracy tylko 2 minuty-stala wartosc. Ja mam pause 20 minut i w tym momencie ubolewam, ze nie ma w Cobrze funkcji zmiany czasu pracy pompy CO przy sniezynce, poniewaz przez 2 minuty nawet na II biegu rozprowadza cieplo do polowy grzejnika, mysle ze jesli pompa pracowalaby dluzej jakies 5 minut, byloby super. Podsumowujac przy tem.na zewnatrz 5C caly obieg uruchami mi sie 3 razy w ciagu dnia od 8 do 24h. Nie wiem jak w nocy, nie sprawdzalam, moze 1 raz, albo wcale. Poza tym przy uzyskaniu tem. w pomieszczeniu i zamknietym obiegu/sniezynka caly czas pompa CO chodzi 2 minuty co 20 minut. Jestem zadowolona z uzytkownia termostatu pokojowego poniewaz wczesniej pompa chodzila mi non stop 24h, na I biegu, teraz chodzi 6 minut na godzine na II biegu jak jest obieg zamkniety, a gdy uzyska tem.zadana na kotle wyłacza sie wszystko i jest cicho w kotlowni, nawet dmuchawa. Moze opisalam cos chaotycznie, pisz jak cos jest niezrozumiale. Pozdrawiam, Ania Dla mnie jest jeden minus tego: termostat zczyta temp z jednego pomieszczenia. A co jeśli chcemy mieć różną temp w różnych pokojach? Dam czujnik w najbardziej zacienionym miejscu to w pokojach słonecznych mogę mieć za gorąco, dam czujnik w słonecznym miejscu to w innych mogę mieć za zimno. Ja u siebie będę zakładał termostaty na każdy grzejnik - zobaczymy ja to wyjdzie. Fakt że pompka będzie chodzić cały czas a u Ciebie jest rozłączana. Rozumiem że jak pompka Co jest rozłączona to piec idzie na czuwanie? Jak oceniasz wpływ na spalanie po założeniu czujnika pokojowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Po odcięciu układu grzewczego sterownik przejdzie w podtrzymanie. Z termostatem mocno zależy od domu i instalacji. Jednym pasuje, innym nie. Jak wybierzesz dobre pomieszczenie referencyjne a instalacja nie jest spitolona to średni rozkład temp. umożliwia uzyskanie komfortu cieplnego w całym domu. Jak chcesz mocniej schłodzić jeszcze konkretne pomieszczenia - wówczas możesz w nich na grzejnikach instalować termostaty. Jedno rozwiązanie nie musi całkiem wykluczyć drugiego. Wszystko kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ps. z modułem obsługi zaworu mieszającego Alligator możesz obsłużyć 2termostaty pokojowe.Jeden obsługiwany bezpośrednio z Cobry parowany z wyjściem pompa c.o.Drugi obsługiwany z Alligatora (alligator steruje kolejną pompą i układem grzewczym za zaworem mieszającym, posiada swój osobny czujnik temperatury)mała uwaga, alligator nie musi mieć podłączonego zaworu mieszającego, można go wykorzystać zwyczajnie do sterowania osobną pompą i osobnym obiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 05.01.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Wracając do przemyśleń o sterowniku PUMA... Nie wydaje się Wam, że PUMA ma beznadziejne sterowanie pompką CO? a w zasadzie takiego sterowania nie ma, bo w sumie obowiązują trzy nastawy: - 0% gdy temperatura zadana na STOP - 40% gdy kocioł dąży do zadanej - w pozostałych przypadkach zawsze 100% Ja u siebie swego czasu jak obserwowałem jak Puma moduluje pompą z CO nie zauważyłem aby pompa była obniżana tylko to 40%. Zaobserwowałem natomiast że warto mieć pompkę co najmniej na II biegu bo na I staje. Głębokość modulacji pompą CO jest zapewne powiązana z różnicą zadanych temperatur dla CO i CWU. Im większa różnica tym będzie mniejsza modulacja. Od kilku tygodni trzymam na kotle 65' (CWU - 45') z tym że mam przykręcony zawór 3D, od tego czasu pompa idzie cały czas na 100% bez żadnych modulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Damian modulacja pompą odbywa się w zakresie różnicy nastaw temp. < bądź = 6st.CPrzy różnicy >6st.C pompa idzie na full Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 05.01.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witajcie Wskakuję do tematu. Otórz, pisałem z kolegą Jareckim na PW, bowiem chcę zakupić palnik, sterownik...unowocześnić kocioł. Spec z Pleszewa (dalej chodzi o Jareckiego ) zaproponował mi ekoenergie II 15 - 35 kW + sterownik tatarek rt09 pid, ale że nie zawsze będę w domu, to wybraliśmy cobrę pid. A więc, oczekuję od was drodzy forumowicze, opinii nt. cobry, bądź pumy (działanie podobne, jak nie takie same). Możecie napisać ile spalacie, na jaką powierzchnię i przy jakich temp. zewnętrznych. Jak sterowniki radzą sobie ze spalaniem, dokładność, jakość. Czy miewacie jakieś problemy ze sterowaniem. Oraz dowolne ZA i PRZECIW sterownikowi. Jeśli ktoś posiada palnik ekoenergia, to też poczytam opinii. Żeby nie było, kolega Jarecki mi wszystko wyjaśniał itd., ale ważne są dla mnie opinie użytkowników. Pozdrawiam i oczekuję referatów na ten temat ps. dodam, że temat skam-p + puma przeczytałem, ale odpowiedzi na moje pytania, nie do końca się w temacie znalazły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 05.01.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ps. dodam, że temat skam-p + puma przeczytałem, ale odpowiedzi na moje pytania, nie do końca się w temacie znalazły. A jakie to pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witaj KardinalE Uściślij może jednak:- czym chcesz palić (na priva wspominałeś o miale węglowym)- jak często Ty będziesz obsługiwał sterownik (a umiesz i wiesz jak się bawić) a jak często "zieloni" pozostali domownicy- jakich funkcjonalności oczekujesz od sterownika ps. trafiłem na ciekawy wątek opisujący sam pellet na naszym rynku.http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?dzid=99&did=38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts