Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

andrew01, a nie możesz podłączyć sobie cyrkulacyjną pod zwykły sterownik za 20 zł z programatorem ?

Móc mogę, ale skoro sterownik ma takie możliwości..... To jest tylko i wyłącznie ograniczenie narzucane przez firmware :)

Taki mały OT odnośnie cyrkulacji... niestety nie pociągnąłem do łazienki czujki ruchu, a to chyba jest najsensowniejsza forma sterowania cyrkulacją...

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A do Cobry można podłączyć cyrkulacyjną?

W menu pomp widziałem chyba własnie cyrkulacyjną. Jak ją się włącza?

Można, ale tylko po podłączeniu modułu zaworu Alligator.

Z Alligatora podłączę kolejna pompę C.O. oraz właśnie pompę cyrkulacyjną, którą obsługujemy z menu cobry.

Przez Alligatora liczba pomp, którą Cobra może obsłużyć = 4 plus obsługa zaworu mieszającego....

Witam wszystkich.

Od 1m-c jestem szczęśliwym posiadaczem pieca SKAM-P PREMIUM 25 sterownik COBRA

Mam pytanie czy nie uważacie czy ten kopczyk nie jest za duży?

zaznaczam że nic nie zmieniłem w ustawieniach jak mi piec przyszedł węgiel to taki tańszy 670zł./tona, robi się skorupa ale się nawet wypala się dość dobrze. Inną sprawą jest że chyba jak by były mrozy większe to nie wiem czy by dał tyle ciepła co trzeba.

100_4214.jpg

100_4213.jpg

100_4212.jpg

100_4215.jpg

Masti 15

Możesz zapodać na wątek fotki jak Ci się ten miał pali oraz jaki masz z niego popiół??

Fotka wykresu pracy z kodu 1203 też mile widziana :)

Tak to wygląda, widziałem na forum większe spieki ale tak jak pisałem wcześniej gdy miał był wilgotny popiołek był jeszcze ładniejszy.

DSCN1212.jpg

DSCN1219.JPG

DSCN1223.jpg

DSCN1254.jpg

DSCN1251.jpg

Ok. czyli rozumiem że kopczyk dobry. Tak pytam bo na koszu jest obrazek z którego by wynikało że nie powinno tyle tego być na palniku ale może jakby się spieki nie robiły to by zlatywało z palnika.

Jeszcze takie pytanie jeżeli jest czujnik na powrocie to czy można sprawdzić jaka jest temperatura? i jak ustawić na zaworze trójdrożnym znaczy ile ma iść na powrót ciepłej wody?

U mnie odwrotnie do kolegi 280m mam wątpliwości czy kopczyk nie jest odrobinę zbyt niski, na środku palnika bywa odrobinę zapadnięty w stosunku do obwodu ale gdy próbowałem wydłużyć czas podawania zdarzało się że na większych mocach przesypywał się niespalony miał. Czy to może zaszkodzić ślimakowi?

Ok. czyli rozumiem że kopczyk dobry. Tak pytam bo na koszu jest obrazek z którego by wynikało że nie powinno tyle tego być na palniku ale może jakby się spieki nie robiły to by zlatywało z palnika.

Jeszcze takie pytanie jeżeli jest czujnik na powrocie to czy można sprawdzić jaka jest temperatura? i jak ustawić na zaworze trójdrożnym znaczy ile ma iść na powrót ciepłej wody?

Temp. powrotu widać w menu 1982 - to menu serwisowe z podglądem kilku rzeczy....

Na tych żeliwnych palnikach na około rantu palnika robi się taki wał ze spieków i popiołu.

To co się natomiast pali nie jest u Ciebie mocno wypukłe.

Chciałbyś dostać nowy soft do testowania ze strefami tygodniowymi?

Przypomnij mi wówczas na priva swojego maila.

U mnie odwrotnie do kolegi 280m mam wątpliwości czy kopczyk nie jest odrobinę zbyt niski, na środku palnika bywa odrobinę zapadnięty w stosunku do obwodu ale gdy próbowałem wydłużyć czas podawania zdarzało się że na większych mocach przesypywał się niespalony miał. Czy to może zaszkodzić ślimakowi?

Palisz miałem, to trochę inaczej wygląda.

Spróbuj tych zmian do miału węglowego w 2207 i będziesz widział, czy można lekko podawanie wydłużyć.

obecnie od świąt testuje na termostacie pokojowy i wszystko ładnie chodzi przy obecnych temp. na zewnatrz

czy istnieje mozliwosc wydluzenia pracy pompy CO podczas rozwarcia/sniezyczka?, pompa załącza mi sie tylko na 2 minuty, w mojej instalacji ciepla wowczas woda dohodzi tylko do 1/3 wysokosci grzejnikow :(

obecnie od świąt testuje na termostacie pokojowy i wszystko ładnie chodzi przy obecnych temp. na zewnatrz

czy istnieje mozliwosc wydluzenia pracy pompy CO podczas rozwarcia/sniezyczka?, pompa załącza mi sie tylko na 2 minuty, w mojej instalacji ciepla wowczas woda dohodzi tylko do 1/3 wysokosci grzejnikow :(

Czas pracy pompy jest stały, wynosi 2 min, ale w Pumie i Cobrze można

nastawiać pauzę. Przy ikonie termostatu powinna być nastawa pauzy

(domyślnie 18 min).

Pozdrowienia,

Włodek

Pytanie z innej beczki;

jak czyścicie swoje piece?

Mam metalowego skrobaka Teraz całą tą sadzę z wymienników zeskrobuje i ona spada na dół na palenisko. Tak ma być?

Dokładnie tak.

Tym metalowym skrobakiem zaczynasz zgarniać od samej góry w dół.

Ostatecznie wszystko zleci do skrzynki popielnikowej.

:)

eee dobra, jeszcze raz rzuciłem okiem i widzę,że masz Pumę

Musisz wejść w 2207 i zrobić "blokada przedmuchów na 0" wówczas podczas pracy podajnika będzie chwilowo podbijana dmuchawa na wyższe obroty.

Możesz też dla miału zmienić modulację mocy w 2207 na 20%.

Dzisiaj zajrzałem w menu 2207, okazuje się że blokadę przedmuchów miałem już ustawioną na 0 (być może zmieniałem już to podczas lektury wcześniejszych wpisów). Czy gdybym miał zamiar pali groszkiem to koniecznie powinienem ustawić to na "1"?

Modulację przedmuchów mam na 30%, szczerze mówiąc to nie mogę załapać na czym polega ta modulacja i nie mam pojęcia jak różnica tych 10 oczek może wpłynąć na pracę dmuchawy?