Jarecki79 09.01.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Z tą modulacją to kilka stron wcześniej była mowa. W skrócie im mniejsza wartość tej modulacji, tym mniejsze zwolnienie jest przyjmowane po dawce paliwa (zaobserwować to można przy pracy na małych mocach).Im wyższa wartość modulacji, tym większe zwolnienie przy pracy na niskich mocach.To 30% to sobie akurat możesz zostawić niezależnie czy palisz miałem czy groszkiem. Czy koniecznie musisz zmieniać przedmuchy? - to już zależy od jakości węgla.Dobre ekogroszki nie potrzebują tych podbić i wówczas spalają się bez większego spiekania a jak się trafi na słabsze to trzeba mocniej dmuchnąć okresowo, jak się cholerstwo palić nie chce. Wówczas pal sześć te kilka spieków, grunt, aby węgiel był przepalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 09.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 SiemkaPiszecie, że cobra lub puma sterują pompą CO w taki sposób, że chodzi 2 minuty. A nie można po prostu ustawić, aby pompa chodziła ciągle? np. od 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 09.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Siemka Piszecie, że cobra lub puma sterują pompą CO w taki sposób, że chodzi 2 minuty. A nie można po prostu ustawić, aby pompa chodziła ciągle? np. od 35 stopni. To dotyczy współpracy z termostatem pokojowym, gdy temp. w pomieszczeniu zostanie osiągnięta (nie grzejemy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 09.01.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 To wiem, ale zwątpiłem co do zwykłego sterowania więc może chodzić ciągle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 09.01.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 No pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 09.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 No pewnie Nie wiem jak jest w nowej cobrze ale w pumie pompa CO może być zmodulowana (zmniejszona moc) gdy sterownik jest w trakcie grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Nie wiem jak jest w nowej cobrze ale w pumie pompa CO może być zmodulowana (zmniejszona moc) gdy sterownik jest w trakcie grzania CWU. Jest tak samo, jak jesteśmy w zakresie różnicy temp. 6st.C między C.O. i CWU, to pompa może być modulowana. Inna opcja to praca skokowa pompy, gdy nam modulacja pracy pompy nie odpowiada. W zasadzie ma to znaczenie głównie przy wyższej nastawie CWU od C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 09.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam ponownie...Z moich ponownych obserwacji...Dziś zauważyłem niepokojącą sytuację, która już była wcześniej widywana ale ją zlekceważyłem (ktoś już nawet o tym pisał na forum)... a mianowicie... PUMA dochodzi do zadanej temperatury (w moim przypadku 50st C) osiąga np 51, 52, 53 stopnie... i tak dalej... (moc kotła około 50%) zamiast zwolnić i zmniejszyć moc kotła... to cały czas prze do przodu... o dziwo... na chwilę zrobię STOP (cały sterownik) i z powrotem START i momentalnie sterownik przechodzi w podtrzymanie na minimalną moc 2%Co to za dziwo i jak to zniwelować?Po drugie... zszedłem do czasu pracy podajnika o 40 minut czyli obecnie do 55 minut... jak dalej zmniejszać czas pracy?Trzecie... z uwagi na to, że osobiście jestem użytkownikiem i tego kotła i tego sterownika...to pozwolę sobie na małą krytykę... bo tu samo słodzenie... i jeszcze producent sterownika popadnie w samozachwyt i wytworzy nowy sterownik i przestanie pisać nowy soft do PUMY... ja w przeciwieństwie do większości wypowiadających się tu na forum o.. jestem sceptycznie nastawiony do PUMY... i powiem więcej.. nie jestem nią zachwycony... jak na sterownik w tym przedziale cenowym... to pozostawia wiele do życzenia... bo to niby taki mini komputer z wygórowanym jak na takie urządzenie procesorem... a tak naprawdę niewiele potrafi w stosunku do o wiele tańszych sterowników... chociażby... przed chwilą przeczytałem, że ktoś pyta o czas pracy pompy przy regulatorze pokojowym... dlaczego zmieniając soft producent nastawia się głównie na efekt wizualny? a komu on potrzebny? dlaczego nie bierze się pod uwagę potrzeb realnych użytkowników? dlaczego chociażby w tym przypadku... zmieniając soft nie dać dodatkowej regulacji pracy pompy np 2; 3; 4; 5; 10 minut.... i wiele można by tu wymieniać.. choć ukłon w stronę producenta trzeba oddać za chociażby strefy tygodniowe... bo to faktycznie "przydatna" zmiana... Odnośnie pracy pompki CO... przecież jest praca płynna i skokowa... dlaczego nie dopisać regulacji pracy i postoju w przypadku skokowej pracy pompki? Przecież na dobrą sprawę, mogłoby to załatwić pracę regulatora pokojowego...Na koniec już powiem... że mój sterownik PUMA musiałem osobiście od nowości sam poprawiać, bo przewody które są widoczne od spodu nie były poprzykręcane i powypadały z zacisków... to trochę żenujące... Mam nadzieję, że wszyscy zachwycający się tym sterownikiem potraktują te uwagi jako kreatywną krytykę... Ogólnie sterownik pracuje poprawnie... ale poprawnie pracuje też u mojego znajomego sterownik za 300zł...Może warto nad tym pomyśleć konstruując nowy soft... PS. Nowe ładne wygładzone ikony i piękne menu dla PUMY nie zrobi z niej cudu techniki... warto zdecydowanie dodawać nowe regulacje... uwzględniać wpisy użytkowników a nie zawalać i tak małą pamięć sterownika zbędnymi pięknościami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 09.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Czy koniecznie musisz zmieniać przedmuchy? - to już zależy od jakości węgla. Dobre ekogroszki nie potrzebują tych podbić i wówczas spalają się bez większego spiekania a jak się trafi na słabsze to trzeba mocniej dmuchnąć okresowo, jak się cholerstwo palić nie chce. Wówczas pal sześć te kilka spieków, grunt, aby węgiel był przepalony. Ja mam słaby groszek, co się topi jak więcej dmuchawa podaje powietrza na palnik. Testowałem rozwiązanie z przedmuchami i bardzo szybko z niego uciekłem. Tak na prawdę warto u siebie sprawdzać która z opcji lepiej się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 09.01.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 przemc, co do Twojej krytyki w kwestii pójścia w design zamiast w rozwijanie funkcjonalności to się zgadzam. Natomiast zapytaj znajomego kiedy dostanie do swojego sterownika nowe funkcje i kiedy będzie mógł go podłączyć do neta Dla mnie mogło by być większe tempo prac, bo lista potrzebnych funkcjonalności jest pokaźna... Zapewne gdyby było tylko jedno sterowanie to zmiany byłyby szybsze. A tak to mamy teraz Pumę, Cobrę, aż boję się myśleć o Skorpionie Zespół ten sam, a roboty coraz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 09.01.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Z tym podłączeniem do neta to jeszcze trochę wody upłynie, akurat ten obszar to trzeba przyznać że konkurencja zagospodarowała wzorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 09.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam ponownie... Z moich ponownych obserwacji... Dziś zauważyłem niepokojącą sytuację, która już była wcześniej widywana ale ją zlekceważyłem (ktoś już nawet o tym pisał na forum)... a mianowicie... PUMA dochodzi do zadanej temperatury (w moim przypadku 50st C) osiąga np 51, 52, 53 stopnie... i tak dalej... (moc kotła około 50%) zamiast zwolnić i zmniejszyć moc kotła... to cały czas prze do przodu... o dziwo... na chwilę zrobię STOP (cały sterownik) i z powrotem START i momentalnie sterownik przechodzi w podtrzymanie na minimalną moc 2% Co to za dziwo i jak to zniwelować? A na ile masz ustawione CWU? Może dogrzewa jeszcze wodę po to aby miał odpowiedni zapas do ogrzewania CWU... Najlepiej mieć CWU ustawione o 10 stopni mniej niż CO i podobnych problemów nie powinno być - ja ich nie obserwowałem (teraz mam znowu CWU działającą nonstop, bo mi ładniej dopala groszek i nie skacze dożo od zadanej CO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 09.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Z tym podłączeniem do neta to jeszcze trochę wody upłynie, akurat ten obszar to trzeba przyznać że konkurencja zagospodarowała wzorowo. E tam, więcej optymizmu Chłopaki działają, więc będzie - pytanie tylko czy jeszcze w tym sezonie.... Konkurencja neta ma od dawna i odbiera klientów tą funkcjonalnością zainteresowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 09.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A może strefy z obniżoną nastawą CO, wcześniej o tym pisałem i potwierdził to damianlisu że przez jakiś czas pamięta jeszcze poprzednią, wyższą nastawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 09.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A może strefy z obniżoną nastawą CO, wcześniej o tym pisałem i potwierdził to damianlisu że przez jakiś czas pamięta jeszcze poprzednią, wyższą nastawę. W sumie też racja. U siebie nie korzystam ze stref, a było o tym kiedyś wspominane. Być może w ostatniej wersji nie wyszła jeszcze poprawka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A może strefy z obniżoną nastawą CO, wcześniej o tym pisałem i potwierdził to damianlisu że przez jakiś czas pamięta jeszcze poprzednią, wyższą nastawę. To nie jest efekt pamięci Opisany objaw przy zmianie nastawy wynikający ze strefy czasowej jest celowy, chodzi o płynne przejście z jednej nastawy do drugiej. Tempo zmiany nastawy to 1'C / min,czyli aby przejść z korekcji +9 na +0 potrzeba 9minut..... Przemc rozumiem tak: - na plus strefy tygodniowe - chciałbyś opcji zmiany czasu pracy pompy przy termostacie a nie tylko regulacji czasu przerwy - chciałbyś, aby dla wyboru praca pompy skokowa móc zadać ile pompa ma pracować i w jakiej przerwie To zawieszenie na mocy może mieć też inny powód, sterownik szuka innej korekcji pracy, natomiast robiąc reset STOPem i ponownie naciskając start sterownik zaczyna swoją pracę od zera i widzi, że jest poza temp. zadaną, więc czeka. Grunt,że non stop nie idzie na +5st.C powyżej zadanej, bo konkurencja z tym walczy. Zawsze jest tak,że coś w danym produkcie jest lepsze dla danej osoby. Zacytuję tutaj Zawijana2 dla przemyślenia: "Kol. Jarecki - Witam w Nowym Roku Dlaczego nie pochwalić czegoś (eCoal.pl), co sobie dobrze radzi w różnych warunkach? Na rynku już pracuje kilka tysięcy kotłów na eCoalu opartych. Gdy popatrzeć na mapkę, zarejestrowanych tylko cząstka. " To była odpowiedź na moje uznanie odnośnie pochwały pracy kotła kolegi Tesel. Macie jednak rację, kilku klientów zdecydowało się na eCoala ze względu właśnie na internet. To trzeba nadrobić. E-M ma więcej projektów na tapecie i trochę się martwię o czas, kiedy chcą z tym nadążyć. Sa sterowniki Skorpion, Cobra, Puma a w planach jeszcze jeden poszerzający rodzinę.... Jest ten moduł zaworu mieszającego, on zwiększa funkcjonalność o kolejne dwie pompy plus zawór, też ze względu na te moduły trzeba było ponoć trochę sterownik przemeblować. Jest moduł Spider, który jeszcze jest poprawiany, choć ja bym wolał, aby w jego miejsce najpierw był necik a dopiero później ten moduł GSM to tak na gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 09.01.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A na ile masz ustawione CWU? Może dogrzewa jeszcze wodę po to aby miał odpowiedni zapas do ogrzewania CWU... Najlepiej mieć CWU ustawione o 10 stopni mniej niż CO i podobnych problemów nie powinno być - ja ich nie obserwowałem (teraz mam znowu CWU działającą nonstop, bo mi ładniej dopala groszek i nie skacze dożo od zadanej CO). CWU mam ogólną nastawę na 48 st. C ale CWU mam całą sobę na STOP CO chodzi w strefach... tzn. 1 godzinę chodzi i jedną godzinę pracuje tak w kółko przez całą dobę Wiecie jak w takiej sytuacji chodzi sterownik? na STOP temperatura dochodzi nawet do 75 st C - wóczas temperatura powrotu potrafi spaść do około 34 st C przy pracy temperatura około 51 st C powrót około 43 st C Nie wiem czy mi się uda... ale to wykres z mojego sterownika przypomnę Nastawa CO: 50st C CWU: 48 st C (przez cały czas na STOP) dmuchawa: max 72 min 5 modulacja 20% blokada przedmuchów: 1 zawór 3D ustawiony pomiędzy 2 a 3 (w skali 1 do 10) - przy 5 całe zasilanie idzie na dom podłogówka zawór mieszający ustawiony na 2,5 w skali od 1 do 10 W domu temperatura: na parterze 24,7 - 24,9st C na piętrze nie wiem ale na pewno około 23,5st C Trzy: jedna na CO (sterowana przez PUMĘ) ustawiona na II bieg druga na podłogówkę pracująca poza PUMĄ cały czas na I biegu trzecia pompka do CWU ale ona cały czas na STOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 09.01.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 W powyższym poście walnąłem byka.. CO 1 godzinę na STOP i jedną godziną pracuje... i tak w kółko całą dobę oprócz 2 godzin rano i dwóch wieczorem kiedy to od 4-6 i od chyba 17-19 czas pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 09.01.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 oto wykres pracy mojej PUMY: http://images49.fotosik.pl/1256/17a9552f57746b7cm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 10.01.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Przemc, dwie sprawy Dziś zauważyłem niepokojącą sytuację, która już była wcześniej widywana ale ją zlekceważyłem (ktoś już nawet o tym pisał na forum)... a mianowicie... PUMA dochodzi do zadanej temperatury (w moim przypadku 50st C) osiąga np 51, 52, 53 stopnie... i tak dalej... (moc kotła około 50%) zamiast zwolnić i zmniejszyć moc kotła Może masz za bardzo wyśrubowane nastawy, sądzę że sterownik próbuje jak Jarek wspominał robić korekty. U mnie Puma chodzi na 9/40 czyli podawania ma 9 sek i 40 przerwy. Efekt jest taki że piec chodzi na wyższej mocy, zresztą była tutaj nie tak dawno dyskusja na ten temat. Osobiście zaobserwowałem sytuację następującą, gdy dużo sypiesz groszku w jednym podaniu i masz krótką przerwę Puma potrafi trzymać się bez większych odchyleń od zadanej, potrzebuje mniejszego zakresu mocy do podniesienia temp. Przy tych wyśrubowanych nastawach sam nie wiem co kombinuje i u mnie siedzi często w podtrzymaniu. zawór 3D ustawiony pomiędzy 2 a 3 (w skali 1 do 10) - przy 5 całe zasilanie idzie na dom To ile idzie na instalację tak z ciekawości ? Gdy ja ustawię swój na 2-3 mam ok 30' na dom. Trochę to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts