Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka tygodni temu rozmawiałem z p. Włodkiem na ten temat. Stanowisko jego jest takie, nie ma sensu zrzucać nadmiaru energii na CWU. I racja.

Ostatnia wersja 9.939 po moich zgłoszeniach zawiera w głównej mierze poprawki przed przegrzaniem. Przy przegrzaniu pompa CWU powinna ruszyć po przekroczeniu 85'

Z tym podłączeniem do neta to jeszcze trochę wody upłynie, akurat ten obszar to trzeba przyznać że konkurencja zagospodarowała wzorowo.

I jest jeszcze aplikacja na Androida co by z telefoniku sprawdzić co kocioł porabia :p

Powiem szczerze że mnie do Skampa przekonało to że jednak można coś w sterowniku pozmieniać i doprecyzować oraz czyszczenie wymienników w poziomie a nie w pionie.

Gdyby nie to, to wybrałbym ecoala.

Tutaj przyznaję rację dla przemc, zmiany które teraz są robione są bardziej kosmetyczne.

Nie ma natomiast zmian w kierunku większej funkcjonalności sterownika a już na pewno trzeba gonić konkurencję z netem.

Edytowane przez art-e

przemc, patrząc na wykres to te skoki temperatury można uzasadnić w taki sposób, że kiedy zatrzymujesz pracę pompy CO odbiór ciepła robi się znikomy, a żar w palniku podbija jeszcze dodatkowo temperaturę. Zatrzymanie pompy CO nie jest równoznaczne z wygaszeniem palnika ;)

Na wykresie nie zaznaczyłeś temperatury zadanej. Aż trudno uwierzyć, że CO jest na 50 stopni, bo wchodzi w 100% mocy ponad tą temperaturą. To jednak można uzasadniać tym, ze CWU jest zadane na 48 stopni, więc sterownik będzie zawsze utrzymywał na CO więcej od tej wartości o ładnych kilka stopni po to aby mógł dogrzać CWU.

Na Twoim miejscu pobawiłbym się we włączanie i wyłączanie osobnej pompy na podłogówkę (tej która działa poza sterownikiem). Zjedźesz w ten sposób z temperaturą na parterze na taką jak na pietrze i zaoszczędzisz ;)

Zrób test z wyłączeniem nastawy CWU. Jak się nagrzeje CWU to na kilka godzin ją wyłącz.

Zrób także test z wyłączeniem grawitacji na CWU - zamknij obieg za pomocą zaworu kiedy będziesz miał wyłączoną nastawę CWU.

Edytowane przez ppietrz

przemc,

Na wykresie nie zaznaczyłeś temperatury zadanej. Aż trudno uwierzyć, że CO jest na 50 stopni, bo wchodzi w 100% mocy ponad tą temperaturą. To jednak można uzasadniać tym, ze CWU jest zadane na 48 stopni, więc sterownik będzie zawsze utrzymywał na CO więcej od tej wartości o ładnych kilka stopni po to aby mógł dogrzać CWU.

hmmm i to tłumaczy dlaczego gdy ma już na zegarze 57-58 stopni, jeszcze jedzie z mocą na 100% i podbija na 70 stopni?

Nie ma natomiast zmian w kierunku większej funkcjonalności sterownika a już na pewno trzeba gonić konkurencję z netem.

Chciałem zauważyć strefy tygodniowe - to jest funkcjonalność

Chciałem zauważyć moduł zaworu - obsługa zaworu, kolejnej pompy a także cyrkulacji w Cobrze, - to także funkcjonalność

Chciałem zauważyć,że w nowym sofcie zniknęło sporo kodów a moduły obsługiwac można zaraz po ich podłączeniu, gdy robią się z automatu widoczne - to jest funkcjonalność....

Podobnie jak Wy czekam na neta, moduł GSM uważam za element przydatny podczas budowy domu, gdy pierwszy sezon nie mieszkamy.

Tak, ale zastanawiam się jak to realizuje.

Nastawy CWU wyglądają tak:

STOP, 40st.C i w górę.

Albo STOP albo 48st.C, jak zrobił STOP przy nastawie 48st.C? Może tylko wyłączył korekcję stref? Woda w bojlerze ciepła?

Dokładnie o to chodzi. Dla sterownika CWU cały czas działa ;)

Przypuszczam, że CWU działa na grawitacji, więc pokusiłbym się o rzeczywiste wyłączenie CWU na sterowniku...

Podobnie jak Wy czekam na neta, moduł GSM uważam za element przydatny podczas budowy domu, gdy pierwszy sezon nie mieszkamy.

Jeśli w telefonie można byłoby obejrzeć ładnie wykresy to ok, ale w module zdaje się, można tylko zmienić temperaturę zadaną CO, CWU....

Konkurencja w tej materii po prostu wymiata.

Jak wyłączona będzie pompa CO zrobi to bez problemu...

no tak ale wg mnie z wykresu wynika iż:

wychodzi z podtrzymania (czyli kiedy miał stop) temperature ma 57-58 stopni - czyli i tak jeszcze większą od zadanej i daje mu jeszcze w kitę na 100% co powoduje że dociąga do 70 stopni. po jaką cholerę ?

no tak ale wg mnie z wykresu wynika iż:

wychodzi z podtrzymania (czyli kiedy miał stop) temperature ma 57-58 stopni - czyli i tak jeszcze większą od zadanej i daje mu jeszcze w kitę na 100% co powoduje że dociąga do 70 stopni. po jaką cholerę ?

Zgodzę się - dla mnie także nie jest to zrozumiałe. Kiedy CO i CWU ma powyżej zadanej powinien działać w podtrzymaniu.

po jaką cholerę

Ale jesteście uparci. Wg algorytmu PID musi nastąpić jakiś wzrost temp w zadanym czasie. Jeśli ten wzrost jest znikomy (ze względu na wyśrubowane nastawy rzędu 1:5 lub więcej) sterownikowi wydaje się że jest duży odbiór ciepła i stara się nie dopuścić do znacznego spadku temp pod zadaną. Czasami tutaj również może wchodzić w rachubę brak kopczyka na retorcie i musi nastąpić kilka/kilkanaście cykli aby uzupełnić braki.

W efekcie jedzie na 100% gdy jest ponad zadaną i następuje przeciągnięcie. Trzeba dodać ładnych parę sekund do podawania i dać kilkugodzinny czas aby algorytm zaadoptował się do nowych nastaw.

Chciałem zauważyć strefy tygodniowe - to jest funkcjonalność

Chciałem zauważyć moduł zaworu - obsługa zaworu, kolejnej pompy a także cyrkulacji w Cobrze, - to także funkcjonalność

Chciałem zauważyć,że w nowym sofcie zniknęło sporo kodów a moduły obsługiwac można zaraz po ich podłączeniu, gdy robią się z automatu widoczne - to jest funkcjonalność....

Zgadzam się Jarek. To są funkcjonalności.

Jednak każda firma musi monitorować zadowolenie klienta i znać jego oczekiwania. Dzięki niemu istnieje. To oznacza że musi brać pod uwagę - co dla klienta jest ważniejsze aby pojawiło się jako pierwsze w zmianach i chyba o to wszystkim tutaj chodzi.

Nikt nie mówi że nic się nie dzieje, ale że mogłoby się dziać w innej płaszczyźnie :)

Ale jesteście uparci. Wg algorytmu PID musi nastąpić jakiś wzrost temp w zadanym czasie. Jeśli ten wzrost jest znikomy (ze względu na wyśrubowane nastawy rzędu 1:5 lub więcej) sterownikowi wydaje się że jest duży odbiór ciepła i stara się nie dopuścić do znacznego spadku temp pod zadaną. Czasami tutaj również może wchodzić w rachubę brak kopczyka na retorcie i musi nastąpić kilka/kilkanaście cykli aby uzupełnić braki.

W efekcie jedzie na 100% gdy jest ponad zadaną i następuje przeciągnięcie. Trzeba dodać ładnych parę sekund do podawania i dać kilkugodzinny czas aby algorytm zaadoptował się do nowych nastaw.

A ja myślałem że celem algorytmu PID jest utrzymanie temp takiej jaką ustawimy - nie 30st, nie 40 st, nie 70 st a dokładnie 50 st (plus histereza) i to na takich parametrach jakie ustawiliśmy.

Tak ma modulować mocą (pauza, nadmuch) aby to osiągnąć.

Ale jesteście uparci. Wg algorytmu PID musi nastąpić jakiś wzrost temp w zadanym czasie. Jeśli ten wzrost jest znikomy (ze względu na wyśrubowane nastawy rzędu 1:5 lub więcej) sterownikowi wydaje się że jest duży odbiór ciepła i stara się nie dopuścić do znacznego spadku temp pod zadaną.

Nie rozumiem...

Czasami tutaj również może wchodzić w rachubę brak kopczyka na retorcie i musi nastąpić kilka/kilkanaście cykli aby uzupełnić braki.

W efekcie jedzie na 100% gdy jest ponad zadaną i następuje przeciągnięcie.

Hmmm... jest jakiś czujnik wysokości kopczyka?

Trzeba dodać ładnych parę sekund do podawania i dać kilkugodzinny czas aby algorytm zaadoptował się do nowych nastaw.

No na wykresie jest cały dzień....