art-e 10.01.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Dodam jeszcze że u mnie dopiero jak schodzi z temp poniżej zadanej i to dolnej granicy histerezy - wtedy dopiero uznaje że spadek temp będzie znaczny i wchodzi na wyższe moce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.01.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Dodam jeszcze że u mnie dopiero jak schodzi z temp poniżej zadanej i to dolnej granicy histerezy - wtedy dopiero uznaje że spadek temp będzie znaczny i wchodzi na wyższe moce. W PID także jest histereza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 10.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 W PID także jest histereza? W Cobrze jest 2 stopnie. Więc jak mam ustawione 52 stopnie sterownik chodzi 50-54 stopni. Przy czym dopiero jak zejdzie do np 51,2 stopnia zaczyna zwiększać stanowczej moc aby podciągnąc do zadanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.01.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Odnośnie wykresu który wstawił przemc, to by musiał się wypowiedzieć p. Włodek, a najlepiej po przeanalizowaniu archiwum. Dalej gdybając to może np. gdy już jest strefa gdy grzeje, to sterownik widzi, że bardzo szybko spada temp. na kotle (która w czasie postoju urosła) i sterownik próbuję jak najszybciej przełamać trend opadania CO i dlatego grzeje. A jak ma takie szybkie opadania to grzeje wcześniej zanim spadnie poniżej zadanej. Jak miał by grzać tylko gdy spadnie poniżej zadanej to chyba w trybie dwustanowym, bez pid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Na wykresie brak zaznaczenia temp. kotła z algorytmu a także temp. zadanej Tak, czujnik kosza jest także czujnikiem wspomagającym wysokośc kopca Art-e puść kocioł na 5godzin z ciągłym odbiorem ciepła, to będzie szedł jak po sznurku. Zależy od instalacji i inwencji użytkownika sterownika. Skoro sterownikowi obcinam odbiór ciepła, to przecież w tym momencie moc nie znika, jak pompa nie działa to temp. na kotle rośnie. Skoro dobiera pełną moc, to pewnie wynika to także z danych wyjściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 10.01.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Odnośnie wykresu który wstawił przemc, to by musiał się wypowiedzieć p. Włodek, a najlepiej po przeanalizowaniu archiwum. Dalej gdybając to może np. gdy już jest strefa gdy grzeje, to sterownik widzi, że bardzo szybko spada temp. na kotle (która w czasie postoju urosła) i sterownik próbuję jak najszybciej przełamać trend opadania CO i dlatego grzeje. A jak ma takie szybkie opadania to grzeje wcześniej zanim spadnie poniżej zadanej. Jak miał by grzać tylko gdy spadnie poniżej zadanej to chyba w trybie dwustanowym, bez pid. Tak andrew01, to chyba najlepsze wytłumaczenie. Pewnie sterownik zaraz by się ustabilizował ale on ma znowu STOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 10.01.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Nie rozumiem... Ustaw czasy na powiedzmy 10:40, czyli 1:4, poobserwuj jak pracuje sterownik i jak dobiera moce blisko zadanej. Teraz ustaw 10:25, i ta sama obserwacja. Wniosek powinien nasunąć się sam. Czym więcej sypiesz na retortę groszku tym masz większy przyrost temp z zadanym czasie a to z kolei skutkuje pracą kotła na mniejszych mocach. Sprawdzone u mnie przez okres ostatnich dwóch sezonów. Hmmm... jest jakiś czujnik wysokości kopczyka? Hehe, chciałbym i Ty również aby takie cudo było. Mówię o wychładzaniu czy o powolnym dobijaniu do temp zadanej ze względu na odsłonięte kanały napowietrzające retortę. No na wykresie jest cały dzień.... Też nie do końca miałem to na myśli. Jeśli masz ustawione podawanie na 10:40 i zmienisz na np 20:30 sterownik będzie jeszcze przeciągał przez jakiś okres. W późniejszym czasie powinien dobierać moce bardziej dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Hehe, chciałbym i Ty również aby takie cudo było. Mówię o wychładzaniu czy o powolnym dobijaniu do temp zadanej ze względu na odsłonięte kanały napowietrzające retortę. Plus aktywny czujnik kosza, jeżeli temp. na koszu zbliża się do alarmu, algorytm wcześniej zaczyna skracać pauzy, aby podnieść kopczyk i nie dopuścić do sztywnego alarmu temp. kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.01.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 No to jeszcze brakuje na wykresie temperatury kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.01.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tak andrew01, to chyba najlepsze wytłumaczenie. Pewnie sterownik zaraz by się ustabilizował ale on ma znowu STOP Taka przerywana praca niekoniecznie musi być dobra. Kocioł u przemca mógłby pracować non stop z przerywaną pracą pompy podłogówki na zewnętrznym regulatorze oraz razem z zaworami termostatycznymi na piętrze. Powinno to zapewnić równa pracę kotła i zmniejszyć spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.01.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Taka przerywana praca niekoniecznie musi być dobra. Kocioł u przemca mógłby pracować non stop z przerywaną pracą pompy podłogówki na zewnętrznym regulatorze oraz razem z zaworami termostatycznymi na piętrze. Powinno to zapewnić równa pracę kotła i zmniejszyć spalanie. Skoro i tak praca u przemc jest szarpana, to nie lepiej przejść na dwustanowy i wyłączyć PID'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.01.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 przemc, patrząc na wykres to te skoki temperatury można uzasadnić w taki sposób, że kiedy zatrzymujesz pracę pompy CO odbiór ciepła robi się znikomy, a żar w palniku podbija jeszcze dodatkowo temperaturę. Zatrzymanie pompy CO nie jest równoznaczne z wygaszeniem palnika Na wykresie nie zaznaczyłeś temperatury zadanej. Aż trudno uwierzyć, że CO jest na 50 stopni, bo wchodzi w 100% mocy ponad tą temperaturą. To jednak można uzasadniać tym, ze CWU jest zadane na 48 stopni, więc sterownik będzie zawsze utrzymywał na CO więcej od tej wartości o ładnych kilka stopni po to aby mógł dogrzać CWU. Na Twoim miejscu pobawiłbym się we włączanie i wyłączanie osobnej pompy na podłogówkę (tej która działa poza sterownikiem). Zjedźesz w ten sposób z temperaturą na parterze na taką jak na pietrze i zaoszczędzisz Zrób test z wyłączeniem nastawy CWU. Jak się nagrzeje CWU to na kilka godzin ją wyłącz. Zrób także test z wyłączeniem grawitacji na CWU - zamknij obieg za pomocą zaworu kiedy będziesz miał wyłączoną nastawę CWU. Może i trudno w to uwierzyć ale nastawa CO jest na 50 stopni a CWU (nastawa 48stopni) mam cały czas na STOP Mi nie chodzi o czas kiedy sterownik przechodzi na STOP bo to normalne że temperatura będzie podbijana, bo przecież pompka CO stoi w miejscu a CWU jest cały czas wyłączona (nie ma strat poprzez ruch wody) Mi chodzi o czas kiedy kocioł pracuje... zadana 50 stopni... sterownik przekracza ją.... Wczoraj gdy wszedłem do kotłowni... temperatura na kotle była 60 stopni a sterownik cały czas napędzał kocioł i nie zwalniał (wskazywał moc kotła 40%). Zrobiłem na chwilę stop i start i momentalnie sterownik przerzucił kocioł na 2% mocy. Co do wyłączenia okresowego dodatkowej pompki (tej od podłogówki) to rozumiem że poprzez rozdzielacz podłączyć do sterownika razem z pompką CO, tak? A co do zaworu 3D to jak zamknąć obieg za pomocą zaworu? Musiałbym nocować w kotłowni... a na to czasu brak Przypomnę, że grzanie CWU mam ustawione na 48 stopni i włączone strefy, z tymże przez cały czas są ustawione na STOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.01.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Może i trudno w to uwierzyć ale nastawa CO jest na 50 stopni a CWU (nastawa 48stopni) mam cały czas na STOP STOP jest w tedy gdy nastawa CWU będzie poniżej 40 stopni. U siebie masz 48, więc nie masz stop. Co do wyłączenia okresowego dodatkowej pompki (tej od podłogówki) to rozumiem że poprzez rozdzielacz podłączyć do sterownika razem z pompką CO, tak? Miałem na myśli wyłącznik czasowy. A co do zaworu 3D to jak zamknąć obieg za pomocą zaworu? Musiałbym nocować w kotłowni... a na to czasu brak Przypomnę, że grzanie CWU mam ustawione na 48 stopni i włączone strefy, z tymże przez cały czas są ustawione na STOP U siebie poza zaworem 4D mam zawór odcinający obieg CWU. Być może u Ciebie go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.01.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 STOP jest w tedy gdy nastawa CWU będzie poniżej 40 stopni. U siebie masz 48, więc nie masz stop. Jak pisałem. Nastawa CWU jest 48 stopni i włączone strefy, z tymże w każdej godzinie strefy jest STOP U siebie poza zaworem 4D mam zawór odcinający obieg CWU. Być może u Ciebie go nie ma. Na jakiej zasadzie on działa? I co nim steruje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.01.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Przypomnę. Nastawa CWU na 48 stopni, przy czym mam włączone strefy czasowe, ale każda gpdzina strefy jest na STOP, czyli pompka CWU cały czas stoi. Pisząc o tym podbijaniu temperatury przez sterownik mówie o czasie kiedy temperatura na kotle wyższa niż zadana a temperatura CWU powyżej 50 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.01.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) nie wiem czy jedynym rozwiązaniem nie byłoby właśnie wpięcie obu pomp tj CO i podłogówki w jedno gniazdo i podłączenie regulatora pokojowego Edytowane 10 Stycznia 2012 przez przemc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.01.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Na jakiej zasadzie on działa? I co nim steruje? Nic nim nie steruje. To zwykły zawór który założył w układzie hydraulik. Dla mnie był pomocny w zdiagnozowaniu co się dzieje, bo także miałem na początku niejasności odnośnie wykresów. Doszedłem np. do tego, że obieg CWU zmieniał swój kierunek przez co powrót wychładzał CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.01.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Przypomnę. Nastawa CWU na 48 stopni, przy czym mam włączone strefy czasowe, ale każda gpdzina strefy jest na STOP, czyli pompka CWU cały czas stoi. Pisząc o tym podbijaniu temperatury przez sterownik mówie o czasie kiedy temperatura na kotle wyższa niż zadana a temperatura CWU powyżej 50 stopni Zmniejsz nastawę poniżej 40 stopni i sprawdź jak będzie. Wyłącz strefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Zobaczymy w późniejszym terminie, czy coś da radę zrobić z tą współpracą z termostatem pokojowym.Ustawiana jest pauza pracy pompy, więc jak temp. nie dochodzi do wszystkich grzejników, to należy pauzę skracać.Efektem może być przegrzanie pomieszczeń, ale to będzie niezależnie czy dłużej popchnie pompa C.O. np. 5minut z pauzą 20minut, czy pompa będzie pracować 2minuty co np. 8-10minut, efektem końcowym będzie taka sama dystrybucja ilości ciepłej wody... Ten drugi element przy pracy z modulacją pompy lub skokowej działa tylko przy dogrzewaniu CWU. Więc albo modulowana pompa albo 5minut/15minut do wyboru. Ja bym szukał rozwiązania i problemu w samym wykonaniu instalacji. Czekam jeszcze na drobną korektę opisu w Cobrze i mam nadzieję,że w ciągu tygodnia soft ze strefami tygodniowymi pojawi się na stronie E-M wraz z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.01.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 nie skupiajcie się na wykresie bo nie on jest tu problemem Wykres wygląda jak wygląda bo CO pracuje w strefach tzn 1 godzinę pracuje 1 godzinę stoi i tak w kółko przez 24h ale o tym już pisałem. Problem tkwi w tym że sterownik nie zatrzymał pieca tylko gnał do przodu mimo już przekroczonej temperatury zadanej a powinien zrobić tak jak to uczynił po chwilowym go zatrzymaniu i ponownym wystartowaniu czyli zatrzymać piec Wiadomo że od razu temperatura się nie zatrzyma lub nie zacznie spadać ale no usilnie podnosił temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts