ppietrz 10.01.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 przemc, zrób tak jak napisałem i daj znać czy coś się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 dopisze jeszcze że bez stref czasowych sterownik pracuje równo +-1.5 stopnia i nie ma takiej sytuacji ale wówczas (fakt że miałem trochę inne nastawy) podajnik pracował około 100 minut w ciągu doby To przy obecnych temperaturach trochę zbyt długo Tym bardziej że temperatura w domu w chwili obecnej mimo że pompka CO chodzi tylko połowę czasu utrzymuje się stała około 24.9 Mając powyższe na uwadze nie może być mowy o jakimś niekontrolowanym ubytku ciepła Ciekawi mnie sama praca kotła z regulatorem pokojowym Bo skoro przy godzinie przerwy w pracy pompki CO temperatura w domu nie spada to może pompka mogłaby stać np 2 godziny? Jak w takim razie sterownik sobie z tym poradzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.01.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ja mówiłem o strefach czasowych CWU a nie CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.01.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) to wiem Edytowane 10 Stycznia 2012 przez przemc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 andrew01 pytałem o tą histerezę cwu i jak wszystko dobrze zrozumiałem, to wygląda to tak: "Pętla histerezy CWU działa tak (mówię to z pamięci, może gdzieś się mylę) : a/ gdy kocioł jest gorący i można doładować CWU robimy to zawsze, gdy temp. CWU spada o 1'C poniżej nastawy. b/ gdy kocioł jest za zimny, aby doładować CWU, dogrzewanie CWU rozpocznie się dopiero gdy temperatura opadnie poniżej progu histerezy (dopiero wtedy ten parametr jest brany pod uwagę)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.01.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 hmmm, na razie nie czuje tego Może powiem o co mi chodziło, nastawa kociołka 55, nastawa cwu 45. Obydwie nastawy są osiągnięte, kociołek w podtrzymaniu. I teraz wydaje mi się, że byłoby sensowniej gdyby temp. spadła do np. 42 i włączył się kociołek na trochę wyższe moce niż przy spadku CWU o 1 stopień bo wtedy kociołek to tak pyknie sobie tylko na niższych mocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.01.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Panowie, co można powiedzieć o poniższej pracy kociołka? http://images35.fotosik.pl/1116/59dd5895e6c70fa9m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 10.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Mam pytanie do Jareckiego. Czy zetknąłeś się ze sterownikiem kontrolowanym nie przez net a przez bluetooth? Z zasięgiem z piwnicy do pierwszego piętra w domu jednorodzinnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Mam pytanie do Jareckiego. Czy zetknąłeś się ze sterownikiem kontrolowanym nie przez net a przez bluetooth? Z zasięgiem z piwnicy do pierwszego piętra w domu jednorodzinnym? Z netem to widziałem tylko zestaw Puma czy Cobra + buran, gdzie jest sam podgląd pracy bez zmian. Dalej to co oferuje Bruli czy eCoal (tutaj ta strona wizualna w necie jest na wysokim poziomie) Wiem też, że jeden z modeli Tech-a dysponuje modułem internetowym, ale nie wiem czy to już działa i jest w sprzedaży. E-M z jakiś względów zdecydował, że najpierw wypuszczają moduł GSM (podstawowe rzeczy przez komórkę), co ja osobiście uważam za dobre podczas budowy domu i pierwszego sezonu, gdzie nie mieszkamy, ewentualnie na jakiś wyjazd weekendowy. W planach mają osobny moduł internetowy i miało być też rozwiązanie w postaci WiFi, ale to wymaga nowej serii sterowań. Jeżeli chodzi o sam zasięg w domu, to z kolei panelem domowym dysponuje firma Plum w swoich ecoMAXach a także tatarek przy sterowniku RT09pid. Przy tatarku połączenie przewodowe, przy ecoMAX-ach chyba też. Większą funkcjonalność ma panel domowy ecoMAX-ów. uffff to tyle, co potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.01.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Andrew01, jak dla mnie masz wykres w porządku. Od 14-sej do 18-stej masz obniżoną nastawę CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Andrew01, jak dla mnie masz wykres w porządku. Od 14-sej do 18-stej masz obniżoną nastawę CWU? pomiędzy 4-6 jest 45, pomiędzy 18-22 jest 50, reszta STOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 10.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Dzięki Jarecki. Czyli jak rozumiem mozliwość kontrolowania sterownika z kompa jest na razie jedynie w Brulim i ecoalu . Myślę, możliwość przedstawienia swoich wykresów, zapytania i uzyskania pomocy jest głównym motywem wyboru tych sterowników? Czy zgodzisz się ze mną? Choć możliwość korygowania nastaw z kompa też pewnie ma znaczenie ( nie biega się do kotłowni sprawdzić co się dzieje), czy tak? sprzedałeś już kilka zestawów z ecoalą jak czytałem. Czy takie były priorytety kupujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wykresy możesz analizować także z Pumy, zobacz, wyżej Andrew takie coś wklejał.Szersza analiza możliwa jest w pumie po ściągnięciu pliku archiwum i odpaleniu w sofciku pumacharts. Prostsza forma wykresu jest w sterownikach w kodach 1203, wówczas na ekranie sterownika taki wykres jest prowadzony.Można to wkleić tu na forum, czy wysłać koledze do analizy, czy przesłać np. do serwisu E-M, jak będzie taka konieczność. W cobrze czy pumie możesz sama prace sterownika korygowac wprowadzając inne czasy wyjściowe, zadając inne granice nadmuchu, decydując o podbiciach nadmuchu lub o ich braku.... możesz też przejść na sterowanie klasyczne, dwustanowe i wyłączyć pid. Jak mówiłem, nie wiem jak to wygląda w Tech-u. Tak, kilka osób wybrało zestawy z eCoalem, bo zdecydowanie chcieli obsługę przez internet, widze natomiast,że korzysta z tego tylko kolega Tesel, więc nie mam jeszcze wyrobionego zdania w tej kwestii. Czekam, czy reszta się też do netu podłączy....Wcześniej kombinacje w eCoalu były możliwe tylko przez zmiany sposobu pracy pomp, czy wybranie innego softu wrzucającego inne dane wyjściowe. Wówczas uważałem,że to zbyt mało.Obecnie idzie dokonać korekcji wyjściowego czasu pracy podajnika i dokonac korekcji nadmuchu o +,-5% od aktualnie dobranej wartości. Czy to wystarczające - chyba za mało czasu upłynęło. Uważam jednak, że dodanie tej funkcjonalności było konieczne i bardzo się z tego cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 10.01.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Dzięki za informacje. Za szybkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.01.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wykresy możesz analizować także z Pumy, zobacz, wyżej Andrew takie coś wklejał. Szersza analiza możliwa jest w pumie po ściągnięciu pliku archiwum i odpaleniu w sofciku pumacharts. Jarek, a co powiesz o pracy kociołka? Parametry to 4/37 dziennie podajnik chodzi około 45 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wykres wygląda dobrze. Jak palenisko ok, popioł ok, to dobrze... Dokopałem się do strony z techem z modułem internetowym, wykresy są podobne jak w E-M z buranem, tyle,że w techu uproszczone do temp. c.o., cwu i nastaw tych temp. W E-M to było tak: serwer.itask.pl/buranco Login: test Hasło: test ale w tech-u jest tez strona z wizualizacją. Tyle,że to urządzenie testowe i nie widziałem nigdzie, aby jakiś uzytkownik z tego korzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tak, kilka osób wybrało zestawy z eCoalem, bo zdecydowanie chcieli obsługę przez internet, widze natomiast,że korzysta z tego tylko kolega Tesel, więc nie mam jeszcze wyrobionego zdania w tej kwestii. Czekam, czy reszta się też do netu podłączy.... . Nie koniecznie jest tak jak piszesz. Na platformie eSterownik widać tylko te sterowniki których właściciele udostępnili je publicznie. Nie ma takiego obowiązku a korzystać można, sam mam chłopaczka który kupił u mnie Bruli a na eSterownik go nie ma. Mieszka ode mnie 3 km, często z nim rozmawiam i wiem że ma podłączony do neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Karoka, możliwe, nie wiem, trochę sugeruję się też tym, co wcześniej napisał zawijan2 Nie ma jednak stresu, czekam cierpliwie, skoro chcieli sterownik ze względu na internet, to pewnie będą kiedyś z tego korzystać.Konkurencja bardzo dobra sprawa, bo mobilizuje do rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Być może już korzystają ale nie chcą żebyśmy wiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 W sumie w większości przypadków użytkownicy korzystają z tego dla własnych potrzeb np. siedząc w fotelu lub będąc w pracy. Zawsze mogą podglądac swoje "dziecko", a nawet jak trzeba podregulować. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts