Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dopisze jeszcze że bez stref czasowych sterownik pracuje równo +-1.5 stopnia i nie ma takiej sytuacji ale wówczas (fakt że miałem trochę inne nastawy) podajnik pracował około 100 minut w ciągu doby To przy obecnych temperaturach trochę zbyt długo Tym bardziej że temperatura w domu w chwili obecnej mimo że pompka CO chodzi tylko połowę czasu utrzymuje się stała około 24.9 Mając powyższe na uwadze nie może być mowy o jakimś niekontrolowanym ubytku ciepła Ciekawi mnie sama praca kotła z regulatorem pokojowym Bo skoro przy godzinie przerwy w pracy pompki CO temperatura w domu nie spada to może pompka mogłaby stać np 2 godziny? Jak w takim razie sterownik sobie z tym poradzi!

andrew01 pytałem o tą histerezę cwu i jak wszystko dobrze zrozumiałem, to wygląda to tak:

"Pętla histerezy CWU działa tak (mówię to z pamięci,

może gdzieś się mylę) :

a/ gdy kocioł jest gorący i można doładować CWU

robimy to zawsze, gdy temp. CWU spada o 1'C

poniżej nastawy.

b/ gdy kocioł jest za zimny, aby doładować CWU,

dogrzewanie CWU rozpocznie się dopiero gdy

temperatura opadnie poniżej progu histerezy

(dopiero wtedy ten parametr jest brany pod uwagę)."

:)

hmmm, na razie nie czuje tego :)

Może powiem o co mi chodziło, nastawa kociołka 55, nastawa cwu 45. Obydwie nastawy są osiągnięte, kociołek w podtrzymaniu. I teraz wydaje mi się, że byłoby sensowniej gdyby temp. spadła do np. 42 i włączył się kociołek na trochę wyższe moce niż przy spadku CWU o 1 stopień bo wtedy kociołek to tak pyknie sobie tylko na niższych mocach.

Mam pytanie do Jareckiego. Czy zetknąłeś się ze sterownikiem kontrolowanym nie przez net a przez bluetooth? Z zasięgiem z piwnicy do pierwszego piętra w domu jednorodzinnym?

Z netem to widziałem tylko zestaw Puma czy Cobra + buran, gdzie jest sam podgląd pracy bez zmian.

Dalej to co oferuje Bruli czy eCoal (tutaj ta strona wizualna w necie jest na wysokim poziomie)

Wiem też, że jeden z modeli Tech-a dysponuje modułem internetowym, ale nie wiem czy to już działa i jest w sprzedaży.

E-M z jakiś względów zdecydował, że najpierw wypuszczają moduł GSM (podstawowe rzeczy przez komórkę), co ja osobiście uważam za dobre podczas budowy domu i pierwszego sezonu, gdzie nie mieszkamy, ewentualnie na jakiś wyjazd weekendowy.

W planach mają osobny moduł internetowy i miało być też rozwiązanie w postaci WiFi, ale to wymaga nowej serii sterowań.

Jeżeli chodzi o sam zasięg w domu, to z kolei panelem domowym dysponuje firma Plum w swoich ecoMAXach a także tatarek przy sterowniku RT09pid. Przy tatarku połączenie przewodowe, przy ecoMAX-ach chyba też.

Większą funkcjonalność ma panel domowy ecoMAX-ów.

uffff to tyle, co potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie :)

Edytowane przez Jarecki79

Dzięki Jarecki. Czyli jak rozumiem mozliwość kontrolowania sterownika z kompa jest na razie jedynie w Brulim i ecoalu . Myślę, możliwość przedstawienia swoich wykresów, zapytania i uzyskania pomocy jest głównym motywem wyboru tych sterowników? Czy zgodzisz się ze mną? Choć możliwość korygowania nastaw z kompa też pewnie ma znaczenie ( nie biega się do kotłowni sprawdzić co się dzieje), czy tak? sprzedałeś już kilka zestawów z ecoalą jak czytałem. Czy takie były priorytety kupujących?

Wykresy możesz analizować także z Pumy, zobacz, wyżej Andrew takie coś wklejał.

Szersza analiza możliwa jest w pumie po ściągnięciu pliku archiwum i odpaleniu w sofciku pumacharts.

Prostsza forma wykresu jest w sterownikach w kodach 1203, wówczas na ekranie sterownika taki wykres jest prowadzony.

Można to wkleić tu na forum, czy wysłać koledze do analizy, czy przesłać np. do serwisu E-M, jak będzie taka konieczność.

W cobrze czy pumie możesz sama prace sterownika korygowac wprowadzając inne czasy wyjściowe, zadając inne granice nadmuchu, decydując o podbiciach nadmuchu lub o ich braku.... możesz też przejść na sterowanie klasyczne, dwustanowe i wyłączyć pid.

Jak mówiłem, nie wiem jak to wygląda w Tech-u.

Tak, kilka osób wybrało zestawy z eCoalem, bo zdecydowanie chcieli obsługę przez internet, widze natomiast,że korzysta z tego tylko kolega Tesel, więc nie mam jeszcze wyrobionego zdania w tej kwestii. Czekam, czy reszta się też do netu podłączy....

Wcześniej kombinacje w eCoalu były możliwe tylko przez zmiany sposobu pracy pomp, czy wybranie innego softu wrzucającego inne dane wyjściowe. Wówczas uważałem,że to zbyt mało.

Obecnie idzie dokonać korekcji wyjściowego czasu pracy podajnika i dokonac korekcji nadmuchu o +,-5% od aktualnie dobranej wartości. Czy to wystarczające - chyba za mało czasu upłynęło. Uważam jednak, że dodanie tej funkcjonalności było konieczne i bardzo się z tego cieszę.

Wykres wygląda dobrze. Jak palenisko ok, popioł ok, to dobrze... :)

Dokopałem się do strony z techem z modułem internetowym, wykresy są podobne jak w E-M z buranem, tyle,że w techu uproszczone do temp. c.o., cwu i nastaw tych temp.

W E-M to było tak:

serwer.itask.pl/buranco

Login: test

Hasło: test

ale w tech-u jest tez strona z wizualizacją.

Tyle,że to urządzenie testowe i nie widziałem nigdzie, aby jakiś uzytkownik z tego korzystał.

Tak, kilka osób wybrało zestawy z eCoalem, bo zdecydowanie chcieli obsługę przez internet, widze natomiast,że korzysta z tego tylko kolega Tesel, więc nie mam jeszcze wyrobionego zdania w tej kwestii. Czekam, czy reszta się też do netu podłączy....

.

Nie koniecznie jest tak jak piszesz.

Na platformie eSterownik widać tylko te sterowniki których właściciele udostępnili je publicznie.

Nie ma takiego obowiązku a korzystać można, sam mam chłopaczka który kupił u mnie Bruli a na eSterownik go nie ma. Mieszka ode mnie 3 km, często z nim rozmawiam i wiem że ma podłączony do neta.