Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykresy możesz analizować także z Pumy, zobacz, wyżej Andrew takie coś wklejał.

Szersza analiza możliwa jest w pumie po ściągnięciu pliku archiwum i odpaleniu w sofciku pumacharts.

Prostsza forma wykresu jest w sterownikach w kodach 1203, wówczas na ekranie sterownika taki wykres jest prowadzony.

Można to wkleić tu na forum, czy wysłać koledze do analizy, czy przesłać np. do serwisu E-M, jak będzie taka konieczność.

W cobrze czy pumie możesz sama prace sterownika korygowac wprowadzając inne czasy wyjściowe, zadając inne granice nadmuchu, decydując o podbiciach nadmuchu lub o ich braku.... możesz też przejść na sterowanie klasyczne, dwustanowe i wyłączyć pid.

Jak mówiłem, nie wiem jak to wygląda w Tech-u.

Tak, kilka osób wybrało zestawy z eCoalem, bo zdecydowanie chcieli obsługę przez internet, widze natomiast,że korzysta z tego tylko kolega Tesel, więc nie mam jeszcze wyrobionego zdania w tej kwestii. Czekam, czy reszta się też do netu podłączy....

Wcześniej kombinacje w eCoalu były możliwe tylko przez zmiany sposobu pracy pomp, czy wybranie innego softu wrzucającego inne dane wyjściowe. Wówczas uważałem,że to zbyt mało.

Obecnie idzie dokonać korekcji wyjściowego czasu pracy podajnika i dokonac korekcji nadmuchu o +,-5% od aktualnie dobranej wartości. Czy to wystarczające - chyba za mało czasu upłynęło. Uważam jednak, że dodanie tej funkcjonalności było konieczne i bardzo się z tego cieszę.

Wykres wygląda dobrze. Jak palenisko ok, popioł ok, to dobrze... :)

Dokopałem się do strony z techem z modułem internetowym, wykresy są podobne jak w E-M z buranem, tyle,że w techu uproszczone do temp. c.o., cwu i nastaw tych temp.

W E-M to było tak:

serwer.itask.pl/buranco

Login: test

Hasło: test

ale w tech-u jest tez strona z wizualizacją.

Tyle,że to urządzenie testowe i nie widziałem nigdzie, aby jakiś uzytkownik z tego korzystał.

Tak, kilka osób wybrało zestawy z eCoalem, bo zdecydowanie chcieli obsługę przez internet, widze natomiast,że korzysta z tego tylko kolega Tesel, więc nie mam jeszcze wyrobionego zdania w tej kwestii. Czekam, czy reszta się też do netu podłączy....

.

Nie koniecznie jest tak jak piszesz.

Na platformie eSterownik widać tylko te sterowniki których właściciele udostępnili je publicznie.

Nie ma takiego obowiązku a korzystać można, sam mam chłopaczka który kupił u mnie Bruli a na eSterownik go nie ma. Mieszka ode mnie 3 km, często z nim rozmawiam i wiem że ma podłączony do neta.

My to juz nałogi forumowe :) , nie patrzę na to z tej strony.

Dla nas to raczej terapia potrzebna :p

Ja się zastanawiam, czy to rzeczywiście większości, a nie kilku procentom potrzebne.

Nie neguję, bo jak ktoś chce i może mieć, to ok.

Mi w moim domu nie potrzebne, ja bym wolał fajny panel pokojowy.

Inna osoba będzie zadowolona z tego modułu GSM i z pracy też do kociołka może eska wysłać.

Inna tak jak piszecie chce mieć neta, więc trzeba rękawy zaciskać i pracować.

Czekam na zakończenie bieżących prac i dalej dusić będziemy E-M z netem :) :) :)

Co niektórzy nawet tego nie mają :p

Oj przydałby mi się taki wykresik jak w Pumie

No w Cobrze wykresik tylko na ekranie pod kodem 1203

Trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać na necika.

Taki wykres jest możliwy przez moduł buran, ale on ma tylko podgląd, w moich ostatnich postach był link do serwera z buranem.

p.Cyprian ma cobrę z tym modułem.

przeglądając wykres ponownie zauważyłem dziwne zjawisko... a mianowicie włączyłem sobie dodatkowo temperaturę zadaną i dziwna sytuacja... dlaczego ta temperatura zmienia się w czasie??? przecież to powinna być wartość stała... ja nią reguluję... nie sterownik! Chyba, że coś źle odczytuję...

Wstawiam wykres i jeśli ktoś posiada wiedzę na ten temat to niech mi przybliży dlaczego tak się dzieje??? Widzę, że nastawa CWU to prosta kreska i dobrze... bo taka być powinna (kolor różowo-fioletowy) natomiast kolor ciemno zielony to według opisu "Temperatura zadana". Czy to jest ta temperatura jaką ja ustawiam na sterowniku? Bo jeśli tak to coś jest nie tak

wykresik:

http://images47.fotosik.pl/1306/e757ae0a1bc7e456med.jpg

Mieszanki jak najbardziej wskazane ale w tym sezonie nie bardzo opłacalne, bynajmniej zboże.

Z trocinami ktoś też pisał że próbował ale nie można przesadzać bo mogą się wieszać.

Ze zbożem, pelletami, ktoś pestki też mieszał.

Dużo lepiej groszek czy miał dopala się w takiej mieszance.