Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My to juz nałogi forumowe :) , nie patrzę na to z tej strony.

Dla nas to raczej terapia potrzebna :p

Ja się zastanawiam, czy to rzeczywiście większości, a nie kilku procentom potrzebne.

Nie neguję, bo jak ktoś chce i może mieć, to ok.

Mi w moim domu nie potrzebne, ja bym wolał fajny panel pokojowy.

Inna osoba będzie zadowolona z tego modułu GSM i z pracy też do kociołka może eska wysłać.

Inna tak jak piszecie chce mieć neta, więc trzeba rękawy zaciskać i pracować.

Czekam na zakończenie bieżących prac i dalej dusić będziemy E-M z netem :) :) :)

Co niektórzy nawet tego nie mają :p

Oj przydałby mi się taki wykresik jak w Pumie

No w Cobrze wykresik tylko na ekranie pod kodem 1203

Trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać na necika.

Taki wykres jest możliwy przez moduł buran, ale on ma tylko podgląd, w moich ostatnich postach był link do serwera z buranem.

p.Cyprian ma cobrę z tym modułem.

przeglądając wykres ponownie zauważyłem dziwne zjawisko... a mianowicie włączyłem sobie dodatkowo temperaturę zadaną i dziwna sytuacja... dlaczego ta temperatura zmienia się w czasie??? przecież to powinna być wartość stała... ja nią reguluję... nie sterownik! Chyba, że coś źle odczytuję...

Wstawiam wykres i jeśli ktoś posiada wiedzę na ten temat to niech mi przybliży dlaczego tak się dzieje??? Widzę, że nastawa CWU to prosta kreska i dobrze... bo taka być powinna (kolor różowo-fioletowy) natomiast kolor ciemno zielony to według opisu "Temperatura zadana". Czy to jest ta temperatura jaką ja ustawiam na sterowniku? Bo jeśli tak to coś jest nie tak

wykresik:

http://images47.fotosik.pl/1306/e757ae0a1bc7e456med.jpg

Mieszanki jak najbardziej wskazane ale w tym sezonie nie bardzo opłacalne, bynajmniej zboże.

Z trocinami ktoś też pisał że próbował ale nie można przesadzać bo mogą się wieszać.

Ze zbożem, pelletami, ktoś pestki też mieszał.

Dużo lepiej groszek czy miał dopala się w takiej mieszance.

Przemc, temp zadana jest podnoszona przez sam sterownik w momencie dogrzewania CWU. W trybie lato ładnie to widać jak temp zadana idzie do góry w czasie pogrzania CWU a następnie zostaje obniżona do minimum po nagrzaniu.

Nie można tego jakoś zblokować? Żeby temperatura zadana była ustalona przeze mnie i żeby sterownik nie mógł regulować tą temperaturą? Na moim wykresie widać, że sterownik okresowo podnosi sobie zadaną temperaturę o 10stopni.

Ta różowo - fioletowa kreska przy 40 stopniach to temperatura zadana CWU?

Nie to czas pauzy, ustawiony na 40 sek. Działam na PumaCharts v1.05.

Na pumie nastawę CWU mam wyłączoną, a wtyczka od pompy CWU podpięta jest osobno do sieci poprzez kabel od komputera stacjonarnego.

Nie można tego jakoś zblokować? Żeby temperatura zadana była ustalona przeze mnie i żeby sterownik nie mógł regulować tą temperaturą? Na moim wykresie widać, że sterownik okresowo podnosi sobie zadaną temperaturę o 10stopni.

Czujnik C.O. pokazuje wodę na kotle.

Jak zadałeś coś na CWU a nastawa CWU jest wyższa od C.O. czy równa C.O>, to aby do takiej zadanej temp. dogrzać bojler, kocioł musi mieć wyższą temperaturę. Na ten czas albo modulowana jest pompa C.O. albo możesz wybrać jej pracę skokową.

Inaczej też można, ale to już kwestia wykonania instalacji. Dysponując zaworem mieszającym możesz ustawić np. 60st.C na C.O. i 50st.C na bojler.

Przepływ na instalacje wyregulować zaworem i nie będziesz miał żadnego podnoszenia.

przemc, ja bym na Twoim miejscu nie sugerował się tym parametrem (temperatura zadana) ;)

Ppietrz, jak zadam na bojler 50st.C, to to jest dla mnie priorytetem.

Dając przykład

Masz 50st.C na C.O. i tyle samo ustawione na bojler, t.bojlera spada do 48st.C, nie ma zatem szans, aby nagrzać bojler do 50st.C, skoro dokładnie tyle jest na kotle. Sterownik musi podnieść temp. kotła, aby zrealizować nastawę CWU = 50st.C.

Woda w kotle musi mieć wyższą temp., aby bojler był nagrzany.

Na ten czas potrzebna jest właśnie ta modulowana praca pompy c.o. czy jak kto woli praca skokowa c.o.. Właśnie po to, aby nie przegrzać pomieszczeń przy wyższej temp. na kotle.

Jak to nie odpowiada, to wykorzystując inne wykonanie instalacji można zadać np. 60st.C na kocioł i 50st.C na bojler. Wówczas sterownik będzie pilnował tych 60st.C a pompa od bojlera będzie tylko okresowo włączana i rozłączana bez wpływu na nastawę C.O.. Zimniejszą temp. na instalację w tym momencie regulujemy zaworem mieszającym.

Mieszanki jak najbardziej wskazane ale w tym sezonie nie bardzo opłacalne, bynajmniej zboże.

Z trocinami ktoś też pisał że próbował ale nie można przesadzać bo mogą się wieszać.

Ze zbożem, pelletami, ktoś pestki też mieszał.

Dużo lepiej groszek czy miał dopala się w takiej mieszance.

Mam kilka ha ziemi, na której nie jest nic uprawiane, jest traktor, sąsiad ma kombajn, więc zboże powinno być u mnie głównym opałem. Kol. Jarecki spalał z dobrym skutkiem owies w ekoenergii, ale z innym sterownikiem niż cobra lub puma. A mi zależy na opiniach, jak się takie sterowniki spisują w spalaniu ziaren.

Ppietrz, jak zadam na bojler 50st.C, to to jest dla mnie priorytetem.

Dając przykład

Masz 50st.C na C.O. i tyle samo ustawione na bojler, t.bojlera spada do 48st.C, nie ma zatem szans, aby nagrzać bojler do 50st.C, skoro dokładnie tyle jest na kotle. Sterownik musi podnieść temp. kotła, aby zrealizować nastawę CWU = 50st.C.

Woda w kotle musi mieć wyższą temp., aby bojler był nagrzany.

Na ten czas potrzebna jest właśnie ta modulowana praca pompy c.o. czy jak kto woli praca skokowa c.o.. Właśnie po to, aby nie przegrzać pomieszczeń przy wyższej temp. na kotle.

Jak to nie odpowiada, to wykorzystując inne wykonanie instalacji można zadać np. 60st.C na kocioł i 50st.C na bojler. Wówczas sterownik będzie pilnował tych 60st.C a pompa od bojlera będzie tylko okresowo włączana i rozłączana bez wpływu na nastawę C.O.. Zimniejszą temp. na instalację w tym momencie regulujemy zaworem mieszającym.

Jarecki... tutaj się z Tobą nie zgodzę

Ja mam akurat zadaną CO 50 stopni i zadaną CWU 48 stopni... a nawet jeśli zadasz 50 stopni na CWU... to ta temperatura w końcu zostanie osiągnięta tylko z taką różnicą że to proces zajmujący dużo czasu... a mi akurat czas nie przeszkadza.... bo gorąca woda mi głównie potrzebna rano i wieczorem kiedy po nocy i po dniu nieobecności w domu kocioł ma wystarczająco dużo czasu żeby CWU osiągnęło zadaną temperaturę. A tak, sterownik przerzuca zadaną temperaturę na wyższą i niepotrzebnie rozpędza kocioł, który przez to więcej spala. Myślę, że to również kwestia do rozważenia przy nowszym sofcie.