Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Jarecki... tutaj się z Tobą nie zgodzę

Ja mam akurat zadaną CO 50 stopni i zadaną CWU 48 stopni... a nawet jeśli zadasz 50 stopni na CWU... to ta temperatura w końcu zostanie osiągnięta tylko z taką różnicą że to proces zajmujący dużo czasu... a mi akurat czas nie przeszkadza.... bo gorąca woda mi głównie potrzebna rano i wieczorem kiedy po nocy i po dniu nieobecności w domu kocioł ma wystarczająco dużo czasu żeby CWU osiągnęło zadaną temperaturę. A tak, sterownik przerzuca zadaną temperaturę na wyższą i niepotrzebnie rozpędza kocioł, który przez to więcej spala. Myślę, że to również kwestia do rozważenia przy nowszym sofcie.

Masz włączone strefy CO?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wyłączyłem strefy CO i CWU

obecna nastawa CO 50 stopni CWU 40 stopni

Patrzyłeś na wykresy przy tych ustawieniach? Nadal temperatura zadana tak skacze?

Spróbowałbym jeszcze u Ciebie wyłączenia całkowitego CWU i zdania się na grawitację. Być może uzyskasz zadowalający rezultat ;)

Patrzyłeś na wykresy przy tych ustawieniach? Nadal temperatura zadana tak skacze?

Spróbowałbym jeszcze u Ciebie wyłączenia całkowitego CWU i zdania się na grawitację. Być może uzyskasz zadowalający rezultat ;)

Myślę, że masz rację... bo przecież u mnie pompka CWU i tak nie pracuje. Bojler zasila i tak woda przepychana pompką CO, więc nie będzie miało znaczenia czy na CWU będzie jakakolwiek nastawa.

Myślę, że masz rację... bo przecież u mnie pompka CWU i tak nie pracuje. Bojler zasila i tak woda przepychana pompką CO, więc nie będzie miało znaczenia czy na CWU będzie jakakolwiek nastawa.

No jeśli pompa CO przepycha wodę przez CWU to do czego jest pompa CWU? W takim wypadku koniecznie wyblokuj CWU na sterowniku. Czasem w instalacji może być tak, że obie pompy na wzajem będą sobie przeszkadzały i wtedy można zapomnieć o ekonomicznym spalaniu.

Pompa CO nie przepycha wody przez CWU ale w takim razie to sterowanie przez PUMĘ pompą CWU to jedna wielka fikcja. Bo jak można mówić o sterowaniu CWU skoro nie można zadać godzin w jakich ta pompa ma się załączyć?! Pompka CWU niby ma się załączać w miarę zapotrzebowania na wodę. Jak się już wodę używa to się ta woda już w bojlerze miesza i pompka pcha chłodniejszą wodę, zamiast pchać ją wówczas gdy jest na nią w danym momencie zapotrzebowanie. Np u mnie wystarczyłoby żeby pracowała np od 5 - 7 i od 18 - 21. PUMA jest tu bezradna. Chyba lepiej sprawdzi się tu zwykły regulator elektroniczny taki do gniazdka. Wówczas ustawić sobie te strefy zapotrzebowania na pracę takiego regulatora i już mamy ciepłą wodę kiedy ona jest faktycznie ciepła i wtedy kiedy jej potrzeba. Taki regulator to koszt 25zł i sprawa rozwiązana.

u mnie pompka CWU i tak nie pracuje. Bojler zasila i tak woda przepychana pompką CO, więc nie będzie miało znaczenia czy na CWU będzie jakakolwiek nastawa.

To zdecyduj się: przepycha czy nie przepycha :)

U mnie puma dobrze regulowała temperaturę CWU co widać na wykresach. Możesz kombinować z regulatorem za 25 zł. Jeśli nadal będzie źle to udowodnisz, że masz źle zmontowany układ....

Taki elektroniczny wyłącznik czasowy (podajrzewam, że z 8 bitowym (max 16 bit) procesorem) za 25zł, możliwościami nie przekracza zegarka elektronicznego. dlaczego więc PUMA z 32-bitowym procesorem nie może sobie poradzić z tak prostym procesem jak załączenie pompki CWU w wybranym przeze mnie przedziale czasowym. Zamiast tych stref czasowych CWU powinny być strefy faktycznej pracy pompki i jej postoju.

No jak może przepychać jak pompka CO pcha wodę zasilaniem do bojlera a pompka CWU pompuje wodę z bojlera na dom

Jeśli tak masz zmontowany układ to bez sensu i źle. Powinno być na wyjściu kotła rozgałęzienie. jedna odnoga idzie poprzez pompę CWU do bojlera, a druga odnoga idzie do zaworu np. 4D za którym jest pompa CO pchająca wodę na grzejniki. U ciebie obie pompy działają szeregowo.

Taki elektroniczny wyłącznik czasowy (podajrzewam, że z 8 bitowym (max 16 bit) procesorem) za 25zł, możliwościami nie przekracza zegarka elektronicznego. dlaczego więc PUMA z 32-bitowym procesorem nie może sobie poradzić z tak prostym procesem jak załączenie pompki CWU w wybranym przeze mnie przedziale czasowym. Zamiast tych stref czasowych CWU powinny być strefy faktycznej pracy pompki i jej postoju.

W pumie jest coś więcej niż elektroniczny wyłącznik czasowy. Jest mechanizm modyfikujący temperaturę CO pod zadaną CWU. Jest też mechanizm warunkujący włączanie pompy w zależności od temperatury o podanej godzinie.

W pumie jest coś więcej niż elektroniczny wyłącznik czasowy. Jest mechanizm modyfikujący temperaturę CO pod zadaną CWU. Jest też mechanizm warunkujący włączanie pompy w zależności od temperatury o podanej godzinie.

No ciekawe... jak tem mechanizm warunkujący włączanie pompy w zależności od temperatury o podanej godzinie działa. Chyba tylko teoretycznie. W bardzo prosty sposób można to sprawdzić włączając strefy CWU np wg moich potrzeb nastawić STOP w czasie gdy nie potrzebuję ciepłej wody i start gdy wiem, że w danym okresie będę tej wody potrzebował. Bez zapotrzebowania na ciepłą wodę PUMA nie załączy pompki CWU mimo, że w danej chwili wg stref powinna pracować.

No ciekawe... jak tem mechanizm warunkujący włączanie pompy w zależności od temperatury o podanej godzinie działa. Chyba tylko teoretycznie. W bardzo prosty sposób można to sprawdzić włączając strefy CWU np wg moich potrzeb nastawić STOP w czasie gdy nie potrzebuję ciepłej wody i start gdy wiem, że w danym okresie będę tej wody potrzebował. Bez zapotrzebowania na ciepłą wodę PUMA nie załączy pompki CWU mimo, że w danej chwili wg stref powinna pracować.

Tylko Ty masz taki problem. O czym to może świadczyć?

Samo CWU, aby sprawę rozgraniczyć:

Nastawa CWU 50st.C i korzystanie ze stref czasowych:

- od np.8:00 do np. 11:00 aktywne CWU

- od np. 11:00 do 15:00 STOP

W godzinach 8:00 do 11:00 będzie nagrzewane CWU do osiągnięcia t.zadanej 50st.C (po co ma dalej pompować i grzać, skoro uzyskało zadaną????) Takiego rozwiązania to nigdzie nie widziałem. Jak temp. spadnie, to ponownie w tych godzinach będzie dobijać do 50st.C

W godzinach 11:00 - 15:00 choćbyś się użytkowniku skichał i wychłodził wodę do 20st.C w bojlerze, to za skarby przy funkcji STOP nie dogrzejesz.

Dopiero będzie grzanie, jak minie godzina 15:00 i w następnej strefie będzie coś nastawione do dogrzania.

Natomiast wykonanie instalacji, to już inny temat....

Zamiast tych stref czasowych CWU powinny być strefy faktycznej pracy pompki i jej postoju.

To jest akurat możliwe do zrobienia, tyle,że mi się widzi, że to nie puma nie daje rady, tylko masz czary w instalacji i tutaj cały pies pogrzebany.

Podłącz pompę CWU do wyjścia cyrkulacji CWU (wyj.dod), wbij kodem 0246

będziesz miał czas pracy pompy cyrkulacyjnej i czas przerwy pompy cyrkulacyjnej, ustaw to najbliżej pracy ciągłej.

wejdź w profil dobowy i wybierz godziny, w których ma ta pompa pracować.

wówczas będziesz miał swój zegarek elektroniczny bez żadnego pilnowania temperatury, tylko stop i start pompy.

Podłącz pompę CWU do wyjścia cyrkulacji CWU (wyj.dod), wbij kodem 0246

będziesz miał czas pracy pompy cyrkulacyjnej i czas przerwy pompy cyrkulacyjnej, ustaw to najbliżej pracy ciągłej.

wejdź w profil dobowy i wybierz godziny, w których ma ta pompa pracować.

Niezły myk ;)

Czy w ten sposób można postąpić z pompą CO? Komuś z forum brakowało dokładnego sterowania co ile ma pompa ruszać a ile stać? Zastanawiam się jakie mogłyby być konsekwencje takiego oszustwa sterownika.

Niezły myk ;)

Czy w ten sposób można postąpić z pompą CO? Komuś z forum brakowało dokładnego sterowania co ile ma pompa ruszać a ile stać? Zastanawiam się jakie mogłyby być konsekwencje takiego oszustwa sterownika.

Ta opcja nie mierzy temp. na tym układzie, to tylko proste włącz/wyłącz (cyrkulacja nic więcej nie potrzebuje)

Trzeba zatem korzystać z głową.

Jak może wpływać - a to zależy co i w jakiej ilości będzie pchać. Jak zmieni się temp. wody powracającej i opadać zacznie temp. wychodząca z kotła, to zmieni to podawanie i siłę nadmuchu....