Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Ale w takim rozwiązaniu wszystkie czujniki byłyby tam gdzie powinny być. Wydaje mi się, że działanie pompy CO nie jest powiązane z pomiarem temperatury. Na sterowniku należy oczywiście zostawić włączone opcje CO z zadaną temperaturą, tylko pompa będzie podłączona gdzie indziej.

Pompa CO obecnie chodzi non stop, a po przełączeniu w inne gniazdo chodziłaby w cyklach.

Wiadomo, że jeśli pompa CO przestanie działać to skoczy temperatura układu, ale wtedy sterownik przejdzie w podtrzymanie. Kiedy temperatura będzie za mała to dogrzeje bez względu czy pompa CO będzie chodziła czy tez nie. Jestem przeciwny wstrzymywaniu cyrkulacji wody, ale opcja istnieje. Sterownik ten staje się prawdziwym kombajnem ;)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba rozgraniczyć czujnik temperatury kotła od pracy pompy c.o.

Zmiany odczytywane przez czujnik c.o. zmieniają pracę kotła, a włączenie czy wyłączenie pompy to trochę inna bajka.

Nie myślałem o takim rozwiązaniu pracy, jak teraz podałeś.

Teoretycznie, to można to wykorzystać np. do:

Pompa C.O. podłączona normalnie pod wyjście sterownika

Układ kotła mieszany tj. z wykorzystaniem wymiennika ciepła. Po stronie układu otwartego, a więc układu kotła między kotłem a wymiennikiem wpięty bojler.

Cały czas zatem np. nastawa 55st.C doładowuje bojler i krąży na krótkim obiegu.

Pompa podłączona pod wyjście cyrkulacji po drugiej stronie wymiennika, a więc w układzie zamkniętym, gdzie mamy podłogówkę czy tam grzejniki.

Ten układ wspomagany zaworami termostatycznymi na grzejnikach czy jakąś inną formą regulacji temp. podłogówki. Pompa na tym obiegu pracująca w/g godzin nastawionych w profilu cyrkulacji. Użytkownik wie, jakie są straty pomieszczenia i kiedy mu ta praca potrzebna.

Układ po stronie kotła pracuje cały czas, więc jest bezpiecznie.

Drugi przykład podobny, ale po stronie otwartej mamy pompę c.o. normalnie wpiętą pracującą na krótkim obiegu

Po stronie otwartej mamy pompę ładującą CWU i ustawiamy, co chcemy na bojler.

Po stronie zamkniętej (druga strona wymiennika) pompa obsługiwana przez to wyjście cyrkulacji ze wspomaganiem pilnowania temp. np. tymi termostatami na grzejnikach.

Ale czy takie podłączenie pompki nie działałoby na zasadzie termostatu pokojowego? Skoro z instrukcji wynika, że regulator głównie steruje pracą pompki CO 2 minuty pracy i przerwa do 60 minut. Czy właśnie takie podłączenie pompki CO pod cyrkulację nie działałoby jakby w układzie był regulator pokojowy? Z tymże więcej zależałoby od naszych ręcznych ustawień i kombinacjami z regulowaniem pracy i pauzy pompki CO?

Po drugi zwracam honor odnośnie PUMY i sterowania CWU. Wszystko w jak najlepszym porządku. Steruje jak należy. Omyłkowo pisałem zamiast o pompce ładującej CWU to o pompce cyrkulacyjnej dla CWU gdzie jak się okazało jest super rozwiązanie w PUMIE dla cyrkulacji o czym nie wiedziałem.

Jeszcze raz przepraszam za moją pomyłkę. U mnie instalator zastosował jedną pompkę łącznie dla CO i CWU. Po prostu w sezonie letnim wyłączone jest grzanie CWU (jak i zimą zresztą) i woda wpychana jest w bojler tylko pompką CO a po prostu zaworem 3D zamykam obieg na dom i woda krąży tylko po małym obiegu od kotła do bojlera. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie? zobaczę jeszcze czy nie trzeba będzie dołożyć jeszcze jednej pompki do ładowania CWU. Wszystko okaże się w praniu.

Jeszcze raz zwracam honor producentom sterownika PUMA.

PS. Swoją drogą może warto byłoby pomyśleć o zastosowaniu rozwiązania z pompy cyrkulacyjnej do pompy służącej do ładowania CO. Wówczas chyba niezbędne byłoby zastosowanie dodatkowej pompki do CWU, ale to chyba byłaby i tak gra warta świeczki.

Wyjaśnienie:

1. Przy współpracy z termostatem podłączonym do Pumy:

praca pompy 2minuty i regulowana pauza pracy pompy np.20minut dotyczą funkcjonalności tylko na wyjście prądowe opisane jako pompa C.O.

2. Przemc rozumiem,że Tobie chodziło non stop o pompę cyrkulacyjną CWU, która ma pchać ciepłą wodę do kranu..., do tego celu jest właśnie menu pompy cyrkulacyjnej 0246, ale tą pompkę trzeba podłączyć w wyjście dodatkowe a nie w gniazdo CWU. W menu cyrkulacji ustawiasz sobie jaki czas ma być woda do kranu tłoczona a jaki ma być czas postoju. Dalej masz też opcję stref czasowych dla tej cyrkulacji i decydujesz w jakich godzinach ma to być aktywne.

Andrew01 chyba z cyrkulacji korzysta, możesz zapytać jak to ma poustawiane.

Puma jest w stanie obsłużyć 3pompy:

- pompę C.O.

- pompę ładującą CWU (bojler woda kotłową)

- pompę cyrkulacyjną (pchającą ciepłą wodę użytkową do kranu)

Obsługa pompy cyrkulacyjnej została dodana niedawno i nie ma wyprowadzonego na zewnątrz gniazda, aby tą pompę podłączyć, musisz kabelki przykręcić bezpośrednio w listwę i gniazdo opisane jako wyj.dod

Ściągnij sobie świeższą instrukcję ze strony Elektro-Miz

lub zadzwoń jutro i dopytaj w Elektro-Miz o to połączenie.

Nie wiem jak wygląda Twoja instalacja i jak działa, z pewnością jest jakiś chwyt, aby to dobrze działało.

Możesz wkleić jakieś zdjęcia wykonania Twojej instalacji??

Edytowane przez Jarecki79

Niezrozumiałem się z moim instalatorem i stąd te niejasności. Obaj nazywaliśmy tą pompkę jako do ładowania CWU, z tymże w moim przekonaniu to miała być pompka pchająca wodę kotłową do ogrzewania ciepłej wody użytkowej a dla niego to pompka cyrkulacyjna, z tymże on ją nazywał jako ładującą CWU. Oboje tak samo ją nazywaliśmy a każdy z nas myślał o innej funkcji. No i ja w przekonaniu mojej racji o pompce CWU po prostu podłączyłem ją do gniazda CWU choć ona powinna być pod gniazdo pompy cyrkulacyjnej. Tylko w czasie kiedy ja kupiłem SKAMA z PUMĄ, wówczas PUMA nie sterowała jeszcze pompką cyrkulacyjną. W każdym razie po wielu próbach i błędach szukaniu rozwiązania w końcu odkryłem prawdę i chyba o to chodzi w funkcjonowaniu forum.

Teraz tylko jest jedna kwestia... czy dodawać oddzielną pompkę do ładowania CWU? Tutaj muszą wypowiedzieć się i CI którzy mają jedną pompkę do CO i CWU i Ci którzy mają oddzielne pompki do CO i CWU.

Teraz tylko jest jedna kwestia... czy dodawać oddzielną pompkę do ładowania CWU? Tutaj muszą wypowiedzieć się i CI którzy mają jedną pompkę do CO i CWU i Ci którzy mają oddzielne pompki do CO i CWU.

To zależy czy jesteś w stanie zaakceptować temperaturę CWU taką jak CO. Z drugiej strony na jednej pompie układ powinien być stabilniejszy, bez dużych wahań temperatur.

Pompa CO nie przepycha wody przez CWU ale w takim razie to sterowanie przez PUMĘ pompą CWU to jedna wielka fikcja. Bo jak można mówić o sterowaniu CWU skoro nie można zadać godzin w jakich ta pompa ma się załączyć?! Pompka CWU niby ma się załączać w miarę zapotrzebowania na wodę. Jak się już wodę używa to się ta woda już w bojlerze miesza i pompka pcha chłodniejszą wodę, zamiast pchać ją wówczas gdy jest na nią w danym momencie zapotrzebowanie. Np u mnie wystarczyłoby żeby pracowała np od 5 - 7 i od 18 - 21. PUMA jest tu bezradna. Chyba lepiej sprawdzi się tu zwykły regulator elektroniczny taki do gniazdka. Wówczas ustawić sobie te strefy zapotrzebowania na pracę takiego regulatora i już mamy ciepłą wodę kiedy ona jest faktycznie ciepła i wtedy kiedy jej potrzeba. Taki regulator to koszt 25zł i sprawa rozwiązana.

Przecież możesz ustawić strefy czasowe na CWU i pompa będzie

pracowała w zadanych godzinach pod warunkiem, że bojler jest

zimny.

Jeśli z jakiegoś powodu chcesz, żeby pompa CWU pracowała ciągle

w zadanych godzinach, bez pomiaru temperatury bojlera,

POŁÓŻ CZUJNIK od CWU NA PODŁODZE i ustaw strefy CWU.

Temperatura zmierzona przez czujnik będzie ok. 20'C, więc pompa

CWU będzie pracowała ciągle w zadanych godzinach.

Właśnie zaoszczędziłeś 25 zł. :yes:

Pozdrowienia,

Włodek

p.Włodku tutaj błędy w rozumieniu słownictwa.

Chodziło o funkcjonalność cyrkulacji :)

Przemc spróbuj chwilowo tak, jak jest, tj.:

- normalnie wpięta pompa C.O. (rozumiem,że ładuje układ i bojler a dodatkowo masz zawór mieszający)

- nastawa temp. na CWU na STOP

- przepiąć pompę z gniazda CWU do WYJ.DOD i pracować z cyrkulacją.... jak w tej chwili nie używasz wyjścia CWU, to możesz nawet te kabelki z gniazda przekręcić pod WYJ.DOD i podłączysz pompę pod tą wtyczkę.

To zależy czy jesteś w stanie zaakceptować temperaturę CWU taką jak CO. Z drugiej strony na jednej pompie układ powinien być stabilniejszy, bez dużych wahań temperatur.

a z dwiema pompkami może być niższa temperatura na CWU niż na bojlerze? Tak chyba się nie da? Bo jeśli chodzi o wyższą temperaturę na CWU niż na CO to osiągnie się ją z dwiema czy z jedną pompką bo przecież wówczas i tak kocioł musi przegrzewać całą wodę ponad temperaturę zadaną na CO skoro CWU jest tą wyższą. Tak sobie myślę co tak naprawdę daje pompka CWU? no bo każdy wie, że pompuje wodę z kotła do bojlera żeby ogrzać wodę w bojlerze, ale przecież to wykonuje również pompka CO. Rozumiem działanie pompki CWU latem, kiedy grzejemy tylko wodę, wówczas pompkę CO zatrzymujemy i chodzi tylko CWU. Ale zastanawia mnie jej użyteczność zimą?

a z dwiema pompkami może być niższa temperatura na CWU niż na bojlerze? Tak chyba się nie da? Bo jeśli chodzi o wyższą temperaturę na CWU niż na CO to osiągnie się ją z dwiema czy z jedną pompką bo przecież wówczas i tak kocioł musi przegrzewać całą wodę ponad temperaturę zadaną na CO skoro CWU jest tą wyższą. Tak sobie myślę co tak naprawdę daje pompka CWU? no bo każdy wie, że pompuje wodę z kotła do bojlera żeby ogrzać wodę w bojlerze, ale przecież to wykonuje również pompka CO. Rozumiem działanie pompki CWU latem, kiedy grzejemy tylko wodę, wówczas pompkę CO zatrzymujemy i chodzi tylko CWU. Ale zastanawia mnie jej użyteczność zimą?

Masz dziwnie zrobioną instalację. Normalnie pompa CO nie napędza wody w CWU i ustawienia czasu działania pompy CWU mają sens. U siebie mogę mieć 40 stopni CWU a CO 50 stopni lub CWU 60 stopni a CO 50 stopni, choć w takim wypadku chwilowo CO urośnie do ponad 60 stopni...

Twój schemat instalacji uniemożliwia sterowanie CWu - stąd Twoje pytania ;)

Masz dziwnie zrobioną instalację. Normalnie pompa CO nie napędza wody w CWU i ustawienia czasu działania pompy CWU mają sens. U siebie mogę mieć 40 stopni CWU a CO 50 stopni lub CWU 60 stopni a CO 50 stopni, choć w takim wypadku chwilowo CO urośnie do ponad 60 stopni...

Co to za filozofia...

Jak pisałem to normalne, aby uzyskać CWU 60 stopni to przede wszystkim kocioł musi okresowo podnieść temperaturę do ponad 60 czy jest jedna pompka czy dwie. Nie widzę tu żadnej różnicy. Jak pisałem, różnica jest latem i to potwierdzam, choć w moim przypadku po prostu zaworem 3D ustawiam, że całość wody z kotła ogrzewa bojler i tyle.

W przeciwnym kierunku to już inna bajka.... nie da się u mnie zrobić niższej temperatury na CWU niż na CO, ale odwrotnie się da.

Napisz mi właśnie jak u Ciebie zamontowane są pompki CO i CWU (w jakich miejscach) jeśli możesz, bo zastanawiam się nad druga pompką do CWU i przestawieniem obecnej CO.

U mnie ogólnie pompki pracują na powrocie wody do kotła.

Jak sobie radzicie z odgłosem pracy podajnika?

Z moich spostrzeżeń to trochę go słychać zwłaszcza bezpośrednio nad kotłownią u mnie akurat w kuchni.

Trochę to dziwne żeby izolować kotłownie ale chyba ocieplę sufit w kotłowni wełną mineralną 10cm.

Mam garaż pod domem i też tak zrobiłem i jest ciszej dużo nad garażem właściwie to nic nie słychać a przedtem jak działałem w garażu to było słychać, oczywiście w garażu ociepliłem sufit żeby nie wyziębiał pół domu w zimę kiedy wjeżdżam i wyjeżdżam z niego a nie przez hałas.

[ATTACH=CONFIG]95126[/ATTACH]Mam zamiar wgrać ten nowy soft do Cobry . Czyli że mam odłączyć sterownik od pieca przynieść pod komputer i jak to mam podłączyć do usb ?

Możesz podejść z lapkiem do kotłowni i tam podłączyć kabelkiem USB sterownik z komputerkiem.

Wyrzucisz stary plik, wkleisz nowy i po wszystkim.

Kabelek taki jak np. od drukarki.

Jak trzeba coś łopatologicznie wytłumaczyć to pytaj.

Dobrze by było gdybyś sobie zapisał obecne ustawienia ze starego oprogramowania bo nie wiem czy nie ulecą.