Michal1507 13.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Witam, po zmianie softu na 9.39 bin widzę dziwne zachowanie kotła mianowicie obojętnie jaką zadam temperaturkę CO to kocioł dobija po czym po kilkunastu minutach obniża się o dwa trzy stopnie i znowu powoli dobija jeszcze gorzej jest z temperaturą CWU bardzo ciężko dobija i zachwilkę spada o 3-4 stopnie w czym tkwi problem???Ustawienia:podawanie 7 sekund pauza 50 zadane CO: 47zadane CWU: 44 modulacja 25%dmuchawa: max 90 min 16wentylator odsunięty ok. 2 cm kombinowałem różnie ale za każdym razem powtórka z rozrywki. Już sie nawet zastanawiam czy to nie jest czasem błąd z softem?soft też zmieniałem od nowa Proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 U mnie ogólnie pompki pracują na powrocie wody do kotła. Zaczynam się gubić w Twoich wpisach. Na powrocie pracują pompki czy jedna pompka? Dopiero co pisałeś, że na powrocie masz pompkę, która jednocześnie ciągnie z instalacji i przez bojler a regulacji dokonujesz zaworem mieszającym. Po nastu wpisach doszliśmy, że pompkę, którą podłączyłeś pod gniazdo CWU należałoby podłączyć pod cyrkulację.... Sterownik ma dużo możliwości, ale aby z nich skorzystać, to jest kwestia wykonania danej instalacji. Była prośba, abyś wkleił fotki wykonania swojej instalacji, to może zrobi się jaśniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 [ATTACH=CONFIG]95126[/ATTACH]Mam zamiar wgrać ten nowy soft do Cobry . Czyli że mam odłączyć sterownik od pieca przynieść pod komputer i jak to mam podłączyć do usb ? :) i tak co kilka stron ten temat wraca.... Jak sterownika do kotła nie przykręciłeś, to wystarczy go podnieść. Jak przykręciłeś, to najlepiej odkręcić 4śrubeczki mocujące sam panel do tej metalowej obudowy. Od tyłu samego panelu sterownika jest gniazdo USB, wklejam fotkę dla przypomnienia Kabelek jak napisał Karoka taki jak od drukarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Michał dwa pytania: - po co dół dmuchawy na 16%- po co dla Pumy zasłoniłeś dmuchawę na 2cm? Rozumiem,że wyższym dołem chcesz rekompensować stopień zasłonięcia dmuchawy? Nie łatwiej dmuchawę odsłonić i dół zadać na 5%? Z dogrzewaniem CWU może wynikać z czasu reakcji sterownika w nowszym sofcie, ale to tylko moje gdybanie.Spróbuj skrócić czas pauzy do 45sek.lub zrób 5sek podawania na ok.25sek pauzy. Zawsze możesz jednak wrócić do wcześniejszego softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 14.01.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 :) i tak co kilka stron ten temat wraca.... Jak sterownika do kotła nie przykręciłeś, to wystarczy go podnieść. Jak przykręciłeś, to najlepiej odkręcić 4śrubeczki mocujące sam panel do tej metalowej obudowy. Od tyłu samego panelu sterownika jest gniazdo USB, wklejam fotkę dla przypomnienia Kabelek jak napisał Karoka taki jak od drukarki Fakt że temat powraca, ale też trzeba obiektywnie dodać, że usytuowanie gniazda nie jest najciekawsze... Zwłaszcza dla osób co mają panel przykręcany. A wystarczyłoby na panel przedni "wyciągnąć" gniazdo mikro usb, jest małe więc dużo miejsca nie zajmie. Dodatkowo można dać gumową zaślepkę i nic złego mu się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Kilka razy mówiłem, aby gniazdo USB Elektro-Miz w wersjach w obudowie wyciągnął na zewnątrz. W nowych obudowach jest na to przygotowane wycięcie z tyłu obudowy. Szczerze mówiąc nie wiem o co z tym tematem chodzi. Andrew01 zobacz na zdjęcie, które wkleił 280m, widać pod napisem termostat pokojowy białe plastikowe gniazdo dla termostatu a poniżej jest nacięty kwadracik pod USB.... nie wiem czy brakuje takich przejściówek, czy zaślepek... nie kumam tematu. Włodek też już kiedyś wspominał o wyciągnięciu tego na zewnątrz obudowy, ale on nie zajmuje się produkcją i montażem finalnym. To już praca Elektro-Miz. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.01.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Problem gniazda USB zgłosiłem jeszcze chyba na samym początku jak na rynek trafiły pierwsze egzemplarze Cobry, może przy okazji jak sterownik doczeka się dostępu do neta zostanie to również zmodernizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 15.01.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Wgrałem nowy soft do COBRY Nie obyło się bez stresu mianowicie nie posiadam komputera przenośnego więc pożyczyłem od siostrzenicy, i w kotłowni zrobiłem co trzeba włączam cobre a tu nic a raczej error więc pakuje stary soft a tu dalej error Jako że nie jestem specjalistą od komputerów jakoś specjalnie trochę się zacząłem denerwować już miałem wizje że pewnie cały tydzień trzeba będzie palić po staremu czyli ręcznie, bo co ja w niedzielę zrobię gdzie pomoc znajdę. Okazało się że w laptop jest na systemie ubuntu ale jakoś mi się nie chciało wierzyć żeby to miało jakiś związek, ale odkręciłem cały sprzęt z pieca znaczy sterownik z czujnikami i do pokoju do stacjonarnego komputera zaniosłem zrobiłem to samo sprawdzam przy piecu i na szczęście działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.01.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Trochę dziwne że linux ma jakiś wpływ, w końcu podmieniamy tylko plik, żadnej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.01.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 280m, dobrze, że sofcik wgrany. U mnie wchodzi i ze starego XP czy z nowszej 7-ki.Ni kumam co mogło być nie tak w lapku, który miałeś do dyzpozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 15.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 wczoraj zmieniłem soft na starszy i cały czas sytuacja ta sama temp cwu zadana 43 a max 42,3 i motem w dół. temp CO zadana 47 lub 50 dobije i spada 3-4 stopnie i piec wchodzi na max i dobija gdzie popełniam błąd dmuchawa odsłonięta na ponad połowę coś ktoś proponuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 15.01.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Dziękuje za soft JARECKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 15.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Zaczynam się gubić w Twoich wpisach. Na powrocie pracują pompki czy jedna pompka? Dopiero co pisałeś, że na powrocie masz pompkę, która jednocześnie ciągnie z instalacji i przez bojler a regulacji dokonujesz zaworem mieszającym. Po nastu wpisach doszliśmy, że pompkę, którą podłączyłeś pod gniazdo CWU należałoby podłączyć pod cyrkulację.... Sterownik ma dużo możliwości, ale aby z nich skorzystać, to jest kwestia wykonania danej instalacji. Była prośba, abyś wkleił fotki wykonania swojej instalacji, to może zrobi się jaśniej. Dwie pompki bo jedna jest od CO-grzejniki a druga od podłogówki a poza tym jak już ustaliliśmy trzecie od cyrkulacji CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.01.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Michał - coś się musiało zmienić, albo z węglem, albo coś ruszałeś w instalacji (np. zawór) Spróbuj wyjściowych:7/45seklub5/24-25sek. Innymi słowy nieco skróć pauzę podawania dla 100%mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 16.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Witam ! Odnośnie aktualizacji spod Linuxa, ja zawsze robię UPDATE ze swojego laptopa z Win XP. Co do upgrade'u z poziomu Linuxa nigdy się nie zastanawiałem i wogóle dawno nie miałem styczności z tym systemem, ciężko stwierdzić czy jest możliwa aktualizacja z tego systemu. To juz pytanie do ELEKTROMIZU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 16.01.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Witam... jako że kocioł od soboty hula, to zapewne będę częściej uczestniczył w dyskusji na tym wątku:) Zastanawiam się nad ustawieniami i spalaniem...w sobotę o 13 zasypałem go 125kg Retopala, wczoraj dorzuciłem 3 pełne wiaderka 10-11 litrowe. Tak więc było tego pewnie ok 160kg...dzisiaj ok. 18 zostało może jakieś 15kg. Tak więc apetyt ma... Fakt że ogrzewanie załączone po raz pierwszy, wcześniej dogrzewałem trochę na budowie kozą oraz zima też trochę postraszyła mrozem. Ale na piecu nie ustawiam nie wiadomo ile: zadana jest 50st, wygrzewam podłogówkę więc puszczone było ok 30st przez zawór 4dr. Fakt że powrót przez pierwsze kilka h był z niej ok 10st, od wczoraj ustabilizował się ok 20-22. Dom w całości podłogówka, ok 200m2 po podłogach, łącznie z kotłownią i garażem (lekko dogrzewany). Chodził na wgranych ustawieniach tj: podawanie 4s, pauza 21s, miał włączony. Wczoraj zmniejszyłem max moc dmuchawy do 80%, dzisiaj wieczorem wyłączyłem miał więc chodził będzie najbliższą dobę bez przedmuchów przed dawką paliwa. Z groszku tworzą się spieki....takie dość duże kalafiorki, choć węgiel jest dopalony. Co sądzicie o powyższym, coś pozmieniać w ustawieniach? Zastanawia mnie, a raczej martwi jedno...kocioł chodzi prawie non stop tj dobija do 51-52, temp dość szybko spada; jak jest ok 48-49 to dmuchawa ponownie rusza. O ile dobrze pamiętam, mam tu chyba podobny problem do art-e, gdyż dmuchawa rusza od minimalnej mocy i zanim dojdzie do max to temperatura spada jeszcze o kilka stopni. Czy CObra ma "wbudowaną histeryzę" 2st? Nie powinien sterownik od razu w pełni dogrzewać po spadku do 48, a nie dopuszczać do dalszego spadku temp przez co dłużej dochodzi do zadanej? Uff...trochę tego jest. Ale jeszcze jedno...pompe CO mam wpięta do Cobry, wyłączona jest praca skokowa więc chodzi non-stop ale z tego co rozumiem to Cobra moduluje jakoś mocą. Czy takie ustawienie jest poprawne przy podłogówce (pompa za zaworem 4dr a więc po stronie wody już schłodzonej). Pompa z LEszna, ma 7stopniową skalę mocy - wczoraj chodziła na 4, dziś zmniejszyłem na 3. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 17.01.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Witam... jako że kocioł od soboty hula, to zapewne będę częściej uczestniczył w dyskusji na tym wątku:) Zastanawiam się nad ustawieniami i spalaniem...w sobotę o 13 zasypałem go 125kg Retopala, wczoraj dorzuciłem 3 pełne wiaderka 10-11 litrowe. Tak więc było tego pewnie ok 160kg...dzisiaj ok. 18 zostało może jakieś 15kg. Tak więc apetyt ma... Fakt że ogrzewanie załączone po raz pierwszy, wcześniej dogrzewałem trochę na budowie kozą oraz zima też trochę postraszyła mrozem. Ale na piecu nie ustawiam nie wiadomo ile: zadana jest 50st, wygrzewam podłogówkę więc puszczone było ok 30st przez zawór 4dr. Fakt że powrót przez pierwsze kilka h był z niej ok 10st, od wczoraj ustabilizował się ok 20-22. Dom w całości podłogówka, ok 200m2 po podłogach, łącznie z kotłownią i garażem (lekko dogrzewany). Chodził na wgranych ustawieniach tj: podawanie 4s, pauza 21s, miał włączony. Wczoraj zmniejszyłem max moc dmuchawy do 80%, dzisiaj wieczorem wyłączyłem miał więc chodził będzie najbliższą dobę bez przedmuchów przed dawką paliwa. Z groszku tworzą się spieki....takie dość duże kalafiorki, choć węgiel jest dopalony. Co sądzicie o powyższym, coś pozmieniać w ustawieniach? Zastanawia mnie, a raczej martwi jedno...kocioł chodzi prawie non stop tj dobija do 51-52, temp dość szybko spada; jak jest ok 48-49 to dmuchawa ponownie rusza. O ile dobrze pamiętam, mam tu chyba podobny problem do art-e, gdyż dmuchawa rusza od minimalnej mocy i zanim dojdzie do max to temperatura spada jeszcze o kilka stopni. Czy CObra ma "wbudowaną histeryzę" 2st? Nie powinien sterownik od razu w pełni dogrzewać po spadku do 48, a nie dopuszczać do dalszego spadku temp przez co dłużej dochodzi do zadanej? Uff...trochę tego jest. Ale jeszcze jedno...pompe CO mam wpięta do Cobry, wyłączona jest praca skokowa więc chodzi non-stop ale z tego co rozumiem to Cobra moduluje jakoś mocą. Czy takie ustawienie jest poprawne przy podłogówce (pompa za zaworem 4dr a więc po stronie wody już schłodzonej). Pompa z LEszna, ma 7stopniową skalę mocy - wczoraj chodziła na 4, dziś zmniejszyłem na 3. Z góry dzięki za pomoc Siemasz, Napisz jaki masz piec i dmuchawe. Ja mogę Ci napisać jak jest u mnie. Na początku piec palił mi ok. 50 kg/dobę. Nie miałem pełnego ocieplenia ścian ani dachu, no i uruchomiłem też podłogówkę. Spieki miałem też duże, a to dlatego że piec musiał bardzo mocno ciągnąć aby te straty ciepła uzupełnić. Zacząłem eksperymentować z parametrami i ustawieniem dmuchawy (którą dałem nawet swego czasu na 70%). Po skończonym ociepleniu wszystkiego i wygrzaniu podłogówek, piec spala mi obecnie ok. 20kg /dobę. Jeszcze trwają prace budowlane, cały czas szpachlowanie i wietrzenie. Spodziewam się więc w późniejszym okresie (jak już zamieszkam) dalszego obniżenia spalania. Jeśli chodzi o parametry to jedno jest pewne: inny dom = inne ustawienia. To co sprawdzało się u innych, u mnie w ogóle się nie sprawdzało. Mam małej mocy piec (12KW) i małą dmuchawę. Żeby piec nie musiał się męczyć z dochodzeniem do zadanej temp. i przy tym nie tworzył spieków (wchodzi na dużą moc = wchodzi na wysokie obroty dmuchawy) dałem ustawienia: 1. Czas podawania / czas przerwy = 1:3 do 1:4 maksymalnie (na razie testuje 1:3.5) 2. Dmuchawe dałem na 100% (jest ona mała więc jak ją jeszcze obniże to moc pieca spada) Co powoduję te parametry; Ano to że piec szybko uzyskuje temp bez zbędnego męczenia i mielenia dmuchawą (to jak z większej mocy silnikiem auta jadąc pod górę). To też tłumaczy dlaczego temp jeszcze mocno spada o kilka jeszcze stopniu gdy już minęła nawet histerezę. Masz mały koczyk który nie jest w stanie złamać tendencji spadku temp. Jak zwiększysz moc kotła (parametry które podałem) piec szybciej "stanie na nogi" Zaraz koledzy mogą napisać że robią zupełnie inaczej np. wydłużając przerwe podawania (np do stosunku 1:6 lub więcej) ale jak mówiłem u mnie to się nie sprawdza. Trzeba pamiętać że wiele osób ma przewymiarowany piec i musi ustawiać go inaczej. Po drugie co jest bardzo ważne są różne pojemności wodne instalacji (a więc ilości wody do ogrzania) itp itd Kwestia ostatnia: Wg mnie szybkość spadku temp po osiągnięciu już temp zadanej (wraz z histerezą), nie zależy już w żadnym stopniu od parametrów a od zapotrzebowania budynku na ciepło. Szybko 'zjada" ciepełko które wytworzyliśmy to i szybko powrót z instalacji coraz zimniejszy. P.s Cobra moduluje mocą. Zobaczysz to bardzo dobrze jak wszystko się trochę ustabilizuje. Jak będziesz dochodził do temp zadanej to już dużo wcześniej zacznie schodzić z mocą - tak że piec z rozpędu dojdzie do granicy histerezy. To samo na dole. Jednak daj czas na ustabilizowanie się ciepła w domu. Cobra wówczas lepiej wyczuje tendencje wzrostu i spadku temp i lepiej będzie mogła dopasować moc do tego. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez art-e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.01.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) mpkrk Jak już wielokrotnie było mówione..... W pierwszym sezonie należy się pozbyć wilgoci tzw technologicznej ze ścian. Nie dysponując jeszcze meblami, drzwiami, dywanami trzeba się liczyć z dużo większym spalaniem niż w tzw. normalnych warunkach. Wyższe koszty ogrzewania w pierwszym sezonie grzewczym, jak już słusznie kilka osób stwierdziło, należy wrzucić w koszty budowy domu. Możesz oczywiście próbować optymalizować obecne spalanie. Spróbuj przy większym zapotrzebowaniu na ciepło od następujących parametrów wyjściowych: podawanie 8sekund, pauza ok.32-35sekund, siła nadmuchu 85% góra, 5%dół nadmuchu, wyłączone przedmuchy dla retopalu. ps. co to za pompa, że ma 7biegów? jak energooszczędna, to powinieneś wybrać pracę skokową. Jest to jednak ważne tylko w wypadku korzystania z wyjścia ładującego CWU (bojler) i to przy różnicy temp. w granicy 6st.C między nastawą C.O. a CWU. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 17.01.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Z innej beczki Co to jest regulator pogodowy? jakie ma zastosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 17.01.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Z innej beczki Co to jest regulator pogodowy? jakie ma zastosowanie? Steruje pracą kotła/zaworu mieszającego (różne rozwiązania) w zależności od zmian temp. wg mnie znacznie lepsze niż regulator pokojowy gdyż: - pokojowy reaguje gdy temp w pomieszczeniu już spadła czyli już się wychłodziło - pogodowy reaguje z wyprzedzeniem badając tendencję zmian temp (już wcześniej podgrzewa lub odwrotnie aby utrzymać temp a nie dopiero jak utracimy już ciepło w pomieszczeniu) Najlepszy regulator to: - ma czujkę zewnętrzną i wewnętrzną. Zewnętrzna bada zmiany temp pogody, ale ponieważ często jest tak że np na dworzu jest zimno ale jest mocne słońce i pomieszczenie i tak się nagrzewa, wówczas potrzebna jest jeszcze czujka wewnętrzna. - regulator steruje za pomocą siłownika zawór 4d (piec ma stałą temp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts