Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Dzięki, jutro rano jak podjadę to zmienię na skokową. Miałem dziś zrobić zdjęcia ale zapomniałem aparatu, może jutro:)

Czasy zostawiłem jeszcze jakie są, spalanie nie wyglądało na najgorsze a nie miałem za bardzo czasu na zabawę. Tak jak pisałem, spieków raczej nie ma, za to wydaje mi się że trochę niedopala tego węgla i przeypuje drobne kawałeczki do popielnika ale to ocenię już jutro czy się kruszą czy nie. Przypuszczam że będzie za mało powietrza i stąd ten problem....mam racje? Podniosłem dmuchawę na 85st i kopczyk dałem -1, powinno coś pomóc?

P.S. Czy przy ślimaku regulacja kopczykiem zawsze zmniejsza (wartosci -) lub zwieksza (wart +) czas podawania o 1sek? Czyli jak miałem 4s praca to przy -1 będe miał 3sek?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, jutro rano jak podjadę to zmienię na skokową. Miałem dziś zrobić zdjęcia ale zapomniałem aparatu, może jutro:)

Czasy zostawiłem jeszcze jakie są, spalanie nie wyglądało na najgorsze a nie miałem za bardzo czasu na zabawę. Tak jak pisałem, spieków raczej nie ma, za to wydaje mi się że trochę niedopala tego węgla i przeypuje drobne kawałeczki do popielnika ale to ocenię już jutro czy się kruszą czy nie. Przypuszczam że będzie za mało powietrza i stąd ten problem....mam racje? Podniosłem dmuchawę na 85st i kopczyk dałem -1, powinno coś pomóc?

P.S. Czy przy ślimaku regulacja kopczykiem zawsze zmniejsza (wartosci -) lub zwieksza (wart +) czas podawania o 1sek? Czyli jak miałem 4s praca to przy -1 będe miał 3sek?

A jakie masz teraz ustawione parametry podawania i moc dmuchawy?

Regulacja kopczykiem +/- daje skok o 1 sek

Problem

W dniu wczorajszym dwukrotnie piec mi wygasł. W zasobniku groszek jest, ślimak podał wszystko co było w podajniku i tyle. Pierwsze wygaśnięcie to jeszcze nie tak źle bo jeszcze gdzieś tam w głębi były żarzące się węgielki więc rozpalanie poszło szybko, ale drugi raz wygasł mi, a raczej to zauważyłem dopiero po 23:00 więc całość prac zeszła mi długo w noc. I tu właśnie przychodzi z pomocą moduł chociażby GSM, który pomógłby szybko zareagować przed całkowitym wygaśnięciem kotła. Tutaj widać przewagę Bruli cz eCoala. Siedząc gdziekolwiek mam podgląd na pracę kotła, co więcej mogę realnie zmienić parametry.

A jakie masz teraz ustawione parametry podawania i moc dmuchawy?

Regulacja kopczykiem +/- daje skok o 1 sek

Przezabawna ta regulacja kopczykiem.

Co ona tak naprawdę daje? Przecież z tego co mówicie to wystarczy np skrócić lub wydłużyć czas podawania o np 1 sekundę, zamiast zmieniać wysokość kopca o +/-1. To raczej taki zbędny bajer, który nic nie wnosi do softu a jedynie ładnie wygląda.

Widzę tutaj sprzeczność... W zasobniku jest groszek a w podajniku nie? :)

No właśnie tak

Sytuacja wygląda tak jakby w całym przekroju podajnika nie było groszku.

Nie wiem co tak naprawdę się stało, ale żeby dać upust kpinom, powiem, że taka sytuacja (w najprostszym rozumieniu) może mieć miejsce, że np w worku z ekogroszkiem znajduje się duży kawał węgla, który zatyka wyjście z zasobnika i tyle.

Ale u mnie tak nie mogło być, bo na pracy ręcznej, podajnik podał eko-groszek z zasobnika do palnika bez jakichkolwiek ingerencji w zasobnik.

Przezabawna ta regulacja kopczykiem.

Co ona tak naprawdę daje? Przecież z tego co mówicie to wystarczy np skrócić lub wydłużyć czas podawania o np 1 sekundę, zamiast zmieniać wysokość kopca o +/-1. To raczej taki zbędny bajer, który nic nie wnosi do softu a jedynie ładnie wygląda.

Dlatego autor w nowym sofcie to wyrzucił i dał regulacje parametrami bez wchodzenia w jakieś kody serwisowe.

No właśnie tak

Sytuacja wygląda tak jakby w całym przekroju podajnika nie było groszku.

Nie wiem co tak naprawdę się stało, ale żeby dać upust kpinom, powiem, że taka sytuacja (w najprostszym rozumieniu) może mieć miejsce, że np w worku z ekogroszkiem znajduje się duży kawał węgla, który zatyka wyjście z zasobnika i tyle.

Czy miałeś jakiś alarm? Może dałeś "za wygórowane" ustawienia i włączyła się jakaś blokada / zabezpieczenie.

Ale u mnie tak nie mogło być, bo na pracy ręcznej, podajnik podał eko-groszek z zasobnika do palnika bez jakichkolwiek ingerencji w zasobnik.

Świadczy to o tym, że w przekroju podajnika był groszek.

Czy miałeś jakiś alarm? Może dałeś "za wygórowane" ustawienia i włączyła się jakaś blokada / zabezpieczenie.

Świadczy to o tym, że w przekroju podajnika był groszek.

No właśnie nie mogło być groszku,. bo zanim podajnik podał groszek do palnika minęło kilkanaście minut (mogło to być powyżej 20 minut).

Moje ustawienia:

praca podajnika: 9

pauza podajnika: 42

minimum dmuchawa: 5%

max dmuchawa: 71%

blokada przedmuchów: 1

max modulacja: 25%

I jeszcze jedno... blokada przedmuchów 1 to są te przedmuchy czy zablokowane? Bo u mnie jest na 1, a w fazie gdy kocioł był w podtrzymaniu co jakiś czas sterownik zrobi taki jakby przedmuch tj. na chwilę mocniej dmuchnie. To są te przedmuchy czy to po prostu normalna praca w podtrzymaniu?

No właśnie nie mogło być groszku,. bo zanim podajnik podał groszek do palnika minęło kilkanaście minut (mogło to być powyżej 20 minut).

Moje ustawienia:

praca podajnika: 9

pauza podajnika: 42

minimum dmuchawa: 5%

max dmuchawa: 71%

blokada przedmuchów: 1

max modulacja: 25%

I jeszcze jedno... blokada przedmuchów 1 to są te przedmuchy czy zablokowane? Bo u mnie jest na 1, a w fazie gdy kocioł był w podtrzymaniu co jakiś czas sterownik zrobi taki jakby przedmuch tj. na chwilę mocniej dmuchnie. To są te przedmuchy czy to po prostu normalna praca w podtrzymaniu?

W podtrzymaniu to dmucha co jakiś czas aby podtrzymać żar - normalna praca.

Przedmuchy które masz zablokowane (lub nie): w normalnej pracy przed podaniem porcji paliwa dmuchawa zwiększa na chwile obroty

Co to znaczy, że mi się opał przewiesił?

Zasobnik? No nie wiem, to może Jarecki coś powie o standardowym zasobniku dla Skama 25KW, ale myślę że coś około 120 kg

Trochę zabiegany jestem.

Przeczytałem i jest na 99% tak, jak koledzy piszą -zawiesił się opał w koszu. Prawdopodobnie był wilgotny..

Co do kopczyka, też fakt- w nowym sofcie tego nie ma.

mp_krk już wcześniej arte pisałem,że dla tej małej dmuchawy osobiście nie schodziłem poniżej 90%obrotów.

Ale próbować zawsze możecie.

W tamtym tygodniu zwracałem się z prośbą o pomoc w dziwnym zachowaniu kotła. Problem polegał w przekombinowanym podawaniu i pauzie eko... po zmianie nastawień na częstsze, kociołek pracuje jak marzenie spokojnie trzyma temp. zadana zarówno na CO I CWU i nawet na plus oraz mniej spala pomimo zwiększonej dawce i mniejszej pauzie do czego nie potrafiłem się przekonać. Dodatkowo zauważyłem, iż przy obecnej temp. zewn. nie warto wprowadzać stref czasowych dla CO, jedynie można w nocy w częstotliwości maksymalnie co godzinkę przez ok. 6 godz. zastosować strefy. Przy dłuższym stosowaniu stref tracimy na eko-groszku poprzez dogrzewanie kotła.

Moje ustawienia:

powierzchnia użytkowa ok. 150 m2

podawanie: 5,5 s

pauza: 33 s

max nadmuch: 92%

min nadmuch: 5 %

modulacja: 27%

kocioł : 17 KW

temp. zadana 45

tem CWU: 43