karoka65 21.01.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 art-e, mają już napisana instrukcję do nowego oprogramowania? mp_krk chociaż nie dałeś mi zarobić i tak ci pomogę. Daj maila na priva to ci podeślę nową instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Fajnie art-e, że instrukcja doszła i jest jasna i czytelna w obsłudze Rozumiem też, że reszta userów Cobry także maila dostała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 23.01.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 I znów ten sam problem...Zasobnik pełen a kocioł wygasł. Już mnie powoli nerwy na to biorą bo to już 4 raz w przeciągu dwóch tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Zawiesił Ci się opał a przy wyżyłowanych parametrach wyrzuci brak opału, bo w określonym odstępie czasu temperatura nie rośnie. Opał musi być suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.01.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Rozumiem też, że reszta userów Cobry także maila dostała? Myślę że ci koledzy do których wysłałem w zeszłym tygodniu także wszystko dostali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 To super, dzięki Karoka za pomoc, ostatni tydzień strasznie zalatany jestem i nie nadążam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 23.01.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 U mnie ostatnio też była taka sytuacja wchodzę do kotłowni a tu sygnał piszczy i komunikat brak opału, w palniku wypalone wszystko chyba do połowy między koszem a palnikiem. też myślałem że się zawiesił opał a w koszu raczej nie było dużo z tym że opał raczej suchy zwłaszcza że mam go luzem złożonego w pomieszczeniu obok kotłowni. Okazało się po chwili że jak ekipa (ocieplająca sufit) z pieca mate gumową (osłaniającą piec) brała to chyba wtyczkę wyciągnęli przez przypadek tak trochę i nie było zasilania na podajnik. A odnośnie wyciszenia to niestety izolacja sufitu z wełny 10cm siatka i tynk nie zbyt dużo wyciszyło, chyba przenosi po ścianie hałas, myślę jeszcze może jakieś podkładki między piec a posadzkę dać bo piec stoi bezpośrednio na płytkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 280mTutaj przyznaję rację. Palniki brucerowate chodzą głośniej i nie jest to kwestia silnika czy przekładni. One zwyczajnie jako całość głośniej rezonują.Jak pisałem to dużo wcześniej na wątku z rankingiem, to zaraz było oburzenie panów Z. oraz części użytkowników innego produktu. Z tego też powodu od pewnie ok.2lat sugerujemy ustawienie kotła na gumach. Może to być np. guma z pasa transmisyjnego, do nabycie w sklepach typu agrorama.... Jest o tym wzmianka w instrukcji. Kocioł z palnikiem i mechanizmem ustawiony na płytkach i skręcony do danej instalacji potrafi nieźle rezonować, szczególnie jak kosz jest prawie pusty.Odgłosy pracy zależą także od rodzaju stosowanego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 23.01.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 tak tu się zgodzę jak jest pusty kosz to bardziej słychać. pod kosz dałem taką gumę bo to nie jest problem na pustym koszu zablokowałem windą samochodową podkręciłem stopkę wsunąłem gumę i stopkę z powrotem odkręciłem, ale pod piec to musi być woda spuszczona i chyba popuszczony piec na śrubunkach czy jak tam się to nazywa. Żeby było jasne to nie jest jakiś hałas duży bo kotłownia jest na poziomie piwnic więc w mieszkaniu słychać tylko nad kotłownią i to raczej że ja wiem i jak jest cisza bezwzględna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 23.01.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 A jak to jest z algorytmem w Pumie? Czy jest do decyzji wykorzystywany czujnik temperatury powrotu? Może jednak jest szansa na pomiar temperatury spalin? Chodzi o wersję dla ekogroszku/miału, bo że przy pelet jest to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Żeby było jasne to nie jest jakiś hałas duży bo kotłownia jest na poziomie piwnic więc w mieszkaniu słychać tylko nad kotłownią i to raczej że ja wiem i jak jest cisza bezwzględna. W nocy pewnie głównie słychać jak startuje podawanie, wtedy jest taki metaliczny rezonans. Stopień głośności zależy od stosowanego węgla i wykonania instalacji. Cóż mamy jednak do czynienia z mechanizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 andrew01 musiałbyś z tym tematem uderzyć do Włodka. W modelu tłokowym u jednego producenta z południowej Polski Puma jest z zapalarką, więc jak sądzę wykorzystano czujnik spalin. Tyle,że to specjalny sofcik był pewnie szykowany pod tego producenta i jego produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 23.01.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 andrew01 musiałbyś z tym tematem uderzyć do Włodka. W modelu tłokowym u jednego producenta z południowej Polski Puma jest z zapalarką, więc jak sądzę wykorzystano czujnik spalin. Tyle,że to specjalny sofcik był pewnie szykowany pod tego producenta i jego produkt oki, to nie jest pilne, jak p. Włodek odwiedzi ten wątek to pewnie napisze czy można czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 24.01.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Myślę że ci koledzy do których wysłałem w zeszłym tygodniu także wszystko dostali. Tak Koledzy, dostałem i dziękuję. W wolnej chwili będzie update softy...jak w końcu nie zapomnę zabrać kabla:D swoją drogą, jak ocenić czy nie za dużo ciepła idzie w komin? nie mam obecnie pomiaru temp spalin...przed kolejnym sezonem pewnie zdejmę pokrywkę otworu na czopuchu do wspawania mufki i w niej zainstaluję term z kapilarą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 24.01.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Czy w tym sofcie do Cobry (przed aktualizacja) jest możliwość podejrzenia temp. z czujnika powrotu? Zamiennie z godziną jest pokazywany właśnie powrót czu cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 24.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Dziś rano piec wygasł po raz kolejny... już mnie ch.... strzela no ile można... codziennie rano przed pracą rozpalać go od nowa!!!!Jarecki wymyśl coś... przecież palę cały czas tym samym opałem od sierpnia i nigdy wcześniej nie było takich szopek... opał w workach od sierpnia leży u mnie w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.01.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ustaw go wyjściowo tak:8sekund praca35sekund pauza podawaniaNadmuch góra 85%Nadmuch dół 6%Minimalna moc kotła 3% Jaki alarm Ci się wyświetla? Brak opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 24.01.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 dodam, że w garażu ogrzewanym w którym jest cały czas około 15 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 24.01.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 tak... alarm BRAK OPAŁU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.01.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Czy w tym sofcie do Cobry (przed aktualizacja) jest możliwość podejrzenia temp. z czujnika powrotu? Zamiennie z godziną jest pokazywany właśnie powrót czu cwu? Zamiennie z godziną pokazywana jest temp. czujnika kosza. Podgląd na inne temp. jest w menu 1982 zarówno w starszym jak też nowszym sofcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts