Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie ostatnio też była taka sytuacja wchodzę do kotłowni a tu sygnał piszczy i komunikat brak opału, w palniku wypalone wszystko chyba do połowy między koszem a palnikiem. też myślałem że się zawiesił opał a w koszu raczej nie było dużo z tym że opał raczej suchy zwłaszcza że mam go luzem złożonego w pomieszczeniu obok kotłowni. Okazało się po chwili że jak ekipa (ocieplająca sufit) z pieca mate gumową (osłaniającą piec) brała to chyba wtyczkę wyciągnęli przez przypadek tak trochę i nie było zasilania na podajnik.

A odnośnie wyciszenia to niestety izolacja sufitu z wełny 10cm siatka i tynk nie zbyt dużo wyciszyło, chyba przenosi po ścianie hałas, myślę jeszcze może jakieś podkładki między piec a posadzkę dać bo piec stoi bezpośrednio na płytkach.

280m

Tutaj przyznaję rację. Palniki brucerowate chodzą głośniej i nie jest to kwestia silnika czy przekładni. One zwyczajnie jako całość głośniej rezonują.

Jak pisałem to dużo wcześniej na wątku z rankingiem, to zaraz było oburzenie panów Z. oraz części użytkowników innego produktu.

Z tego też powodu od pewnie ok.2lat sugerujemy ustawienie kotła na gumach. Może to być np. guma z pasa transmisyjnego, do nabycie w sklepach typu agrorama.... Jest o tym wzmianka w instrukcji.

Kocioł z palnikiem i mechanizmem ustawiony na płytkach i skręcony do danej instalacji potrafi nieźle rezonować, szczególnie jak kosz jest prawie pusty.

Odgłosy pracy zależą także od rodzaju stosowanego węgla.

tak tu się zgodzę jak jest pusty kosz to bardziej słychać. pod kosz dałem taką gumę bo to nie jest problem na pustym koszu zablokowałem windą samochodową podkręciłem stopkę wsunąłem gumę i stopkę z powrotem odkręciłem, ale pod piec to musi być woda spuszczona i chyba popuszczony piec na śrubunkach czy jak tam się to nazywa.

Żeby było jasne to nie jest jakiś hałas duży bo kotłownia jest na poziomie piwnic więc w mieszkaniu słychać tylko nad kotłownią i to raczej że ja wiem i jak jest cisza bezwzględna.

Żeby było jasne to nie jest jakiś hałas duży bo kotłownia jest na poziomie piwnic więc w mieszkaniu słychać tylko nad kotłownią i to raczej że ja wiem i jak jest cisza bezwzględna.

W nocy pewnie głównie słychać jak startuje podawanie, wtedy jest taki metaliczny rezonans.

Stopień głośności zależy od stosowanego węgla i wykonania instalacji. Cóż mamy jednak do czynienia z mechanizmem.

andrew01 musiałbyś z tym tematem uderzyć do Włodka.

W modelu tłokowym u jednego producenta z południowej Polski Puma jest z zapalarką, więc jak sądzę wykorzystano czujnik spalin.

Tyle,że to specjalny sofcik był pewnie szykowany pod tego producenta i jego produkt

oki, to nie jest pilne, jak p. Włodek odwiedzi ten wątek to pewnie napisze czy można czy nie :)

Myślę że ci koledzy do których wysłałem w zeszłym tygodniu także wszystko dostali.

Tak Koledzy, dostałem i dziękuję. W wolnej chwili będzie update softy...jak w końcu nie zapomnę zabrać kabla:D

swoją drogą, jak ocenić czy nie za dużo ciepła idzie w komin? nie mam obecnie pomiaru temp spalin...przed kolejnym sezonem pewnie zdejmę pokrywkę otworu na czopuchu do wspawania mufki i w niej zainstaluję term z kapilarą.

Dziś rano piec wygasł po raz kolejny... już mnie ch.... strzela no ile można... codziennie rano przed pracą rozpalać go od nowa!!!!

Jarecki wymyśl coś... przecież palę cały czas tym samym opałem od sierpnia i nigdy wcześniej nie było takich szopek... opał w workach od sierpnia leży u mnie w garażu

Czy w tym sofcie do Cobry (przed aktualizacja) jest możliwość podejrzenia temp. z czujnika powrotu? Zamiennie z godziną jest pokazywany właśnie powrót czu cwu?

Zamiennie z godziną pokazywana jest temp. czujnika kosza.

Podgląd na inne temp. jest w menu 1982 zarówno w starszym jak też nowszym sofcie.