damianlisu 26.01.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Pytanie tylko czy w serwerze www da się upchnąć komunikację z pumą. Andrew, a czemu nie ? Przecież to my ludzie decydujemy jak będzie działać dana aplikacja. Ma być serwer www oraz obsługa Pumy to będzie, ma robić śniadanie o 8.00 to będzie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 26.01.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) W sumie to tak Najtrudniejsza rzecz to zaciągnięcie danych z Pumy bo samo wyświetlenie na stronie nie powinno być już problemem. Przynajmniej samych wartości... bo z wykresami to już więcej zabawy. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez andrew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qaz123 26.01.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Witam,ja tez pisze się do testów, znajdzie się jakiś stary pc. co do kondensatora: kupiłem Puma w listopadzie 2010,po kilku dniach użytkowania zaczął zacinać mi się podajnik - nieregularnie (raz na kilka dni).Męczyłem się z tym, wstawałem w nocy, oczywiście niesłusznie obwiniając Pumę. aż tu przez przypadek przeczytałem o kondensatorze rozruchowym i dzięki podpowiedzią kolegi Jareckiego i wymianie wszystko wróciło do normy. Nie dalej jak miesiąc temu z dnia na dzień stało się to samo. Zacięcie się ślimaka spowodował przepalenie się bezpieczników w pumie i czegoś jeszcze (może przekaźników). Puma umarła. Na szczęście serwis wymienił mi panel (chyba na nowy, taki był czyściutki, że go nie poznałem). Teraz już wiem, że zawleczka była za gruba. Kondensator z 7,5 pojemności miał około 2. Przepraszam za lekkie odejście od tematu.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nie to nie konkurencja, to hmmm realizacja własnych potrzeb i pomysłów i chyba co najważniejsze w biznesie NIE BĘDZIE SPRZEDAWANE !. Jest to prywatny pomysł oraz wykonanie, zresztą nie każdemu pasuje stawianie kompa koło kotła. Gro ludzi kupi Pumę w WiFi wtedy ten cały osprzęt będzie nie potrzebny. BTW, p. Włodek jest/będzie jak zawsze pośrednio zaangażowany w ten pomysł. Pośrednio dlatego że on jest "ojcem" oprogramowania do Pumy i wie co w trawie piszczy Z tego co mi wiadomo, to ma być osobny moduł, aby wcześniejszy użytkownicy pumy czy cobry mogli z tego korzystać. Damian znasz Włodka, zapytaj jak daleko sprawa stoi. Szacuneczek za własną inwencję, może to sprawę przyspieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 26.01.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Wow !!! Panie Włodku konkurencja rośnie To nie jest konkurencja, raczej fajna współpraca. Chętnie pomogę. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 26.01.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 To nie jest konkurencja, raczej fajna współpraca. Chętnie pomogę. Pozdrowienia, Włodek ehhh...taki żart był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 26.01.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 W sumie to tak Najtrudniejsza rzecz to zaciągnięcie danych z Pumy bo samo wyświetlenie na stronie nie powinno być już problemem. Przynajmniej samych wartości... bo z wykresami to już więcej zabawy. Zabawy z dogadaniem się z Pumą na pewno będzie po pachy, tego nie ukrywam, wykresy, Andrew mam to w jednym palcu , nawet te pod web. Któraś z wczesnych wersji PumaCharts miała właśnie kontrolkę we flashu wyświetlającą wykresy, rzekłbym tą samą co na http://serwer.itask.pl/buranco Z tego co mi wiadomo, to ma być osobny moduł, aby wcześniejszy użytkownicy pumy czy cobry mogli z tego korzystać. Damian znasz Włodka, zapytaj jak daleko sprawa stoi. Szacuneczek za własną inwencję, może to sprawę przyspieszy. Nie chcę dopytywać p. Włodka ani w E-M o detale, trochę to głupio wygląda. Z wcześniejszych rozmów z p. Włodkiem wiem o słabostkach pierwszych wersji, nie będę wdawał się w szczegóły jakie to, ale wyraźnie słyszałem że WiFi będzie pod ekranem i rozszerzenie WiFi nie będzie właśnie tych wersji dotyczyć. Być może pomysł na osobny moduł zrodził się później choć uważam i zostało to przeze mnie głośno powiedziane, że wszyscy użytkownicy powinni mieć możliwość poszerzenia możliwości swoich sterowników. Dlatego też jakoś urodził się pomysł z PC`tem przy Pumie. To nie jest konkurencja, raczej fajna współpraca. Chętnie pomogę. Pozdrowienia, Włodek Panie Włodku, dzięki za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.01.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 o co z wifi "lotoło" to z grubsza wiem a pomysł z osobnym modułem, to właśnie efekt przemyśleń p.Włodka dotyczących wcześniejszych użytkowników.... Pożyjemy i zobaczymy jakie będą efekty. Alligator jest, Spider i GSM w prototypach działają.. poprawiony zostanie soft pod pumę i mam nadzieję mocno wówczas zakasane zostaną rękawy do modułu internetowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 26.01.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 mam nadzieję mocno wówczas zakasane zostaną rękawy do modułu internetowego. Trzymam za to kciuki i jeśli faktycznie ruszy moja "prywatna" platforma będzie to swego rodzaju konkurencja (nie biznesowa) oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 26.01.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 damianlisu masz już może wizję aplikacji czy na razie o tym nie myślałeś? Wstawisz może widok schematyczny coś na kształt ecoal/bruli? Co do wykresów, z całym szacunkiem dla burana, ale Twoja obecna wersja jest o niebo lepsza i mam nadzieję, że wykresy właśnie na niej oprzesz. Piszesz że możliwości nieograniczone, chcesz zmapować wszelkie nastawy? Kalendarze tygodniowe również? Ja tam w Ciebie wierze ale kurde czasu to będzie wymagało okrutnie dużo. Dasz radę zrobić ściąganie archiwum on-line, tak aby nie trzeba było biegać do kotłowni z lapkiem? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.01.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Aby to wszystko zrobić, musiałby mieć udostępnione "trochę" kodu źródłowego pumy.... Pewnie da się zrobić i mam nadzieję,że tak to się potoczy, ale to wymaga małych konsultacji na linii LS-EM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 27.01.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Piszesz że możliwości nieograniczone, chcesz zmapować wszelkie nastawy? Kalendarze tygodniowe również? Ja tam w Ciebie wierze ale kurde czasu to będzie wymagało okrutnie dużo. Dasz radę zrobić ściąganie archiwum on-line, tak aby nie trzeba było biegać do kotłowni z lapkiem? Andrew tak to wszystko jest w planach, pełna kontrola nad Pumą. Jeśli opanuje komunikację z Pumą z np temperaturą zadaną CO to reszta będzie bajka. Nie wiem ile nastaw można obecnie przez RS485 kontrolować na Pumie, ale będę chciał je wszystkie obsłużyć. Życie resztę zweryfikuje. Archiwum chciałbym tworzyć ciągłe np jeden plik na 1 rok. Można więcej ale może być problem z otwarciem takiego pliku i jego obróbką. Z zeszłego roku, czyli 2011, mam plik który waży 10.5 Mb i ma prawie 330 tyś próbek, spokojnie go otwieram a nie mam w 100% kompletnego tamtego roku, są dziury w datach. Pytasz o wizję softu. Tak myślałem nad tym bo to bardzo ważne. Dlatego również te przemyślenia przelałem tutaj zaczynając ten temat. Konsultowałem wczoraj popołudniu pewne sprawy z E-M i doszedłem na następującego wniosku i chyba tak będzie najłatwiej. Aplikacja w miarę prosta i łatwa, przede wszystkim czytelna. Na pierwszym planie (oknie) temp CO, CWU oraz może jakieś tam inne pierdółki. W pierwszych wersjach łączyć będzie się aplikacja<-->aplikacja, w następnych może być połączenie aplikacja<-->aplikacja lub aplikacja<-->web(przeglądarka). W ten sposób rozwój panelu przeglądarkowego nie zablokuje rozwoju i ukończenia samej aplikacji. Już wiem że pewne osoby będą ciągły kabel do domu z kotłowni do kompa dlatego taka struktura połączenia, czyli bezpośrednio z połączonego kompa z Pumą musi dać się wysterować sterownikiem. Co za tym idzie najłatwiej i najprościej zrobić połączenie na pierwszy rzut aplikacja<-->aplikacja (ta sama wersja, ten sam exek, będzie wybór w konfiguracji który soft jest z Pumą a który zdalny) Pewnie da się zrobić i mam nadzieję,że tak to się potoczy, ale to wymaga małych konsultacji na linii LS-EM. Jarku, takowe konsultacje już były i jeszcze będą. Sam bez pewnych rzeczy powiedzmy nie jestem w stanie tego zrobić. Napisałem powiedzmy ponieważ mogę na piechotę bawić się w rozpracowywanie co po kablu lata do i z Pumy. Na to trzeba byłoby trochę czasu poświęcić. Identycznie powstała tylko i wyłącznie na moje potrzeby pierwsza wersja PumyCharts czyli 0.01. Robiłem ją całkiem na piechotę nie mając pojęcia co siedzi w archiwum. Nie konsultując tego i nie pytając o to p. Włodka jak i E-M. Działało to w 70-75%, nie mogłem rozpracować kilku nastaw oraz rozjeżdżały mi się daty. Gdy udało mi się uzgodnić co i jak z p. Włodkiem i E-M poszło jak z płatka i tak pojawiła oficjalna wersja 1.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 27.01.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 mieć udostępnione "trochę" kodu źródłowego pumy Trochę mam, ale nie to co bym chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 27.01.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Damianlisu a jak to się ma do CObry? Ominie mnie przyjemność uczestniczenia w tym wydarzeniu czy może będę mógl się podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 27.01.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Art-e nie mam Cobry ale jeśli posiada RS485 to jest OK. Z drugiej strony patrząc RS485 musi mieć do podłączania Aligatorów i innych gadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.01.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Art-e nie mam Cobry ale jeśli posiada RS485 to jest OK. Z drugiej strony patrząc RS485 musi mieć do podłączania Aligatorów i innych gadów. Moduły Alligator czy Spider są łączone po RS485, ale...: Potrzebny jest tylko 1zasilacz niezależnie od ilości dalszych modułów, każdy następny moduł bierze zasilanie z ostatniego. Podobnie z podłączeniem komunikacji, każdy następny moduł łączony jest pod RS485 ostatniego.... W tej chwili przy pomocy 1zasilacza bez kłopotu podłączysz pod Cobrę alligatora, burana oraz spidera. Montaż tych modułów jest na szynie DIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 27.01.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 I znów ten sam problem... Zasobnik pełen a kocioł wygasł. Już mnie powoli nerwy na to biorą bo to już 4 raz w przeciągu dwóch tygodni. Witam czytałem o Twoich problemach, może coś pomoże moja dzisiejsza "awaria". Otóż z samego rana piszczy sterownik i na wyświetlaczu "pożar" wszystko było oki opał w koszu, i na palniku, temperatura powyżej zadanej o 1 stopień, dzwonię więc do elektro-miz i uzyskałem odpowiedź że temperatura powyżej 65 st w podajniku powoduje że załącza się zabezpieczenie i wywala komunikat, a jeśli przekroczy chyba 75 stopni automatycznie zaczyna chodzić żmijka i wywala paliwo z retorty aby nie doszło do zapalenia w koszu. Ty również jak opisywałeś miałeś taką sytuację że zanim napełniłeś palnik groszkiem mijały minuty bo retorta pusta. Może u Ciebie jest ten sam problem? Wychodząc z domu usunąłem czujnik temp. kosza zresetowałem sterownik i zobaczę co będzie jak wrócę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 27.01.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 damianlisu i jak tam na polu walki? Minęły już ponad 24 godziny więc jakiś sofcik do Pumy czas potestować... Ot taki mały żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 27.01.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 andrew01 małe info poszło na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 pico-belo wyślę Ci jeszcze coś na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts