Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich - choc pewnie teraz śpicie.

Jestem świeżym użytkownikiem pumy i pieca z podajnikiem tłokowym 26kw. firmy Skamet z Pleszewa.

W związku z tym że znacie te sprawy może ciutkę doradzicie.Aktualnie ustawiłem piec tak:

46st co, 43st cwu, dmuchawa 70max/8min, kopiec -9 180/15.

Niby nie jest najgorzej ale przy temp. na zewn.-10/15 przy w miare dobrym dociepleniu i pompce na 2 mam ledwo 20st.

Pozatym czasami dmuchawa się włącza i leciutko pyka nawet gdy piec ma 55 a ustawiony jest na 46st. czy to prawidłowe?

Druga sprawa to czy funkcja PID ma byc włączona czy nie? Pytałam w elektromizie i powiedzieli że tak ale jakoś dziwnie się zachowuje, tj temp znacznie spada a piec się nie włącza a chyba powinien pracowac w histerezie 2st tj jak dobrze rozumiem +-2st od zadanej.(czy mam rację?)

Może jakieś rady poddacie? Dzięki.

Kolego Kolk teraz popatrz na siebie i swoje zachowanie.

Dzwonisz do producenta z pytaniem o pracę sterownika, dostajesz odpowiedź która Tobie nie odpowiada a następnie zadajesz te same pytanie na forum.

Jeśli dostałeś taką odpowiedź to tak jest. Histereza działa gdy wyłączysz PID, robisz wtedy sterownik dwustanowy załącz/wyłącz.

Z PID przy nastawie 46' gdy zaczyna kocioł z małej mocy przy 55' znaczy to że algorytm przewiduje że jest duże zapotrzebowanie na ciepło. To jest po to aby nie dopuścić do dużego spadku poniżej temp zadanej.

Nabierzesz doświadczenia przy sterowniku to pojmiesz jego zasadę działania.

ekonomiczniej nie jest zwiększenie temperatury na piecu? wiąże się to z wyższą temperaturą powrotu

Jeśli chcesz to możesz pójść w tą stronę. Ja uważam, że zawór powinien być otwarty na maksa, a temperatura CO ustawiona na tyle aby powrót nie był zimny. U siebie w tym celu dałem pompę CO na trzeci bieg, bo na drugim miałem niektóre grzejniki chłodne w dolnej części. Spalanie z ostatnich 2 mroźnych dni to 20kg na dobę. Z tego wyniku jestem bardzo zadowolony :)

Witam niestety nie udało sie dzisiaj zrobic fotek paleniska,ale kociołek chodził przez 12h i od tego momentu przez 24h spalił 40 kg grochu a w salonie jest 15 st. popiołu z tego niecałe wiaderko 10l spieków praktycznie chyba nie ma bo popiół jest drobny a wiec chyba jest ok. Dzis wydłuzyłem przerwe podawania o 3 s. teraz jest 38/8. Termostaty na 100m podłogówki wszystkie otwarte na maxa a grzejników jeszcze nie ma, po podłogach 180m z garazem i kotłownia. Kociołek cały czas chodzi na około 50% mocy straty ciepła duze trzeba dołozyc na sufity wszedzie wełne.Jutro postaram sie zrobic fotki.Pozdrawiam :)

Niestety fotek nie ma ale piecyk spalił takze 40 kg. Pytanko czy temp. zadana na kotle mam 43 st. Czy jesli podniose temp. i bede jechał powiecmy na 50 st. to kocioł spali wiecej grochu. Panie Jarku trzymac taka temp. na kotle czy moze lepiej podniesc ? W domu nie jest mi potrzebna wyzsza temp. a wiec chyba tak bedzie pracował. Dzis zmieniłem nastawy na 8/ 40 i bedziemy widzieli co bedzie sie działo.

Po co zmieniasz przerwę, jak Ci opał wypala?

No ale czekamy do jutra na efekty zmiany :) Może się doczekamy też jakiś fotek ;)

To budowa, mrozy są większe, więc mimo tych 43st.C kocioł pracuje na wyższej mocy.

Na budowę bym tego nie zmieniał. Spróbuj zadać sobie 46st.C, to zobaczysz, czy i o ile się to może zmienić.

tak na marginesie dodam,że ostatnie kociołki z przedziału mocy 12-17kW, w sumie kolegi Tesel chyba też... wyposażone w żeliwny palnik mają gumową przekładkę między przekładnią a korpusem palnika....

Wprowadziliśmy także na dole kosza klapkę rewizyjną, o którą tutaj część czytelników prosiła.