Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przedmuchu nie włączaj.

Trzeba dojść do ładu z praca łagodną.

Przedmuchy są dla paliw z zawartością drobnego ziarna (groszek mieszany z miałem węglowym lub typowo miał węglowy)

Ewentualnie do nieco gorszego ekogroszku. One powodują, że tuz przed podaniem rosną mocniej obroty wentylatora, aby przebić się przez paliwo i mocniej je rozpalić. Przy lepszym groszku będzie to powodem produkowania spieków.

Witam Panie Jarku Cobra pracuje na ustawieniach 35/8 dmuchawa 100/15 tak jak było i jest ok spieków nie ma za duzo popiołu tez nie na pierwsze odpalenie zjadł przez 24 h 4 wiaderka takie moze miały z 10 l nie wiecej ale teraz mamy -10 a na samej podłogówce temp. w salonie z 3 st. na 18 wskoczyła a sciany nie ocieplone a wiec moze bedzie bobrze zobaczymy.

Temp. przez pierwsze kilka godzin 50 stopni a teraz 45 i działa sama podłogówka 100m bo grzejników jeszcze nie ma. Mam wrazenie ze chyba czopuch jest za goracy troszke i za duzo temp. idzie w komin, komin scheedl 7m długi 200mm ciag jest musze jakis czujnik załozyc i zobaczyc jaka jest temp. spalin.

Początek grzania świeżego domu, to może iść na maxa.

Wysoką temp. spalin bym się tak nie martwił, gorzej jak kisi długo na 50st.C

W/g badań 17kw jest przy 170st.C na spalinach. Jak pójdzie na 220-230st.C okresowo, to nic złego się nie dzieje.

Przy pracy w pobliżu mocy znamionowej sprawności są najwyższe.

Początek grzania świeżego domu, to może iść na maxa.

Wysoką temp. spalin bym się tak nie martwił, gorzej jak kisi długo na 50st.C

W/g badań 17kw jest przy 170st.C na spalinach. Jak pójdzie na 220-230st.C okresowo, to nic złego się nie dzieje.

Przy pracy w pobliżu mocy znamionowej sprawności są najwyższe.

Jarek, ale te 170 stopni to chyba na nowiusieńkim kociołku... W warunkach normalnej pracy raczej niemożliwe. Mam ustawienia 4/32 i jak idzie na 100% (wg sterownika oczywiście) to przy dmuchawie maks na 79 spaliny dochodzą do 180. Więc jak bym kociołek faktycznie z pełną mocą pogonił to spaliny spokojnie grubo ponad 250...

Pozdrawiam

Andrzej

Andrew na czystym kotle z idealnie dobranymi nastawami przy użyciu analizatora spalin i na odpowiednim paliwie z dobrze dobraną lambdą....

Stąd biorę poprawkę o ok. 50st.C na zabrudzony wymiennik.

Wyżej spaliny oczywiście pogonić można, wyższą moc także idzie uzyskać jak to 17kW deklarowane na badaniach.

Witam wszystkich - choc pewnie teraz śpicie.

Jestem świeżym użytkownikiem pumy i pieca z podajnikiem tłokowym 26kw. firmy Skamet z Pleszewa.

W związku z tym że znacie te sprawy może ciutkę doradzicie.Aktualnie ustawiłem piec tak:

46st co, 43st cwu, dmuchawa 70max/8min, kopiec -9 180/15.

Niby nie jest najgorzej ale przy temp. na zewn.-10/15 przy w miare dobrym dociepleniu i pompce na 2 mam ledwo 20st.

Pozatym czasami dmuchawa się włącza i leciutko pyka nawet gdy piec ma 55 a ustawiony jest na 46st. czy to prawidłowe?

Druga sprawa to czy funkcja PID ma byc włączona czy nie? Pytałam w elektromizie i powiedzieli że tak ale jakoś dziwnie się zachowuje, tj temp znacznie spada a piec się nie włącza a chyba powinien pracowac w histerezie 2st tj jak dobrze rozumiem +-2st od zadanej.(czy mam rację?)

Może jakieś rady poddacie? Dzięki.

Kolego Kolk teraz popatrz na siebie i swoje zachowanie.

Dzwonisz do producenta z pytaniem o pracę sterownika, dostajesz odpowiedź która Tobie nie odpowiada a następnie zadajesz te same pytanie na forum.

Jeśli dostałeś taką odpowiedź to tak jest. Histereza działa gdy wyłączysz PID, robisz wtedy sterownik dwustanowy załącz/wyłącz.

Z PID przy nastawie 46' gdy zaczyna kocioł z małej mocy przy 55' znaczy to że algorytm przewiduje że jest duże zapotrzebowanie na ciepło. To jest po to aby nie dopuścić do dużego spadku poniżej temp zadanej.

Nabierzesz doświadczenia przy sterowniku to pojmiesz jego zasadę działania.