Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ekonomiczniej nie jest zwiększenie temperatury na piecu? wiąże się to z wyższą temperaturą powrotu

Jeśli chcesz to możesz pójść w tą stronę. Ja uważam, że zawór powinien być otwarty na maksa, a temperatura CO ustawiona na tyle aby powrót nie był zimny. U siebie w tym celu dałem pompę CO na trzeci bieg, bo na drugim miałem niektóre grzejniki chłodne w dolnej części. Spalanie z ostatnich 2 mroźnych dni to 20kg na dobę. Z tego wyniku jestem bardzo zadowolony :)

Witam niestety nie udało sie dzisiaj zrobic fotek paleniska,ale kociołek chodził przez 12h i od tego momentu przez 24h spalił 40 kg grochu a w salonie jest 15 st. popiołu z tego niecałe wiaderko 10l spieków praktycznie chyba nie ma bo popiół jest drobny a wiec chyba jest ok. Dzis wydłuzyłem przerwe podawania o 3 s. teraz jest 38/8. Termostaty na 100m podłogówki wszystkie otwarte na maxa a grzejników jeszcze nie ma, po podłogach 180m z garazem i kotłownia. Kociołek cały czas chodzi na około 50% mocy straty ciepła duze trzeba dołozyc na sufity wszedzie wełne.Jutro postaram sie zrobic fotki.Pozdrawiam :)

Niestety fotek nie ma ale piecyk spalił takze 40 kg. Pytanko czy temp. zadana na kotle mam 43 st. Czy jesli podniose temp. i bede jechał powiecmy na 50 st. to kocioł spali wiecej grochu. Panie Jarku trzymac taka temp. na kotle czy moze lepiej podniesc ? W domu nie jest mi potrzebna wyzsza temp. a wiec chyba tak bedzie pracował. Dzis zmieniłem nastawy na 8/ 40 i bedziemy widzieli co bedzie sie działo.

Po co zmieniasz przerwę, jak Ci opał wypala?

No ale czekamy do jutra na efekty zmiany :) Może się doczekamy też jakiś fotek ;)

To budowa, mrozy są większe, więc mimo tych 43st.C kocioł pracuje na wyższej mocy.

Na budowę bym tego nie zmieniał. Spróbuj zadać sobie 46st.C, to zobaczysz, czy i o ile się to może zmienić.

tak na marginesie dodam,że ostatnie kociołki z przedziału mocy 12-17kW, w sumie kolegi Tesel chyba też... wyposażone w żeliwny palnik mają gumową przekładkę między przekładnią a korpusem palnika....

Wprowadziliśmy także na dole kosza klapkę rewizyjną, o którą tutaj część czytelników prosiła.

Widzę że wziąłeś sobie do serca co ci mówiłem o tej klapce. Lepiej z dołu zasobnika niż wcale. W napędzie mojego badziewiaczka klapka jest na samej rurze podajnika pod zasobnikiem. Po odkręceniu 2 nakrętek fi 6 mamy dojście bezpośrednio do samego ślimaka i gdyby trafiło się coś bardzo upierdliwego w węglu i przyblokowało przekładnię to można tamtędy to usunąć cofając ślimak bez odkręcania zasobnika.

Szkoda że producenci nowych palników nie pomyśleli o takim udogodnieniu.

Co prawda to już żeliwo ale dla chcącego nic trudnego a w razie "W" znacząco upraszcza obsługę.