art-e 30.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Kurcze chwilę mnie nie było, a tu już nowych kolegów nam przybyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 30.01.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 przemc, jeśli masz za zimno w domu to otwieraj zawór 3D. U siebie mam 4D cały czas otwarty na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 30.01.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 przemc, jeśli masz za zimno w domu to otwieraj zawór 3D. U siebie mam 4D cały czas otwarty na maksa. Dokładnie zrobiłem tak samo. otwórz zawór 3d bardziej. Mniej ogrzewaj kocioł a bardziej dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 30.01.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ekonomiczniej nie jest zwiększenie temperatury na piecu? wiąże się to z wyższą temperaturą powrotuZapytam raz jeszcze... w menu 1982, która to jest temperatura powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 30.01.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ekonomiczniej nie jest zwiększenie temperatury na piecu? wiąże się to z wyższą temperaturą powrotu Zapytam raz jeszcze... w menu 1982, która to jest temperatura powrotu? Oj z pamięci mówiąc: to z lewej strony chyba po środku. Taka ikonka ze strzałką w lewą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 30.01.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ekonomiczniej nie jest zwiększenie temperatury na piecu? wiąże się to z wyższą temperaturą powrotu Jeśli chcesz to możesz pójść w tą stronę. Ja uważam, że zawór powinien być otwarty na maksa, a temperatura CO ustawiona na tyle aby powrót nie był zimny. U siebie w tym celu dałem pompę CO na trzeci bieg, bo na drugim miałem niektóre grzejniki chłodne w dolnej części. Spalanie z ostatnich 2 mroźnych dni to 20kg na dobę. Z tego wyniku jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 30.01.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Wstawię może zdjęcie z menu 1982 i proszę jeśli ktoś wie, żeby wskazał mi która to temperatura powrotu? http://images45.fotosik.pl/1339/e1ff67db2d37c630med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Na początku wątku było to opisane, była też fotka, ale mogła wylecieć po zamieszaniu z wylogowaniem się budowniczego. Pierwsza temp. od dołu to temp. płytkiDruga od dołu to temp. powrotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 30.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam niestety nie udało sie dzisiaj zrobic fotek paleniska,ale kociołek chodził przez 12h i od tego momentu przez 24h spalił 40 kg grochu a w salonie jest 15 st. popiołu z tego niecałe wiaderko 10l spieków praktycznie chyba nie ma bo popiół jest drobny a wiec chyba jest ok. Dzis wydłuzyłem przerwe podawania o 3 s. teraz jest 38/8. Termostaty na 100m podłogówki wszystkie otwarte na maxa a grzejników jeszcze nie ma, po podłogach 180m z garazem i kotłownia. Kociołek cały czas chodzi na około 50% mocy straty ciepła duze trzeba dołozyc na sufity wszedzie wełne.Jutro postaram sie zrobic fotki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To elegancko Bramę garażową to masz podwójną . Jak na budowę jeszcze bez izolacji to bardzo przyzwoicie, tym bardziej, że noce naprawdę zimne. Zaraz po odpaleniu nie jest źle. Ma co ogrzewać. Czekam zatem na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 31.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Niestety fotek nie ma ale piecyk spalił takze 40 kg. Pytanko czy temp. zadana na kotle mam 43 st. Czy jesli podniose temp. i bede jechał powiecmy na 50 st. to kocioł spali wiecej grochu. Panie Jarku trzymac taka temp. na kotle czy moze lepiej podniesc ? W domu nie jest mi potrzebna wyzsza temp. a wiec chyba tak bedzie pracował. Dzis zmieniłem nastawy na 8/ 40 i bedziemy widzieli co bedzie sie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Po co zmieniasz przerwę, jak Ci opał wypala? No ale czekamy do jutra na efekty zmiany Może się doczekamy też jakiś fotek To budowa, mrozy są większe, więc mimo tych 43st.C kocioł pracuje na wyższej mocy. Na budowę bym tego nie zmieniał. Spróbuj zadać sobie 46st.C, to zobaczysz, czy i o ile się to może zmienić. tak na marginesie dodam,że ostatnie kociołki z przedziału mocy 12-17kW, w sumie kolegi Tesel chyba też... wyposażone w żeliwny palnik mają gumową przekładkę między przekładnią a korpusem palnika.... Wprowadziliśmy także na dole kosza klapkę rewizyjną, o którą tutaj część czytelników prosiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 01.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Wprowadziliśmy także na dole kosza klapkę rewizyjną, o którą tutaj część czytelników prosiła. O co chodzi z ta klapką rewizyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 01.02.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Klapka jest z przodu kosza zasypowego na samym dole aby nie trzebabyło wyciagac w razie potrzeby wegla przez góre tylko przez klapke. Ja od 4 dni pale w skamp 17 i takowa klapke posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.02.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Klapka jest z przodu kosza zasypowego na samym dole aby nie trzebabyło wyciagac w razie potrzeby wegla przez góre tylko przez klapke. Ja od 4 dni pale w skamp 17 i takowa klapke posiadam. Chyba będziesz w końcu musiał wkleić ze 3-4zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 01.02.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Chyba będziesz w końcu musiał wkleić ze 3-4zdjęcia Dziś naprawdę się postaram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Widzę że wziąłeś sobie do serca co ci mówiłem o tej klapce. Lepiej z dołu zasobnika niż wcale. W napędzie mojego badziewiaczka klapka jest na samej rurze podajnika pod zasobnikiem. Po odkręceniu 2 nakrętek fi 6 mamy dojście bezpośrednio do samego ślimaka i gdyby trafiło się coś bardzo upierdliwego w węglu i przyblokowało przekładnię to można tamtędy to usunąć cofając ślimak bez odkręcania zasobnika.Szkoda że producenci nowych palników nie pomyśleli o takim udogodnieniu. Co prawda to już żeliwo ale dla chcącego nic trudnego a w razie "W" znacząco upraszcza obsługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 01.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 01.02.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 01.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Wkoncu udało sie wkleic fotki popatrzcie i piszcie co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts