Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla porównania z wykresem kolegi ppietrz wstawiam jak to wygląda u mnie. Piec zdaje się ten sam, nastawy u mnie to 4/30, dmuchawa 10-80, jak idzie na 100 temp dochodzi do 200, gdy moc spada do 80-90 to temp. spalin do 150-160. Spieków troszkę jest ale są kruche i w moim odczuciu dosyć dobrze wypalone.

120202p.jpg

120202.jpg

Panowie u mnie spalanie utrzymuje sie na poziomie 38-40 kg. na dobe. Oczywiscie budowa koncze wełne układac w zasadzie prawie juz jest teraz folia i płyty, ocieplenia na zewnatrz nie ma w srodku 16 stopni grzeje tylko podłoga 100m2 po podłogach 180m2 a wiec z tego co widze co sie u was dzieje to chyba nie jest najgozej. Pozdrawiam.

Wgrałem wczoraj najnowszy soft do Pumy i z tego co widzę to (moim zdaniem) błąd z nie wyłączaniem modulacji pompy CO nadal istnieje. Dokładnie chodzi o to, że podczas dogrzewania CWU modulowana jest pompa CO (zmniejszana moc aby szybciej dogrzać CWU), ale w momencie gdy temperatura CWU jest o 1 stopień mniejsza od zadanej to wyłączana jest już pompa CWU natomiast modulacja pompy CO nadal jest utrzymywana. Moim zdaniem, w momencie wyłączenia pompy CWU, pompa CO powinna odzyskać pełną moc.

jaki nowy soft do Pumy?

Poprawka z CWU jest robiona w pierwszej kolejności na Cobrę z tygodniówką :)

Ten co jest obecnie na stronie EM, u mnie była wersja poprzednia. Powyższy mankament pogłębił się przy obecnych mrozach, po prostu jak przez 2 czy 3 godzinki pompa CO jest zdławiona, to potem kocioł jest zalewany zimnym powietrzem, tfu ;) wodą z instalacji i mocno spada powrót. Przed momentem wpadłem jednak na mały pomysł, mianowicie jak np. wieczorem grzeje CWU 4 godziny to od drugiej godziny ustawiłem dla CO strefę +1, to oznacza że różnica pomiędzy nastawą CO i CWU jest 6 stopni (normalnie u mnie 5) i wtedy modulacja pompy się nie włącza. Czyli inaczej mówiąc zrobiłem tak, że modulacja pompy CO jest włączana ale tylko w 1 godzinie grzania CWU :)

To może ja się pochwalę. Temp. na zewnątrz ok -20 do -25C. Spalanie ekogroszku ok 120kg/doba. Nie nadążam sypac. Piec 40kW. To chyba sporo?? No i te spieki- wielkości cegły klinkierowej...

Aha- piec ogrzewa dwa budynki- 140- i 160m2

P.

Edytowane przez PITMAN

Witam ponownie,

do powyższego postu jeszcze dodam, że ustawienia pieca były fabryczne:

max dmuchawy 100%

min dmuchawy 1%

wysokośc kopca Ada

podawanie i pauza - ustawienia fabryczne.

Piec musi ogrzac dwa budynki: pierwszy to ten w którym stoi piec. Jego obiekg jest podpięty jako CWU. Drugi budynek stoi obok i jest podpięty jako CO. Taka mała kombinacja ale nie było innego wyjścia. Temperatury zadane na piecu to: CO 65C, cwu 45C. Uzyskane temp. w budynkach przy minus 20C to odpowiednio 20 i 15 stopni.

W popielniku spieki jak cegły i niedopalony węgiel...

W nocy poczytałem Forum i Wasze ustawienia i zmieniłem na:

max dmuchawy: 80

min dmuchawy 5

podawanie 6s

pauza 34s

Popiół czyściutki, wykresy liniowe (wcześniej były skoki temp.) ale piec nie może uzyska nastawionych temp. i przy nastawie CO 60 uzyskuje 45 a przy nastawie CWU 45 uzyskuje 38. Temperatury w budynkach odpowiednio 17 i 14. Co można jeszcze pozmieniac?? Bardzo proszę o pomoc bo już wymiękam.

Pozdrawiam

P.

Przepraszam, że nie piszę w wyrazach literki c ale chyba coś nie tak z klawiaturą.

Witam ponownie,

do powyższego postu jeszcze dodam, że ustawienia pieca były fabryczne:

max dmuchawy 100%

min dmuchawy 1%

wysokośc kopca Ada

podawanie i pauza - ustawienia fabryczne.

Piec musi ogrzac dwa budynki: pierwszy to ten w którym stoi piec. Jego obiekg jest podpięty jako CWU. Drugi budynek stoi obok i jest podpięty jako CO. Taka mała kombinacja ale nie było innego wyjścia. Temperatury zadane na piecu to: CO 65C, cwu 45C. Uzyskane temp. w budynkach przy minus 20C to odpowiednio 20 i 15 stopni.

W popielniku spieki jak cegły i niedopalony węgiel...

W nocy poczytałem Forum i Wasze ustawienia i zmieniłem na:

max dmuchawy: 80

min dmuchawy 5

podawanie 6s

pauza 34s

Popiół czyściutki, wykresy liniowe (wcześniej były skoki temp.) ale piec nie może uzyska nastawionych temp. i przy nastawie CO 60 uzyskuje 45 a przy nastawie CWU 45 uzyskuje 38. Temperatury w budynkach odpowiednio 17 i 14. Co można jeszcze pozmieniac?? Bardzo proszę o pomoc bo już wymiękam.

Pozdrawiam

P.

Przepraszam, że nie piszę w wyrazach literki c ale chyba coś nie tak z klawiaturą.

Witam masz za bardzo wyśrubowaną pauze zmniejsz pauze

Mój piec to 25kW

Do tej pory wystarczało 1:5

A w te mrozy musiałem zmienić na 1:3

Powierzchnia około 240 m2 stare budownictwo nie ocieplone

PS. Odnośnie litery "c" najprawdopodobniej masz kartę graficzną ATI panel ATI wywołuje się właśnie standardowo przez alt+c trzeba zmienić "c" np: na "q"

Witam masz za bardzo wyśrubowaną pauze zmniejsz pauze

Mój piec to 25kW

Do tej pory wystarczało 1:5

A w te mrozy musiałem zmienić na 1:3

Powierzchnia około 240 m2 stare budownictwo nie ocieplone

Wielkie dzięki za odpowiedź. A możesz m jeszcze napisac jak te 1:3 przełoży na sekundy??

P.

Cześć Pitman. Witaj na wątku!

Hodowla psów, jak pamiętam?

Jeden domek starszy a drugi był w budowie? Czy ten w budowie jest już skończony i zamieszkany? Są wszystkie meble, drzwi?

Czy jeszcze jakieś prace budowlane trwają?

120kg/24H sporawo... ok.153kg/24H to stałe uzyskiwanie 40kW, u Ciebie ten duży palnik Ekoenergii ma co robić ;)

Warto jednak powalczyć o lepsze spalanie i zużycie.

Zacznijmy od początku, kocioł był dostarczony w częściach tj. osobno kocioł, osobno palnik.

Zacznę od podstawowego pytania, czy palenisko palnika zostało wklejone na czarny silicon i na 100% jest szczelne? To podstawa i od tego zaczynamy.

Wkleję fotki, gdzie powinien być silicon.

Powiedz, czy tak zostało palenisko uszczelnione i dalej przejdziemy do właściwych parametrów

silicon2.jpg

Silicon czarny pod palenisko.JPG

U mnie też przy tych mrozach spalanie duże chyba ok 85kg/24h , normalnie przed dużymi mrozami ok.50kg przypomnę że dom to "klocek wczesny gierek" 230/240m non stop okresowo 260/280m powierzchni do grzania mierzonej po podłodze!.

Termomodernizacja małymi krokami trwa co roku coś.

Piec (nówka sztuka skam-p25+cobra) jest ustawiony tak jak był fabrycznie węgiel dopalony dobrze ale spieki duże przedmuchy włączone, węgiel taki tańczy groszek luzem. Zmiana rozmiaru100_4409.jpgZmiana rozmiaru100_4407.jpgZmiana rozmiaru100_4408.jpgZmiana rozmiaru100_4410.jpg co proponujecie?

Zmieniłem na 70% max dmuchawy, nie wyłączam przedmuchów bo jak były wyłączone to słabo się dopalał groszek. Zobaczymy jak teraz będzie.

Więc czekamy na efekty :) jak spieki się zmniejszą, to będziesz jeszcze mógł trochę powietrza zdjąć dla aktywnego przedmuchu.

A co to za tańszy groszek? Wiesz coś o nim więcej?