art-e 03.02.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Budowa. Zaraz szpachlowanie i malowanie itd. Mam zamiar zamieszkać w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 03.02.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dla porównania z wykresem kolegi ppietrz wstawiam jak to wygląda u mnie. Piec zdaje się ten sam, nastawy u mnie to 4/30, dmuchawa 10-80, jak idzie na 100 temp dochodzi do 200, gdy moc spada do 80-90 to temp. spalin do 150-160. Spieków troszkę jest ale są kruche i w moim odczuciu dosyć dobrze wypalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 03.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Panowie u mnie spalanie utrzymuje sie na poziomie 38-40 kg. na dobe. Oczywiscie budowa koncze wełne układac w zasadzie prawie juz jest teraz folia i płyty, ocieplenia na zewnatrz nie ma w srodku 16 stopni grzeje tylko podłoga 100m2 po podłogach 180m2 a wiec z tego co widze co sie u was dzieje to chyba nie jest najgozej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.02.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 markon2 jak na budowę i obecny mrozy to bardzo przyzwoicie. "Mieścisz się w normie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 04.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Wgrałem wczoraj najnowszy soft do Pumy i z tego co widzę to (moim zdaniem) błąd z nie wyłączaniem modulacji pompy CO nadal istnieje. Dokładnie chodzi o to, że podczas dogrzewania CWU modulowana jest pompa CO (zmniejszana moc aby szybciej dogrzać CWU), ale w momencie gdy temperatura CWU jest o 1 stopień mniejsza od zadanej to wyłączana jest już pompa CWU natomiast modulacja pompy CO nadal jest utrzymywana. Moim zdaniem, w momencie wyłączenia pompy CWU, pompa CO powinna odzyskać pełną moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 jaki nowy soft do Pumy? Poprawka z CWU jest robiona w pierwszej kolejności na Cobrę z tygodniówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 04.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 jaki nowy soft do Pumy? Poprawka z CWU jest robiona w pierwszej kolejności na Cobrę z tygodniówką Ten co jest obecnie na stronie EM, u mnie była wersja poprzednia. Powyższy mankament pogłębił się przy obecnych mrozach, po prostu jak przez 2 czy 3 godzinki pompa CO jest zdławiona, to potem kocioł jest zalewany zimnym powietrzem, tfu wodą z instalacji i mocno spada powrót. Przed momentem wpadłem jednak na mały pomysł, mianowicie jak np. wieczorem grzeje CWU 4 godziny to od drugiej godziny ustawiłem dla CO strefę +1, to oznacza że różnica pomiędzy nastawą CO i CWU jest 6 stopni (normalnie u mnie 5) i wtedy modulacja pompy się nie włącza. Czyli inaczej mówiąc zrobiłem tak, że modulacja pompy CO jest włączana ale tylko w 1 godzinie grzania CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.02.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Andrew jak mawia mój przyjaciel...: Nie ma to jak dobrze "pomóżdżyć" W sumie dość prostym krokiem modulację obszedłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 05.02.2012 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) To może ja się pochwalę. Temp. na zewnątrz ok -20 do -25C. Spalanie ekogroszku ok 120kg/doba. Nie nadążam sypac. Piec 40kW. To chyba sporo?? No i te spieki- wielkości cegły klinkierowej... Aha- piec ogrzewa dwa budynki- 140- i 160m2 P. Edytowane 5 Lutego 2012 przez PITMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 05.02.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam ponownie, do powyższego postu jeszcze dodam, że ustawienia pieca były fabryczne:max dmuchawy 100%min dmuchawy 1%wysokośc kopca Adapodawanie i pauza - ustawienia fabryczne. Piec musi ogrzac dwa budynki: pierwszy to ten w którym stoi piec. Jego obiekg jest podpięty jako CWU. Drugi budynek stoi obok i jest podpięty jako CO. Taka mała kombinacja ale nie było innego wyjścia. Temperatury zadane na piecu to: CO 65C, cwu 45C. Uzyskane temp. w budynkach przy minus 20C to odpowiednio 20 i 15 stopni. W popielniku spieki jak cegły i niedopalony węgiel... W nocy poczytałem Forum i Wasze ustawienia i zmieniłem na: max dmuchawy: 80min dmuchawy 5podawanie 6spauza 34s Popiół czyściutki, wykresy liniowe (wcześniej były skoki temp.) ale piec nie może uzyska nastawionych temp. i przy nastawie CO 60 uzyskuje 45 a przy nastawie CWU 45 uzyskuje 38. Temperatury w budynkach odpowiednio 17 i 14. Co można jeszcze pozmieniac?? Bardzo proszę o pomoc bo już wymiękam. Pozdrawiam P. Przepraszam, że nie piszę w wyrazach literki c ale chyba coś nie tak z klawiaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 05.02.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam ponownie, do powyższego postu jeszcze dodam, że ustawienia pieca były fabryczne: max dmuchawy 100% min dmuchawy 1% wysokośc kopca Ada podawanie i pauza - ustawienia fabryczne. Piec musi ogrzac dwa budynki: pierwszy to ten w którym stoi piec. Jego obiekg jest podpięty jako CWU. Drugi budynek stoi obok i jest podpięty jako CO. Taka mała kombinacja ale nie było innego wyjścia. Temperatury zadane na piecu to: CO 65C, cwu 45C. Uzyskane temp. w budynkach przy minus 20C to odpowiednio 20 i 15 stopni. W popielniku spieki jak cegły i niedopalony węgiel... W nocy poczytałem Forum i Wasze ustawienia i zmieniłem na: max dmuchawy: 80 min dmuchawy 5 podawanie 6s pauza 34s Popiół czyściutki, wykresy liniowe (wcześniej były skoki temp.) ale piec nie może uzyska nastawionych temp. i przy nastawie CO 60 uzyskuje 45 a przy nastawie CWU 45 uzyskuje 38. Temperatury w budynkach odpowiednio 17 i 14. Co można jeszcze pozmieniac?? Bardzo proszę o pomoc bo już wymiękam. Pozdrawiam P. Przepraszam, że nie piszę w wyrazach literki c ale chyba coś nie tak z klawiaturą. Witam masz za bardzo wyśrubowaną pauze zmniejsz pauze Mój piec to 25kW Do tej pory wystarczało 1:5 A w te mrozy musiałem zmienić na 1:3 Powierzchnia około 240 m2 stare budownictwo nie ocieplone PS. Odnośnie litery "c" najprawdopodobniej masz kartę graficzną ATI panel ATI wywołuje się właśnie standardowo przez alt+c trzeba zmienić "c" np: na "q" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 05.02.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam masz za bardzo wyśrubowaną pauze zmniejsz pauze Mój piec to 25kW Do tej pory wystarczało 1:5 A w te mrozy musiałem zmienić na 1:3 Powierzchnia około 240 m2 stare budownictwo nie ocieplone Wielkie dzięki za odpowiedź. A możesz m jeszcze napisac jak te 1:3 przełoży na sekundy?? P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 05.02.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Zmieniłem na: podawanie 6spauza 18s Czy o to chodziło?? P. Dzięki za podpowiedź z literką "ć". Już jest ok!! Edytowane 5 Lutego 2012 przez PITMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Cześć Pitman. Witaj na wątku! Hodowla psów, jak pamiętam? Jeden domek starszy a drugi był w budowie? Czy ten w budowie jest już skończony i zamieszkany? Są wszystkie meble, drzwi? Czy jeszcze jakieś prace budowlane trwają? 120kg/24H sporawo... ok.153kg/24H to stałe uzyskiwanie 40kW, u Ciebie ten duży palnik Ekoenergii ma co robić Warto jednak powalczyć o lepsze spalanie i zużycie. Zacznijmy od początku, kocioł był dostarczony w częściach tj. osobno kocioł, osobno palnik. Zacznę od podstawowego pytania, czy palenisko palnika zostało wklejone na czarny silicon i na 100% jest szczelne? To podstawa i od tego zaczynamy. Wkleję fotki, gdzie powinien być silicon. Powiedz, czy tak zostało palenisko uszczelnione i dalej przejdziemy do właściwych parametrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 05.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 U mnie też przy tych mrozach spalanie duże chyba ok 85kg/24h , normalnie przed dużymi mrozami ok.50kg przypomnę że dom to "klocek wczesny gierek" 230/240m non stop okresowo 260/280m powierzchni do grzania mierzonej po podłodze!. Termomodernizacja małymi krokami trwa co roku coś. Piec (nówka sztuka skam-p25+cobra) jest ustawiony tak jak był fabrycznie węgiel dopalony dobrze ale spieki duże przedmuchy włączone, węgiel taki tańczy groszek luzem. co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 280mJak masz włączone przedmuchy, to max. dmuchawy ok. 65-70% Jak wyłączysz przedmuchy, to dmuchawa w zakresie 75-85% Jak jest to rodzaj groszku bez dużego udziału drobnego ziarna miału węglowego, to przedmuchy wyłącz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 05.02.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Zmieniłem na: podawanie 6s pauza 18s Czy o to chodziło?? P. Dzięki za podpowiedź z literką "ć". Już jest ok!! Dokładnie o to mi chodziło u mnie aktualnie jest 25/75 s ale u mnie inny palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 05.02.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Zmieniłem na 70% max dmuchawy, nie wyłączam przedmuchów bo jak były wyłączone to słabo się dopalał groszek. Zobaczymy jak teraz będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dokładnie o to mi chodziło u mnie aktualnie jest 25/75 s ale u mnie inny palnik Pitman ma dużą Ekoenergię. Jak masz kocioł Skam-P Premium 25kW, to masz albo dużą Ekoenergię jak kolega albo masz brucera.... Węgiel możesz mieć inny oraz inne warunki pracy oraz nieco mniejszy wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Zmieniłem na 70% max dmuchawy, nie wyłączam przedmuchów bo jak były wyłączone to słabo się dopalał groszek. Zobaczymy jak teraz będzie. Więc czekamy na efekty jak spieki się zmniejszą, to będziesz jeszcze mógł trochę powietrza zdjąć dla aktywnego przedmuchu. A co to za tańszy groszek? Wiesz coś o nim więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts