Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

137kg na 24H to idzie non stop na ok.35kW

Domek starszy?

A jaki był tam sterownik?

Można spróbować z mniejszą ilościa powietrza i podawania, mrozy dają w kość.

Jak był tam RT09pid, to można spróbowac puścić go dwustanowo.

Przypomnij jaki był tam sterownik

Tam jest cobra, od miesiąca na sofcie 9.39, na poprzednim sofcie 9.25 kiepsko dogrzewał cwu i nie było reakcji na strefy czasowe na samym cwu.

Ostatnio sugerowałem mu wyłączyć pid, ale spalanie jeszcze wzrosło i po dobie powrócił do pid spowrotem, dodam że działo się to z czwartku na piątek czyli w mróz -28 w nocy u nas.

Dom klocek zamieszkały ponad 20 lat, wcześniej ogrzewany śmieciuchem 25 kW który dawał radę.

Edytowane przez 0degree

0degree sugestia jest taka że dom trzeba termo modernizować

widzę to u mnie, np. na parterze nowe okna jest ok. piętro stare okna nie szczelne jest lipa, klatka schodowa ściana na jednego pustaka drzwi stare więc lipa na całego mimo że grzejnik taki duży że można się przerazić itd.

chyba że to dom nowy to wtedy to przy takim spalaniu to coś chyba nie tak.

Odegree na maila wrzucę Ci nowszy soft, łatwiej tam coś skorygować.

Do 35kW ustawić:

8sekund podawanie

34-36sekund pauza

Nadmuch dół 5%, góra 85%

Jak pali miałem to włączony przedmuch, ale wówczas góra nadmuchu na ok. 70-75%

Jak jest to dobry groszek, to przedmuch wyłączony i nadmuch góra dla 35kW ok. 80-85%

Sorki za wpis. Mam inny piec i sterownik, ale moc też 35kW. U mnie pomogło i ustabilizowało pracę kotła wydłużenie czasu pracy do 10s. Wydłużcie koledze czas przerwy do 90-95s. Kotły o tak dużej mocy reagują trochę wolniej na zmiany w układzie. Wolniej też podnosi się temp na piecu. Większe powierzchnie wymiennika i pojemności wodne itd. Kurcze myślałem że moje spalanie 40-50kg dla 300m2 starego domu to tragedia;)

Cześć Pitman. Witaj na wątku!

Hodowla psów, jak pamiętam?

Jeden domek starszy a drugi był w budowie? Czy ten w budowie jest już skończony i zamieszkany? Są wszystkie meble, drzwi?

Czy jeszcze jakieś prace budowlane trwają?

120kg/24H sporawo... ok.153kg/24H to stałe uzyskiwanie 40kW, u Ciebie ten duży palnik Ekoenergii ma co robić ;)

Warto jednak powalczyć o lepsze spalanie i zużycie.

Zacznijmy od początku, kocioł był dostarczony w częściach tj. osobno kocioł, osobno palnik.

Zacznę od podstawowego pytania, czy palenisko palnika zostało wklejone na czarny silicon i na 100% jest szczelne? To podstawa i od tego zaczynamy.

Wkleję fotki, gdzie powinien być silicon.

Powiedz, czy tak zostało palenisko uszczelnione i dalej przejdziemy do właściwych parametrów

Ja również witam Cię serdecznie!!

Masz dobrą pamięć :) Tak, budowa zakończona, okienka i drzwi wstawione. Prawie wszystko na tip top. Mebli nie wstawiam, bo mam zbyt dużo elektroniki i nie zaryzykuję w tak niestabilnej temp. przetrzymywać sprzętu.

Piec został przywieziony w 3 częściach:

- kocioł,

- zasobnik

- palnik już złożony- tylko zamontowałem dmuchawę.

Czytałem instrukcję ale nic nie znalazłem o silikonie. Być może to jest przyczyna?? Jeżeli tak, to mam problem. Bo żeby zasilikonować należy zapewne wyjąć palnik, wystudzić, odtłuścić i dopiero do roboty. A w takie mrozy może być ciężko.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

P.

Ja również witam Cię serdecznie!!

Masz dobrą pamięć :) Tak, budowa zakończona, okienka i drzwi wstawione. Prawie wszystko na tip top. Mebli nie wstawiam, bo mam zbyt dużo elektroniki i nie zaryzykuję w tak niestabilnej temp. przetrzymywać sprzętu.

Piec został przywieziony w 3 częściach:

- kocioł,

- zasobnik

- palnik już złożony- tylko zamontowałem dmuchawę.

Czytałem instrukcję ale nic nie znalazłem o silikonie. Być może to jest przyczyna?? Jeżeli tak, to mam problem. Bo żeby zasilikonować należy zapewne wyjąć palnik, wystudzić, odtłuścić i dopiero do roboty. A w takie mrozy może być ciężko.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

P.

:)

Zacznij tylko od doszczelnienia samego paleniska.

W tym celu wystarczy wygasić palnik, zwalić trochę szlaki do popielnika.

Ściągasz sam odlew paleniska i pod jego spód w taki rowek dajesz silicon czarny na 1200st.C, na fotce niefortunnie zaznaczyłem to kolorem czerwonym.

Tak wkładasz palenisko na swoje miejsce na palniku przez drzwiczki kotła.

Następnie silicon na palec i na około uszczelnić w miejscu pokazanym na kolejnej fotce.

Wklejam jeszcze raz zdjęcia, które to obrazują.

Jak zrobi się cieplej, to lekko odkręć palnik od kotła, delikatnie wysuń i silicon daj pod ramkę palnika w miejscu montażu do kotła (najpierw sprawdź, czy tego siliconu tam nie ma).

Wydaje mi sie jednak,że połowa palnika była już wówczas w kotle, a w takim wypadku musiała być wklejona juz u nas do ramy kotła.

Nie pamiętam, aby gdziekolwiek palniki Ekoenergia dostarczane były w całości. Zawsze połowa palnika była już w kotle.

Zatem na chwile obecną:

- tylko uszczelnić samo palenisko

- wprowadź 8sekund podawanie na 34-36sek. pauzy lub 10sekund podawanie na ok. 40-45sekund pauzy.

- nadmuch na dole 5% a max. 80-85% jeżeli funkcja miał wyłączona lub od ok. 65 do max.75% jak funkcja miał aktywna

silicon2.jpg

Silicon czarny pod palenisko.JPG