Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

:)

Jak zrobi się cieplej, to lekko odkręć palnik od kotła, delikatnie wysuń i silicon daj pod ramkę palnika w miejscu montażu do kotła (najpierw sprawdź, czy tego siliconu tam nie ma).

Wydaje mi sie jednak,że połowa palnika była już wówczas w kotle, a w takim wypadku musiała być wklejona juz u nas do ramy kotła.

Nie pamiętam, aby gdziekolwiek palniki Ekoenergia dostarczane były w całości. Zawsze połowa palnika była już w kotle.

Masz 100% rację- połowa palnika była w kotle. Troszkę niefortunnie się wyraziłem.

Idę zmienić ustawienia.

P.

Edit.

Silikon kupiony. Mam nadzieję, że to nie będzie schło zbyt długo.

Edytowane przez PITMAN

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wczoraj zmieniłem max dmuchawy na 70% dziś tak to wygląda że spieków trochę mniej kopczyk się inaczej pali jakoś może lepiej znaczy nie pali się tylko w środku mocno a na bokach same spieki, ale raczej w środku mocnej a reszta się tli.

Ale sporo osiada na kotle osadu nawet u góry i dziwne że na deflektorze od spodu się przylepia wcześniej tego nie byłoZmiana rozmiaru100_4412.jpg

węgiel racze dopalony.

Zmiana rozmiaru100_4412.jpg

wczoraj zmieniłem max dmuchawy na 70% dziś tak to wygląda że spieków trochę mniej kopczyk się inaczej pali jakoś może lepiej znaczy nie pali się tylko w środku mocno a na bokach same spieki, ale raczej w środku mocnej a reszta się tli.

Ale sporo osiada na kotle osadu nawet u góry i dziwne że na deflektorze od spodu się przylepia wcześniej tego nie było[ATTACH=CONFIG]99454[/ATTACH]

węgiel racze dopalony.

Jak więcej syfu osiada, to mu lekko wiatru dodaj. 75%góra nadmuchu dla tego Twojego groszku, możesz też kapke dół dmuchawy na 7%podnieść

Panie Jarku mam pytanko odnosni mojego spalania wydłuzałem codziennie przerwe w podawaniu bo troszke mi niedopalało jakby wegla duzo tego nie było ale jesdnak troszke, spieków nie było tylko te niedopałki , a na wczoraj miałem 8/46 dmuchawe wziałem na 100% spaliłem około 5 kg mniej grochu popiół wygladał lepiej palenisko sie nie zapadało temp. dobrze trzymał czy tak mozna zostawic jesli jest lepiej? Fabryczne nastawy przyjechały 8/35 a wiec bardzo juz wydłuzyłem .

Czy teraz jakby jeszcze niedopalał to zdjac nadmuch czy jeszcze wydłuzyc przerwe a moze nie ide w dobrym kierunku.Te niedopałki to zauwazyłem ze sa bardziej od strony kotła od strony palnika lepiej sie pali leprzy zar a z drugiej strony mniejszy czy tak wszyscy macie czy tylko u mnie tak jest. Wiem ze idealnie nie bedzie ale dozymy do doskonałosci.

art-e dostałeś już nowy sofcik od E-M do Cobry ??

Tak, ale powiem szczerze zmian nie rozumiem.

Zacytuje może p. Cypriana (myślę że się nie obrazi) co jest ze zmian:

"Poprawiono histerezę CWU i jest tak, że pompa CWU załącza się dopiero jak

temp. CWU spadnie o tą różnicę ale wyłącza dopiero jak osiągnie zadaną czyli

jeśli CWU ustawione jest na np. 45' a jest w strefie czasowej np. - 3 czyli 42'

to podczas dogrzewania będzie grzał do 45.

Oprócz tego były drobne błędy w regulacji dmuchawy-poprawiono.

Jest też tak, że jeśli temp. zadana jest = lub > od temp. CWU to pompa

CO nie zmienia obrotów, pracuje na pełnej mocy. Zwalnia obrotami dopiero

jak temp. CO jest < od CWU"

Po kiego licha grzeje do 45' skoro mam w strefie ustawione 42' ?

Panie Jarku mam pytanko odnosni mojego spalania wydłuzałem codziennie przerwe w podawaniu bo troszke mi niedopalało jakby wegla duzo tego nie było ale jesdnak troszke, spieków nie było tylko te niedopałki , a na wczoraj miałem 8/46 dmuchawe wziałem na 100% spaliłem około 5 kg mniej grochu popiół wygladał lepiej palenisko sie nie zapadało temp. dobrze trzymał czy tak mozna zostawic jesli jest lepiej? Fabryczne nastawy przyjechały 8/35 a wiec bardzo juz wydłuzyłem .

Czy teraz jakby jeszcze niedopalał to zdjac nadmuch czy jeszcze wydłuzyc przerwe a moze nie ide w dobrym kierunku.Te niedopałki to zauwazyłem ze sa bardziej od strony kotła od strony palnika lepiej sie pali leprzy zar a z drugiej strony mniejszy czy tak wszyscy macie czy tylko u mnie tak jest. Wiem ze idealnie nie bedzie ale dozymy do doskonałosci.

Wszystkich węgli nie sprawdzimy.

Ja się poruszam przy tej małej dmuchawie głównie w zakresie 90-100% jej mocy

Jak na 100% lepiej dopala, to tak zostaw, drobnymi krokami (po 2sekundy) możesz zmieniać przerwę.

Tylko jak zrobisz zmianę o te 2sekundy, to daj mu ok.dobry popracować.

Po kiego licha grzeje do 45' skoro mam w strefie ustawione 42' ?

Nie wiem, właśnie się z Cyprianem śmiałem,że jak nie jedno wymyślone, to co inne poprawione :) :) :)

a na serio to czekam, czy to czasem nie jest lub nie był błąd we wcześniejszej wersji softu.. Wgraj ten sofcik i sprawdź.

Kierunek zmian był z tą modulacja pompy, bo tez w firmie E-M podczas modulacji pompy c.o. nie dogrzewało przodu budynku. Kilka takich uwag było. Stąd zmiana sposobu modulacji, ma działać tylko, gdy nastawa CWU jest > od nastawy C.O.

Poprawiono też histerezę...

Edytowane przez Jarecki79

Tak, ale powiem szczerze zmian nie rozumiem.

Zacytuje może p. Cypriana (myślę że się nie obrazi) co jest ze zmian:

"Poprawiono histerezę CWU i jest tak, że pompa CWU załącza się dopiero jak

temp. CWU spadnie o tą różnicę ale wyłącza dopiero jak osiągnie zadaną czyli

jeśli CWU ustawione jest na np. 45' a jest w strefie czasowej np. - 3 czyli 42'

to podczas dogrzewania będzie grzał do 45.

Oprócz tego były drobne błędy w regulacji dmuchawy-poprawiono.

Jest też tak, że jeśli temp. zadana jest = lub > od temp. CWU to pompa

CO nie zmienia obrotów, pracuje na pełnej mocy. Zwalnia obrotami dopiero

jak temp. CO jest < od CWU"

To chyba drobny błąd :

1. CWU ustawione na 48'C

2. strefa czasowa -3

3. histereza CWU np. na 4

Temp. zadana CWU = 48 - 3 = 45'C.

Dolna granica = 45'C - histereza = 41'C

Gdy temp. spadnie poniżej 41'C, włączy się pompa CWU.

Gdy temp. przekroczy 45'C, pompa CWU stanie.

Pozdrowienia,

Włodek

Wszystkich węgli nie sprawdzimy.

Ja się poruszam przy tej małej dmuchawie głównie w zakresie 90-100% jej mocy

Jak na 100% lepiej dopala, to tak zostaw, drobnymi krokami (po 2sekundy) możesz zmieniać przerwę.

Tylko jak zrobisz zmianę o te 2sekundy, to daj mu ok.dobry popracować.

Zawsze po zmianie kocioł chodzi 24h . A wiec bedziemy zmieniac i obserwowac .

Baksiu tak w skrócie Ci odpowiadam na Twoje pytania:

Ruszt żeliwny jest dwupoziomowy, na górnym mocowaniu idzie coś spalić podczas pracy automatu, podobnie pewnie jak w Twojej obecnej wersji z rusztem wodnym.

To mocowanie jest mniej-więcej na wysokości wykonywanych rusztów wodnych. Wygodniej jest przy kotle 17kW, bo odlew jest dwuczęściowy.

Dolne mocowanie wymaga wygaszenia palnika i przełożenia rusztu na sam dół, wówczas jest duża komora awaryjna zaczynająca się od samego dołu wymiennika wodnego. Palimy jak w zwykłym górniaku.