Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Naloty na wymienniku są jasne, więc już nie jest źle. Możesz o 2oczka podnieść jeszcze nadmuch na 77%

Pewnie będzie ból z tymi spiekami, aby cos innego zrobić, sytuacja dla tego groszku pewnie się poprawi jak wzrośnie temp. na zewn. i spadnie zapotrzebowanie na ciepło. Groszek za 600zł to bardzo tania opcja. Możliwe,że te spieki to taki "urok" tego węgla przy tym zapotrzebowaniu na grzanie.

No chyba z tymi spiekami to tak zostanie ważne żeby się dopalało wszystko i żeby się nie osadzało na piecu za wiele. Wczoraj byłem na kominie kontrolnie wyczyścić bo był czyszczony przed montażem pieca czyli na początku grudnia, nawet byłem mile zaskoczony sadzy bardzo mało naprawdę mało w porównaniu z poprzednim czyszczeniem na starym piecu. Idę zmienić max na 77%.

Ok, dzięki za odpowiedź, ale miałem jeszcze drugie pytanie o serwis w moich okolicach ok 80km od Katowic, poniżej wklejam moje zapytanie z postu o sztokerze, który faktycznie trochę zaspamowałem ;)

cyt:

bardzo fajny ten skam-p premium

mam tylko dwa pytania:

jak z serwisem w Żywcu, czy ktoś tu do mnie dotrze, jak mnie zasypie w zimie

ważna jest dl mnie możliwość spalenia papieru, drewna owocowego z sadu itp, która wersja lepsza: z rusztem żeliwnym, czy wodnym, chodzi mi też o sprawność przy paleniu na ruszcie dodatkowym, w moim obecnym tez mam ruszt wodny, ale palone na nim drewno ogrzewa komin, chciałbym, żeby grzało wodę, boję się trochę tego dokładnego rusztu, czy to aby nie za dużo roboty, potem trzeba go zdjąć jak będzie nagrzany, czy można palić jednocześnie brucerem i drewnem???

Dom pow.użyt. 180m2, ocieplony 15cm styropianem, strop na poddaszu 25cm wełny+ dodatkowo ocieplony wiatrołap, strop nad piwnicą, garaż od strony domu, wentylacja z rekuperatorem storkair, grzejniki aluminiowe, ogrzewanie podłogowe tylko w łazienkach, wiatrołapie i kuchni

Stąd sugestia 17kW, jak ma blisko do m. Kęty, to może u nich zamówić.

Wszystko w jednym, zamówienie, zakup, instalacja, odpalenie....

Jarecki i widzisz gdzie on mieszka ?

Często jeżdżę w tamte strony, baksiu pewnie wie gdzie jest Koszarawa.

U nas jest czarno a tam metr śniegu, u nas -18 a u niego już blisko do -30.

Ja w tamtym położeniu geograficznym nie ryzykowałbym 17kW, to nie środek polski i zawsze tam jest wcześniej i do późna bardziej zimno.

U mnie nadal się deflektor oblepia od dołu mniej ale jednak, w ogóle przy tych 77% jest dość wysoki płomień tak że oblizuje trochę ruszt wodny. Na fabrycznych ustawieniach czyli 100% (góra dmuchawy) ogień był jak z palnika, bił w deflektor, może dlatego się nie oblepiał? ale płomienie nie wychodziły na ruszt wodny i z komina praktycznie nic nie było dymu, w palniku ostro paliło się w środku po bokach raczej nie tylko spieki były. Teraz spieków troszkę mniej, na palniku po bokach się bardziej żarzy.

Te spieki już tak zostaną

Ale lepiej żeby się ten deflektor tak nie oblepiał może kopiec jest ciut za duży? może jak by był mniejszy?

Co myślicie na ten temat?