Jarecki79 08.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 To zobaczymy jutro, co ta korekcja wniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baksiu 08.02.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Jarecki i widzisz gdzie on mieszka ? Często jeżdżę w tamte strony, baksiu pewnie wie gdzie jest Koszarawa. U nas jest czarno a tam metr śniegu, u nas -18 a u niego już blisko do -30. Ja w tamtym położeniu geograficznym nie ryzykowałbym 17kW, to nie środek polski i zawsze tam jest wcześniej i do późna bardziej zimno. do Kęt mam blisko, co do tego srogiego klimatu, to bym nie przesadzał, w Koszarawie owszem, jest sporo zimniej, ale to kilkaset m n.p.m. wyżej, u stóp Babiej Góry! czyli w Kętach jest dystrybutor?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.02.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 do Kęt mam blisko, co do tego srogiego klimatu, to bym nie przesadzał, w Koszarawie owszem, jest sporo zimniej, ale to kilkaset m n.p.m. wyżej, u stóp Babiej Góry! czyli w Kętach jest dystrybutor?? Tak w Kętach jest sklep oraz instalator, u którego możesz kocioł zamówić. Mogę na priva podać namiary, jeżeli chcesz. Podaj mi na priva jakies swoje dane, abym mógł mu sprawę przekazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.02.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jarecki mam pytanko Mam takie małe pytanko ... Od października piec działał na ustawieniach PP-6 (lub PP-7) , P.50 , d.85 , ni.3 , pid.1 i kopiec był płaski lub lekko wybrzuszony. Jak przyszły mrozy to dałem na PP-5 bo się zapadał. Teraz nawet na PP-4 się zapada ... Czy dalej zwiększać czas podawania ? Czy może jest to wina zbyt mocnego ciągu i trzeba zmniejszyć na wentylatorze dopływ powietrza ? Kratka na wentylatorze jest otwarta na max. Ale jest w takim samym ustawieniu od października ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.02.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jarecki mam pytanko Mam takie małe pytanko ... Od października piec działał na ustawieniach PP-6 (lub PP-7) , P.50 , d.85 , ni.3 , pid.1 i kopiec był płaski lub lekko wybrzuszony. Jak przyszły mrozy to dałem na PP-5 bo się zapadał. Teraz nawet na PP-4 się zapada ... Czy dalej zwiększać czas podawania ? Czy może jest to wina zbyt mocnego ciągu i trzeba zmniejszyć na wentylatorze dopływ powietrza ? Kratka na wentylatorze jest otwarta na max. Ale jest w takim samym ustawieniu od października ... Jak nie robi krateru, to na płaskim palniku można pracować. To raczej kwestia mrozów, które przyszły i większego zapotrzebowania na ciepło Z powietrzem, albo ująć, co zmienia całą krzywą nadmuchu do mniejszych mocy... albo przysłonka na dmuchawie zostawić ok. 1,5-2cm przerwy i do tego manewru z kolei nadmuch na ok. 80-85% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jak nie robi krateru, to na płaskim palniku można pracować. To raczej kwestia mrozów, które przyszły i większego zapotrzebowania na ciepło Z powietrzem, albo ująć, co zmienia całą krzywą nadmuchu do mniejszych mocy... albo przysłonka na dmuchawie zostawić ok. 1,5-2cm przerwy i do tego manewru z kolei nadmuch na ok. 80-85% No właśnie się zapada i robi krater ... Poprzednio (do połowy stycznia) piec działał na PP-6 (PP-7) i było ok. Nie bylo krateru ... A teraz na ustawieniach PP-5 a nawet PP-4 jest krater i nie wiem co jest przyczyną ... Ustawienia się takie same całe czas , pokrywa wentylatora w takiej samej pozycji nonstop (całkowicie otwarta) a robi się krater ... Dodatkowo zauważyłem że mimo że piec ustawiony mam na 50 stopni jest często blisko 60 stopni a czasami nawet lekko powyżej 60 stopni ... Dlatego nie wiem czy zwiększać czas podawania (PP-3 , PP-2) czy może zrobił się przez mrozy większy ciąg ? Chociaż poprzednio w kotłowni miałem zrobioną dziurę fi 100mm i był przez nią dopływ świeżego powietrza , ale bardzo mocno mi wychładzało kotłownię (kotłownia sąsiaduje z kuchnią) i zaślepiłem dziurę , ale powietrze bierze kocioł wrazie czego z garażu + rozszczelnionego okna. W kotłowni mam czujnik czadu i problemu z czadem nie ma ... Są jakieś minusy pracy kotła w "kraterem" w palenisku ? Krater co jakiś czas jest "niwelowany" jak piec po spadku temp zaczyna dochodzić do żądanej ... Dlatego zastanawiam się co jest przyczyną powstawania krateru ... Zbyt duży ciąg ? (ale chyba nie bo skąd nagle by się wziął , tym bardziej że dodatkkowo kilka dni tego zmiejszyłem dodatkowy dopływ świeżego powietrza czy to nie to i trzeba korygować kopiec poprzez zmianę PP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.02.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Całkiem możliwe, że przy większym mrozie jest większy ciąg komina u Ciebie i ciągnie dmuchawą. Spróbuj z tym przysłonięciem dmuchawy na szczeline ok. 1,5-2cm w najszerszym miejscu dmuchawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.02.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Całkiem możliwe, że przy większym mrozie jest większy ciąg komina u Ciebie i ciągnie dmuchawą. Spróbuj z tym przysłonięciem dmuchawy na szczeline ok. 1,5-2cm w najszerszym miejscu dmuchawki. To znaczy zamknąć całkowicie dolot powietrza (taką blaszką w kształcie motylka) i zostawić tylko szparę 1,5-2cm czy o tyle tylko domknąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 To znaczy zamknąć całkowicie dolot powietrza (taką blaszką w kształcie motylka) i zostawić tylko szparę 1,5-2cm czy o tyle tylko domknąć ... Luzujesz ten motylek, zamykasz dolot powietrza i masz zostawić szparkę 1,5-2cm. Zobaczysz po 2-3godzinach jak zmienia się spalanie, możliwe, że będzie trzeba lekko podnieść nadmuch na sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 09.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Witam panowie od 2 dni jade na ustawieniach 52/8 wentylator otwarty na maxa i dmuchawa na 100% spalanie spadło przez te 2 dni o około 10kg. Dzis spalił 27-28 kg ale ocieplenia z zewnatrz nie ma, płyt tez jeszcze na stelarzach brak, sama wełna ułozona wiec jest ok. Panie Jarku dochodzimy z nim powolutku gdyby było ocieplenie kompletne to do 20 kg napewno bym zjechał. Edytowane 9 Lutego 2012 przez markon2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No tak, ale Twój przypadek kapke inny, bo jedziesz na mniejszej dmuchawce i na sterowniku Cobra. Akurat tej dmuchawy by Ognik PID nie wystartował... Jestem ciekaw jak to będzie wyglądało po kompletnym dociepleniu a później po zamieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 dzisiaj był mega kopiec kreta no naprawdę za duży ale upatruję przyczynę w tym że dokładałem na rusz awaryjny drewno po trochu ale przez cały dzień. No bo tak w ustawieniach to nic nie zmieniałem oprócz max dmuchawy z 77% na 79% Jutro nie będę dokładał drewna to zobaczę jak będzie manipulowanie przy dmuchawie miało pierwotnie zmniejszyć szlakę na razie bez skutku.Mam plan dosypać peletu kupiłem dziś w obi dwa worki wymieszam z groszkiem zobaczymy może się lepiej będzie groch spalałRobił ktoś takie próby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.02.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Na 100% będzie dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.02.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mam plan dosypać peletu kupiłem dziś w obi dwa worki wymieszam z groszkiem zobaczymy może się lepiej będzie groch spalał Robił ktoś takie próby? Tak robiłem. Więcej mieszałem z ziarnem owsa, spieków jest mniej. Z pelletem tylko próbowałem, było lepiej, tyle,że cena pellet wysoka. Na oko ok. 50:50 węgla może 60:40 z korzyścią dla węgla. Tesel teraz też coś miesza, jęczmień bodajże paląc w kotle Skam-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 10.02.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Właśnie zasypałem zasobnik 50/50 zobaczymy jak się będzie spalało. Mało komfortowe jest mieszanie niestety, przy moich ilościach to by był raczej problem co drugi dzień tak mieszać, raczej to forma eksperymentu domowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mieszać można deko inaczej:Wsypujesz do kosza warstwę węgla, na to cieńszą warstwę pellet, na to warstwę węgla i ponownie cieńszą warstwę pellet itd.Paliwo samo się wymiesza schodząc z kosza na ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baksiu 10.02.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Tak w Kętach jest sklep oraz instalator, u którego możesz kocioł zamówić. Mogę na priva podać namiary, jeżeli chcesz. Podaj mi na priva jakies swoje dane, abym mógł mu sprawę przekazać. spoko, jeszcze nie kupuję, bo mój hydraulik powiedział, że na jesień będzie wszystko podpinał, nie chcę tracić gwarancji, no i może do tego czasu jakieś nowinki się pojawią...będę pytał w lecie o kontakt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 spoko, jeszcze nie kupuję, bo mój hydraulik powiedział, że na jesień będzie wszystko podpinał, nie chcę tracić gwarancji, no i może do tego czasu jakieś nowinki się pojawią...będę pytał w lecie o kontakt! To fajnie, aktualnie jeden z palników żeliwnych przechodzi małą modernizację. Z pewnością do jesieni będzie kilka nowinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 11.02.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jarecki mam Do Ciebie pytanie a raczej prośbę. Na zew. troszkę cieplej więc wygasiłem piec i za chwilkę będę silikonował. Napisz mi proszę jakie ustawienia zastosować na początek?? I jeszcze jedno: o co chodzi z tym nowym softem?? Każdy może go dostać czy to forma eksperymentu?? Pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jarecki mam Do Ciebie pytanie a raczej prośbę. Na zew. troszkę cieplej więc wygasiłem piec i za chwilkę będę silikonował. Napisz mi proszę jakie ustawienia zastosować na początek?? I jeszcze jedno: o co chodzi z tym nowym softem?? Każdy może go dostać czy to forma eksperymentu?? Pozdrawiam P. Cześć Nowy soft jest w tej chwili do sterownika COBRA, mogę go wysłać. Do PUMY jest jednak jeszcze taka wersja nie gotowa. Jaki jest u Ciebie sterownik? Masz kociołek 40kW, więc ustaw wyjściowo: czas podawania 8sekund przerwa podawania w zależności od opału 36sekund Siła nadmuchu max. 85% Siła nadmuchu min. 5% Minimalna moc kotła może zostać 3%, u Ciebie chodzi na wysokich mocach, więc to mniej istotny parametr. Tak pewnie będzie do przyszłej zimy aż wykończysz cały ten dom na gotowo z meblami etc. U mnie w nocy było dzisiaj -19st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts