Jarecki79 10.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mieszać można deko inaczej:Wsypujesz do kosza warstwę węgla, na to cieńszą warstwę pellet, na to warstwę węgla i ponownie cieńszą warstwę pellet itd.Paliwo samo się wymiesza schodząc z kosza na ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baksiu 10.02.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Tak w Kętach jest sklep oraz instalator, u którego możesz kocioł zamówić. Mogę na priva podać namiary, jeżeli chcesz. Podaj mi na priva jakies swoje dane, abym mógł mu sprawę przekazać. spoko, jeszcze nie kupuję, bo mój hydraulik powiedział, że na jesień będzie wszystko podpinał, nie chcę tracić gwarancji, no i może do tego czasu jakieś nowinki się pojawią...będę pytał w lecie o kontakt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 spoko, jeszcze nie kupuję, bo mój hydraulik powiedział, że na jesień będzie wszystko podpinał, nie chcę tracić gwarancji, no i może do tego czasu jakieś nowinki się pojawią...będę pytał w lecie o kontakt! To fajnie, aktualnie jeden z palników żeliwnych przechodzi małą modernizację. Z pewnością do jesieni będzie kilka nowinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 11.02.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jarecki mam Do Ciebie pytanie a raczej prośbę. Na zew. troszkę cieplej więc wygasiłem piec i za chwilkę będę silikonował. Napisz mi proszę jakie ustawienia zastosować na początek?? I jeszcze jedno: o co chodzi z tym nowym softem?? Każdy może go dostać czy to forma eksperymentu?? Pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jarecki mam Do Ciebie pytanie a raczej prośbę. Na zew. troszkę cieplej więc wygasiłem piec i za chwilkę będę silikonował. Napisz mi proszę jakie ustawienia zastosować na początek?? I jeszcze jedno: o co chodzi z tym nowym softem?? Każdy może go dostać czy to forma eksperymentu?? Pozdrawiam P. Cześć Nowy soft jest w tej chwili do sterownika COBRA, mogę go wysłać. Do PUMY jest jednak jeszcze taka wersja nie gotowa. Jaki jest u Ciebie sterownik? Masz kociołek 40kW, więc ustaw wyjściowo: czas podawania 8sekund przerwa podawania w zależności od opału 36sekund Siła nadmuchu max. 85% Siła nadmuchu min. 5% Minimalna moc kotła może zostać 3%, u Ciebie chodzi na wysokich mocach, więc to mniej istotny parametr. Tak pewnie będzie do przyszłej zimy aż wykończysz cały ten dom na gotowo z meblami etc. U mnie w nocy było dzisiaj -19st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 11.02.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jerecki szybkie pytanie: po zdjęciu kołnierza okazało się, że 5 otworków (dziurek) jest zaślepionych czymś czerwonym. Jakby silikon. Mam to wydłubać czy zostawić?? P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tak jak rozmawialiśmy - zostawić. Do tej mocy te konkretne otwory mają tak zostac zaślepione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 11.02.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ok Jarecki- dzięki za rozmowę. Zrobiłem tak jak było na rysunku. Uszczelnione na tip top. Czekam aż wyschnie i jazda Napiszę jak efekty. Pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.02.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 spalanie groszku z peletem jest dobre -mniej popiołu -mniej szlaki -inaczej na palenisku się palimoże rzeczywiście wsypywać na przemian byłoby lepiej do kosza bo tak mieszać z wiadra do wiadra to raczej uciążliwe by było. Pytanie do Jareckiego czy u mnie ślimak 25 do 8 to dobre ustawienie, takie było jak piec przyszedł, pytam bo widzę że wszyscy kombinują? więc pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 280m jak wgrywasz nowy soft do sterownika, to wchodzą nastawy defaultowe producenta Cobry.zatem wgrywając nowy soft masz 8sek podawanie, 25sek pauza, nadmuch na dole 1% a na górze 100% Do tych palników żeliwnych raczej wychodzi coś w okolicy 38-40sek. pauzy dla pełnej mocy, ale możliwe, że dla Twojego miksu z pelletem oraz Twojej powierzchni domu dla kotła 25kW to wyjściowe nastawienie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 nie mix z peletem to tak jednorazowo normalnie to sam groszek. to może by coś zmienić te nastawy piec pracuje raczej na zwiększonej mocy ok. 80kg na dobę idzie cały czas w te mrozy a u nas mrozy dziś w nocy -25 było teraz jest 16:36 i jest na zewnątrz -13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tylko 16kg brakuje mu do pracy przez dobę na mocy znamionowej... Nie wiem, czy zmieniać. Jak nie ma niedopału w popielniku, to możesz spróbować trochę rozciągnąć ten czas. Spróbuj na początek na 34sekundy. Ważne, aby popiół był wypalony. Nieźle -25st.C w nocy. U mnie było -19st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.02.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Od popłudnia mój kociołek śmiga na Cobrze a eCoal kreśli wykresy.W nocy miałem -22 a teraz 16.55 i czujnik zewnętrzny eCoala wskazuje -14,1 ciekawe ile naciągnie do rana.Strefy na CWU ustawione podobnie jak na eCoalu tylko nie ma połówek godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.02.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 spróbuje 34 sekundy zobaczymy jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 MIchał 1507 i jak tam sprawa wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.02.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Od popłudnia mój kociołek śmiga na Cobrze a eCoal kreśli wykresy. W nocy miałem -22 a teraz 16.55 i czujnik zewnętrzny eCoala wskazuje -14,1 ciekawe ile naciągnie do rana. Strefy na CWU ustawione podobnie jak na eCoalu tylko nie ma połówek godzin Podaj proszę jaki masz link do eCoala? Pozdr. Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Podaj proszę jaki masz link do eCoala? Pozdr. Włodek p.Włodku proszę luknąć maila a tutaj link: https://esterownik.pl/sterownik/1102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Podaj proszę jaki masz link do eCoala? Pozdr. Włodek Panie WŁodku, Buran cały czas też jest pod netem, nawet jak kociołek pracował na eCoalu. Dzisiaj chyba coś około 11-ej przełączyłem, drobna kosmetyka, a jak pracuje to widać. Jakby coś pomogło to ustawienia: 4,5/21 Dmuchawa dół 7, góra 85, włączony Pid i strefy czasowe tygodniowe. Jutro włączę ADC koło południa zobaczymy czy palnik równie dobrze będzie na nim wyglądał jak na starym oprogramowaniu, obecnie najnowsze które dostałem od p. Cypriana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Panie WŁodku, Buran cały czas też jest pod netem, nawet jak kociołek pracował na eCoalu. Dzisiaj chyba coś około 11-ej przełączyłem, drobna kosmetyka, a jak pracuje to widać. Jakby coś pomogło to ustawienia: 4,5/21 Dmuchawa dół 7, góra 85, włączony Pid i strefy czasowe tygodniowe. Jutro włączę ADC koło południa zobaczymy czy palnik równie dobrze będzie na nim wyglądał jak na starym oprogramowaniu, obecnie najnowsze które dostałem od p. Cypriana. OK, dzięki za info. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Dodam że ten dół dmuchawy 7 to raczej tak bezmyślnie bo ostatnio miałem na 1 i było ok, nie miało to większego znaczenia.Co zaobserwowałem to wyższą temp. spalin ale uchyliłem więcej trochę przesłonę na dmuchawie ( około 1cm w najszerszym miejscu), przy eCoalu było może ze 2 do 3 milimetry.Ostatnio tak miałem ustawione na Cobrze to tak dałem, jutro zobaczę czy da się przymknąć bez ujemnych skutków.czy było coś zmieniane przy prądach względem % ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts