Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

spalanie groszku z peletem jest dobre

-mniej popiołu

-mniej szlaki

-inaczej na palenisku się pali

może rzeczywiście wsypywać na przemian byłoby lepiej do kosza bo tak mieszać z wiadra do wiadra to raczej uciążliwe by było.

Pytanie do Jareckiego czy u mnie ślimak 25 do 8 to dobre ustawienie, takie było jak piec przyszedł, pytam bo widzę że wszyscy kombinują? więc pytam.

280m

jak wgrywasz nowy soft do sterownika, to wchodzą nastawy defaultowe producenta Cobry.

zatem wgrywając nowy soft masz 8sek podawanie, 25sek pauza, nadmuch na dole 1% a na górze 100%

Do tych palników żeliwnych raczej wychodzi coś w okolicy 38-40sek. pauzy dla pełnej mocy, ale możliwe, że dla Twojego miksu z pelletem oraz Twojej powierzchni domu dla kotła 25kW to wyjściowe nastawienie jest OK.

Tylko 16kg brakuje mu do pracy przez dobę na mocy znamionowej...

Nie wiem, czy zmieniać. Jak nie ma niedopału w popielniku, to możesz spróbować trochę rozciągnąć ten czas.

Spróbuj na początek na 34sekundy. Ważne, aby popiół był wypalony.

Nieźle -25st.C w nocy.

U mnie było -19st.C

:)

Od popłudnia mój kociołek śmiga na Cobrze a eCoal kreśli wykresy.

W nocy miałem -22 a teraz 16.55 i czujnik zewnętrzny eCoala wskazuje -14,1 ciekawe ile naciągnie do rana.

Strefy na CWU ustawione podobnie jak na eCoalu tylko nie ma połówek godzin

Podaj proszę jaki masz link do eCoala?

Pozdr.

Włodek

Podaj proszę jaki masz link do eCoala?

Pozdr.

Włodek

Panie WŁodku, Buran cały czas też jest pod netem, nawet jak kociołek pracował na eCoalu.

Dzisiaj chyba coś około 11-ej przełączyłem, drobna kosmetyka, a jak pracuje to widać.

Jakby coś pomogło to ustawienia: 4,5/21

Dmuchawa dół 7, góra 85, włączony Pid i strefy czasowe tygodniowe.

Jutro włączę ADC koło południa zobaczymy czy palnik równie dobrze będzie na nim wyglądał jak na starym oprogramowaniu, obecnie najnowsze które dostałem od p. Cypriana.

Panie WŁodku, Buran cały czas też jest pod netem, nawet jak kociołek pracował na eCoalu.

Dzisiaj chyba coś około 11-ej przełączyłem, drobna kosmetyka, a jak pracuje to widać.

Jakby coś pomogło to ustawienia: 4,5/21

Dmuchawa dół 7, góra 85, włączony Pid i strefy czasowe tygodniowe.

Jutro włączę ADC koło południa zobaczymy czy palnik równie dobrze będzie na nim wyglądał jak na starym oprogramowaniu, obecnie najnowsze które dostałem od p. Cypriana.

OK, dzięki za info.

Pozdrowienia,

Włodek

Dodam że ten dół dmuchawy 7 to raczej tak bezmyślnie bo ostatnio miałem na 1 i było ok, nie miało to większego znaczenia.

Co zaobserwowałem to wyższą temp. spalin ale uchyliłem więcej trochę przesłonę na dmuchawie ( około 1cm w najszerszym miejscu), przy eCoalu było może ze 2 do 3 milimetry.

Ostatnio tak miałem ustawione na Cobrze to tak dałem, jutro zobaczę czy da się przymknąć bez ujemnych skutków.

czy było coś zmieniane przy prądach względem % ?

Dodam że ten dół dmuchawy 7 to raczej tak bezmyślnie bo ostatnio miałem na 1 i było ok, nie miało to większego znaczenia.

Co zaobserwowałem to wyższą temp. spalin ale uchyliłem więcej trochę przesłonę na dmuchawie ( około 1cm w najszerszym miejscu), przy eCoalu było może ze 2 do 3 milimetry.

Ostatnio tak miałem ustawione na Cobrze to tak dałem, jutro zobaczę czy da się przymknąć bez ujemnych skutków.

czy było coś zmieniane przy prądach względem % ?

Nie, sterowanie dmuchawą jest bez zmian.

MIchał 1507 i jak tam sprawa wygląda?

Witam,

sterownik przyszedł tak jak mówiłeś w piątek i śmiga aż miło i dziękuję za bardzo szybki serwis. Dwa dni paliłem na awaryjnym i powiem że piec dawał rade... trochę drewna, zasypane ekogroszkiem i cieplutko, ale na dłuższą metę to nie bardzo by mi się to podobało dzień w dzień wybrać popiół...ułóż drewno...rozpal... uwalony po pachy i później pilnuj temperatury... Dzisiaj pójdę dać na msze za tego co wymyślił kotły z podajnikiem :)

A tak poważnie, w poniedziałek wyśle ten sterownik do elektro-miz - mam tylko nadzieje że reklamacja będzie uznana :(

Dodam jeszcze że ten mój sterownik jak podłączyłem pod lapka to normalnie się zaświecił ściągnąłem archiwum...wszystko tak jak u zdrowego osobnika...

Edytowane przez Michal1507

Hej Jarecki. Wytrzymałem 24h bez palenia. W domu 16stopni, w zakładzie ok 10. Zimnica. Rozpaliłem piec. I teraz najważniejsze. Co się zmieniło po uszczelnieniu palnika. Troszkę inny dźwięk, odgłos nadmuchu. Płomień jakby bardziej "ostry". Tzn. wcześniej nie było języków. Na palniku zaczynają się robić małe spieki. Ustawienia takie jak sugerowałeś. Zobaczymy wieczorem jak piec się nagrzeje. Mam nadzieję, że teraz uda się osiągnąć w obydwu budynkach temperatury rzędu 19-20 stopni C. Pozdrawiam

P.

Palnik osiąga moc znamionową 40kW, na lepszym ekogroszku może się rozbujać do ok.50kW

Umieszczony w wymienniku 40kW ma co robić. Jakies spieki maja prawo być, ważne, aby popiół był wypalony

Najważniejsze jednak zawsze to szczelne palenisko. Ono gwarantuje uzyskiwanie odpowiedniej mocy, będziesz też mógł ustawić wyższą temp. na kotle.

Szczelny palnik "brzmi" inaczej podczas pracy.

Na instalacjach i ich przepływach się już jednak nie znam. Tyle, co wiem od naszych instalatorów, ale nie jest to mój zawód.

Michał1507, nie wiem, czy do panelu sterownika był umieszczony jakiś list od serwisu, przypuszczam jednak,że dostałeś panel na wymianę a tamten miałeś tylko odesłać. Dowiem się jutro.