Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Dodam że ten dół dmuchawy 7 to raczej tak bezmyślnie bo ostatnio miałem na 1 i było ok, nie miało to większego znaczenia.

Co zaobserwowałem to wyższą temp. spalin ale uchyliłem więcej trochę przesłonę na dmuchawie ( około 1cm w najszerszym miejscu), przy eCoalu było może ze 2 do 3 milimetry.

Ostatnio tak miałem ustawione na Cobrze to tak dałem, jutro zobaczę czy da się przymknąć bez ujemnych skutków.

czy było coś zmieniane przy prądach względem % ?

Nie, sterowanie dmuchawą jest bez zmian.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MIchał 1507 i jak tam sprawa wygląda?

Witam,

sterownik przyszedł tak jak mówiłeś w piątek i śmiga aż miło i dziękuję za bardzo szybki serwis. Dwa dni paliłem na awaryjnym i powiem że piec dawał rade... trochę drewna, zasypane ekogroszkiem i cieplutko, ale na dłuższą metę to nie bardzo by mi się to podobało dzień w dzień wybrać popiół...ułóż drewno...rozpal... uwalony po pachy i później pilnuj temperatury... Dzisiaj pójdę dać na msze za tego co wymyślił kotły z podajnikiem :)

A tak poważnie, w poniedziałek wyśle ten sterownik do elektro-miz - mam tylko nadzieje że reklamacja będzie uznana :(

Dodam jeszcze że ten mój sterownik jak podłączyłem pod lapka to normalnie się zaświecił ściągnąłem archiwum...wszystko tak jak u zdrowego osobnika...

Edytowane przez Michal1507

Hej Jarecki. Wytrzymałem 24h bez palenia. W domu 16stopni, w zakładzie ok 10. Zimnica. Rozpaliłem piec. I teraz najważniejsze. Co się zmieniło po uszczelnieniu palnika. Troszkę inny dźwięk, odgłos nadmuchu. Płomień jakby bardziej "ostry". Tzn. wcześniej nie było języków. Na palniku zaczynają się robić małe spieki. Ustawienia takie jak sugerowałeś. Zobaczymy wieczorem jak piec się nagrzeje. Mam nadzieję, że teraz uda się osiągnąć w obydwu budynkach temperatury rzędu 19-20 stopni C. Pozdrawiam

P.

Palnik osiąga moc znamionową 40kW, na lepszym ekogroszku może się rozbujać do ok.50kW

Umieszczony w wymienniku 40kW ma co robić. Jakies spieki maja prawo być, ważne, aby popiół był wypalony

Najważniejsze jednak zawsze to szczelne palenisko. Ono gwarantuje uzyskiwanie odpowiedniej mocy, będziesz też mógł ustawić wyższą temp. na kotle.

Szczelny palnik "brzmi" inaczej podczas pracy.

Na instalacjach i ich przepływach się już jednak nie znam. Tyle, co wiem od naszych instalatorów, ale nie jest to mój zawód.

Michał1507, nie wiem, czy do panelu sterownika był umieszczony jakiś list od serwisu, przypuszczam jednak,że dostałeś panel na wymianę a tamten miałeś tylko odesłać. Dowiem się jutro.

Czy Pumę też tak mogę podglądać przez esterownik w necie jak karoka65 , czy musiałbym zmienić sterownik ?

Nie masz takiej możliwości.

Mam podłączone 3 stery pod neta. Podgląd mam przez modół Buran podpięty do Cobry i przez eCoala którego czujniki są podpięte w instalacji.

Z eCoala widzę także temp. spalin.

Może doczekamy się jakiejś platformy dla Pumy i Cobry pan Włodek jak się zepnie to może już z nowym sezonem coś wystartuje.

Czy Pumę też tak mogę podglądać przez esterownik w necie jak karoka65 , czy musiałbym zmienić sterownik ?

Karoka ma u siebie taki "poligon testowy", posiada Cobrę, Bruli oraz eCoala.

Na kotle ma oba sterowniki i oba sa podłączone pod neta, jeden monitoruje drugi, zależy na którym aktualnie pali.

Więc możesz podglądać poprzez podłączony sterownik eCoal lub Bruli

ewentualnie odwrotnie możesz też podglądać przez burana podłączonego pod Cobrę

serwer.itask.pl/buranco

Login: test

Hasło: test

Coś tam po cichu na spokojnie kolega DamianLisu pod Pumę tworzy, aby przez kompa cosik zadziałać. Taka prywatna inicjatywa w uzgodnieniu z E-M.

W związku ze zmianą płazy podawania z 25s na 35s wydaje mi się że kocił pracuje na większych mocach zwłaszcza przy dobijaniu temperatury w strefach czasowych, ale zobaczę jak się to ma do ogólnego spalania, za to spieki wyglądają jakby mniejsze znaczy na pewno mniejsze nie ma takich jak wcześniej jakby dopalony bardziej trochę groszek.

To fajnie, zobaczymy wieczorkiem, może jednak u Ciebie są odpowiednie rezerwy a te spieki wynikały z nadmiaru węgla przy defaultowych parametrach sterownika.

Możliwe, że możesz stopniowo dojść do ok.40sekund pauzy, ale to stopniowo.

Po sprawdzeniu spalania i pracy algorytmu na 34sekundy... (sprawdzeniu popiołu)

zmień to na 38sekund i poczekamy kolejną dobę na wyniki w popielniku.

Jarek, ano prawda, coś płodzę.

Na obecną chwilę to co jest zrobione:

1. Odczyt z sterownika, czyli to samo co siedzi w archiwum

2. Tworzenie archiwum na kompie, długość archiwum ograniczona do zasobów dyskowych

3. Pełne połączenie klient-serwer

Co jest do zrobienia:

1. Przede wszystkim to nastawy, aby dało się je zrobić i wysłać z kompa na sterownik

2. To co po drodze przyjdzie mi jeszcze do głowy a będzie przydatne :)

Niestety pauza na 35s chyba nie zda u mnie egzaminu, w dzień dawał rady, na wieczór temperatura zadana 60c + 2 , na zewnątrz -16 piec pracował na 100% i nie mógł dobić do zadanej temperatury oscylował przy 58c . Zmniejszyłem pauzę na 33s i widzę teraz że dobił do zadanej 60c i pracuje na 87% na zewnątrz -19

Jarecki- miałem napisać jak będzie zachowywał się piec po uszczelnieniu palnika. Niby wszystko ok ale wciąż nie mogę dobić do zadanej temp.

Temperatura zadana na dom- 60c

na zakład- 50c

Parametry pracy takie jak podałeś.

Osiągam temp na kotle:

Dom 46c

Zakład ok 40c

I nic więcej. Na zewnątrz -12c a domu i zakładzie zimno. No ręce opadają. Co zrobić, żeby 40kW piec rozbujał się tak, żeby w obydwu budynkach było ok 20c ??

Wybudowany zakład jest ocieplony na tip top. Dom również. Przed zakupem Skam-P dom o pow 160m2 ogrzewałem 17kW śmieciuchem. Paliłem w nim węglem od godziny 15 do 22. I w domu było cieplutko. Teraz mam wielką bestię i nie mogę nagrzać pow. ok 300m

Powiem szczerze, że domownicy zaczynają mi mieć za złe ten zakup.... No ręce opadają. Jeżeli masz jakiś pomysł to daj znać. Czekam z niecierpliwością.

pozdrawiam

P.

Nie masz takiej możliwości.

Mam podłączone 3 stery pod neta. Podgląd mam przez modół Buran podpięty do Cobry i przez eCoala którego czujniki są podpięte w instalacji.

Z eCoala widzę także temp. spalin.

Może doczekamy się jakiejś platformy dla Pumy i Cobry pan Włodek jak się zepnie to może już z nowym sezonem coś wystartuje.

O w morde to faktycznie niezły zestaw zrobiłeś. Też mam nadzieję że uda się coś zrobić w tym kierunku, lubię patrzeć w pracy czy wszytsko działa w porządku :D

Jarecki- miałem napisać jak będzie zachowywał się piec po uszczelnieniu palnika. Niby wszystko ok ale wciąż nie mogę dobić do zadanej temp.

na zakład- 50c

Osiągam temp na kotle:

Dom 46c

Zakład ok 40c

I nic więcej. Na zewnątrz -12c a domu i zakładzie zimno. No ręce opadają. Co zrobić, żeby 40kW piec rozbujał się tak, żeby w obydwu budynkach było ok 20c ??

P.

Nastaw wyższą temp. na sterowniku np. 70st.C na dom oraz np.64st.C na zakład.

Skoro na kotle 60 st.C a na dom idzie 46st.C, to coś się z tym ciepłem po drodze dzieje.

Jak mówiłem na instalacji i jej przekrojach się nie znam.

Teraz jak rozumiem kocioł masz w zakładzie i rurami na dom przechodzi ciepło a wcześniej miałeś kocioł w domu.

Nie wiem czy właściwe są przekroje rur, czy odpowiednia pompa itd., nie jestem instalatorem. Wiem, że palnik musi być szczelny i przy odpowiednim nastawieniu sterownik na kotle osiągnie wartość zadaną a dalej z dystrybucją tego ciepła to już inny temat.

na zakład- 50c

Osiągam temp na kotle:

Dom 46c

Zakład ok 40c

Wybudowany zakład jest ocieplony na tip top. Dom również. Przed zakupem Skam-P dom o pow 160m2 ogrzewałem 17kW śmieciuchem. Paliłem w nim węglem od godziny 15 do 22. I w domu było cieplutko. Teraz mam wielką bestię i nie mogę nagrzać pow. ok 300m

Powiem szczerze, że domownicy zaczynają mi mieć za złe ten zakup.... No ręce opadają. Jeżeli masz jakiś pomysł to daj znać. Czekam z niecierpliwością.

pozdrawiam

P.

A jakie masz temperatury na powrocie ? Duże spadki ?

Edytowane przez hiro77

A jakie masz temperatury na zaislaniu i powrocie ? Duże spadki ?

Spadki na poziomie 10 stopni. Kurcze nastawianie 70c nic nie daje, bo piec nawet przy nastawie 60c nie może dobić. Dziwne, że jak napalę drewnem na ruszcie awaryjnym to bez problemu grzeje obydwa budynki.

Może jeszcze ktoś ma jakieś sugestie?? Oczywiście wymiana pieca na większy nie wchodzi w grę.

P.