Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Nilsan za pomoc, bo ja na instalacjach to się znam w rozmiarze mocno podstawowym :) (aby nie napisać,że jak świnia na gwiazdach..)

280m, Pitman ma kawał kotła - 40kW i uwierz mi, że to jest wielgaśny wymiennik. On musi grzać i łaski nie robi.

Moim zdaniem trzeba szukać w rozwiązaniach instalacji, gdzie się to ciepło traci, że kocioł nie nadąża grzać.

Mam nadzieję, że z pomocą Nilsana i kilku fotek dojdziemy do ładu :)

Do PITMAN

Ja mam dmuchawę 7% do 77% i ślimak 8s pauza 33s

Jak instalowaliśmy piec na początku grudnia to wymieniłem wszystkie rury w piwnicach na mniejsze no i starannie je zaizolowałem.

Do Jarecki

odnośnie popiołu to jest mniej szlaki na tych 33s przerwy, jak już pisałem 35s u mnie się nie sprawdza nie uciągnie w nocy, natomiast chyba piec więcej spalił nie wytrzymał dwóch dni na zasobniku nie wiem czy to może mieć związek z zmianą przerwy z 25s na te 35s a od wczoraj 33s

Jak myślisz?

Zanim poszedłem robić fotki instalacji, zmieniłem ustawienia pieca na takie jak ma/miał 280m.

podawanie/pauza- 8/25

dmuchawa 5/85

PID włączony,

ADA włączona

przedmuch włączony.

Temperatura zadana na CO czyli budynek stojący obok- 60c

\temperatura zadana na zakład (tam gdzie stoi piec) czyli w sterowniku podpięta na CWU 45c

Temperatury uzyskane odpowiednio 60 i 47!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nareszcie ciepło w domu i zakładzie!!!! Piec doszedł do zadanych temp. i teraz nie leci na 100% mocy tylko schodzi w dół i wgóre od 100% do 5%.

Spieki sporawe. Zobaczymy jak spalanie.

Wiem, że temp. za oknem ok -6 ale i tak się cieszę, że coś drgnęło.

P.

PITMAN ciesze się że coś do przodu :cool:

Ja dziś zasypałem piec miałem za 400PLN okazało się po krótkim czasie (ok, 1h) że na ustawieniach z groszku (dmuchawa 7%do77% ślimak 8s do 33s) piec nie dał rady dobić do zadanej temperatury więc dałem na razie dmuchawa 7% do 95% ślimak 8s do 25s dobił bardzo szybko do zadanej 60c

Ale okazało się że miał się zawiesza chyba musi być naprawdę suchy żeby się nie zawieszał w podajniku. Przywiozłem w workach ten miał, były bryły zamarznięte ale się łatwo kruszyły więc je skruszyłem i do zasobnika nie wyglądały specjalnie na mokre po ok. 3h idę do kotłowni a tu 50c na piecu a piec idzie na 100%

Zobaczymy jak będzie z tym zawieszaniem ciężko będzie go wysuszyć całkiem, jutro zobaczę jak ze szlaką i jaki będzie apetyt pieca na ten miał.

Tak jak pisałem wyjąłem wszystko z kosza i się suszy ale mam wątpliwości czy to tak wyschnie całkiem, groszek się dość szybko suszy ale miał jest trochę zbity no ale zobaczymy.

Palił się bardzo ładnie dobijał do zadanej a jest dużo tańszy od groszku, dla mnie to nie bez znaczenia bo spalanie u mnie spore.

Z miałem na razie lipa musiałem opróżnić kosz z miału bo się wieszał musi chyba wyschnąć na ile to możliwe, wracam do groszku. Zastanawiam się czy jak podeschnie to będzie szansa nim palić samym czy trzeba mieszać?

Jakie macie doświadczenia z miałem?

Mój kociołek jeszcze nie widział groszku, od Bożego Narodzenia palę tylko miałem. Pierwszy który kupiłem (po 650 zł) puki był mokry spalał się rewelacyjnie ale po wyschnięciu pojawiły się problemy , zaczął się spiekać i do popielnika spadały całe grudy niespalonego węgla.Mimo wszystko 500 kg starczyło mi do końca stycznia. Od 1 lutego rozpocząłem spalanie tańszego i mniej kalorycznego miału (25MJ po 580zł). Popiołu zdecydowanie więcej ale problem ze spiekaniem całkowicie zniknął Zapowiada się że kupione 600kg powinno wystarczy do końca miesiąca. Dopiero wtedy planuję kupno eko więc pod koniec sezonu powinienem mieć porównanie.

Mam pytanko domek w budowie jak juz wczesniej pewnie czytaliscie pale od 3 tyg. teraz zrobiło sie cieplej a kociołek spala tylko troszke mniej niz w te mrozy faktem jest ze temp. w domku wyższa. Tu moje pytanie jak ograniczyc spalanie aby zaoszczedzic teraz temp. 20 st a taka jest mi zupełnie niepotrzebna wrecz za ciepło do pracy. Grzejników nie ma jeszcze jade na 100m2 podłogówki RTL ustawione na niecała 1 a kociołek teraz spala 28-30 kg. Spokojnie wystarczyłaby temp.15 st. jak najlepiej wyregulowac temperature w domku nizej termostatów juz sie chyba skrecic nie da a na kotle 43 st. temp. zadana. Czyałem wczesniej i nie wiem regulatorem pokojowym np. montujac go w salonie najwiekszym pomieszczeniu z kuchnia 60m2 i nastawiajac na 15 st wtedy on wyregulowałby zapewne bo rozłączałby pompe czy jak? Jesli jest to dobry pomysł to za jakim sie rozejzec a moze jest jakis inny dobry sposób prosze o porade.

To przecież budowa, obniż na sterowniku na 40st.C, z mocą i tak chodzi wyżej jak w normalnie zamieszkałym budynku.

Temp. spalin są wyższe, stały odbiór ciepła.

Dzieki bardzo teraz juz nie bede kombinował bo powoli sezon grzewczy bedzie przemijał, w przyszłym bedziemy cwiczyc ale to juz bedzie inna historia bo zamieszkały domek mam nadzieje.